HWSW Informatikai Kerekasztal: A tudomány az szekta? - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (85 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 54
  • 55
  • 56
  • 57
  • 58
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

A tudomány az szekta? A tudomány az szekta? Miért kényszeríti Értékeld a témát: -----

#1101 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2009. 09. 06. 09:41

Idézet: upszilon - Dátum: 2009. szept. 6., vasárnap - 10:38

A korabeli fejlesztőmunkában is részt vettek kitűnő zsidó tudósok. De nem önszántukból.

Ja, ha az elméleti fizikát nem önszántából űzi az ember, akkor az már nem is elméleti? Vagy mit akartál ezzel mondani? Ha jól tévedek, az eredeti állításod az volt, hogy az elméleti tudományágakból még soha semmi kézzelfogható nem sült ki. A német atombomba létét senki sem tagadta, csupáncsak azt, hogy annyira nagyon fejlett lett volna, mint ahogy te beállítod. A történelmet valóban a győztesek írják. Ha a németeknek előbb lett volna bevethető atombombájuk, mint az amerikaiaknak (ezt is állítottad!), akkor ők írták volna a történelemkönyvet. QED.

#1102 Felhasználó inaktív   upszilon 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2009. 09. 06. 09:43

Idézet: debaj - Dátum: 2009. szept. 6., vasárnap - 9:36

Az idézett hozzászólásoddal kapcsolatban lett volna néhány témába vágó kérdésem, de majd felteszem őket akkor, ha lesz esély válaszra a részedről, és nem csak az elmeállapotunkkal meg a fene nagy sértődéseddel leszel elfoglalva.

Nem lesz rá alkalom. Én itt nem veszek részt az érdemi beszélgetésben. Leírtam, be is tartom. Nem érdemlitek meg, nem tudnátok vele mit kezdenei és nem is érdekel titeket valójában.

Pá!

#1103 Felhasználó inaktív   Schwarzmueller 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 09. 06. 09:45

Idézet: upszilon - Dátum: 2009. szept. 6., vasárnap - 10:01

Miért kérdezel, ha úgysem vagy kíváncsi a válaszra?

A történelemkönyveket a győztesek írják. Viszont a fellelhető korabeli levelezésekből sokminden kiderül. A náciknak volt atombombájuk. Fel is robbantottak egyet. A másodikhoz meg nem sikerült már elegnedő mennyiségű alapanyagot (például nehézvizet) beszerezniük. A célbajuttató eszközeik is elegendően fejlettek voltak már (például Peenemünde szigetén a geheimjeik). Az USA beszállt a háborúba és ellopta. A legidősebb Kennedy fivér ott vesztette életét. . Polgári egyetmeken pezután már tilos volt még csak szóbahozni is azokat a természettudományos elméleteket amik alapján feltételezhetően működtek. A kísérleti fizika korszaka egyszer s mindenkorra végetért.

Mit akarsz hát tőlem megtudni? Beírod a gugliba, hogy náci atombomba és előjön egymillió találat. Miért kellek ehhez én?

Vagy a katonai titkok kérdése. Talán kételkedsz benne, hogy vannak katonai titkok? Mert akkor nem vagy egészen beszámítható ember. Ha meg nem kételkedsz, akkor miért várod el tőlem azok ismertetését? Ha egyszer titkos, honnan tudhatnám azt én? És miből gondolod, hogyha konkrét információkkal rendelkeznék, azt pont itt, egy nyilvános fórumon teregetném ki? Vagy te tényleg hülyének nézel engem?

A nacik robbantottak atombombat?  :eek:  oszt hol van a sugarzas? Az utohatasok, stb-k?  :think:  Meg az elso bombahoz sem sikerult elegendo nehezvizet gyartaniuk, mert a norveg ellenallas (a SOE-val egyuttmukodve) a Norsk Hydro-t felrobbantotta 1943-ban, aztan 1944-ben sok civillel egy komp fedelzeten a maradek nehezvizet elsullyesztettek utban Nemetorszag fele.

Nem akarok a lelekedbe gazolni, de sztem Peenemünde nem sziget, hanem egy varos, ami egy szigeten van. ;)

Egyebkent meg uristen, teljesen el vagy tevedve.
Régebben csak úgy futottak utánam a nők, de ma már nem lopok retikült.....

#1104 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 09. 06. 09:46

Idézet: upszilon - Dátum: 2009. szept. 6., vasárnap - 10:43

Leírtam, be is tartom.

Igen, ezt már láttuk.

Idézet

Pá!

Idézet: debaj @ 2009. szept. 3. csütörtök - 19:58

:hello:

Szerkesztette: debaj 2009. 09. 06. 09:46 -kor

#1105 Felhasználó inaktív   Raynes 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 09. 06. 10:21

Most sem válaszoltál egyik kérdésre sem. Arra nem vagy hajlandó, hogy az álláspontod alapját/lényegét leírd néhány szóban. Mindig másról írsz, nem az eredeti témáról. Megkerülöd a kérdéseket. Tehát osztod-e 100%-osan mikike álláspontját? Mert ha igen, akkor ne hivatkozz pl. a történelemre.

Igen. Mi valóban nem érdemeljük meg a nagyra becsült tényanyagod  :Đ  Buták vagyunk hozzá. Aztán még bántasz is minket  :(  Nem hogy sajnálnál minket tudatlanokat...

A sarkaltos pontok szerinted: ősrobbanás és evolúció. Abszolút nem sarkalatos pontok. Mindkettő nélkül elvan a tudomány. Lehet e kettőt vitatni, mással helyettesíteni, csak épp semmire nem mész vele, a lényegen nem változtatnak. Egy normális tudós meg igenis szokta mondani, mondhatja, hogy "nem tudom". Van becsület. Nem így szokott fogalmazni, mert ha a szakterületébe esik egy kérdés, akkor arra azért valamilyen szinten válaszolnia kell és úgy kezdi a választ, hogy "nem bizonyított még, de szerintem/elméletem szerint ..." és meg is indokolja. Sőt még olyat is hallani, hogy "a tudomány jelen állása szerint erről még alig tudunk valamit, sötétben tapogatózunk". De ettől függetlenül modelleznek, elméleteket gyártanak. Ez a dolga egy tudósnak. Próbálkozik, dolgozik rajta, próbál adatokat/bizonyítékokat gyűjteni. Néha több, néha kevesebb sikerrel.

Nem úgy nyilatkoznak, ahogy írod: "mindenkinek a kőbe vésett jelenlegi magyarázkodásomat kell elfogadnia". Egy fizikus a biológiai kérdésekre meg igenis nyugodtan mondhatja, hogy "nem tudom". Nem kötelessége neki.

Ez a "materializmus" és "idealizmus" szembeállítás már rég lejárt filozófiai duma. A "materialista" tudományok igenis működnek, léteznek, fejlődnek. Sőt, ezek a legsikeresebbek.

Egy utolsó gondolat: akkor bíráld a tudományt, ha felmutattál már annyi eredményt és hasznot, mint a tudomány. Azaz, ha tudsz helyette jobbat. Enélkül még akkor sem lenne jogod bírálni egy működő dolgot, ha te lennél a legokosabb és neked lenne a legmagasabb végzettséged. Amit most csinálsz, az bizonyítékok és alternatívák nélküli destruktív mellébeszélés. Idealizmusból még nem lakott jól senki.

Szerkesztette: N0zer0 2009. 09. 06. 10:23 -kor

„The volume of a pizza of thickness a and radius z can be described by the following formula: pi zz a.”

#1106 Felhasználó inaktív   Sparow2 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 09. 06. 12:10

Idézet: upszilon - Dátum: 2009. szept. 6., vasárnap - 9:27

Ti pedig itt nem akartok megtudni semmit sem. Egyszerűen röhögni akartok azon a bohócon aki esetleg megszánva titeket valóban elmesélné a valós összefüggéseket és a valós tényanyagot. Azt gondolom, hogy meg sem értenétek. Na-nem azért mert nincsen hozzá eszetek. Azért, mert az iskolai tananyag, mint prekoncepció, nem hagyná ezt a ti fejetekben. Ahhoz, hogy egy ilyen komoly témát valóban képesek legyetek agyilag feldolgozni, megélt kor és nagy olvasottság kell. Kellene. De nektek olyan nincsen. Ezért a ti felhomályosításotok egy valódi impossible mission lenne. Ha vállalná is valaki. És milyen fizettségért vállalná? Kiröhögésért. Ez igen! Ezért bizony érdemes! Szóval nem én leszek az. Világos, kisfickók?

Akkor miért erőlködsz?
Mi tapogatózunk a sötétben, és ez jó nekünk, Te meg fel vagy világosodva, és ez jó Neked.
Így Neked is jó, és nekünk is jó.

Azzal, hogy olyan emberekre akarod ráerőszakolni a saját világképedet, akiknek erre nincs igényük, azzal csak kinevetteted Magadat.
Keresd fel inkább Mikikét, vele biztosan jól megértitek egymást, és valószínűleg nem fog kinevetni sem.

#1107 Felhasználó inaktív   snakekiller 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 09. 06. 13:20

Idézet: upszilon - Dátum: 2009. szept. 6., vasárnap - 10:38

Leírod hogy még keresni sem tudsz. Ahhoz ugyanis nem csak a guglit kéne tudni használni, hanem értelmezni is kellene tudni a történelmi folyamatokba való beleiiő, nem beleillő dolgokat. A nácik persze, nem a semmiből termtették a hadiszközeiket. A korabeli fejlesztőmunkában is részt vettek kitűnő zsidó tudósok. De nem önszántukból. Rabok voltak családjukkal együtt. Ha megtagadták a munkát, éhezteték a családjukat. Ha pedig nem vették volna ezt komolyan, elkezdték a kínzást. Bizony, hamar meglett az atombomba. De ennél fontosabb volt a geheim-fejlesztés. Hittler megüzente, hogy elpusztítja New York-ot. Sokmindent lehet rá mondani, de azt nem, hogy üres fenyegetéseket tett volna. Köszöbön állt a demonstráció. pár nap-hét hiányzott a végős bevetéshez. Amerika nem azért lépett be a háborúba, hogy legyőzze a náci birodalmat, hanem azért, hogy ellopja ezeket a fejlett eszközöket. meg is tette. És mi köze mindehhez a tudománynak? Semmi. Azaz mégiscsak valami. Ők nem kínozzák a tudósok családjait. Ők fizetnek érte. Sokat. Nagyon-nagyon sokat. Annyit, hogy a tutok valóban titok maradhasson.

OK, ennyi és nem több. Pá!

Szépeket mesélni én is tudok, de hacsak nem valami neves történelemtudós rejtőzik a nicked mögött; erre kérnék valami autentikus forrást, köszönöm. Ha van is ilyen szakmai vélemény, tekintve, hogy nagyon erősen kisebbségben lehet, "well... that's just like... your opinion man!", hogy a nagy gondolkodót Jeffrey Lebowskyt idézzem és ha lehet ne velünk vitasd meg, hanem a hozzáértőkkel. Tudod, akik a történelemkönyveket írják.

Figyu, én két dolgot látok. Van a tudomány (történet-, természet-, bölcsészet-, stb.) és van a wmikizmus, upszilonizmus. Ezek diszjunkt halmazok. Előbbinek vannak eredményei és látom a mögötte lévő elképesztő emberi teljesítményeket. Utóbbi egyetlen általam ismert eredménye a vitapartnerek emelkedett vérnyomása és a rajtad való (már emlegetett) össznépi kínos röhigcsélés; teljesítményként meg a Dunaújvárosi Főiskolát látom mögötte, ami azért nem egy Oxford, vagy Princeton; valljuk be (a BME-VIK sem az, tudom; no de nem is én váltom meg itt a világot).

Szerkesztette: snakekiller 2009. 09. 06. 13:36 -kor

#1108 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 09. 06. 13:40

Idézet: upszilon - Dátum: 2009. szept. 5., szombat - 22:12

...
Ezt csináltátok. Kivétel nélkül mindegyikötök.
...

Nem veszem magamra, de ez biztos?
"Hey Ripley, don't worry. Me and my squad of ultimate badasses will protect you! Check it out! Independently targeting particle beam phalanx. Vwap! Fry half a city with this puppy. We got tactical smart missiles, phase-plasma pulse rifles, RPGs, we got sonic electronic ball breakers! We got nukes, we got knives, sharp sticks..."

#1109 Felhasználó inaktív   upszilon 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2009. 09. 06. 13:40

Idézet: N0zer0 - Dátum: 2009. szept. 6., vasárnap - 10:21

akkor bíráld a tudományt, ha felmutattál már annyi eredményt és hasznot, mint a tudomány. Azaz, ha tudsz helyette jobbat. Enélkül még akkor sem lenne jogod bírálni egy működő dolgot, ha te lennél a legokosabb és neked lenne a legmagasabb végzettséged. Amit most csinálsz, az bizonyítékok és alternatívák nélküli destruktív mellébeszélés. Idealizmusból még nem lakott jól senki.

Huhúúú-azannya, hát te ennyire tanulatlan vagy nyuszifül? Tekintélytisztelet? Hümmm... ...meg ha van helyette jobb? Meg jóllakás? Muhahaha!

Na akkor szépen sorban:

1./ Nem bíráltam a tudományt. Napjaink tudománytalan módszereit bíráltam. Például azt, hogy igazolatlan elméleteket tanítanak az iskolában kizárólagos igazságként. Ugyanis a tudomány ezt nem teheti meg. Márpedig a tanítás szerves része a tudományos életnek. Rá is vonatkoznak a tudományos módszerek, alapelvek. Bírálatom tárgya éppen az, hogy nem tartják be azokat.

2./ A tekintélytisztelet nem feltétele a tudományonak. Ellenkezőleg. Bárki végezhet tudományos kutatást, publikálhat, cáfolhat tudományos elméletet mindenféle végzettség, vagy érdemi ismertség nélkül, ha maradéktalanul betartja a tudományos módszereket.

3./ Egy tudományos elmélet, ha megcáfolják, már nem tudományos elmélet többé. Még akkor sem, ha nincs helyette más elmélet.

4./ Ha attól tesszük függővé, hogy jóllakhatsz-e, hogy én ide mit írok, akkor miattam akár éhen is veszhetsz undokocska nyuszifülecske. Muhahaha!

#1110 Felhasználó inaktív   upszilon 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2009. 09. 06. 13:47

Idézet: Sparow2 - Dátum: 2009. szept. 6., vasárnap - 12:10

Azzal, hogy olyan emberekre akarod ráerőszakolni a saját világképedet, akiknek erre nincs igényük, azzal csak kinevetteted Magadat.

Senkit sem tudnék meggyőzni. Miért? Mert mindenki csak saját magát tudja meggyőzni. Ha megismeri, elfogadja a tényeket, a logikus összefüggéseket, az igazolásokat és meghajlik azok előtt. Az érdemi beszélgetés éppen az lenne, hogy ilyeneket adjuk elő egymásnak. Erre azonban fogadókészség is kell. Ez bennetek nincsen meg. Úgyhogy csak nyugodtan nevetgélj helyette. Mindenki úgy teszi magát nevettségessé ahogyan akarja. még én is. Te meg például például így.

#1111 Felhasználó inaktív   Schwarzmueller 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 09. 06. 13:48

:tv:
Régebben csak úgy futottak utánam a nők, de ma már nem lopok retikült.....

#1112 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 09. 06. 13:49

Idézet: upszilon - Dátum: 2009. szept. 5., szombat - 22:12

...
Most akkor még egyszer megkérdezem: Akartok egyáltalán értlemesen beszélgetni a tudományról, vagy megelégszetek a primitív szemétkedéssel, a szájkaratéval?

Idézet

Szerintem abszolút nem az a kérdés, hogy a tudomány mit próbál(t) magyarázni, hanem inkább az, milyen eszközökkel igyekszik ezt tenni...

Idézet

Abban igazság van, hogy a manipuláció világában (azaz napjainkban), ahol a pénz az isten, sokszor nem tudni, hogy pontosan mit is tesz a "tudomány", illetve hogy egyáltalán ami tudományosnak látszik, az vajon az-e (ja, intelligens mosópor)? A probléma megoldásához sajnos nem rendelkezünk elegendő információval, ebben valóban szerepe van a kormánynak is pl. Ez pedig politika, pénz, hatalom. S egyáltalán nem mindig szolgálja a mi javunkat.

De létezik olyan tudományos élet, amit még nem fertőzött meg a modern világ eme kórsága. Ami valóban az emberiség javát szolgálja, nem pedig érdekeket kiszolgál, stb.

Számomra pl. ez a tudomány. És bizony meg lehet találni.

Úgyhogy, ha - mint Mikikével tettük anno - tudományról, mint fogalomról vitázunk, sokszor nem is ugyanarról a dologról beszélünk. Hát hogy is lehetne érvelni ilyen helyzetben?

Ezen dolgok primitív szemétkedés, avagy szájkarate kategória?

Értelmes beszélgetés majd akkor kezdődhet, ha legalább definiáljuk, ki mit nevez tudománynak. Mert a topic címe is félrevisz simán. Ilyen dolgaimra pl. Mikike nem válaszolt sose. Te teszed-e?

Anno amikor Mikike beindult, már képtelenség volt vele értelmesen akár csak egy szót is váltani, senkinek nem reagált érdemben, még annak sem, aki aztán tényleg normálisan kérdezett. Rájöttünk, hiába a próbálkozás, nála ez érzelmi alapokon nyugszik. Van ilyen. De azt hiszem, a tudománynak egész más a kötődése az érzelmekhez, mintsem hogy maguk az érzelmek lennének a tudomány irányítói. Szóval ha valakinek értelmes mondandója van, akkor el tudja mondani, még ha belekötnek is (ja, én is el tudom mondani, még ha le sem...), s semmi ok nincs felhúzni az embernek magát, hisz a mondandó létezik, vagy nem?

Jó lenne megbeszélni már, hogy mit nevezünk tudománynak?

Szerkesztette: Warrior 2009. 09. 06. 13:56 -kor

"Hey Ripley, don't worry. Me and my squad of ultimate badasses will protect you! Check it out! Independently targeting particle beam phalanx. Vwap! Fry half a city with this puppy. We got tactical smart missiles, phase-plasma pulse rifles, RPGs, we got sonic electronic ball breakers! We got nukes, we got knives, sharp sticks..."

#1113 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 09. 06. 13:50

Idézet: upszilon - Dátum: 2009. szept. 6., vasárnap - 14:47

... Erre azonban fogadókészség is kell. Ez bennetek nincsen meg. ...

Az elsővel egyetértek. A másodikra már 35. alkalommal nem fogok én sem kérdezni, hisz visszafelé is igaz akkor...

#1114 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 09. 06. 13:52

Idézet: upszilon - Dátum: 2009. szept. 6., vasárnap - 14:40

Huhúúú-azannya, hát te ennyire tanulatlan vagy nyuszifül? Tekintélytisztelet? ...

Igen. Ezt írom, 36. alkalommal: tisztelet. A másik irányba is. Személyeskedés nélkül. Kell a 37-es, vagy adsz te is választ?

Mit nevezünk, vagy nevezzünk tudománynak?

#1115 Felhasználó inaktív   snakekiller 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Idézet: upszilon - Dátum: 2009. szept. 6., vasárnap - 14:40

3./ Egy tudományos elmélet, ha megcáfolják, már nem tudományos elmélet többé. Még akkor sem, ha nincs helyette más elmélet.

Az, hogy Kovács XXIII. János megcáfolja az ősrobbanás-elméletét (amúgy melyiket? már elég sokadik verziónál járunk ám) az nem jelent semmit. Még az sem, ha flinces-flancos PhD-vel teszi ezt valaki, legfeljebb nagyobb teret kap. Tudod hányszor "bizonyították" a Fermat-sejtést laikusoktól a legnevesebb kutatókig mindenféle népek az elmúlt 300 évben? Ezerszer biztosan, mégis a viszonylag ismeretlen, magányosan dolgozó Wiles 1995-ös bizonyítását fogadták el először (pontosabban csak egy igen végzetesnek látszó hiba kijavítása után) helyesnek és csak azóta tanítják egyértelműen tételként. Sem az ősrobbanást, sem az evolúciót nem cáfolták még meg, legfeljebb megpróbálták. Az nagyon nem ugyanaz. Aki ilyet állít, annak nem téged, meg engem, meg a forum.akarmi.hu közönségét kell meggyőznie, hanem mondjuk Weinberget, meg Hawkingot és még párszáz másik embert.

#1116 Felhasználó inaktív   JonesC 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Miért baj az, ha az oktatásban elméleteket is tanítanak, amennyiben azokról azt tanítják, hogy elméletek?
world, my finger, is on the button...
Határozottan egyetértek az enyémmel megegyező véleményekkel!
Éheztesd a fákat! Csökkentsd a co2 kibocsátást!

Idézet

Hi mi name is Paco frome Mexico, please sorry for mi bad inglisco. Mi dead cousine frm america told me how to winned at Lauge of Legan and made me win against bots. My cousin deaded yesterday thogh,but im ok because i sexed his sister. pls no copy pastarino. bye

#1117 Felhasználó inaktív   upszilon 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2009. 09. 06. 13:55

Idézet: snakekiller - Dátum: 2009. szept. 6., vasárnap - 13:20

hacsak nem valami neves történelemtudós rejtőzik a nicked mögött

Tekintélytisztelet? Az nem más mint a fórumok megrontója.

Nem, nekem nincs iskolai végzettségem egyáltalán. Mégcsak nem is létezem a valóságban. Cybertér lakó vagyok. Csak virtuális nevem, virtuális véleményem van. És ez jó így. Nekem jó. Mindenki úgy csinál magából hülyét ahogy akar. Én így. De ezzel te ne törődj. Gondolkodj azon, hogy téged hogyan és minek látnak mások ostobácska megnyilvánulásaid alapján.

#1118 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 09. 06. 13:57

Idézet: upszilon - Dátum: 2009. szept. 6., vasárnap - 14:55

... Gondolkodj azon, hogy téged hogyan és minek látnak mások ostobácska megnyilvánulásaid alapján.

Várom a választ.

#1119 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 09. 06. 14:00

Idézet: Warrior - Dátum: 2009. szept. 6., vasárnap - 14:57

Várom a választ.

Várhatod.

#1120 Felhasználó inaktív   upszilon 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2009. 09. 06. 14:02

Idézet: Warrior - Dátum: 2009. szept. 6., vasárnap - 13:49

Értelmes beszélgetés majd akkor kezdődhet, ha legalább definiáljuk, ki mit nevez tudománynak.

Én már megtettem. Az értelmezőszótáré is egyszerű: "A természet, a társadalom és a gondolkodás objektív összefüggéseiről szerzett igazolgató ismeretek rendszere." Van aztán lexikon vagy százféle, és van még a Wikipedia is.

Téma megosztása:

• (85 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 54
  • 55
  • 56
  • 57
  • 58
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.