HWSW Informatikai Kerekasztal: Halott, adatvesztett, hibásan működő merevlemez II - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (173 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 124
  • 125
  • 126
  • 127
  • 128
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Halott, adatvesztett, hibásan működő merevlemez II Ide írj, ha baj van! Értékeld a témát: -----

#2501 Felhasználó inaktív   Sparow2 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2012. 07. 22. 20:58

Üzenet megtekintéseIdézet: Gyula2222 - Dátum: 2012. 07. 22. 16:18

Az addig rendben van, h bármilyen rendellenesség észlelésekor első az adatmentés.
A következő kérdés az, h mit lehet (és érdemes) akkor tenni, ha a vinchester nem fizikailag (hardveresen) sérült.
Hogyan lehet feléleszteni egy olyan vinchestert, amelyiknek a (fejpozícionálásához szükséges) mágneses felírása sérült (mondjuk, írás közbeni mechanikai behatásra (egyszerire, vagy folyamatos remegésre), tápfesz problémára, esetleg adatkábel hibából következően)?

Ha nem sérült hardveresen, akkor a soft-hibás blokkok automatikusan kijavulnak a következő írásukkor.
(Modern diszkeknél az is beállítható, hogy már olvasási hibánál is reallokálják a hibás szektort, ekkor a soft-hibás blokkok is reallokálásra kerülnek, de ez alapesetben ki van kapcsolva)

Mélyformázni a mai diszkeket nem lehet (bár kompatibilitásból "eljátszák", mintha lehetne, de nem történik semmi), de nincs is rá szükség.

#2502 Felhasználó inaktív   Sparow2 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 07. 22. 21:05

Üzenet megtekintéseIdézet: Macikák - Dátum: 2012. 07. 22. 19:54

Állapotfrissítés ehhez:

https://forum.hwsw.h...ost__p__7037034

A beteg állapota a plusz párezer üzemóra növekedéstől eltekintve, változatlan.

Igen,nagyjából ugyanaz.
4-gyel több lett a reallokált szektorok száma, ez enm sok; és kis szerencsével nem növekszik tovább.

#2503 Felhasználó inaktív   Gyula2222 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 07. 22. 23:35

Üzenet megtekintéseIdézet: pittti (Bitvadász) - Dátum: 2012. 07. 22. 17:18

Ilyen nincs. Ezek a servo információk olyan területen vannak, ahová a merevlemez nem tud írni.

Két esetben sérülhetnek:
1, ha valahonnan lepattan egy szilánk, és a 7200-as fordulat következtében leamortizálja a felületet.
2, ha a mágnesezhető felület hőmérséklete eléri az úgynevezett Curie pontot (ez általában csak tűzesetnél fordul elő).

Minden más esetben a mervlemez tartalma legalább részlegesen (a sérült részeket kivéve) olvasható marad. Ha az úgynevezett 0 track sérül, akkor nincs autodetect - ilyenkor az elektronika védelme lekapcsolja a motort. Ha a fejszerelvény rezeg, esetleg kattog, akkor a preamp vagy a fej hibája miatt nincs felületről olvasott jel - ergo természetesen nem tud pozícionálni.

Én ezeddig abban a hitben éltem, h a fejpozicionáló motor egy lineáris motor amely a fejet (olvasott adatok szerint) közel a sávra viszi és utána a pontos pozicionálást az olvasott jel maximalizálásával végzi.
Ha a hitem nem tévhit, akkor ha valami miatt ez a mágnes sáv eltorzul, az fejpozicionálási hibát eredményez.

#2504 Felhasználó inaktív   Macikák 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 07. 23. 01:58

Üzenet megtekintéseIdézet: Sparow2 - Dátum: 2012. 07. 22. 23:05

Igen,nagyjából ugyanaz.
4-gyel több lett a reallokált szektorok száma, ez enm sok; és kis szerencsével nem növekszik tovább.

Ja bocs, tényleg! Összehasonlítottam pedig a 2 képet mielőtt posztoltam, de már fáradt lehettem. Lényeg az, hogy nincsen számottevő baja -- legalábbis, én semmit se érzékelek továbbra se, és a SeaTools is még mindig hiba nélkül lefut, azóta is.(kop-kop). Természetesen, rendszeresen ellenőrzöm.

És továbbra is csak háttérvinyónak használom (mondjuk eredetileg is annak vettem).

Szerkesztette: Macikák 2012. 07. 23. 02:11 -kor

Hotline: És most mit lát a monitorán?
Ügyfél: Egy kis plüssmacit, amit a barátom vett a plázában.

KONFIG: AMD 486 DX4-100+, 16 MB RAM, 200 MB HDD, 1 MB TRIDENT 8900C VGA,
             SAMTRON monitor, YAMAHA hangkártya, PHILIPS cd-olvaso...
             DOOM3-at is ezzel tolom! De most komolyan... :-)))

#2505 Felhasználó inaktív   Macikák 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 07. 23. 02:34

Üzenet megtekintéseIdézet: Sparow2 - Dátum: 2012. 07. 22. 22:58

Ha nem sérült hardveresen, akkor a soft-hibás blokkok automatikusan kijavulnak a következő írásukkor.
(Modern diszkeknél az is beállítható, hogy már olvasási hibánál is reallokálják a hibás szektort, ekkor a soft-hibás blokkok is reallokálásra kerülnek, de ez alapesetben ki van kapcsolva)

Mélyformázni a mai diszkeket nem lehet (bár kompatibilitásból "eljátszák", mintha lehetne, de nem történik semmi), de nincs is rá szükség.

Igen, ezeket így tudtam én is. Mellékelek még egy képet, ez a HDD Regenerator akkori, eredeti statisztikája. Ez már a második szken volt: először végigrágattam az egészet vele (röpke 16 óra alatt le is ment), utána még egyszer, akkor már én adtam meg kézzel a tartományt: a hibás rész előtt kezdve, a HDD legvégéig. Eszerint 99 szektort állított helyre (arra már nem emlékszem, hogy pluszt talált-e a második menetben?) , a Reallocated-nél viszont csak 77 szerepel a mostani (tegnap esti) állapot szerint. Jó kérdés, hogy mi is történhetett a maradék 22-vel?

Persze, nem azt mondom, hogy a HDD Regenerator az univerzális csodaszer, minden esetre úgy tűnik, hogy nálam megoldotta a problémát, egyelőre.

Csatolt fájl:

Szerkesztette: Macikák 2012. 07. 23. 02:39 -kor

#2506 Felhasználó inaktív   Macikák 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 07. 23. 07:06

Akkor menjünk dubajozni:

https://hup.hu/node/115676

Nézek egy árlistát:

SIMMTRONICS HDD, wtf? Rágugliztam, az dobta ki a fenti thread-et.

A fórumon belinkelt YouTube videó se piskóta: jó kis átcimkéző üzem!

Majd nemsoká jönnek a vérpistikék, hogy "van énnékem egy kattogó SIMMTRONICS vinyóm", huh! Nem tréfadolog ez, kérem...

És én meg most, megyek. Dubajon kívülre.

Szerkesztette: Macikák 2012. 07. 23. 07:30 -kor

#2507 Felhasználó inaktív   Sparow2 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 07. 24. 20:40

Üzenet megtekintéseIdézet: Macikák - Dátum: 2012. 07. 23. 03:34

Igen, ezeket így tudtam én is. Mellékelek még egy képet, ez a HDD Regenerator akkori, eredeti statisztikája. Ez már a második szken volt: először végigrágattam az egészet vele (röpke 16 óra alatt le is ment), utána még egyszer, akkor már én adtam meg kézzel a tartományt: a hibás rész előtt kezdve, a HDD legvégéig. Eszerint 99 szektort állított helyre (arra már nem emlékszem, hogy pluszt talált-e a második menetben?) , a Reallocated-nél viszont csak 77 szerepel a mostani (tegnap esti) állapot szerint. Jó kérdés, hogy mi is történhetett a maradék 22-vel?

Persze, nem azt mondom, hogy a HDD Regenerator az univerzális csodaszer, minden esetre úgy tűnik, hogy nálam megoldotta a problémát, egyelőre.

Amit helyreállított az nem (vagy nem mind) szerepel a reallokált szektorok között.
A pendig szektor 2 felé mehet: vagy reallokált szektor lesz, ha valóban hibás; vagy visszaáll a normál szektorok közé, ha nem hibás.

#2508 Felhasználó inaktív   Sparow2 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 07. 24. 20:49

Üzenet megtekintéseIdézet: Gyula2222 - Dátum: 2012. 07. 23. 00:35

Én ezeddig abban a hitben éltem, h a fejpozicionáló motor egy lineáris motor amely a fejet (olvasott adatok szerint) közel a sávra viszi és utána a pontos pozicionálást az olvasott jel maximalizálásával végzi.
Ha a hitem nem tévhit, akkor ha valami miatt ez a mágnes sáv eltorzul, az fejpozicionálási hibát eredményez.

Mármint a diszk tárnyéron a mágneses sáv alakja torzul el és nem kör lesz???
Az hogyan történne meg?

#2509 Felhasználó inaktív   Macikák 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 07. 24. 21:00

Üzenet megtekintéseIdézet: Sparow2 - Dátum: 2012. 07. 24. 22:40

Amit helyreállított az nem (vagy nem mind) szerepel a reallokált szektorok között.
A pendig szektor 2 felé mehet: vagy reallokált szektor lesz, ha valóban hibás; vagy visszaáll a normál szektorok közé, ha nem hibás.

Nagyon szépen köszönöm, ezt magam is így értelmeztem. Azt is bevallom egyúttal, hogy természetesen nem lapozgatom fel minden nap a HDD Tune-t. Mivel azonban PENDING jelenleg nincs, akkor a maradék eszerint megjavult, ha úgy van, ahogy írod... :)

Legfőképpen a heti teljes backup előtt ellenőrzök, de akkor nagyon: Windows CHKDSK + SeaTools, minden vinyómon. Mellékelve, a mai állapot... :respect:

Csatolt fájl:

Szerkesztette: Macikák 2012. 07. 24. 21:06 -kor

#2510 Felhasználó inaktív   Abloka 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2012. 07. 24. 21:38

Sziasztok!
Samsung HD403LJ 400GB/7200rpm/16M elektronikát vennék.
T166S REV.A
A PCB kódja: BF41-00133A

#2511 Felhasználó inaktív   StSanya 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 07. 25. 07:43

Üzenet megtekintéseIdézet: Macikák - Dátum: 2012. 07. 24. 22:00

Nagyon szépen köszönöm, ezt magam is így értelmeztem. Azt is bevallom egyúttal, hogy természetesen nem lapozgatom fel minden nap a HDD Tune-t. Mivel azonban PENDING jelenleg nincs, akkor a maradék eszerint megjavult, ha úgy van, ahogy írod... :)

Legfőképpen a heti teljes backup előtt ellenőrzök, de akkor nagyon: Windows CHKDSK + SeaTools, minden vinyómon. Mellékelve, a mai állapot... :respect:

Egy javaslat: Ne a HDD Tune-al nézd, hanem a Hard Disk Sentinel-el, általában az a SMART attribútumokat is rendesen felismeri, s nem "unknown"-okat írogat...
"Mindörökké! Enter."
Konfig: MSI 790GX-G65, AMD Phenom II X3 720 @X4 @3000MHz, Crucial Ballistix Tactical LP DDR3 1333MHz CL7 8GB kit, MSI Radeon HD 7770 OC 1GB, Intel X-25M 160GB, Western Digital Caviar Red 1TB, Pioneer DVR-216D, Corsair HX-450 Modular, Cooler Master Hyper TX2 @Chieftec AF-0925PWM, Cooler Master Centurion 534 Black, Dell P2414H, APC Back-UPS ES 700VA, D-Link DSL-321B @DChard, Asus RT-N66U @Shibby, Creative GigaWorks T20 Series II, SteelSeries 4H, Genius KB-G265, Logitech G100s

#2512 Felhasználó inaktív   Macikák 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 07. 25. 10:16

Üzenet megtekintéseIdézet: StSanya - Dátum: 2012. 07. 25. 09:43

Egy javaslat: Ne a HDD Tune-al nézd, hanem a Hard Disk Sentinel-el, általában az a SMART attribútumokat is rendesen felismeri, s nem "unknown"-okat írogat...

Köszi, letöltöttem. A számok ugyanazok, a tálalás ijesztőbb. A SMART-táblát nem másoltam be, mert ki se fért volna, csak több részletben. A vinyóhoz akkoriban vadonatúj SATA-kábelt vettem, noha nekem is van itthon vagy 2 marék, kukázott! :laugh:

Írja még a tápkábelt is: hát, konkrétan most február végén cseréltem tápot (a döglődő ASUS-t egy CORSAIR-ra, ld. táp-totyik). Így utólag azt gyanítom, hogy az nem tetszhetett neki talán, mert akkor még a régi tápom volt, mikor elkezdett vacakolni. Köszi! :up:

Csatolt fájl:

Szerkesztette: Macikák 2012. 07. 25. 10:19 -kor

#2513 Felhasználó inaktív   Sparow2 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 07. 25. 12:42

Igen, a rossz tápegység be tud zavarni a diszkek lelkivilágába.
A leírás azért ilyen rossz, mert úgy találták ki, hogy inkább rossz képet fessenek, minthogy jobbat a valóságosnál. Azért, hogy nehogy azt gondolja a használó, hogy nincs nagy baj a diszkkel, amikor esetleg mégis nagyon hibás.

A HD Sentinel azért is jobb, mert megjegyzi az értékeket, még grafikont is rajzol belőle, és nem kell megjegyezned, hogy melyik érték hol állt régebben.

#2514 Felhasználó inaktív   Macikák 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 07. 25. 12:49

Üzenet megtekintéseIdézet: Sparow2 - Dátum: 2012. 07. 25. 14:42

Igen, a rossz tápegység be tud zavarni a diszkek lelkivilágába.
A leírás azért ilyen rossz, mert úgy találták ki, hogy inkább rossz képet fessenek, minthogy jobbat a valóságosnál. Azért, hogy nehogy azt gondolja a használó, hogy nincs nagy baj a diszkkel, amikor esetleg mégis nagyon hibás.

Köszönöm, újra! Hát, nagyon bízom benne, hogy tényleg "csak" a táp kutyult be, és nem más. Valahol, nagyon messze e totyik elején egyszer beposztoltam az újkori állapotot is (talán 50 üzemóra után), akkor persze még minden rendben volt a diszkkel.

#2515 Felhasználó inaktív   Gyula2222 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 07. 26. 01:28

Üzenet megtekintéseIdézet: Sparow2 - Dátum: 2012. 07. 24. 20:49

Mármint a diszk tárnyéron a mágneses sáv alakja torzul el és nem kör lesz???
Az hogyan történne meg?

Remegős felfogatás mellett "kenődhet" a sáv.
Erős mechanikai behatásra vagy tápfesz hibára írás közben elmozdulhat a fej a sávról.

#2516 Felhasználó inaktív   Samuraj 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 07. 26. 07:40

Üzenet megtekintéseIdézet: pittti (Bitvadász) - Dátum: 2012. 07. 22. 07:51

Nem véletlenül 7200.11-es vagy DB3-as?

7200.11
Egészen pontosan:
Seagate Barracuda 7200.11 - 500GB (valóságban csak valami 460 körüli)
ST3500320AS (SATA2)
Serial number = 9QM4PB77
P/N = 9BX154 - 303
FIRMWARE = SD15
SITE CODE = KRATSG (na ez vajon mi lehet) - egyébként Thailand
- csak okulásképpen mindenki számára.

De az, hogy 7200.11-es mi rosszat jelent? Ettől rögtön halálra lenne ítélve? akkor minek adják rá az 5 év garit?
Aztán elolvastam a fentebbi írásaidat is. Az oké, hogy minél kevesebb kínzás, de ha fel sem ismeri a gép? Csak addig kell próbálgatni, amíg valahogyan látszik vagy kiderül mi a hibája.
Legutóbb (amikor épp látszott és félóra után az OS is elindult) egy alacsony szintű programmal sikerült szektoronként ráolvasni. Néhány szektornál egyszerűen megállt gondolkodni percekig. A szektorok zöme szerencsére olvasható, így a FAT lánc egésze is, aztán a főkatalógusnál 1 helyütt megint megállt, szerencsére ott csak törölt bejegyzések voltak, ahogy láttam. Legközelebbi beüzemeléskor már tényleg egyből adatmentés lesz.

Kicsit hasonlít a hiba egy Samsungéhoz, ami azt csinálja, hogy bár olvasható, viszont nem folytonosoan, szektorról-szektorra történő olvasás döcögős - emiatt a format ki is hullik integritás ellenőrzéssel. Na ilyen integritástalan vinyókból van még néhány. Oszt mindig újrakezdik a számlálásokat pár%-nál vagy a közepénél, "jó" esetben 99%-nál, változó. Hogy ez is mitől van?...
A vindóz nem program! Nem lehet memória igénye! Csak egy alaprendszer, amin a programok futhatnak, nekik lehet memória igényük! A vindóz igenis érje be 64Kilobyte-val! Kiváltképp a telepítője!

#2517 Felhasználó inaktív   Macikák 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 07. 26. 11:12

Üzenet megtekintéseIdézet: Samuraj - Dátum: 2012. 07. 26. 09:40

De az, hogy 7200.11-es mi rosszat jelent? Ettől rögtön halálra lenne ítélve?

Nem, csak ezt jelenti:

http://hirek.prim.hu/cikk/71120/

Frissíteni kéne azt a firmware-t!

#2518 Felhasználó inaktív   Sparow2 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 07. 26. 13:35

Üzenet megtekintéseIdézet: Gyula2222 - Dátum: 2012. 07. 26. 02:28

Remegős felfogatás mellett "kenődhet" a sáv.
Erős mechanikai behatásra vagy tápfesz hibára írás közben elmozdulhat a fej a sávról.

Ha remeg a fej, és nem marad a sáv fölött, akkor régen rossz.
Tápfesz hibánál meg előbb megáll az írás, mielőtt a fej letér a pályáról. (így is keletkeznek a szoft-hibás blokkok: egy blokk írása közben elmegy az áram, a blok egyik része át lett írva, a másik része, meg az ellenőrző kód meg nem)
A fej helyzetéről a vezérlés visszacsatolással értesül, ha elmozdul írás/olvasás közben, arról tud a vezérlés.

#2519 Felhasználó inaktív   pittti (Bitvadász) 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 07. 26. 16:39

Üzenet megtekintéseIdézet: Samuraj - Dátum: 2012. 07. 26. 07:40

Aztán elolvastam a fentebbi írásaidat is. Az oké, hogy minél kevesebb kínzás, de ha fel sem ismeri a gép? Csak addig kell próbálgatni, amíg valahogyan látszik vagy kiderül mi a hibája.
Legutóbb (amikor épp látszott és félóra után az OS is elindult)

Te tudod - azt is hogy mennyire fontosak az adataid. Hidd el nekem (tapasztalat), hogy ezzel semmire nem mész, nem fogsz tudni menteni - sőt még az utánad következő dolgát is megnehezíted, ha ugyan lehetetlenné nem teszed. Ha nekem nem hiszel, olvass vissza pár hsz-t, ezzel a módszerrel idáig még csak ráfizetett mindenki!

Alap (és ökölszabály), hogy egy hibás eszközt nem kínzunk feleslegesen - ezzel a hibát nem megszüntetjük hanem inkább súlyosbítjuk - legelső hogy a hibát, vagy a hiba okát megkeressük.
Félre ne értsél, ez korántsem azt jelenti hogy a merevlemez megjavítható - hanem sokszor csak annyi, hogy egy indítással a lemez tartalma lementhető, vagy áttükrözhető egy másikra.

A 7200.11 szériánál egy regiszter túlcsordulása szokta blokkoni az autodetect-et, ezt meg kell szüntetni. Az már más kérdés, hogy ez általában a hibás szektorok olyan mértékű szaporodásának az eredménye amit a firmware nem tud lekezelni. (gondolod hogy az az eszméletlen mértékű belassulás csak a véletlen következménye?)
A válaszomnak ne a stílusával, hanem a tartalmával foglalkozz!

#2520 Felhasználó inaktív   Gyula2222 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 07. 26. 17:52

Üzenet megtekintéseIdézet: Sparow2 - Dátum: 2012. 07. 26. 13:35

Ha remeg a fej, és nem marad a sáv fölött, akkor régen rossz.
Tápfesz hibánál meg előbb megáll az írás, mielőtt a fej letér a pályáról. (így is keletkeznek a szoft-hibás blokkok: egy blokk írása közben elmegy az áram, a blok egyik része át lett írva, a másik része, meg az ellenőrző kód meg nem)
A fej helyzetéről a vezérlés visszacsatolással értesül, ha elmozdul írás/olvasás közben, arról tud a vezérlés.

Ha remegtetik a HDD-t, akkor a fej a sávhoz képest remeg. Ezt a rendszer megpróbálja korrigálni, amit csak olvasás közben tud megtenni (fejmozgatással). A két hatás eredőjében sok írás után érdekes alakúvá válhat az ami eredetileg egy körgyűrű volt.
Tapasztalat, h illegális kikapcsolás után jó gyakorisággal különféle hibák (hibatünetek) jelentkeznek.
Oka van annak is, h egyes szériáknál bios frissítést javasolnak (ezekben feltehetőleg, (egyes esetenkben) a fejpozicionáló algoritmust (is) változtatják).

Szerkesztette: Gyula2222 2012. 07. 26. 17:56 -kor

Téma megosztása:

• (173 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 124
  • 125
  • 126
  • 127
  • 128
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.