Re: Bemutató: nem okoz csalódást az olcsó Intel SSD
Elküldve: 2010. 04. 05. 16:47
M - http://www.argep.hu/...uche=intel+x25m - 50e
V - http://www.argep.hu/...uche=intel+x25m - 33e
Sokkal drágább.
Elküldve: 2010. 04. 05. 17:26
Idézet: TNTmax - Dátum: 2010. 04. 05. 17:47
M - <a href="http://www.argep.hu/main.asp?suche=intel+x25m" target="_blank" rel="nofollow">http://www.argep.hu/main.asp?suche=intel+x25m</a> - 50e
V - <a href="http://www.argep.hu/main.asp?suche=intel+x25m" target="_blank" rel="nofollow">http://www.argep.hu/main.asp?suche=intel+x25m</a> - 33e
Sokkal drágább.
itt a balkánon...
amúgy 124$, az x25-m meg 220$
(newegg-en volt pár akciós nap és 90-100$ körül is volt x25-v)
Elküldve: 2010. 04. 05. 20:34
Elküldve: 2010. 04. 05. 22:09
Idézet: Ytse - Dátum: 2010. 04. 05. 21:34
80as x25-m azért akad olcsóbban is... (bruttó 50-53)
jah most nézem, x25-v pedig 27500ért van.
Szerkesztette: WiZARD 2010. 04. 05. 22:14 -kor
Elküldve: 2010. 04. 06. 09:55
Szóval akinek sok 30k SSD-re annak nincs szüksége SSD-re.
geri: "én a hwsw egy kiemelkedő szakmai színvonallal bíró, megbecsült, elsőrangú tagja vagyok."
Elküldve: 2010. 04. 06. 10:48
Idézet: philcsy - Dátum: 2010. 04. 06. 10:55
Szóval akinek sok 30k SSD-re annak nincs szüksége SSD-re.
Igen, de 10 éve más volt az árszínvonala ezeknek a cuccoknak, most az a "normális ár", hogy 200 GB-os diszkeket dobálják utánad 10e ft-ért. (Ami igaz, hogy lassú, de olcsóbb és kb. 2000-szer több addat fér rá: van akinek nem elég 80-100 MB. Nekem pl. éppen elég is volna már 80 GB is, sőt még kevesebb is, de egyelőre nem érzem akkora szükségét, hogy ennyit kiadjak érte).
És az a tendencia, hogy ezek a dolgok egyre olcsóbbak lesznek (hiszen előjöhetnénk azzal, hogy 50 éve meg még drágább volt egy háttértároló, mint 10 éve. Annyira drága, hogy még hozzá se juthatott bárki, csak légkondicionált termekben pár fehér köpenyes szaki)
Ha Neked annyit megér, akkor vegyél bele, aztán használd egészséggel.
A legtöbb ember nem fog kiadni 30k-t csak egy SSD-ért. Főképp, hogy lesz még olcsóbb és nagyobb is.
Miért nem olcsó szórakozás??? Használt PIV-es konfigokat 10-20e ft-okért dobálják a bontókban (épp ma néztem egyet: Pentium 4 1600 Mhz, 512 MB ram, 20 GB HDD: 13e ft, fél év gar.) Jó, nem az idei játékokra, de pár éves game-k elmennek rajta.
Szerkesztette: Sparow2 2010. 04. 06. 10:56 -kor
Elküldve: 2010. 04. 06. 11:37
Sokan az árat kifogásolták az SSD-knél. Erre hoztam fel példának a régi árakat. Ha akkor ki tudtak adni annyit érte akkor most is HA KELL.
Hogy mit jelent az hogy kell?
Sokan vesznek >500GB HDD-t. Pedig a legtöbb embernek nincs szüksége rá. Ha annyira tetszett az a film akkor kiírod DVD-re, a többi meg DEL. Persze vannak akiknek az érzés hogy 1000db film van a gépen megér 30k-t. Miért nemlehet elfogadni hogy másnak az egyből indulnak a progik érzés megér 30k-t?
Az SSD sebességét tekintve ez az ár nem sok. Te az írtad hogy az volt az akkori árszínvonal. Ok ez a mostani árszinvonal.
"A legtöbb ember nem fog kiadni 30k-t csak egy SSD-ért. Főképp, hogy lesz még olcsóbb és nagyobb is."
A legtöbb ember komplett konfigot vesz, és nem érdekli hogy HDD vagy SSD, azt veszi amit ajánlanak neki. A note/netbook területen pedig elsősorban a súly/méret/akuidő szempont szerint választanak konfigot. Itt az SSD bőven előny élvez a HDD-vel szemben.
És a "minek vegyem meg lesz olcsóbb és jobb" elv önmagában hibás. Eszerint soha semmit nem szabad megvenni.
A használt gépekkel pedig igazad van. De ez kb olyan mintha azt írnád hogy az autók nem drágák mert lehet kapni használt trabit 100eFt-ért.
Én legutoljára használt gépet vettem AMD Athlon 64 3000+, 1GB ram, + alaplap + Nvidia 8200 videokártya kijött 24eFt-ből 1,5 éve. De ez szükségmegoldás volt, és nem tervezem SSD vásárlását.
Ettől függetlenül ez a terület a magyar embernek drága szórakozás, és az is lesz mindaddig amíg vannak nálunk fejlettebb piacok. Az árakat oda lövik be, itt meg az emberek kispórolják valahogyan.
geri: "én a hwsw egy kiemelkedő szakmai színvonallal bíró, megbecsült, elsőrangú tagja vagyok."
Elküldve: 2010. 04. 06. 12:56
Idézet: Sparow2 - Dátum: 2010. 04. 06. 11:48
Mi az, hogy csak egy SSD-ért? Csak egy prociért, meg csak egy alaplapért ki lehet adni ennyit meg még sokkal többet is, de egy ssd-ért nem, mert kisebb a kapacitása mint a hdd-nek?
Ez olyan mintha l2 cache méret alapján választanál processzort.
Elküldve: 2010. 04. 06. 14:26
"Ez van bazdmeg, ha nem tetszik, el lehet menni."
Elküldve: 2010. 04. 06. 15:14
Idézet: philcsy - Dátum: 2010. 04. 06. 12:37
Sokan az árat kifogásolták az SSD-knél. Erre hoztam fel példának a régi árakat. Ha akkor ki tudtak adni annyit érte akkor most is HA KELL.
Hogy mit jelent az hogy kell?
Sokan vesznek >500GB HDD-t. Pedig a legtöbb embernek nincs szüksége rá. Ha annyira tetszett az a film akkor kiírod DVD-re, a többi meg DEL. Persze vannak akiknek az érzés hogy 1000db film van a gépen megér 30k-t. Miért nemlehet elfogadni hogy másnak az egyből indulnak a progik érzés megér 30k-t?
Az SSD sebességét tekintve ez az ár nem sok. Te az írtad hogy az volt az akkori árszínvonal. Ok ez a mostani árszinvonal.
Egyrészt kényelmesebb, ha a gépen vannak a filmek, mintha a polcról kéne válogatni.
Ezt én is tapasztaltam, pedig nem vagyok nagy filmnéző.
Másrészt az 500 GB-os és a 80GB-os diszk között nincs akkora elétérés: mondjuk 3e ft.
Harmadrészt elfogadom, hogy másnak megér annyit egy SSD, amennyit kérnek érte.
Írtam is, ha Neked megéri, akkor vedd meg, és használd.
A legtöbb ember komplett konfigot vesz, és nem érdekli hogy HDD vagy SSD, azt veszi amit ajánlanak neki. A note/netbook területen pedig elsősorban a súly/méret/akuidő szempont szerint választanak konfigot. Itt az SSD bőven előny élvez a HDD-vel szemben.
Igen, de azért sokan árérzékenyek.
Ha Pista bácsi bemegy a boltba, hogy a gyereknek kell egy számítógép és látta, hogy van már 50e-ért is újonnan, és lesz 50e-ért is meg 80e-ért is, ami ugyanaz, csak SSD-vel, akkor az 50e-eset veszi meg.
Jó, laptopban az van, amit beletettek, ott nem mindenhol lehet válogatni, hogy mit kérsz bele.
De a legtöbb asztali konfigban HDD van, és ez így is marad, amíg nem lesz vagy nagyobb SSD vagy olcsóbb SDD (vagy mindkettő).
És a "minek vegyem meg lesz olcsóbb és jobb" elv önmagában hibás. Eszerint soha semmit nem szabad megvenni.
Nem, ha figyelembe veszed, hogy mennyit eshet az ára.
Nézd meg egy év múlva az SSD árakat, állítom, hogy közel felébe kerülnek, mint ma. Na meg a méretüket. Addigra lehet én is veszek.
Még a 90-es évek végén volt kolléga, aki fél milláért vett gépet, akkor szupernak számító PII-es volt, 3D-s kártyával, meg mindenféle jóval, mindenből a talán legújabb kapható alkatrészt vette bele.
Mondani sem kell, hogy pár hónap múlva felét sem érte az egész.
Persze ez nem ugyanaz az eset, de hasonló.
Én legutoljára használt gépet vettem AMD Athlon 64 3000+, 1GB ram, + alaplap + Nvidia 8200 videokártya kijött 24eFt-ből 1,5 éve. De ez szükségmegoldás volt, és nem tervezem SSD vásárlását.
Ettől függetlenül ez a terület a magyar embernek drága szórakozás, és az is lesz mindaddig amíg vannak nálunk fejlettebb piacok. Az árakat oda lövik be, itt meg az emberek kispórolják valahogyan.
Na azért egy 20 éve nem gyártott Trabi használati értéke nem azonos egy PIV-es, fél giga RAM-os géppel, hiszen a számítógép még ma is jól használható, annak ellenére, hogy zsebpénzből megvolt.
Inkább ahhoz hasonlítanám, mintha vennél mondjuk egy 2 éves Skodát vagy egy pár éves VW-t.
A kispórolásról meg annyit, hogy egy havi fizetésből überszüper gépet lehet már venni.
Pl. az Aqua-nál a játékra összeállított gépek is mind 200e alatt vannak, de van 150 körül is meg, 100 körül/alatt is: itt.
Ne úgy állítsd már be, hogy ez micsoda elérhetetlen dolog.
Mondjuk jó, ehhez képest már egy 30e ft-os SSD +20e ft (ha HDD nem kell, ha kell, akkor +30e), ha nagyon akarja az ember, akkor még kiköhögi. A kérdés, hogy akarja-e.
Elküldve: 2010. 04. 06. 15:16
Idézet: Mumia - Dátum: 2010. 04. 06. 13:56
Ez olyan mintha l2 cache méret alapján választanál processzort.
Igen.
CPU-ból is vehetsz 150e-ért is, de sokan mégis a 10e, 20e vagy 30e ft-os processzorokat veszik meg.
Elküldve: 2010. 04. 06. 15:48
Én egyébként amikor bejött az SSD teljesen "ráizgultam", milyen jó lesz majd lapozófájlt tenni rá. Aztán fel lettem világosítva hogy elég korlátozott az írás-ciklusa. Ez igazából le is lohasztotta az érdeklődésemet. Ez tartott vissza a vásárlástól és nem az ár/kapacitás arány.
off:
Érdekes dolgokat csinál ez a fórum, vagy csak én látok mindent duplán?
Elküldve: 2010. 04. 06. 20:26
pedig elvileg elég jófajta, nem nagyon van gyorsabb.
első nap is csalódás volt, de gondoltam hogy csak én vártam sokat tőle. de így pár nap után sincs meg az az húde érzés.
persze lehet hogy a 2 db velociraptor raid0ban volt túl gyors, bár elvileg (főleg access time-ban) az is nagyon elmarad ssd-től.
Elküldve: 2010. 04. 06. 21:18
Idézet: WiZARD - Dátum: 2010. 04. 06. 21:26
pedig elvileg elég jófajta, nem nagyon van gyorsabb.
első nap is csalódás volt, de gondoltam hogy csak én vártam sokat tőle. de így pár nap után sincs meg az az húde érzés.
persze lehet hogy a 2 db velociraptor raid0ban volt túl gyors, bár elvileg (főleg access time-ban) az is nagyon elmarad ssd-től.
Elég fura amit mondasz, igaz én nem velociraptorról váltottam hanem hagyományos 7200-as HDD-ről, viszont nem jó hanem az egyik leggyengébb teljesítményű ssd-re, és a különbség zongorázható a kettő között. Már azon gondolkozom, hogy a 2. gépembe is teszek ssd-t. Nyers átviteli sebességben nem jobb de az elérési idő miatt a windows indulása fele idő, a programok indulása meg egyötöde néha tizede a hdd-hez képest. Nincs az, hogy rákattintok a program ikonjára és hátradőlök a székben és akkor 25-30mp kerregés, hanem pár mp múlva ott van, és amikor ott van a képen azonnal tudom használni, nem kell megvárni, hogy "lenyugodjon" a hdd és megszűnjön a lag.
Elküldve: 2010. 04. 07. 00:43
Idézet: Mumia - Dátum: 2010. 04. 06. 22:18
milyen HDD-d volt előtte? milyen oprendszert használsz és milyen programok indulnak ötödannyi idő alatt? elég pár példa. köszi.
Elküldve: 2010. 04. 07. 08:50
Ki vesz SSD-t? Nem az aki netezik, vagy a gyereknek vett a M**róban gémerpécét. Pont az ára miatt csak az aki előnyét élvezi/élvezheti! Például én:)
Nem vettem volna még legalább egy évig, /Raid0 még mindíg olcsóbb egy kicsit és sebességben kb. ua. mint x25v/ ámde jött a nyul és tojt a raidemre két csomag badsectort:) /egyikre is másikra is/
Az két vinyó kuka. Grafikus vagyok, adatok raid5 NAS-on (mert fontosak). A gatyám fog rámenni, de veszek két x25v-t. Hogy miért? Mert nem kell a tárterület, 80GB 64bit-es rencernek kényelmes. Nomeg láttam/használtam adobe cs4-et szimpla ssd-n...
Szal aki dolgozik a géppel (értsd: pénzt keres vele), annak egy nagyon jó megoldás lehet. Mert napi 12 óra gép előtt, nem mindegy milyen komfortban telik!
Leírom még egyszer! Ha nem hal el ami van, nem cseréltem volna /mert drága és nem éri meg/. De így...
Guild: BountyHunters
ahynn: 113/50 Evoker /parking/
gizike: 83/37 Priest /ready for fight/
Caret: 45/40 Breeder /main/
Ophelia: +10 86 Red Pixie
Julie: +10 73 Blue Pixie
SirMook: +10 67 Yeti
MutyMorf: +10 61 Orc
GoodMansPet: 18 Orc
Elküldve: 2010. 04. 07. 08:50
Idézet: Mumia - Dátum: 2010. 04. 06. 21:18
Újraindítottam a gépemet (

Segíts nekünk, hogy segíthessünk másokon!
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)
Elküldve: 2010. 04. 07. 09:01
Idézet: Mumia - Dátum: 2010. 04. 06. 22:18
Mi az, ami fél percig indul Nálad?
Pár nappal előbb írtam ide, hogy még az OpenOficce is elindult 12 mp alatt, UDMA2-es módban menő diszkkel.
Persze biztos van sok olyan helyzet, amikor látványos az SSD által nyújtott gyorsulás.
De ha valaki csak netezget, meg nem diszk igényes műveleteket végez, akkor lehet, hogy nem olyan látványos a gyorsulás.
Elküldve: 2010. 04. 07. 09:29
Elküldve: 2010. 04. 07. 10:03
Idézet: Sparow2 - Dátum: 2010. 04. 07. 10:01
Pár nappal előbb írtam ide, hogy még az OpenOficce is elindult 12 mp alatt, UDMA2-es módban menő diszkkel.
Persze biztos van sok olyan helyzet, amikor látványos az SSD által nyújtott gyorsulás.
De ha valaki csak netezget, meg nem diszk igényes műveleteket végez, akkor lehet, hogy nem olyan látványos a gyorsulás.
A 3d Studio MAX 2010 kb 1:20 alatt indul el most nálam, ez azért nem olyan gyors.
Az IE8 a második kattintás után 1-2 tized másodperc alatt bejön, mondhatni azonnal.