Elküldve: 2013. 08. 18. 21:04
Sajnos télleg az van, hogy az emberek (többsége, tájékozatlanok) nincs tisztában ezekkel a fogalmakkal.
Egyik ismerősömnek próbáltam magyarázni ezt a particiós dolog mibenlétét, hogy fizikai vinyó, az felosztva, mintha több külön álló vinyó lenne... Aztán a raid tömbök meg az újfajta kötetösszevonások, ahol több különálló fizikai vinyó mint egy... Oszt arra lyukadtunk ki, hogy eléggé lufi, megfoghatatlan ez a fogalom. Szakik persze értjük, elvégre nem szövegesen értelmezzük, hanem használati oldalról. Meghogy akkor mi értelme van külön particioknak meg miért csak négy meg a kiterjesztett hogy és a logikai drive-ok vajon mik...
Mellesleg én is azt osztom, hogy a (windóz) telepítés nem kéne hogy hazavágja a többi felcsatolt drive-ot, particiót. Aztán ott van az erősítő kivétel mumus x-akta, amikor mégis. Tehát leválasztani ami nem kell biztonságosabb lehet, na meg a vindóz se szkennelgeti potyára amit nem kell, felesleges időhúzás.
Bios szinten amúgy nincs C: D: meg akármi (annak ellenére, hogy régi biosok mégis A: és C: boot-ot ismertek, de ez inkább a felhasználók össze nem zavarása végett). Tehát a biosban a lemezek (fizikai összekötési sorrend és boot sorrend után) FixedDisk0, ..1, ..2, ....stb... 16... elnevezést kapnak. Na itt megint fogalomzavar esete lehet, mert a Fixed Disk nem egyenlő a merevlemezzel. Persze a számitástechnika hajnalán 1cerű volt a dolog. Aztán jöttek a CD-k meg plug-n-pláj meg hotswap és a Fixed Disk elvesztette méltóságát és lett olyan hogy, cserélhető Fixed Disk. A pendrive-ok többsége pl usb-merevlemez (fixed disk), bár nekem van olyan régi ami még usb-zip és hajlékony lemez (vagyis A:) -ként viselkedik. Pendrive-ra is lazán lehet rendszert telepiteni, csak ilyenkor a kihúzást (hotswap) nem szereti.
Na hogy rövid legyek. Amikor a vindóz (korábbi fdisk) pl particionál, akkor a fixed diskek sorszámaira (ami alap esetben tehát fizikai konkrét merevlemez) hivatkozik és nem törődik azzal, hogy usb, sata, pata vagy mi, bár az információs táblázatban ott van, hogy milyen típusú interfész meg busz. Innen kezdődnek a particiók, mikor már megvan melyik lemezzel (kötet együttessel ha raid vagy több lemez van összefűzve) van dolgunk.
Az XP bootmanagerében is úgy lehet hivatkozni az indítandó rendszerre, hogy valami (na most pontosan nem tudom) disk0/particion0/... Igy elvileg pl az XP-n (meg vista,win7) be lehet állitani olyat, hogy másik vinyó akármelyik particiójáról húzzon be egy linuxot (ami lehet pendrive és csak akkor dugom be, ha linuxot akarok). Persze a kezdőpont ahonnan akármelyik bootmanager indul mindig disk0/particionX-ami nem feltétlenül az első partició, de aktiv elsődleges kell legyen.
Tehát nincs itt azért olyan sokféleség csak látni kell a rendet, a vindóz sem össze-vissza válogatja, persze a ott már a fájl rendszer okán adott szisztéma szerint oszthatja ki a betűjeleket (de az XP óta már szabadon variálható ez is).
Na remélem nem beszéltem nagyon félre, majd kijavitotok.
A vindóz nem program! Nem lehet memória igénye! Csak egy alaprendszer, amin a programok futhatnak, nekik lehet memória igényük! A vindóz igenis érje be 64Kilobyte-val! Kiváltképp a telepítője!