Idézet: N0zer0 - Dátum: 2009. júl. 19., vasárnap - 7:34
... és mikor pedig Németországot adom meg tájékozódási pontnak, némelyiknek még azt se ismeri. Pedig vívtak ellenük 1-2 világháborút. Úgy kell Europe-ozni, meg Hitlerezni, mire elkezd a szerencsétlen parasztjának derengeni valami (hacsak nem érti félre). Nem tudom, az ilyen emberek milyen iskolában végeztek, vagy volt-e a kezükben térkép, esetleg láttak-e már valamelyik History csatornán valami II. vh-s dokumentumfilmet, ott sokat térképeznek, hadműveleteket, partraszállást illusztrálandó.
Ott talán nem olyan erős az oktatás, mint itthon.
Pl. angoltanár ismerős járt usa-ban, és valami középiskolában melózott (talán tanított??? nem tudom már).
Csak arra emlékszem, hogy azt mondta, hogy még a matek vizsga is teszt volt: nem kellett számítást írni meg semmi, csak beikszelni a megfelelő választ.
Na most, itthon egy középiskolai mondjuk féléves vizsgán, ha nincs ott a számítás, csak odaírva, hogy: "42", az szerintem 0 pont, még ha tényleg 42 is a helyes eredmény.
És azt mondta, hogy olyan könnyű volt, hogy ő sose volt erős matekből (nyelvtanári végzettség), és iksz éve nem is matekozott, a valamikori tudása is elég megkopott az évek alatt, de simán csinált egy jó eredményt, minden felkészülés nélkül, csak próbából.
Persze ez csak egy iskola, ebből nem szabad általánosítani, de az összes ami filmben, ha iskolai vizsgát mutatnak, akkor tesztelgetnek.
Egyébként valamilyen szinten érthető is: mi a túrónak megtanulni, hogy hol van pl. Magyarország, amikor az ottani emberek 99,9%-a soha életében nem jön ide. Akit érdekel, az elolvassa, megnézi a tévében, vagy mit tudom én.
Engem annakidején, középsulis koromban állatira zavart, hogy semmi értelme nem volt pl. a millió évszámot bebiflázni történelemből. (Amit ráadásul aztán tényleg el is felejtettem, ha néha egy-egy műveltségi vetélkedőben feljön valami történelmi téma, akkor rémlik, hogy hallottam valamit annakidején, de hogy mi is volt, vagy kik voltak, a fene se tudja. Pedig annakidején egy szigorú, idős tanárnő tanította, és kb. olyan fontos volt, mintha akörül forogna a világ, hogy mikor volt az első triumvirátus és kik voltak a tagjai. Aztán a fenét, az ember kijön az iskolából és többet az életben senki meg nem kérdezi tőle)
Na meg igazából mi sem tudjuk, még talán felsorolni sem az usa nem az összes, de mondjuk 10 államát.
Nem beszélve a földrajzi adottságokról, pl. hol, mit bányásznak, stb ... nagyjából tudjuk, hogy van egy ilyen ország, a Föld kb. másik oldalán lévő kontinens északi oldalán. Ahol dollárral fizetnek, kólát isznak, és lelőheted a betörőt és van egy néger elnökük. Kb. ez az átlag magyar tudása.
Szerkesztette: Sparow2 2009. 07. 19. 08:08 -kor