Új év, új cod. Ez a játék lassan olyan lesz mint a Dallas

De ettől függetlenül azért valljuk be, valamit tudnak a fiúk, hisz szinte minden éven eladási rekodokat dönt a cuccos. (most sem volt ez másképp)
Az új részt ezúttal nem az infinityWard-os srácok fejlesztették, hanem a Cod3/Cod4 alkotói, a Treyarch.
Ezt tudván én alapból kicsit szkeptikusan kezdtem neki az SP kampánynak, hisz a cod5 anno nem igazán hagyott bennem mély nyomot. Sőőt. Szerintem az eddigi leggyengébb része a sorozatnak. (a 3-at nem próbáltam, mivel az nem jelent meg PC-re. De arról sem zengenek ódákat a játékosok)
Sajnos az iw-s srácoknak az utóbbi rész multis részét sikerült teljesen elb*szni az ócska netes rendszerükkel. Hál isten a Treyarch-os srácok nem esetek ugyanebbe a hibába.
Történet/játékmenet
No de ne szaladjunk előre, térjünk vissza az előbb említett egyjátékos kampányra.
Aki élete során játszott már COD-al, annak túl nagy meglepetést nem fog okozni a dolog. Ám! A sok „aprósággal” sikerült a fejlesztőknek nagyon feldobni az alkotást.
A játék során több szereplő bőrébe bújva kell teljesítenünk a küldetéseket. A történet hogy őszinte legyek számomra kicsit kusza volt, de ezt betudom a kissé fapados angoltudásomnak

A kampány elején főhősünket (Alex Manson) épp vallatják, valamilyen számsorral kapcsolatban (ami később kiderül hogy mi is valójában). A vallatási folyamat közepette, visszaemlékezés szerűen harcolhatunk különböző helyszíneken, más-más bőrébe bújva. (1-2 szereplő ismerős lehet a korábbi részekből is)
Épp emiatt is sikerült a fejlesztőknek egy viszonylag változatos világgal teli játékot megalkotnia. (Kuba, Vietnam, Oroszország, stb)
A játékmenet a szokásos Cod. Menj előre, és lőjj le mindenkit aki él és mozog. (de hát ez egy akció fps, ne is várjunk tőle point and click kalandjátékot ugye

)
Grafika/optimizálás, technikai megvalósítás
A játék technikai része már annyira nem fest korrektül sajna. Nagyon kíváncsi leszek arra hogy mikor cserélik már le végre ezt az ezer éves (q3 engine alapokon nyugszó) motort. Ráadásul a Treyarch-es fiúknak sikerült valamit nagyon elszúrni, mivel az eddig sebességileg kétség kívül jól teljesítő grafikus motor most bizony elég szerényen adja elő magát. (tény hogy nálam nem voltak különösebb gondok 1-2 swappeléstől eltekintve, de kétség kívül sokkal rosszabbul fut a cucc mint az előző rész. Ellenben rengeteg a panaszt lehet olvasni különböző forumokon, hogy még high-end gépeken is vanank frame problémák) Ettől függetlenül vannak a játéknak egész szép pillanatai is, de semmiképp nem hozza a kor látványbeli követelményit.
Hangok, zenék
Hangok terén szintén vegyesek az érzéseim. A hanghatások nagyon jók. A zenék, a szinkronhangok szintén. Viszont a fegyverhangokkal én nem vagyok kibékülve. Halottam már sokkal jobbat is.
Multiplayer
Őszintén szólva a többjátékos módba még nem sikerült magam beásni, de az olvasottakból ítélve ezzel a résszel is rengeteg a probléma. Lag, lag hátán, fps dropok stb. (bár állítólag a frissen megjelent patch hoz némi javulást) Viszont végre van normális serverkereső, és minden ami 1 multis játékba kell. (amit az előzőből kivettek..)
Összegzés:
A felsorolt negatívumoktól eltekintve kellemeset csalódtam a Treyarch-es fiúkban. Az SP rész szerintem az eddigi legjobb a cod-ok közül. remekül összerakták.
Ha a technikai/multis problémákat sikerül teljesne orvosolni, ez a játék baromi időtálló lehet a többjátékós mód szerelmeseinek.
--------------------------------------------------------------------------------------
grafika: 10/6
hangulat: 10/9
hangok: 10/8
nehézség: 10/7
optimizáció: 10/7 (csak azért ennyi mert nálam nem volt vele gond

)
---------------------------------------------------------------------------------------
7.4
Szerkesztette: M@Xtreme 2010. 11. 13. 08:44 -kor