Idézet: Capri - Dátum: 2011. 12. 20. 15:07
Másodlagos, harmadlagos. Elég sok kézből származik, meg a józan észnek is megfelel, nem látok okot, hogy kételkedjek benne. Pár napja valamelyik ekszléimekszpört bítlz kislemez linkelt erről egy leírást az érdemes elolvasni topikba, abban is ez volt. Ott úgy írták, hogy aki nem érti tökéletesen (nem csak kábére, meg feliratokkal) a CNN-t...
Idézet: Capri - Dátum: 2011. 12. 20. 15:07
Részemről nektek drukkolok, mégse legyen olyan rossz a helyzet, ha alkalom adódik, bebukási tartalékot bekalkulálva simán megpróbálnám én is, csak ilyen lottóra meg lehúzó szarokra nem lennék hajlandó költeni egyetlen dollárt sem. Nem perfekt angolt írtam, relatív kinek mi a perfekt. Semmilyen hibátlanságról, felsőfokról, anyanyelvi szintről, szakmai szókincsről nincs szó természetesen, inkább egy olyan erős, általános, gyakorlatias középfokról, amely magabiztos, olajozottan, félreértések és nehézségek nélkül használható a mindennapi életben. Nem magas szint, de annál mégis több, mint ami sikeredni szokott nagy átlagban a "színvonalas" nyelvoktatás (és nem a nyelvtanuló szorgalmi vagy képességbeli hibája) miatt, sőt még a felsőfokú nyelvvizsgások sem ütik meg nagy átlagban.
Nekem sincs meg ez a szint, legalább bevállalom, nem bújok ismerősökkel példálózás mögé, bár most hogy rádolgoztam, nem hiányzik hozzá sok, nem tűnik reménytelennek, de akkor is hiányzik meg egy kis rész és ott kint csak ez a tény a számít (pont ezt a tényt vitatjuk persze). Semmi mást nem néznek, nem érdekes a nyelvvizsgapapír, az sem hány évig tanultad, mikor kell present perfectet használni és egyéb nyelvtani finomságok, a kiejtésen sem rugóznak, míg nem vagy félreérthető. Csak a használhatóság a lényeg és nem a munkáltató írja elő ezeket a követelményeket, hanem az egész kintlét szülte helyzet kívánja meg. Nem vitatom, hogy kőművesnek, bádogosnak nem kell nyelvésznek lennie a munkaköréhez, ezt senki nem gondolta, de nem csak meló a világ. Kell ügyeket intézni (már kint is van bürokrácia ezerrel), meg élni, kapcsolatokat alakítani is a kintmaradáshoz. Nem is ez benne a lényeg, hanem ezt a részét is hajlamosan a legtöbben lebecsülni, mikor belevágnak, úgy vannak vele, angolul egy alapvető szinten úgyis mindenki tud, senkinek nem tökéletes a tanult angolja, meg ott az a sok bevándorló, aki szintén elboldogul. Csalóka logika, jönnek is haza bőgve, hogy ezért, meg azért nem sikerült, nem értettek senkit, stb. Szinte minden hazajött panaszkodik erről is különböző mértékben. Áthidalható persze segítséggel, de most a lottózó, szerencsétlen kalandorokról volt szó.
Szerkesztette: Raynes 2011. 12. 20. 16:04 -kor

Súgó
A téma zárva.