Idézet: djculture - Dátum: 2011. 08. 19. 17:52
Azért ez már kicsit túlzás, nem?
Hacsak nincs saját torrent központod, és kell bele 10TB diszk, akkor nincs sok értelme ennyit belezsúfolni.
Nekem is van pár diszk a gépemben, RAID-ben mennek, hogy gyorsabb legyen. Mondjuk ez egy elég régi gép, Athlon XP 2500+ dolgozik benne, ezért nem a diszk fogja vissza.
Hogy a boot folyamat 3 diszkkel 20 mp, vagy 1 diszkkel 30, hát totál mindegy. Kicsit kényelmesebb, hogy kattintás után érezhetően gyorsabban bejönnek a programok, de hogy pl. egy terminál ablakra 0.5 mp-et kell várni vagy 1 mp-et, szintén nem túl releváns. (Ráadásul csak első alkalommal, mert a többi indításnál már fel se villan a diszk LED-je) És persze plusz egy-egy diszket hozzáadva egyre kevesebb a plusz gyorsulás, amit okoz.
De legalább ennyit számít az is, hogy a filerendszer hogy van beállítva, van-e és melyik I/O scheduler a kernelbe fordítva (általában alapból szokott lenni), stb.
Egy időben méregettem ezeket az időket, és optimalizáltam, meg lefaragtam 2 mp-et a boot időből, de házi környezetben nincs értelme túlzásba vinni. Alap dolgokat érdemes beállítani, mert azért mégis jobb érzés, ha gyorsabban reagál a számítógép, esetleg 2-3 (4???) diszket beletenni, a többi már úgysem számít. Ha meg annyira számítana a sebesség, akkor SSD-t vennék.
Egy jobb gépnél persze biztos többet számítana, itt pihen mellettem 8 Xeon mag, egy dobozban, abban csak 2 diszk van, mégis jóval gyorsabb. Már az idulás is, utána meg főképp, mert van benne annyi memória, hogy az egész oprendszer meg a programok által foglalt diszk terület másfélszer-kétszer belefér, így bármit csinálok, mindent csak egyszer olvas be, utána már a cache-ből működik.

Súgó
A téma zárva.