Idézet: xclusiv - Dátum: 2010. 09. 22. 17:31
Mérési eredmények (Olyan amilyen, ez jutott, de ezek legalább valós számok).
Konfiguráció: konnektor - Somogyis mérőke - APC Smart 1500 VA - elosztó, ebbe dugva:
- TV: Panasonic TH37PV7P plazma
- erősítő: Panasonic SA-XR55
- router: Linksys WRT54GL
- player: Asus O!Play HDP-R1
- notebook: Dell Latitude D630 (Core2Duo T7100 800/1800 MHz, 1280x800, 2x1g RAM, WD Scorpio Black 320/7.2 HDD), 90W-os töltőn, rajta Logitech wless bill+egér vevő, wifi kikapcsolva, Ubuntu 10.04
- CD: Technics SL-PG390
- Nokia töltő (nem tudom, milyen, E51-hez adják, kicsike)
Konstans:
- telefontöltőn nincs semmi (tudom, húzzam ki, de az első mérésnél be volt dugva, ezért ott hagytam)
- CD stdby-ban
- player játszik TV-re 720p video-t a notiról
- noti és player UTP kábellel a router-re kötve
V1
- hang az erősítőre optikán
- noti akksi töltődik
- notin tömörítek, sfv check, stb., disk és CPU intezív feladatok (inkább IO), megy a kijelző, néha ránézek (plusz az új beszerzések Jim bácsitól).
fogyasztás: 380-395W között
V2
- hang az TV-re
- erősítő kikapcsolva
- noti akksi feltöltve
- notin semmi érdemi nem fut, csak NAS-ként funkcionál a játékosnak, kijelző sötét (+újdonságok Jim bácsitól)
fogyasztás: 270-310W között
A fogyasztást elég tróger módon, pár másodperces szemrevételezéssel néztem.
Ebből az jön ki, hogy 2,5-3,5 óra alatt fogyasztok így 1 kWh-t, ami most valami 45 Ft, ha jól tudom. Napi átlag 3 óra filmnézéssel ez havi kb. 1350 Ft (45 Ft-tal számolom az árat), napi átlag 6 órával (ami ha dolgozik az ember nem nagyon jön ki) 2700 Ft.
És ezt nem csak a TV csinálja, mert a noti eszik 20-50 W-ot, az erősítő 20-30 W, dobozka 7 W, UPS 16 W, ez olyan 50-100 W.
Hétköznap nap 3 óra TV-zéssel, hétvégén (+pirosbetűs ünnepen) 9 óra TV-zéssel idén augusztusra kijött 153 óra TV-zés, ami 1/3 kW fogyasztással számolva 51 kWh, 45 Ft/kWh árral számolva 2300 Ft.
Szóval lehet, hogy home user szinten kicsit túllihegjük ezt a fogyasztás kérdést. Legdurvább esetben lehetne fogni ilyen felhasználás mellett kb. egy ezrest havonta.
Nyilván nem egy hanyattvágós összeg magában, de ahogy mondani szokták sok kicsi sokra megy...
kWh olyan 45-48Ft között szokott mozogni.
Amit bemásoltam kalibrált fogyasztási értékeket LCD vs plazmánál ott kb. 80 vs 160W volt az arány. Ez 80W különbség. Napi átlag 4-5 órával ez valóban 5-600Ft/hó.
De egyrészt ez az összeg nagyban használat függő... ahol háttérzajnak megy a TV ennél többet ott azért havi ezres összejön.
Másrészt meg ha az ember lesz*rja a 80W különbséget akkor jó eséllyel a kisebbet még inkább... és abból már sok minden összejön. Ez a fogyasztás téma kétélű dolog...
Én otthon méregettem szülőknél kicsit a fogyimérővel. Nappaliban TV, DVD, Video, Digi beltéri, RF video átjátszó (másik szobába tolja a jelet), 5.1 hangfalszett rákötve... kb ennyi, ha jól számoltam. Az oké, hogy nem megy csak a fenti átlagot naponta... és akkor is csak az eszközök töredéke (jórészt csak TV+beltéri), de standby-ban is benyal ez a konfig 40W-ot a mérő szerint. Visszafelé számolva, ha napi 5 órát megy akkor 19-et van standby-ban. Az 1000-1100Ft havonta és még be se volt kapcsolva...
Másik szobában: PC, UPS, nyomtató, Adsl modem, Router, PC-s hangfal. Kikapcsolva (modem, router mindig megy) szintén 40W. Másik 1000-1200Ft havonta oszt' még semmi nem történt...
Emellé beszámolva a TV-t (CRT, kb. 120W-tal vs egy 80W-os LCD (ami 2x nagyobb mellesleg képátlóra is)), ez mondjuk havi 2500, az éves 30 rugó. Az már szabad szemmel is jól látható.
És a nagy fogyasztókhoz még el se jutottunk...