HWSW Informatikai Kerekasztal: AMD Hammer -- harmadik rész - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (148 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 103
  • 104
  • 105
  • 106
  • 107
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

AMD Hammer -- harmadik rész Értékeld a témát: -----

#2081 Felhasználó inaktív   Asker 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2005. 02. 03. 12:32

Hammer architektúra
"I was a Marine in the invasion of Iraq. It was 2 years before I could watch any type of violent movie. War truly is hell. Killing, bleeding, dying and crying are terrible, and great. If you fight for glory and power you are evil and will die in vain. I and every other warrior fought for each other. For family, for friends, for the US, for Sparta."

#2082 Felhasználó inaktív   special 

• project 2501
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2005. 02. 03. 13:51

Idézet: h1ghland3r - Dátum: 2005. febr. 3., csütörtök - 10:44

Na ezekrol egyikrol sem a via jut eszembe.....  :cool:  :cool:  :cool:

Tudom-tudom, Transmeta. :D

#2083 Felhasználó inaktív   h1ghland3r 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 02. 03. 17:43

Idézet: special - Dátum: 2005. febr. 3., csütörtök - 12:51

Tudom-tudom, Transmeta. :D

A hireket olvasgatva mar az sem tul sokaig...

:D  :D  :D

#2084 Felhasználó inaktív   h1ghland3r 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 02. 04. 17:00

Idézet: SFIJ - Dátum: 2005. febr. 2., szerda - 21:10

Az cray research miutan felvasarolta az SGI es ez utobbi rondan bebukott es feledta a MIPS cpu vonalat, a cray most orulhet hogy van olyan rovatkolt kavics, ami kozel glueless modon belecsinalhato a dolgaikba. De han nezed a SUN-t az USIII/USIV sem sebessegbajnok, sot kimondottan hitvany a teljesitmenye az IA32 procikhoz kepest, de... kurvajo a busza. Igy osszedobhacc 16-32-64-128 procis gepeket belole es szinte linearisan skalazodik a CPU darabszammal. Az opteron valami hasonlot tud, es otodannyiba kerul mint az US. Na ezert csapott ra a cray, szerintem.

Nade emlekeim szerint a Cray sosem pakolt MIPS-t a gepeibe (megugye Itaniumot sem, pedig az SGI nagy Itanium fan). Volt ugye Alpha EV-4 a T3D-ben, Alpha EV-5 a Cray T3E-ben, NEC proci az SX-6-ban (sot talan az egesz gep az NEC termeke csak a Cray forgalmazta az USA-ban), a C90-ben es az Y-MP-ben emlekeim speci Cray procik ultek (csakugy, mint az X1-ben). Ezek a maguk idejeben elegge potens darabok voltak.

Valahogy az Opteron kilog ebbol a sorbol (leven a Power es az Itanium is eroteljesebb design). Itt mar inkabb arrol szol a mese, hogy igen visszafogott teljesitmenyu procikbol epitenek extrem gepet.

#2085 Felhasználó inaktív   hvuk 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 02. 05. 15:20

Idézet: h1ghland3r - Dátum: 2005. febr. 4., péntek - 18:00

Valahogy az Opteron kilog ebbol a sorbol (leven a Power es az Itanium is eroteljesebb design). Itt mar inkabb arrol szol a mese, hogy igen visszafogott teljesitmenyu procikbol epitenek extrem gepet.

Ezzel vitatkozok. Milyen processzorok érhetőek el jelenleg (illetve bő egy évvel ezelőtt, amikor bejelentették)?

Sparc procik - felejtősek ebből a szempontból
Xeon - gyengébb és nem 64 bites
Power4 - gyengébb vagy olyan erős
Power5 - lényegesen erősebb
Itanium 2 - kb. ugyanolyan erős
Madison 9M - erősebb

Ráadásul ezek közül a 9M és a Power5 nem volt forgalomban bő egy évvel ezelőtt. Az tény, hogy nem a leggyorsabb processzorra építették az architektúrát, de az igaz, hogy az akkoriban elérhető egyik leggyorsabbra.

Szerkesztette: hvuk 2005. 02. 05. 15:22 -kor

Athlon 64 939 2 GHz Winchester mag, GigaByte NF4 K8N Ultra-9 (passzív chipset), GigaByte X800 (passzív), 2x512 KingMax HC 500 MHz, Hitachi 160 Gb, NEC 3520, Coolink BAT01VS (1040 ford.), Chieftec 420W, Chieftec ház, Samsung 193P TFT monitor

#2086 Felhasználó inaktív   h1ghland3r 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 02. 05. 16:32

Idézet: hvuk - Dátum: 2005. febr. 5., szombat - 14:20

Ezzel vitatkozok. Milyen processzorok érhetőek el jelenleg (illetve bő egy évvel ezelőtt, amikor bejelentették)?

Sparc procik - felejtősek ebből a szempontból
Xeon - gyengébb és nem 64 bites
Power4 - gyengébb vagy olyan erős
Power5 - lényegesen erősebb
Itanium 2 - kb. ugyanolyan erős
Madison 9M - erősebb

Ráadásul ezek közül a 9M és a Power5 nem volt forgalomban bő egy évvel ezelőtt. Az tény, hogy nem a leggyorsabb processzorra építették az architektúrát, de az igaz, hogy az akkoriban elérhető egyik leggyorsabbra.

Hat nem tudom hogy merre jartal, de az Itanium 2 lebegopontos teljesitmenye magasan az Opteron felett van. Mondjuk az 1.5 GHz-es Itanium 2 6GFlops, a 2 GHz-es Opterone meg 4GFlops. Nem mindegy! Es a Cray gepei altalaban lebegopontos szamitasokra vannak megveve. Ezert furcsallottam kicsit az Opteronos elkotelezettseget, raadasul az anyaceg kokemeny Itanium fan.....

#2087 Felhasználó inaktív   Asker 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 02. 05. 17:34

Idézet: h1ghland3r - Dátum: 2005. febr. 5., szombat - 16:32

Hat nem tudom hogy merre jartal, de az Itanium 2 lebegopontos teljesitmenye magasan az Opteron felett van. Mondjuk az 1.5 GHz-es Itanium 2 6GFlops, a 2 GHz-es Opterone meg 4GFlops. Nem mindegy! Es a Cray gepei altalaban lebegopontos szamitasokra vannak megveve. Ezert furcsallottam kicsit az Opteronos elkotelezettseget, raadasul az anyaceg kokemeny Itanium fan.....

AZ Itanium nak fosabb a buszrendszere. Szvsz, ennyi.
"I was a Marine in the invasion of Iraq. It was 2 years before I could watch any type of violent movie. War truly is hell. Killing, bleeding, dying and crying are terrible, and great. If you fight for glory and power you are evil and will die in vain. I and every other warrior fought for each other. For family, for friends, for the US, for Sparta."

#2088 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 02. 05. 17:51

Idézet: h1ghland3r - Dátum: 2005. febr. 5., szombat - 16:32

4 utas renszerben az opteron mar erosebb lebegopotyben mint az itanium2.
νιψονανωμηματαμημωνανοψιν

What do stars do? They shine.(Yvaine)

#2089 Felhasználó inaktív   hvuk 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 02. 06. 17:59

Idézet: h1ghland3r - Dátum: 2005. febr. 5., szombat - 17:32

Fent két indokot már kaptál, de ne feledkezzünk meg egy harmadikról sem. A nehéz optimalizáció miatt lényegesen nehezebb az Itaniumból kihozni a max. teljesítményt, mint az Opteronból. Emiatt a valós tesztek nem igazán támasztják alá az Itanium fölényét. Sőt.
Athlon 64 939 2 GHz Winchester mag, GigaByte NF4 K8N Ultra-9 (passzív chipset), GigaByte X800 (passzív), 2x512 KingMax HC 500 MHz, Hitachi 160 Gb, NEC 3520, Coolink BAT01VS (1040 ford.), Chieftec 420W, Chieftec ház, Samsung 193P TFT monitor

#2090 Felhasználó inaktív   h1ghland3r 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 02. 07. 09:53

Idézet: hvuk - Dátum: 2005. febr. 6., vasárnap - 16:59

Fent két indokot már kaptál, de ne feledkezzünk meg egy harmadikról sem. A nehéz optimalizáció miatt lényegesen nehezebb az Itaniumból kihozni a max. teljesítményt, mint az Opteronból. Emiatt a valós tesztek nem igazán támasztják alá az Itanium fölényét. Sőt.

Ez nem igaz. Az Itanium matematikai kernelei sokkal jobbak mint a versenytarsake.

Pl. BLAS (Basic Linear Algebra Subprograms) hatekonysag:

Opteron:

dgemm: 91.8%
Linpack efficiency 1 CPU:89.9%
Linpack efficiency 2 CPU:88.8%

Itanium2 (1.5Mbyte L2):

dgemm: 99.0%
Linpack efficiency 1 CPU:97.6%
Linpack efficiency 2 CPU:96.3%

Es a Linpack mar forditoprogrammal keszul, nem hand-tuned!!!

Raadasul a szuperszamitogepeknel minden kutatas azt celozza, hogy az algoritmusokat a matematikai kernelek rutinjaibol epitsek fel. Pl. ma mar az osszes fontos linearis algebrai problema megoldasa Level 3 BLAS fuggvenyekbol epitkezik (ez pl. a DGEMM rutin, ami 99%-os hatekonysaggal valosithato meg Itaniumon). Mas teruletet nem ismerek ennyire behatoan, de tudtommal a Fourier transzformacio eseten is hasonlo a helyzet.

Es persze lehet jonni azzal, hogy a kerneleken kivuli reszek nem lesznek hatekonyak, mert gyenge a forditoprogram, de kit erdekel ez, ha a futasi ido 90%-anal tobb ido megy el BLAS hivasokra, majdnemhogy kar azokkal foglalkozni.

Olvastam egy felmerest, hogy a mernoki-tudomanyos problemak megoldasi idejenek 80%-85%-at linearis egyenletrendszerek megoldasa teszi ki. Egeszen pontosan a vilagon levo HPC celra beallitott gepek idejuk ekkora hanyadaban oldanak meg ilyen problemakat. Namost az Itanium leadott teljesitmenye ezen a teruleten: 6GFlops*0.99, mig az Opterone 4GFlops*0.91.

Szvsz egyvalamire tenyleg jo az Itanium - ahogy azt mar korabban itt is emlegettuk- : mernokok tudosok meregdraga jatekszerenek.

#2091 Felhasználó inaktív   hvuk 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 02. 07. 12:05

Láttam én több tudományos bechmarkot, ahol az Itanium kikapott az Opterontól. Nem is egyet. Persze ezen esetekben nem single processzoros rendszereken futottak a progik, így lehet, hogy az elkefélt buszrendszer is közrejátszott a dologban.

És még mindig ott van a kérdés, hogy annak ellenére, hogy - a te szavaidat idézve - az anyacég kőkemény Itanium fan a Cray miért választotta az Opteront? Nyilván nyomós oka volt rá és ez az ok vélhetőleg nem marketingre vezethető vissza.

Szerkesztette: hvuk 2005. 02. 07. 12:06 -kor

#2092 Felhasználó inaktív   Vajonész 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 02. 07. 13:37

Idézet: h1ghland3r - Dátum: 2005. febr. 7., hétfő - 8:53

Namost az Itanium leadott teljesitmenye ezen a teruleten: 6GFlops*0.99, mig az Opterone 4GFlops*0.91.

Szvsz egyvalamire tenyleg jo az Itanium - ahogy azt mar korabban itt is emlegettuk- : mernokok tudosok meregdraga jatekszerenek.

Na most az okfejtésed alapján szinte kizárólag PPC970FX-eseket kellene alkalmazni erre.

dgemm: 88.2%
Linpack efficiency 1 CPU:84.5%
Linpack efficiency 2 CPU:79.3%

Na, de ez 2,5GHz-en megy.
Így 0,882*10 GFLOPS a teljesítmény.
Hol van ettől az itanium?

Szerintem ma már nem nagyon lehet 1-1 kiragadott érték alapján kellene a processzorok teljesítményét becsülni.

#2093 Felhasználó inaktív   h1ghland3r 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 02. 07. 16:26

Idézet: Vajonész - Dátum: 2005. febr. 7., hétfő - 12:37

Na most az okfejtésed alapján szinte kizárólag PPC970FX-eseket kellene alkalmazni erre.

dgemm: 88.2%
Linpack efficiency 1 CPU:84.5%
Linpack efficiency 2 CPU:79.3%

Na, de ez 2,5GHz-en megy.
Így 0,882*10 GFLOPS a teljesítmény.
Hol van ettől az itanium?

Szerintem ma már nem nagyon lehet 1-1 kiragadott érték alapján kellene a processzorok teljesítményét becsülni.

Ha a PPC970 10GFlops, akkor az Itanium 12 ;). De jobb, ha abban maradunk, hogy az 1.5-os Itanium 6, a 2.5-os PPC970 5 GFlops (a 88% legalabbis erre a peak ertekre vonatkozik szvsz).

Szerkesztette: h1ghland3r 2005. 02. 07. 16:28 -kor

#2094 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 02. 07. 23:29

felfoldi baratom, legyszi kopizz ide 4-utas linpack teszeteket Itanium2, opteron es PPC 970 kapcsan :) Asszem az mar eleg sok mindent megmagyaraz a cray valasztasat illetoen .
νιψονανωμηματαμημωνανοψιν

What do stars do? They shine.(Yvaine)

#2095 Felhasználó inaktív   Vajonész 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 02. 08. 08:16

Idézet: h1ghland3r - Dátum: 2005. febr. 7., hétfő - 15:26

Ha a PPC970 10GFlops, akkor az Itanium 12   ;). De jobb, ha abban maradunk, hogy az 1.5-os Itanium 6, a 2.5-os PPC970 5 GFlops (a 88% legalabbis erre a peak ertekre vonatkozik szvsz).

Nem. Ugyanúgy 2 FMA van benne, mint az itaniumban, ugyanúgy max. 4 FP op/cycle.
32 bit esetén itt is 2x akkora a kibocsájtás, mint az itaniumnál, tehát 8.
Tehát a peak az 10 GFLOPS, míg a 1,5-es itaniumnál csak 6.

#2096 Felhasználó inaktív   h1ghland3r 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 02. 08. 10:39

Idézet: SFIJ - Dátum: 2005. febr. 7., hétfő - 22:29

felfoldi baratom, legyszi kopizz ide 4-utas linpack teszeteket Itanium2, opteron es PPC 970 kapcsan :) Asszem az mar eleg sok mindent megmagyaraz a cray valasztasat illetoen .

Az a baj, hogy kerestem 4 utast, de egyenlore nem talaltam jot. Az SGI Origin (2*64CPU) vs. Cray XT-3 (96CPU) viszont nem az Opteron elonyet mutatja, meg akkor sem ha procinkenti atlagot nezunk.

Amit eddig talaltam az enyhen szolva nem fuggetlen forras (Intel), halistennek a Linpack-ot nehez hackelni. Ettol fuggetlenul ugy tunik, hogy 4CPU-val is jobb a hatekonysag (94.2%), mint egy szem Opteronnal:

Kép

Opteront meg guglizok, illetve hatha meg talalok "partatlanabb" teszteket is.

A PPC eredmenyeirol ket dolog:
- 4 utas eredmenyek termeszetesen nincsenek, a 2*2 utas illetve a dualos eredmenyek kiabanditoak es azt a kb. 4GFlops/CPU teljesitmenyt mutatjak, amirol en fecsegtem.

- Nem veletlen, hogy a Virginia Tech visszavonta a Top500 listarol az egyetlen PPC970 alapu gepet. Gondolom idaig nem jutott el a hir, de a teljesitmenye az elozetes becslesek fele volt. A peak ~17TFlops kb. 40%-at birtak kicsikarni a vart 80% helyett. Na ez tenyleg kiabrandito. Es lon csoda ez is az a 4GFlops/CPU teljesitmeny amirol en fecsegtem.  Azota publikaltak egy ujabb top500-at, es abba sem kerult vissza a gep. Tehat az valoban 10GFlops peak (igazad volt Vajonesz), de meg senki nem birt belole 4-nel tobbet kipumpalni. :think:

Ez ugyan nem 4 utas eredmeny, de azert figyelemre melto:

CPU: (1*2way Linpack) (2*2way Linpack)
Itanium 2: 10.52 10.28
Opteron:  5.815 5.869
PPC970: 7.949 8.225

Termeszetesen az eredmenyek a 2 procis node-ok teljesitmenye, tehat az osszrendszer teljesitmenye a masodik oszlop duplaja.

Forras:
http://www.linuxclustersinstitute.org/Linu...ions/Guiang.pdf

Szerkesztette: h1ghland3r 2005. 02. 08. 10:42 -kor

#2097 Felhasználó inaktív   Vajonész 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 02. 09. 09:11

Idézet: h1ghland3r - Dátum: 2005. febr. 8., kedd - 9:39

- Nem veletlen, hogy a Virginia Tech visszavonta a Top500 listarol az egyetlen PPC970 alapu gepet. Gondolom idaig nem jutott el a hir, de a teljesitmenye az elozetes becslesek fele volt. A peak ~17TFlops kb. 40%-at birtak kicsikarni a vart 80% helyett. Na ez tenyleg kiabrandito. Es lon csoda ez is az a 4GFlops/CPU teljesitmeny amirol en fecsegtem.  Azota publikaltak egy ujabb top500-at, es abba sem kerult vissza a gep. Tehat az valoban 10GFlops peak (igazad volt Vajonesz), de meg senki nem birt belole 4-nel tobbet kipumpalni. :think:

Ez ugyan nem 4 utas eredmeny, de azert figyelemre melto:

CPU: (1*2way Linpack) (2*2way Linpack)
Itanium 2: 10.52 10.28
Opteron:  5.815 5.869
PPC970: 7.949 8.225

A Barcelona Supercomputer Centert is visszavonták volna?
Ott 31.36 TFLOPS peak mellett a Linpack: 20.53 TFLOPS.
3564 db 2,2 GHz PPC970FX - 5,76 GFLOPS/cpu a 8,8 helyett.
2,5 GHz-essel pedig bőven 6 felett lenne.

A Power/PowerPC felépítéséből adódóan távolabb van a peaktől a valós teljesítmény, mint az itaniumnál.

A 4 utas eredményednél is kicsit árnyaltabb a kép, mivel az itanium 1,5GHz mellett az opteron is és ppc is csak 2 GHz-es volt, pedig ez utóbbiakból azóta jóval gyorsabbak is vannak, míg az itanium csak alig gyorsult azóta.

Mindezek fényében továbbra is vitattom, hogy bármire is a legjobb választás lenne az itanium.

#2098 Felhasználó inaktív   h1ghland3r 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 02. 09. 09:42

Idézet: Vajonész - Dátum: 2005. febr. 9., szerda - 8:11

A Barcelona Supercomputer Centert is visszavonták volna?
Ott 31.36 TFLOPS peak mellett a Linpack: 20.53 TFLOPS.
3564 db 2,2 GHz PPC970FX - 5,76 GFLOPS/cpu a 8,8 helyett.
2,5 GHz-essel pedig bőven 6 felett lenne.

A Power/PowerPC felépítéséből adódóan távolabb van a peaktől a valós teljesítmény, mint az itaniumnál.

A 4 utas eredményednél is kicsit árnyaltabb a kép, mivel az itanium 1,5GHz mellett az opteron is és ppc is csak 2 GHz-es volt, pedig ez utóbbiakból azóta jóval gyorsabbak is vannak, míg az itanium csak alig gyorsult azóta.

Mindezek fényében továbbra is vitattom, hogy bármire is a legjobb választás lenne az itanium.

Ott a pont, a Barcelonai geprol megfeledkeztem.

Valoban van felnivaloja az Itaniumnak a Power-tol ebben a szegmensben (raadasul ez az egyetlen szegmens, ahol az Itanium2 tenyleg jo szvsz) raadasul az IBM-nek eleg ambiciozus tervei vannak a Power5 orajelet illetoen. Az eredeti felvetes arrol szolt, hogy miert pont Opteront alkalmaz a Cray, amikor annak nem tul jo a lebegopontos teljesitmenye.

#2099 Felhasználó inaktív   Asker 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 02. 09. 13:15

Idézet: h1ghland3r - Dátum: 2005. febr. 9., szerda - 9:42

Valoban van felnivaloja az Itaniumnak a Power-tol ebben a szegmensben (raadasul ez az egyetlen szegmens, ahol az Itanium2 tenyleg jo szvsz) raadasul az IBM-nek eleg ambiciozus tervei vannak a Power5 orajelet illetoen. Az eredeti felvetes arrol szolt, hogy miert pont Opteront alkalmaz a Cray, amikor annak nem tul jo a lebegopontos teljesitmenye.

Sok száz meg ezer procinál már számítanak a linkek. Ebben meg köztudott ,hogy jobb az Opteron. /HT tech/

#2100 Felhasználó inaktív   Vajonész 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 02. 09. 16:16

Idézet: h1ghland3r - Dátum: 2005. febr. 9., szerda - 8:42

Szerintem HT illetve nagyon jó ár/teljesítmény miatt használ opteront.

Téma megosztása:

• (148 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 103
  • 104
  • 105
  • 106
  • 107
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.