HWSW Informatikai Kerekasztal: Re: Torvalds: a Linux nem olyan, mint ahogyan elképzeltem - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (29 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Re: Torvalds: a Linux nem olyan, mint ahogyan elképzeltem Értékeld a témát: -----

#41 Felhasználó inaktív   Raynes 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2009. 09. 23. 12:58

Idézet: schsf - Dátum: 2009. szept. 23., szerda - 13:32

telepitése kevesebb kattintást igényelt mint a win, mert nem kért 16 betűs licenszkódot (!)  :)  :)  :)

Erre mindjárt jön MS Szabcsi, és megmondja frankón, hogy a Windows-ba is bele lehet integrálni a licenszkódot, és automatizálni lehet úgy a telepítést, hogy szinte be sem kell avatkozni  :Đ  Ami persze nem fair.

A kattintást nem az egérre értem. Nem jó megfogalmazás. Legyen akkor inkább beavatkozás. Ubuntunál Magyar nyelv kiválasztása, Magyar kiosztás, esetleg képernyőmód (F4), partícióra Enter, és már mászik is fel a rendszer. Esetleg még root/usernév és jelszó beírása. Hálókártyát megtalálja, ha DHCP-n kap címet, már net is van.

Szerkesztette: N0zer0 2009. 09. 23. 12:59 -kor

„The volume of a pizza of thickness a and radius z can be described by the following formula: pi zz a.”

#42 Felhasználó inaktív   Ytse 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2009. 09. 23. 13:01

@schsf: egy szó: PowerShell

#43 Felhasználó inaktív   schsf 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2009. 09. 23. 13:02

@szeder: Miszter Sólyomszem Kép Kép Kép és német precizitás. Ennyi pongyolaságot engedj meg egy 61 éves és butuló öregembernek.... Fiatal koromban Londonban én is kiérdemeltem a "Mr. Hawkeye" címet. Ezennel átadom Neked Kép

#44 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 09. 23. 13:02

Idézet: schsf - Dátum: 2009. szept. 23., szerda - 13:18

@Warrior: "....Azt hiszik, hogy a windows-hoz értenek,..."<br />
<br />
Kiváncsi lennék, hány Windows hívő ismeri az input output átirányitást és a pipe-ot (  | ) ami Unix / Linuxban alapból ott van, Dos / Windowsba meg belecsempészték. De nem tökéletesen, mert a windows pipe nem aszinkron, hanem temporális file ba termel és onnan olvas. Egyáltalán hány Windows-os használja a parancsablakot?  pl. Linuxban meg tudom csinálni: "  cat filenév - | programom  ", ami átadja a "programom"-nak a filenév tartalmát, majd konzolra vált és gépelhetek "programom"-ban. Ez jól jöhet pl. egy mini Forth interpreter esetén ahol "filenév" - ből bővitem a tudását, majd kézzel programozok. No szóval az ilyesmik miatt sem kell aggódni a Linux miatt.

:offtopic: Igen, amikor olvastam a post elejét, nekem is az ugrott be, hogy az nem "igazi" pipe, csak "szimuláció". Mi is csináltunk olyan átirányítást, ami bizony nem működött windows/dos-ban. De a karakter ("|") azért megvan... :)
Meg a driverek (kernel modulok) ki-betöltögetése (nem a hotplug eszközök). Meg a szabadon konfigurálható kernel.

Xp indul befelé, hálókarimon (rtl8139) a link bevillan, kialszik, bevillan, kialszik, üdvözlőképernyőn bevillan, úgy marad. Linux indul befelé, link bevillan, úgy marad... Nem tudom mit kell bonyolítani.

Nyilván nem magával a linkkel van gondom, hanem a rendszer egészével. A linux őszinteségét nem lehet utolérni. Tele van hibákkal. De a hibaüzenetek sokrétűek, bőbeszédűek, nem adnak pusztán hibakódot általában, a logolás defaultban is több tényt rögzít, ami után utána lehet nézni (a default eseménynapló elbújhat). Nem rejti el a felhasználó elől, sőt, odanyomja az orra alá, kezdjen vele, amit tud. Csak van, aki ezt nem szereti, ehelyett olyan rendszert használ, ami megpróbálja kitalálni, hogy ő mit szeret - gyakran tévesen.
Nem azt mondom, hogy ez vagy amaz jobbik, nyilván mindkettőnek vannak előnyei, hátrányai.

ps.: anno kaptunk integrált vállir-rendszerből készített listákat (vagy 15-öt kb.), amikben közvetlenül nyomtatóra küldhető formátumban volt minden. A fájlok (tehát text, +printer vezérlő szekvenciák) különböző méretűek voltak, 10 kilóstól 20 megásig (összesen valami 6-7 ezer oldal lehetett, nagy részük több oldalas is, számlák voltak ugyanis, azaz érzékeny céges doksik).
Meg kellett számolni, hány oldal lesz az egész, illetve hány darab számla, fájlonként, s összesítve is. Az egész ugyanis ömlesztve volt, a printerre küldve az csak ontotta a papírt. De nyomtatás előtt tudni akarták, mire számítsanak, az integrált rendszer pedig a tételek számáról nem ít semmit, mert valami spec módon lettek legyűjtve (egy napig futott a legyűjtés).
Az akkori (vagy 6 éves) technikával 2 lehetőség mutatkozott, párhuzamosan csináltuk egy kollégával, aki hitt abban, hogy word-ben mindent meg tud oldani. Ez azért neki is soknak bizonyult. Mint kiderült, nem is kevéssé.
Egy fájlban meg tudtuk keresni, mely szöveg szerepel minden oldalon, illetve minden számlán. Tehát számlákat is lehetett számolni, meg oldalakat is. Nyiéván nem minden számla volt egyoldalas, volt 3 oldalas is. De lényegtelen.
Word-be behúzva egy ilyen 20 megás doksit, vártunk vagy 4-5 percet (notepad nem tud szavakat számolni), mire benyitotta, megszámoltatta kolléga, leírta papírra, stb. Szépen csinálta egyesével.
Mi meg fogtuk a shell-t, sima grep-pel (+wc -l-lel) szűrettük.
A végeredményt összevetettük. A word-ös kolléga nem hibázott, egyeztek az értékek a miénkkel.
Ráadásul egyszerre lettünk kész. Azt mondta akkor (amúgy főnököm most már), hogy hatékony a word is.
Mi meg azt, hogy "mi lett volna, ha nem 15 darab listát kapunk, hanem egy full könyvtárszerkezetnyit, azaz akármennyit... Ugyanis a linux-os, shell-es módszer ugyanúgy produkálja az eredményeket, papírra írás, kézzel való összegzés, azaz emberi hibalehetőség nélkül, akármennyi fájlra... Szóval mondtuk neki, hogy egyáltalán nem volt hatékony, csak megmutatta, hogy össze lehet windows-ban is hozni a dolgot. Erre azt mondtuk neki: látod, mindig te mondtad, hogy a linux-szal bütykölni kell, hát most véletlenül nem épp fordítva volt? :) Nyilván poénos volt meg minden.
De a lényeg: shell-es tekintetben, szűrésben, leválogatásban (awk), fájlok parse-olásában a windows-os megoldások az életben nem fogják még csak meg sem közelíteni, mert egészen egyszerűen nem erre valók. S csak pár parancsot kell megtanulni, mert olyan primitív, egyszerű, hogy csak röhög az ember.
"Hey Ripley, don't worry. Me and my squad of ultimate badasses will protect you! Check it out! Independently targeting particle beam phalanx. Vwap! Fry half a city with this puppy. We got tactical smart missiles, phase-plasma pulse rifles, RPGs, we got sonic electronic ball breakers! We got nukes, we got knives, sharp sticks..."

#45 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 09. 23. 13:06

Idézet: Ytse - Dátum: 2009. szept. 23., szerda - 14:01

@schsf: egy szó: PowerShell

:offtopic: Használtad már?

A powershell egy kamu, átverés. Keretrendszer kell hozzá, a legegyszerűbb parancsok sem működnek univerzálisan. Egy marketingfogás. Gépelhetsz te hosszú sorokat, majd nézd meg, mennyit fogsz belőle érteni, sőt, mennyit fogsz majd saját kezűleg megfogalmazni... Szerintem amennyire anno nyomatta a cég a powershellt, most, mire már kiderült, hogy mennyire NEM hatékony, annyira próbálják titkolni is. Nem arról van szó, hogy mit lehet és mit nem léehet megoldani vele, hanem egészen konkrétan a linuxos shellekkel vetem össze.

Linuxos parancsok egyszerűek, világosak, könnyen kezelhetőek. A powershell a nyomába sem ér ebben a tekintetben, de tény: az MS megpróbálta. Aztán nézd meg, mik születtek belőle...

Hogy konkrét példát mondjak:

Ott a du, vagy a df. Előbbi könyvtárhosszt számolgat, s vési ki, utóbbi könyvtárakhoz "tartozó" partíciókon számolja a szabad helyet. 2 piszok egyszerű parancs. Powershell-ben is születtek megoldások (2-3 sorban), de hogy érthetőnek, egyszerűnek nem nevezhetőek, az biztos. De nem lenne baj, csak az "írók" elismerték, hogy bizony nem minden körülmény között működnek jól, szemben a linuxos változatokkal.

Vagy ott a dd. Ezt soha sem lehet így konkrétan megvalósítani powershell-ben, ami bármilyen eszközre működni fog. Mert linuxban, unixban bizony működik. S csak ennyi: dd [input] [output].

Le kell ülni 2 gép elé, 2 "különböző" rendszer shell-je elé, kiadni egy melót, oszt megnézni, mennyi energiába telik. Az tuti; powershell-nél telni fognak a sorok. A linux sh-jánál (vagy bash) egyszerűbbet egyszerűen lehetetlen csinálni. De az egész rendszer filozófiája ez. Az windows filozófiája épp nem ez, tehát egy shell, ami azért valljuk be, valamilyen módon a futó rendszerre "épül", hogy a fenébe lehetne annyira hatékony, amikor maga a futó rendszer sem az... Ez csak eszmefuttatás, meg fröcsögés, de tény: powershell-ben kicsit bonyolultabb az élet, annak is, aki otthon van a dotnetben.
Van haver, aki próbált vele dolgozni cégben, aztán amikor látta a unix ksh-ját (Kornshell), azt mondta (pedig van gyakorlata, fejlesztő), hogy inkább a unix/linux. Sokkal egyszerűbb, érthetőbb, nem kell copy/pastézni...

Linuxon ugyanis gyorsan és könnyen meg lehet tanulni egyszerű shell-parancsokat, amik a powershell-ben már mindjárt nem ilyen gyorsak és egyszerűek...

Szóval szerintem soha nem fogja még csak megközelíteni sem, mivel más a rendszer "célja", ha szabad ilyet mondani. Attól, hogy windows alatt is meg lehet oldani dolgokat. Hisz számítógép, vagy miafene.

ps.: a fentebbi postban leírt számolgatós feladat megoldását szívesen várom itt, a liunuxos alant következik, valami ilyesmi (most csak az összegzést csinálom, fájlonként nem):

cat *.lis | grep "keresendő szöveg" | wc -l

A "cat" "listázza" az összes .lis fájlt, leszűri a keresendő szöveg-et tartalmazó sorokat (nem rakja le file-ba:) ), megszámolja, mennyi, osztán kész. Nos, powershell-fanatikusok, lehet megoldást adni, ami ennél egyszerűbb... Abba bele sem merek gondolni, hogy mi van ha awk-t használok szűrésre, ami mezőket is keres, rendezni egy mozdulattal, akár cserélni, akár C-kódot beleírni...

Szóval offtopic ide vagy oda, kérdés nem az, hogy létezik-e a powershell, hanem az, hogy mennyire hatékony, mi az, amit konkrétan meg tudunk vele oldani; mi magunk. Nem csak az elmélet. Elméletben bármit. :)

ps/2.: vagy számoljuk meg, s ABC-sorrendben írassuk ki, hogy egy könyvtárban melyek azok a file-ok, amelyek nem hosszabbak pl. egy adott méretnél, stb. Ez linuxban szintén fél sor, segédfájlok nélkül, pusztán pipe, s egyéb szűrők segítégével.
Megnézném, powershell-ben mennyi lenne, s mennyire lenne érthető, mennyire lenne gyors, stb. ... :)

Szóval szerintem a 2 shell hatékonyságát nem lenne szabad hasonlítani, ha másért nem, max. azért, hogy látszódjon, mekkora is a különbség. :smoker:

Szerkesztette: Warrior 2009. 09. 23. 13:34 -kor

"Hey Ripley, don't worry. Me and my squad of ultimate badasses will protect you! Check it out! Independently targeting particle beam phalanx. Vwap! Fry half a city with this puppy. We got tactical smart missiles, phase-plasma pulse rifles, RPGs, we got sonic electronic ball breakers! We got nukes, we got knives, sharp sticks..."

#46 Felhasználó inaktív   Raynes 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 09. 23. 13:27

Két dolog maradt még ki:
Egyik, hogy a linux erejét, erőforrássait kicsit megossza még a sok distrib.
A másik, hogy a Mac OS X terjedése is az *x rendszereket erősíti.
„The volume of a pizza of thickness a and radius z can be described by the following formula: pi zz a.”

#47 Felhasználó inaktív   Szabcsi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 09. 23. 13:30

Idézet: N0zer0 - Dátum: 2009. szept. 23., szerda - 13:58

Erre mindjárt jön MS Szabcsi, és megmondja frankón, hogy a Windows-ba is bele lehet integrálni a licenszkódot, és automatizálni lehet úgy a telepítést, hogy szinte be sem kell avatkozni  :Đ  Ami persze nem fair.

Lóf@szt kell beleintegrálni, kb egy éve már egyik asztali windowsnál sem kötelező megadni licenszkódot mezei telepítéskor, ez már eléggé fair?  ;)
"A gugliban rákeresve porcos hal is és emlős is."/"Megoldás: keress rá a hal.dll fájlra, és töröld ki, majd indítsd újra a gépedet. Utána jó lesz!"/"mutasd meg a gyakorlatban ezt a technológiát és esküszöm dollármilliárdost csinálok belőled ! "/"Rakjunk egy jo kib@szottnagy KERESS gombot a kepernyo kozepere es csumi"

#48 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 09. 23. 13:37

:offtopic: Az automatizált telepítés (nevezzük "Windows vállalati környezetben"-nek) jó dolog, a sysprep is az. Vannak ott is fejlesztések azért.

#49 Felhasználó inaktív   schsf 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2009. 09. 23. 13:40

@Warrior: És ezenkívül pl. a Linux "awk" -val csodákat lehet művelni. És mivel az "awk" és "gawk" netről ingyen letölthető Dos és Windows-ra is --> a program hordozható ! Általában a linux LF , ms CR/LF különbség sem zavarja. Ja és emiatt a Linuxos textfileok soronként 1 karakterrel rövidebbek. Ez gigabyte-nál már érdekes.

#50 Felhasználó inaktív   Szabcsi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 09. 23. 13:47

Idézet: Warrior - Dátum: 2009. szept. 23., szerda - 14:06

:offtopic: Használtad már?

Hogy elejét vegyük a további fogalom nélküli PS "szakértésnek", javaslok egy rövid szösszenetet Marcus Nasarek (Linux Magazine, hogy ontopic maradjunk) tollából: http://www.linux-magazine.com/w3/issue/78/..._PowerShell.pdf
"A gugliban rákeresve porcos hal is és emlős is."/"Megoldás: keress rá a hal.dll fájlra, és töröld ki, majd indítsd újra a gépedet. Utána jó lesz!"/"mutasd meg a gyakorlatban ezt a technológiát és esküszöm dollármilliárdost csinálok belőled ! "/"Rakjunk egy jo kib@szottnagy KERESS gombot a kepernyo kozepere es csumi"

#51 Felhasználó inaktív   Nyulpapa 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 09. 23. 14:22

Na látom hirtelen megjelent az összes véresszájú linux fan és nekiálltatok magyarázni, hogy a Linux mennyivel is jobb mint bármelyik más oprendszer (jelen esetben winXXX termékek többségében). Ehhez olyan "komoly" érveitek vannak, mint például:
- Mennyivel több mindent lehet benne csinálni (külöböző parancsok stb)
- Mennyivel kevesebb erőforrás kell hozzá
- A háttér infrastrúktúrát (hálózatokat) jellemzően linux működteti
- A több tízezer processzoros gépeket ezek éltetik
stb. stb. stb. Fel sem tudom sorolni a sok bullshit-et amivel itt kábítjátok egymást.
Tételesen a teljesség igénye nélkül:
- Hagyjuk már a parancssort meg annak a képességeit (a windows (server) már mindent tud, amit architecturális / tervezési korlátai megengednek lsd. Powershell)
- Kevesebb erőforrás szükséglet a mai gépek tükrében már nevetséges, a kényelem sokkal előrébbvaló mint az hogy melyik rendszer mennyi idő alatt bootol vagy 2 másodperccel hamarabb hajt végre valamit
- Na kíváncsi vagyok miféle hálózatok mennek Linux-on nagyrészt... Ahol nincs pénz professzionális hálózati eszközökre? Vagy beraktatok egy print and/or file servert és ez a "quality service offered to the business"? nevetséges...
- Próbálj megvenni bármilyen oprendszert több tízezer processzorra való licensz-szel. Nem azért használják ezeken a gépeken a Linuxot, mert az jó hanem pusztán költségindokból. Ez ennyi ne is magyarázzuk túl (hozzáteszem pont ezért nem nagyon van MS termék erre a szegmensre -> nincs piac aki megvenné).
-------
A kedvencem a hozzászólások közül "mert ehhez gondolkozni kell". Igen kell, ez a legnagyobb baj. Amíg windows alatt 5 clickből megvan egy issue és már dolgozhatok is következőn addig linuxon 2-3 percet kell egyes dolgokon gondolkodni. Tehát ha support staff vagy, lényegesen hatékonyabban lehet GUI-val dolgozni mint anélkül... Na gyertek linux fanok, osszatok egy kicsit...

#52 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 09. 23. 15:09

Idézet: Nyulpapa - Dátum: 2009. szept. 23., szerda - 15:22

...

:offtopic: Már nem azért, de mintha azt mondtuk volna, hogy megvannak minden rendszernek az előnyei és a hátrányai a többihez képest... :)

A shell kapcsán elfelejtetted, hogy a unixos shellek már több, mint 20 évesek.

Azt sem mondta senki, hogy több dolgot lehet csinálni linuxban, de azt igen, hogy bizonyos dolgok egyszerűbbek. Mint ahogy fordítva is igaz.

A gondolkodáshoz: amíg windows alatt szívhatok a fenti problémával (ami konkrét) egy órát naponta, addig linuxban pillanatok műve. Lehet rá írni természetesen programot, de aki ért a shell-hez, s tudja is használni (nem csak az ls parancsot), azt bizony megkérdezhetnénk, vajon hatékony-e... Én csak a felszínét láttam, de nekem elég volt, a munkámat nagyban megkönnyítette.

A GUI-ra pedig nem mindenütt van szükség. ...

Szóval egy szóval sem monta senki, hogy a linux csodarendszer, kétségtelen, hogy a windows-nak is megvannak az előnyei. De az is kétségtelen, hogy megvannak ám a hátrányai is.

ps.: ismerek 1-2 figurát akik linux-expertek (persze nem hivatalosan), gyakorlatilag megjelenése óta használják. Van olyan haver, akinek úgy kellett megmutatni, hogy windows-ban a képernyő tulajdonságait hol tudja megnézni. De csak addig mosolyogtunk rajta, amíg meg nem láttuk, mit művel a rendszerrel. Igaz, hogy nem hétköznapi eset, s az is, hogy bizony vannak MS oldalon is kiváló szakemberek. De ha nekem pl. sokkal egyszerűbb a munkám linux környezetben, akkor minek használjak más rendszert? Ha sokkal könnyebben tudok szkriptelni, sőt, mitöbb, ezt a tudást aztán bármilyen más Unix-ban felhasználhatom (mert ugye a PS platformfüggő egy picit), akkor minek használjak más rendszert?

Ha egy fél sorban le tudom írni, amit akarok, s a gép megcsinálja, akkor minek rakjak köré sok gigás rendszert, s írjak tele 3 sort?

Fenti példákhoz továbbra is lehetne mutatnod PS kódot (nekem pl. ilyesmik kellenek):

- egy könyvtár összes fájljában keresni sztringet, megszámolni, összegezni. A fájlok száma és neve tetszőleges (azaz állandóan változik).
- adott méret alatti fájlok keresése egy könyvtárban, aminek tartalma tetszőleges, eredményt listába, rendezni ABC-rendbe.
- könyvtár méretének számítása (konzolon).
- szabad terület számítása az összes felcsatolt könyvtárban (konzolon).

Ezek pl. hétköznapi szintű melók nálam. Linuxban 1-2 apró parancs, PS-ben a falat kapartam, mire az elsőhöz hasonló megoldást találtam, csak úgy elmondanám...

Tudsz esetleg jobbat? Mert a linuxra bármi rosszat lehet mondani (hisz van rossz tulajdonság is bőven), de azt, hogy a parancssora gyenge... Akkor te sosem használtad igazán, merthogy épp a shell az erőssége. Az MS mára belátta ezt. Nem poénból fejlesztik a PS-t sem. Kíváncsi vagyok, néhány év múlva mennyien fogják és milyen célokra használni. :smoker:

Szerkesztette: Warrior 2009. 09. 23. 15:39 -kor

#53 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 09. 23. 15:29

Idézet: Szabcsi - Dátum: 2009. szept. 23., szerda - 14:47

Hogy elejét vegyük a további fogalom nélküli PS "szakértésnek", javaslok egy rövid szösszenetet Marcus Nasarek (Linux Magazine, hogy ontopic maradjunk) tollából: http://www.linux-magazine.com/w3/issue/78/..._PowerShell.pdf

:offtopic: Annyiban igazat adok, hogy valóban nem a shell tehet arról, ha egy rendszerben egyszerűen nem olyan parancsok vannak...

A windows-okban egyáltalán nem a shell volt a lényeg, a fejlesztők a gui-ra koncentráltak. Ennek értelemszerűen ára volt. Más a rendszer felépítése, vannak idegesítő hibái: (dir /s-t nem tudja a recovery console).

A unix/linux alapvetően C könyvtári függvényekre támaszkodik ha jól tudom. Annyira "közel hozták" a shellt ezekhez, amennyire csak lehetett.

A kezdetektől fogva primitíven egyszerű, tovább nem csonkítható modulok, parancsok, s a unixos file-kezelés filozófiáját az MS csak nemrég vette át.

Szóval a fenti példákat esetleg valaki prezentálhatná PS alatt. Mert nem azért, de szerintem nem erőssége a windows-nak, még akkor sem,ha valahogy bármit meg lehet oldani ott is. Nem egy PS-es szkriptet láttam már primitív egyszerű taszkokra, amik ránézésre igazán érthetetlenek voltak.
Linuxban a shell alapvető használatához nem kell gurunak lenni, nyilvánvaló. Alapvető diszkparancsok ott vannak, az ember kipróbálja, kész. A powershell már bonyolultabb.
Elismerem, hogy van előnye is biztosan (bár én tartok tőle, hogy pár év múlva úgy emlékszünk majd vissza rá, mint valami alig használt funkcióra), de linuxban a shell használata egyszerűen mindennapos és nyilvánvaló. Csak azt akartam szemléltetni, hogy a windows-ban a shell sokkal "jelentéktelenebb" szinten van, mint a linux/unix rendszerekben. Vagy esetleg van, aki konkrétan cáfol, úgy általában?

Szerkesztette: Warrior 2009. 09. 23. 15:54 -kor

#54 Felhasználó inaktív   Nyulpapa 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 09. 23. 15:35

@Warrior: Szokásos bla-bla. Az előbb még fél oldalban taglaltad hogy a powershell mekkora humbuk (hogy finoman fogalmazzak), most meg hirtelen szelíd bárányként közlöd, hogy hát igen az éremnek mindig két oldala van... Valahogy N0zer0 33-as comment-je tűnik eddig a legértelmesebbnek az összes közül (önkritikusan beleértve a sajátom is). Ha TI véresszájú linux-fanok meg akarjátok érteni, hogy miért nem terjedt el a Linux széleskörben, akkor first nem a saját igényeitekből kell kiindulni hanem egy átlag felhasználóéból, second a business igényeket sem szabad figyelmen kívül hagyni. És a Linux pont ezek ahol elvérzik... (otthonra Max Os X, üzletre meg Unix like rendszerek amik alternatívát jelenthetnek a linuxra).

#55 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 09. 23. 15:46

Idézet: Nyulpapa - Dátum: 2009. szept. 23., szerda - 16:35

...

:offtopic: Hát akkor valamit iszonyúan félreértettél: a powershellt abszolút baklövésnek tartom, ahhoz képest, ahogyan beszéltek róla a fejlesztők anno. Az volt a véleményük, hogy "lemossák" a unixos shelleket vele... Ez azért nem elég ahhoz, hogy bizonyítson is. Erre gondoltam, hogy marketing. S egyáltalán nem alternatívája a régi sh-knak.

Az érem másik oldalán pedig azt értem, hogy magának a rendszernek vannak hátrányai is: egységsugarú user pl. soha a büdös életbe nem fog boldogulni GUI nélkül.

A shell-nek milyen nagatívumai lehetnek? Hisz a rendszer alapvetően nem tehet róla, ha nem értenek hozzá.

De azt továbbra is állítom, hogy egy rakás diszkfeladatot linuxban pillanatok alatt meg lehet oldani. A PS ennél "jobb" nem lehet, maximum valami hasonló. Majd egyszer. De még messze nincs azon a szinten. Mivel alatta a rendszer sincs. Egyszerűen nem a shell-es témákra van kihegyezve, hanem a desktop-ra.
Linuxban a desktop csak egy "modul". A windows-ban elválaszthatatlan része a rendszernek (persze erre is vannak már megoldások, de ne feledd: linuxban a kezdettől fogva, unixban meg már több, mint 20 éve így van).  :smoker:

ps.: az átlagfelhasználó alapvetően meg mindig hülye lesz a géphez, azaz nem fogja érdekelni annak működése, esetleg maga az oprendszer, mert csak el akarja végezni azt a rohadt munkát valahogy. Csakhogy ez 22-es csapdája, mert visszafogja őt, ha nem ért hozzá jobban, meglehet, hogy nem fog tudni hatékonyabban dolgozni sem.

Szerintem a powershell nem fog bizonyítani - el fog tűnni lassan; nem váltja be a hozzá fűzött reményeket.

Szerkesztette: Warrior 2009. 09. 23. 15:50 -kor

#56 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 09. 23. 15:54

...
- Próbálj megvenni bármilyen oprendszert több tízezer processzorra való licensz-szel. Nem azért használják ezeken a gépeken a Linuxot, mert az jó hanem pusztán költségindokból. ...

:offtopic: Már elnézést, de szerintem ez egetverő hülyeség; félreérthető. Olyan benyomást kelt, mintha a linux valami kompromisszum-megoldás volna a nagy gépeken... :)

De valahogy a fejlesztők nem ezt mondják. A linux/unix sokkal "jobban programozható", ha szabad ilyen csúnyán fogalmazni. Őket meg nem érdekli sem a licensz, sem pedig a GUI. Ha hatékony rendszer kell, nem számít ha fapados, sőt, legyen minél egyszerűbb. Ott a perl, a python, ennél egyszerűbb nincs a világon. Nem értem, mit nem értesz. :)

Meg kéne már érteni, hogy a windows asztali rendszernek indult. A unix egyáltalán nem.  A linux meg valahol félúton tévedhetett el... De attól még unix-like.

Szerkesztette: Warrior 2009. 09. 23. 15:56 -kor

#57 Felhasználó inaktív   Raynes 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 09. 23. 15:56

Senki nem állította, hogy az egyik határozottan jobb lenne. Pont fordítva. 1-2 Microsoft bérenc próbálja elmesélni, hogy Windows-on kívül nincs élet, csak xar. Ez az igazi bullshit.

Na gyertek linux fanok, osszatok egy kicsit...

Nem vagyok fan, de csak mert ilyen szépen kérted...  :Đ

Hagyjuk már a parancssort meg annak a  képességeit (a windows (server) már mindent tud, amit architecturális / tervezési korlátai megengednek lsd. Powershell)

Hagyjuk. Biztos mindent tud. Senki másnak nem lehet szüksége többre. Te már csak tudod, nyilatkozhatsz mindenki nevében  :nevet:  Valamikor a 640KB is elég volt mindenre. Kicsit sem mindegy, mik a korlátok konkrétan, vagy hogy mennyi van belőle.

Kevesebb erőforrás szükséglet a mai gépek tükrében már nevetséges

Senki nem állította, hogy minden esetben kevesebb erőforrás szükséges linux rendszerekhez. A cikk is arról szólt, hogy saját magához hasonlítva egyre több.

Na kíváncsi vagyok miféle hálózatok mennek Linux-on nagyrészt... Ahol nincs pénz professzionális hálózati eszközökre?

Kérdezd az üzemeltetőket. Konkrétumok nélkül a válasz egyértelmű. Olyan hálózatok mennek, amelyek működnek. Sokaknak ez elég. A bullshit az a "quality service offered to the business". Kit érdekel a minőség című marketingduma, ha kielégítően fut egy szolgáltatás, nincs leállás, kiesés? Professzionális hálózati eszközök sem mindenhatóak. Akármilyen spéci, nagyszerű is némelyik. Később lazán kiderülhet, hogy XY dolgot, ami közben nagyon kéne, nem tud.

Nem azért használják ezeken a gépeken a Linuxot, mert az jó hanem pusztán költségindokból.

Miért fizetnének érte többet, ha egyszer az ingyen OS is megfelel az igényeknek? Jótékonyságból?

addig linuxon 2-3 percet kell egyes dolgokon gondolkodni.

Te szegény. Nehogy megfájduljon a kis búrád a sok gondolkodástól.

#58 Felhasználó inaktív   Nyulpapa 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 09. 23. 15:56

@Warrior: Még valami. El vagy(tok) tévedve amikor bármilyen shellt, command line interpretert vagy bármi rendszer funkciót összehasonlítgattok. A rendszer nem tud semmit. A rendszer annyit tud amennyit a mögötte ülő felhasználó tud, semmivel sem többet (tetszőleges szempontból mindegy, hogy egy másik vérprofi felhasználó többet ki tud csikarni belőle, az csak egy lehetőség nem konkrétum) . Vegyük a te példádat (kikeresni flat fájlból a számlákat). A leghülyébb felhasználónak is eszébe jut azokat betölteni egy szövegszerkesztőbe és egy adott minta alapján megszámolni. Viszont hegeszteni erre egy parancssort nem (főleg ha nem is ért hozzá). Business szempontból sokkal egyszerűbb három-négy emberrel végigszámoltatni túlórában, mint leakasztani egy linux gurut valahonnan, hátha másképp is meg lehet csinálni. Nem is beszélve arról, hogy ugyanannyi idő alatt végeztetek (tudom mi lett volna ha több fájl van stb, DE nem volt tehát irreleváns).

#59 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 09. 23. 15:58

Idézet: Nyulpapa - Dátum: 2009. szept. 23., szerda - 16:35

...(otthonra Max Os X, üzletre meg Unix like rendszerek amik alternatívát jelenthetnek a linuxra).

Akkor hol a vita? Hisz te is most ismerted be... A MacOS is unix-alapú. Hát hol a windows?

#60 Felhasználó inaktív   Raynes 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 09. 23. 15:58

Idézet: Nyulpapa - Dátum: 2009. szept. 23., szerda - 16:56

Nem is beszélve arról, hogy ugyanannyi idő alatt végeztetek (tudom mi lett volna ha több fájl van stb, DE nem volt tehát irreleváns).

Azt magyarázta, ha nagyságrendileg több (100-1000x) tételt kellett volna átnézni, akkor a gépi megoldás lett volna nyerő, nem csak megbízhatóságban, de messze időben is.

Téma megosztása:

• (29 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

1 felhasználó olvassa ezt a témát.