Command & Conquer : Tiberian Sun (1999) /GDI kampány/
Nem is tudom milyen indíttatásból vettem elő pont ezt a részét a sorozatnak. Amit előzetesen el lehet mondani róla, hogy a legújabb részt leszámítva ez volt a sorozat legtöbbet kritizált része. Amit a többség kifogásolt benne anno, hogy túl lassú, nem a gépigény miatt, hanem a játék maga nem elég pörgős, és az egész a bázisépítgetésről szól semmi másról.
Szerintem ez egyáltalán nincs így. Az igaz, hogy nem túl pörgős, de hogy csupán építgetésről szólna az badarság. Sőt én kevesebbet építgettem benne mint az eredeti C&C-ben, aminek ez az egyenesági folytatása (Red Alert ugye más univerzumban játszódik) Ami leginkább lassítja a játékmenetet az az, hogy a tiberium betakarítást jelentősen lelassították, a harvester sokkal tovább van kint, és kevesebb pénzt is ér egy teljes szállítmány, ugyanakkor az egységek ára meg magasabb lett. Persze ha valaki direkt arra játszik el lehet szöszölni bázisépítgetéssel, mindenféle falakat felhúzni meg kapukat, de ezeknek legfeljebb esztétikai jelentőségük van, hogy fú milyen jó bázist építettem, mert az ellenfél már nem arra megy amerre tereled a fallal, hanem simán szétlövi ha útjába kerül.
A játék eléggé könnyűre sikerült, mert az elején bár nincsenek igazán jó egységek az ellenfél nem túl aktív, leginkább csak imitálja a támadást 10 percenként rádküldve pár kósza egységet, később pedig azért válik könnyűvé a játék mert a distruptor tank meg a mammoth mk2, és az orca bomber nagyon erősek. Egyedül az artilleryvel tud egy-két kellemetlen pillanatot okozni az ellenfél. Azon kívül a legnagyobb kihívást az elfuserált útvonalkereső algoritmus jelenti, mert az egységek még nagyon rövid utat is képesek elképesztű extrém úton megtenni ha nem figyelsz oda rájuk, és a friendly fire-nek is majdhogynem több egység esik áldozatul mint az ellenfélnek ha nem figyelsz oda.
Az utolsó küldetés is csak azért nehezebb mint a többi mert itt az ellenfél szinte azonnal visszaépíti az épületeket amiket lelősz, így nem lehet nyugodtan leszedegetni mert gyakorlatilag még le se lőtted a következő őrtornyot már újraépült az előző amit leromboltál.
A történetre nem érdemes szavakat fecsérelni nem egy nagy szám, sőt mondhatni rémesen gyenge. Az átvezető animációkba pedig hiába szerepelnek viszonylag nevesebb színészek is, végig olyan érzésem volt mintha két komoly projekt között ebédszünetben vették volna fel ezeket a jeleneteket, mert ZS kategóriás teljesítményt nyújtanak. Semmi beleélés, szinte felolvasóverseny, ennyit az első rész névtelen szereplői is tudtak.
Ami jó ebben a játékstílusban, hogy hiába 11 éves a játék, a grafikával semmi problémám nem volt, simán élvezhető még ma is. Csak az átvezető videók rosszminőségű tömörítése és a szélesvásznú módok hiánya emlékeztetnek rá, hogy nem mai játék.
+
- C&C
- Játékmenet
- Időtálló grafika
-
- Túl könnyű
- Útvonalkeresés
- Lassú betakarítás miatt néha hosszú szünetek a játékmenetben
- Bizonyos küldetések kihagyhatóak. Ennek nem tudom mi értelme, hogy néhány küldetés csak opcionális, majdnem fele idő alatt is át lehet rohanni a játékon ha ezeket mind kihagyod.
- Túl erős egységek
Verdikt: 6/10