L.A. Noire (2011)
Szögezzük le rögtön az elején, elismerem, hogy ez a játék nem fog mindenkinek tetszeni, itt nincs középút, vagy beránt és imádod, vagy értelmetlen unalmas baromságnak fogod tartani. Én szerencsére az első csoportba kerültem.
Annyi biztos, hogy a Rockstar megint új stílust teremtett a játékok között, az még kérdéses, hogy mennyire lesz sikeres ez a stílus, lesznek e követői vagy egyszeri próbálkozásról van szó. Nekem részemről már nagyon elegem van a futószalagon érkező egy-egy aktuálisan divatos játékstílusra épülő kiadványokból. Mindenesetre ha a játékstílus nem is terjed el, és nem lesznek hasonló játékmenetű játékok, a technológia amit használnak biztos vagyok benne, hogy visszaköszön még.
Arról van szó, hogy már nem csak karakteranimációt vesznek fel motion capture technológiával, hanem a színészek arcjátékát, mimikáját is hasonló módon rögzítik. Ezzel megint új kapukat döntögetve a játékok fejlesztési költségében, hiszen ez azt jelenti, hogy most már nem csak szinkronszínészeket kell fizetni, hanem valóban minden egyes jelenetet el kell játszaniuk a színészeknek egy steril szobában ülve kamerák előtt. De a kölstség érdekelje a marketingeseket és kiadókat, minket mint játékosokat csak a végeredmény érdekel.
A végeredmény pedig elég felemás, mivel külön vették fel az arcmimikát és karakteranimációt, így nagyon sokszor olyan mintha a szereplők feje külön életet élne a testükhöz képest. Nem nagyon zavaró ez, de éppen elégszer megfigyelhető ahhoz, hogy ne lehessen mellette szó nélkül elsiklani. Az összhatás igazából nem más mint egy interactive movie, azzal a különbséggel, hogy a karakterek nem ütnek el a környezettől mivel azok is 3d-sek, míg ugye az interactive moviek-nél a számítógépes háttér előtt voltak hús-vér színészek. Nekem részemről a hús-vér megoldás jobban tetszett mint ez, mégis az a stílus is kihalt pár próbálkozás után.
De igazából a játék nem csak ebben hoz újat, a játékmenet is újdonság. Öt jól elkülönülő részre bontható,
Az első az eljutás A-ból B-be, azaz a vezetés. A különböző bűntények helyszínei, ill érdekelt személyek lakhelye vagy a rendőrség közötti mászkálás. Ez gyakorlatialag a GTA-val teljesen megegyező módon történik. Ami csalódás benne, hogy az autók mozgása 3 nagyságrenddel gyengébb mint bármelyik GTA-ban, nem értem miért nem kölcsönözték onnan ezt a részét a játéknak, hiszen ott már bevált. Ebben madzagon húzott sínautókkal kell közlekedni. Még csak arra se lehet fogni, hogy azért, hogy könnyű legyen és akit nem érdekel a vezetés az is el tudjon vergődni a célállomáshoz, ugyanis az ő számukra van egy olyan opció, hogy simán a célhoz lehet ugrani, nem kell nekik vezetniük. Én mondjuk nem alkalmaztam csak néhányszor ezt a játékban, mert a vezetés jó kikapcsolódás volt két nyomozási helyszín között, enélkül túl monoton lett volna a játékmenet.
És ha már itt vagyunk második játékelem a nyomozási helyszínek, amikoris egy gyanusított lakását, vagy éppen a bűntény helyszínét kell átkutatni bizonyítékok után. Ez a rész kicsit a point & click kalandjátékokra emlékeztetett engem. Ennél többet nem lehet róla elmondani, mászkálsz egy viszonylag behatárolt területen és mindent összefogdosol ami kézbe vehető, kb erről szól. Ezzel nem leszólni akarom mert az összahatásban jelentős szerepe van annak is, hogy ezt a részét is el kell végezni a nyomozómunkának.
Harmadik elem, pedig a kihallgatások, lényegében ez az újdonság a játékban, hogy a szereplők arcáról kell leolvasni, hogy mikor mond igazat mikor tart vissza valamit, vagy mikor hazudik. Kérdéseket teszel fel az éppen aktuális kihalgatottnak, ami itt zavart engem, hogy te választod meg a feltett kérdések sorrendjét, de ha nem sorban teszed fel őket, akkor sokszor se füle se farka párbeszédeket kapsz jutalmul, így igazán nem is értem miért engedi a játék változtani a sorrendet. Ha jól tippelsz, és eltalálod, hogy éppen igazat mondott vagy nem a kihallgatott akkor a jutalmad mindig valami kis plusz információ ami segít a nyomozásban. De az ügyeknek a végére lehet jutni úgy is, hogy az összes kérdést elrontod, max a saját egódat sérti ha rosszul teljesítesz egy ügyben, pl az is előfordulhat, hogy rossz embert küldesz börtönbe.
Negyedik játékrész azok az üldözések, a játék során sokszor előfordul, hogy egy-egy gyanusított kereket old, ekkor jönnek az üldözéses jelenetek, amik lehetnek autósok vagy gyalogosak. Sajnos az autós üldözések 100%-ig scripteltek, így totálisan élvezhetetlenek, akkor van végük, ha sikerül leszorítani az útról vagy a társadnak sikerül kilőni a kerekeit, vagy kifut a script amikor általában egy balesettel végződnek. A gyalogosok ilyen szempontból jobbak, itt vagy ha utoléred az embert akkor le lehet teperni, vagy ha elég sokáig rajta tudod tartani a célkeresztet akkor megállíthatod figyelmeztető lövéssel. Harmadik lehetőség ha nem sikerül megállítani akkor általában tűzharcba vagy túszejtő szituációba torkollik az üldözés, ilyenkor már csak a gyanusított lelövése a megoldás.
És ezzel el is érkeztünk az ötödik játékelemhez a tűzharcokhoz, erről nincs mit mondani, olyan mint bármelyik másik akciójátékban, van fedezékrendszer, health nincs, hanem ha sok lövést bekapsz akkor feketére változika kép és ha még párat kapsz akkor meghalsz, de ha fedezékbe húzódsz akkor pár mp alatt újra jó lesz minden. A játék stílusából adódóan ennél valami reálisabbat vártam volna, minthogy terminátorként lehet menni és 4-5 lövés meg se árt.
Ill van még egy része a játéknak ezek az összekötő animációk, amikor valóban csak néző vagy, nincs semmilyen interakció.
A játéknak az a szerencséje, hogy megfelelő arányban vannak benne a különböző játékelemek, mire elkezdenéd megunni az egyiket egy másik jön.
Ill vannak még bonusz küldetések is a játékban, ezeket a diszpécser adja amikor vezetsz. Ezek nagyon kevés kivétellel üldözések vagy tűzharcok. És tök jók lennének, de én a játék felénél azt mondtam, hogy ok elegem volt belőlük, mégpedig azért, mert nagyon sokszor a város másik végébe kell menni hozzájuk és elég hatalmas a bejárható terület. Egyszerűen nem voltam már hajlandó egy fél perces tűzharcért 10 percet autózni.
Az ügyek elég változatosak a játék folyamán, a játék elején még érdekesek és izgalmasak is, de a vége felé egyre gyengébbek vannak, kivéve a végső nagy ügyet. De kb a 3. poszttól kezdve vannak a gyenge ügyek, míg a 2. posztod utolsó ügye a csúcspont, az a legjobb. Ez nem nagy spoiler ha ezt elárulom, hogy valaki a vice csoportig eljutott és már nagyon unja akkor abbahagyhatja mert a játék legélvezetesebb részén már túl van, onnantól számomra kínszenvedésnek tűnt az egész, egyedül az utolsó ügy volt érdekes.
Ami még említést érdemel az a játék története, maga a történet nem annyira egyedi, de amilyen formában kibontják előtted és ahogy lezárják az minden dícséretet megérdemel.
+
- Jó történet
- Hangulat
- végre egy egyedi lezárás (ami akár folytatást is előre jelezhet)
- Egyedi, új játékélményt nyújt
- jól kombinálja a különféle játékelemeket
-
- A játék kétharmadától egyre gyengébbek és érdektelenebbek az ügyek
- Néha nagyon gyenge a grafika, különösképpen a városban vezetés közben zavaró, hogy előtted 10m-re már elmosódik az aszfalt.
- A karaktereknél néha úgy érezni, hogy a fejük és a testük nem tartozik össze.
- Scriptelt autós üldözések, és béna a kocsik mozgása.
Értékelés:
grafika/megvalósítás: 6/10
történet/hangulat: 10/10
játékmenet/irányítás: 7/10
összhatás: 8/10
Egy teljesen új stílust képvisel a játék, úttörő létére meglepően jól sikerült, kevés a gyermekbetegsége.