SFIJ: az adosom vagy.
Intel Itanium 2: egy új korszak kezdete
Elküldve: 2005. 11. 19. 11:57
Elküldve: 2005. 11. 19. 12:23
elore bocsatanam, hogy a hozzaszolasom nagyon flame szerunek fog kinezni, de nem annak szanom! ha az erveim egyoldaluak lennenek, akkor az azert lesz, mert a masik oldal mellett nem sikerult ervet talalnom: ezert is irom be, mert kivancsi vagyok, mit lehet a masik oldal javara irni! (ja, es persze, hogy nem a jo topic, de mas se lenne jobb..)
tehat az alapgondolat: az Intel az elmult 1-2 evben es a strategiai jovoben egyre inkabb elkezdte masolni az AMDt, tehat a nyomdokaiban halad, kovetkezeskeppen tobb ev lemaradasba kerult hozza kepest
es most mit latunk? az Intel utiterveben a Conroe es tarsai, amik alapvetoen energiatakarekosnak szannak ugye, fognak mindenhol elterjedni, viszik a teljes termekpalettat, a notebooktol kezdve a kozepmeretu szerverekig! mint ahogy az AMD megcsinalta a Hammert..
a masik ez a ViiV, es az augusztusi IDFon bejelentett kozeptavlati terv, hogy 1W koruli (most nem emlekszem a pontos ertekekre, tudom, hogy volt egy tavoli jovo meg ennel is kevesebbrol) x86 processzort fognak csinalni. ez ugye a Geode project masolasa, ami pedig, valljuk be, annyira egyszeru, hogy mar szinte katasztrofalis! barmikor csinalok otthon egy kvazi Geodot: fogom a legkisebb fogyasztasu Athlon derivanst, es 5x133=667MHz-en jaratom. na jo, az AMD speci alaplapot is csinalt hozza.. azaz az AMD kijelenti, hogy szukseg van nagyon alacsony fogyasztasu processzorokra (mint az ARM es az Alchemy), de milyen jo lenne, ha ezek is x86-osak lennenek. mire az Intel "kullog" utana! (egyebkent ez az a momentum, ami ugyancsak nagyon erosen az x86 terjedesi trendjet huzza ala! ebben a kategoriaban sosem volt x86..)
es hat persze az x86 64 bites kiterjesztese. nem is ragoznam..
nos, tenyleg nem akar flame lenni, mi a velemenyetek? (egy baratom mar kirohogott erte, remelem special nem valasztja megint a "nem ertesz Te ehhez semmit, minek vitazzunk!" taktikat
Elküldve: 2005. 11. 19. 14:13
Idézet: bogdan - Dátum: 2005. nov. 19., szombat - 12:23
elore bocsatanam, hogy a hozzaszolasom nagyon flame szerunek fog kinezni, de nem annak szanom! ha az erveim egyoldaluak lennenek, akkor az azert lesz, mert a masik oldal mellett nem sikerult ervet talalnom: ezert is irom be, mert kivancsi vagyok, mit lehet a masik oldal javara irni! (ja, es persze, hogy nem a jo topic, de mas se lenne jobb..)
tehat az alapgondolat: az Intel az elmult 1-2 evben es a strategiai jovoben egyre inkabb elkezdte masolni az AMDt, tehat a nyomdokaiban halad, kovetkezeskeppen tobb ev lemaradasba kerult hozza kepest
es most mit latunk? az Intel utiterveben a Conroe es tarsai, amik alapvetoen energiatakarekosnak szannak ugye, fognak mindenhol elterjedni, viszik a teljes termekpalettat, a notebooktol kezdve a kozepmeretu szerverekig! mint ahogy az AMD megcsinalta a Hammert..
a masik ez a ViiV, es az augusztusi IDFon bejelentett kozeptavlati terv, hogy 1W koruli (most nem emlekszem a pontos ertekekre, tudom, hogy volt egy tavoli jovo meg ennel is kevesebbrol) x86 processzort fognak csinalni. ez ugye a Geode project masolasa, ami pedig, valljuk be, annyira egyszeru, hogy mar szinte katasztrofalis! barmikor csinalok otthon egy kvazi Geodot: fogom a legkisebb fogyasztasu Athlon derivanst, es 5x133=667MHz-en jaratom. na jo, az AMD speci alaplapot is csinalt hozza.. azaz az AMD kijelenti, hogy szukseg van nagyon alacsony fogyasztasu processzorokra (mint az ARM es az Alchemy), de milyen jo lenne, ha ezek is x86-osak lennenek. mire az Intel "kullog" utana! (egyebkent ez az a momentum, ami ugyancsak nagyon erosen az x86 terjedesi trendjet huzza ala! ebben a kategoriaban sosem volt x86..)
es hat persze az x86 64 bites kiterjesztese. nem is ragoznam..
nos, tenyleg nem akar flame lenni, mi a velemenyetek? (egy baratom mar kirohogott erte, remelem special nem valasztja megint a "nem ertesz Te ehhez semmit, minek vitazzunk!" taktikat
Még ha ez a xeonos vagy hammeres topikba ment volna...
Kezdjük az alapokkal: a NetBurst az utóbbi 2 éves szenvedése előtt (Willamette, Northwood) lemosta az AMD-t a desktoppiacról, a Centrino 2003-as debütje pedig elhúzta az AMD hullazsákján a cipzárat.
Ekkor kijött a K8 architektúra, a több mint 600 milliós processzorveszteségből csinált majdnem nullszaldót 2003-ban, majd tavaly 300 milliós nyereséget. Ugye akkor Ezidő tájt, 2003-ban futott bele az Intel a NetBurst, illetve a PC-ipar fogyasztási plafonjába, és még mindenki a Prescottra várt. Majd 2004-ben kiderült, hogy az évek óta tesztelés alatt lévő Prescottal vége a NetBurst mikroarchitektúrának (a jelenlegi magok ugye végeredményben Prescott shrinkek összeragasztva), és a 90 nanométeren 4-5 gigahertzes tartományba tervezett chip megrekedt.
A Turion az Opteron után 2 évvel később idén lépett színre, mint kifejezetten mobile termék. Különböző, egymástól független források alapján az AMD részesedése ezidőtájt a notebookokba leszállított processzorokból darabszám tekintetében 8-9, illetve bevétel szempontjából 3 százalék körül alakulhatott. Figyelmedbe ajánlom, hogy az Intel Centrino családból származó forgalma a harmadik negyedévben 3,5 milliárd dollárt tett ki, az AMD összes processzorából származó forgalma 969 milliót tett ki.
A Centrino előtt nem volt az Intelnek különböző general purpose mikroarchitektúrája x86-on, így az újbóli egyesítés jövőre egy 3-3,5 éves időszakot fog csak lezárni. Ebben nincs semmi új.
A mobilkoncepció, a Banias fejlesztése valamikor az ezredfordulón kezdődhetett, tehát nem mondanám, hogy az energiatakarékos architektúra ötletét az Intel az AMD-től másolta volna. Sőt nyugodtan kijelenthetjük, hogy energiafogyasztás és piaci pozícionálás terén az AMD üldözi a Turionnal az Intelt, de ez inkább egy stratégiai döntés eredménye: ők a szerverpiacot akarják elsőként.
Az 1 wattos megcélzott tipikus fogyasztásnak így az égvilágon semmi köze a beágyazott rendeszerekbe szánt, alacsony teljesítményű, és legfeljebb kb. 1 wattot felvevő Geodéhez. Ez a piaci trendekből levezethető igény: a notebookok előretörése, és a velük szemben támaszott felhasználói igények fokozódása (hiszen egyre többen már 2-3-4. hordozható gépüket veszik, és a vállalatok is látják a produktivitás emelkedését).
Ahol másolnia _kellett_ az Intelnek, az a 64 bites kiterjesztés. Az egy nagyon izgalmas játék lehetett, mikor ezt eldöntöttek az Intelnél, milyen tényezők húzódtak meg mögötte: nem volt saját 64 bites kiterjesztésük, vagy a Microsoft préselte volna ki belőlük? Én az előbbire tippelek.
Elküldve: 2005. 11. 19. 14:29
Van egy érdekes gondolatom az AMD-ről, de lehet, hogy már valamelyik topicba beírtam (bár valószínűleg csak akartam). Nem baj, ismétlés a tudás anyja.
Ez szerintem döntően három dolognak köszönhető:
- az Intel bénázásának
- az Opteronnak
- Hector Ruiznak
Az Intel mbénázása lehetővé tette az előretörést, az Opteron volt az a termék ami megtette ezt és kellett Ruiz stratégiája is, aki rámozdult a vállalati szektorra és mind marketingben, mind különböző bejelentésekkel (pl. fenti platform) bizalmat próbált ébreszteni a cég iránt.
Ti is így látjátok?
Elküldve: 2005. 11. 19. 14:40
Idézet: special - Dátum: 2005. nov. 19., szombat - 14:13
Nagy részével egyetértek az általad írtakkal, de egy-két kérdésem/észrevételem azért van.
Mekkora volt a Q3-ban a részesedése a mobil piacból?
Idézet
Ez igaz, de hogy a desktopon is ez lesz az igény, azt vélhetőleg az AMD vette észre először. Vagy legalábbis ő reagált rá gyorsabban.
Idézet
Voltak olyan hírek, hogy az AMD jobbára az Intel által tervezett 64 bites kiterjesztésr alapozott. E szerint a verzió szerint az Intelnek volt kidolgozott 64 bites verziója, de az pont az volt, mint amit az AMD bemutatott.
Igazából nem tudom, hogy az Intel miért nem az IA-64 mellett döntött, vélhetőleg ebben is politika játszott szerepet. Az szerintem egy logikus döntés lett volna, jelezte volna az elkötelezettségét az Itanium mellett, ráadásul akkor tényleg lett volna esélye az Itaniumnak gyorsan elterjedni. Lehet (sőt biztos), hogy az Intelnek 1-2 évvel korábban kellett kihoznia a saját 64 bites desktop/low-end szerver megoldását és emiatt nem ez nem lehetett az IA-64, ha várhatott volna 2006-ig, akkor most már lehet, hogy azt lépné meg (sőt ez nagyon valószínű). Az már látszik, hogy ez a döntés az Itaniumot nagyon súlyosan érintette (bár ez már akkor is látszott).
Elküldve: 2005. 11. 19. 14:58
Idézet: hvuk - Dátum: 2005. nov. 19., szombat - 15:40
Elküldve: 2005. 11. 19. 15:41
Van egy dolog, amire én gondolok, az pedig az emberi tényező. Gróf András távozása az intel éléről iszonyatos űrt hagyhatott. A Gróf-hoz hasonló autoriter vezetők jellemzője hogy szeretnek mérsékelten minőségi beosztotti anyaggal dolgozni, hogy az organizáció jól állapot-irányítható legyen. Ha a vezír kiseik, akkor megindul a középszintű és jelen esetben középszerű vezetői réteg torzsalkodása, és olybá tűnik, Otellini ezen nem képes urrá lenni. Minden estere a 35 év utáni logócsere-program számomra vég kezdetét jelenti. Az ilyen behemót multik akkor kezdenek pr-arculatot váltogatni, amikor odabenn valami istentelen nagy zűr van. ugyanis úgy gondolják, hogy miközben szépen közösen átmeszelik a "gyár" falát, aközben a problémák maguktól megoldódnak - hát a nagy lófaxt
What do stars do? They shine.(Yvaine)
Elküldve: 2005. 11. 19. 15:54
Idézet: special - Dátum: 2005. nov. 19., szombat - 15:13
Idézet
Idézet
Idézet
Idézet
Idézet
Idézet: hvuk - Dátum: 2005. nov. 19., szombat - 15:29
Idézet: SFIJ - Dátum: 2005. nov. 19., szombat - 16:41
es persze amit Te irtal is nagyon erdekes, es nem is mond ellent annak amit en irtam: a vezetesi problemak a termekeken, strategian, haladason fognak megnyilvanulni.
Elküldve: 2005. 11. 19. 16:02
Idézet: bogdan - Dátum: 2005. nov. 19., szombat - 15:54
Azért ez nagyon rosszmájú meglátás. az első mobil-szemléletű processzoruk aszzem a 386sx egy derivatívája volt, ugyanis ebben jelent meg platform szinten a power management "mód", kontextus... a.k.a APM.
Szerkesztette: SFIJ 2005. 11. 19. 16:08 -kor
Elküldve: 2005. 11. 19. 16:23
Idézet: SFIJ - Dátum: 2005. nov. 19., szombat - 17:02
Idézet
igazabol en a hatasrol beszelek. ja, es nem lopasrol beszeltem, hanem masolasrol. masolni meg csak ugy ertelmes, hogy akirol masolok valami helyzeti elonyben van, es ha nem masolok, akkor en hatranyba kerulok. valami ilyenrol beszelek.
Elküldve: 2005. 11. 19. 16:35
Idézet: bogdan - Dátum: 2005. nov. 19., szombat - 16:23
hát pedig de
Elküldve: 2005. 11. 19. 16:52
Természetesen a kettő összefügg, azonban együtthaladásról szó sincs. Az AMD desktop részesedése magasabb volt 2000/2001-ben, mint most, azonban az elfogadottsága most lényegesen nagyobb (persze ez a szerver jelenlétnek is köszönhető). Az Opteron karrierjének elején (kb. az első 4-5 hónapban) olyan részesedést produkált, mint az Athlon MP, ennek ellenére az elfogadottsága lényegesen nagyobb volt már akkor is.
De mondhatnám úgy is, hogy az AMD elfogadottsága, megítélése ma nagyobb/jobb, mint a részesedése.
Szerkesztette: hvuk 2005. 11. 19. 16:55 -kor
Elküldve: 2005. 11. 19. 18:17
Bah. Az első notebookok a 80-as években kezdtek terjedni, és az Intel 386SL külön erre volt szabva. Persze ezt is tudtad. Ettől kezdve minden mikroarchitektúrának volt a mobilitás szem előtt tartásával átszabott változata. Ahogyan egyre értékesebb lett ez a piac, úgy egyre több energiát fordítottak erre. Ha már ebben az időszakban járunk, említsük már meg, hogy ekkor az AMD masszívan lopta at Intelt design ügyileg.
Az első Intel szerverprocesszor a Pentium Pro volt, 1995-ben, persze szerinted ezt nem lehet annak nevezni igazán. Nem keveset eladtak belőle, és még ma is üzemelnek ilyen kiszolgálók elvétve. Olyannyira volt rá igény, hogy mitesz jóisten, még hiány is kialakult belőle, és az Intelnek növelnie kellett a gyártókapacitását. Az Intel ezzel megalapozta a szerverpiaci előretörését. Nem árt megjegyezni, hogy az IA-64 ebben az időszakban formálódott, valamint kezdődhetett meg a Merced/McKinley fejlesztése.
Idézet
Ez nem koncepció, hanem kényszer. Az AMD-nek nincs erőforrása több modern mpu-mikroarchitektúra párhuzamos fejlesztésére és gyártására. Ráadásul nem nevezném a K8-at valami hűde alkalmasnak mobil használatra, pontosabb 2 évvel a piaci premier után sikerült azzá tenniük hackeléssel (C0 state implementálása, továbbfejlesztett PowerNow!, és a szilícium tökig finomításával).
A Conroe mikroarchitektúrát legrosszabb esetben is a Netburst alkalmatlansága hozta felszínre, ahol egyesítik azt és a Banias előnyeit. Arra azért felhívnám a figyelmet, hogy így is kb. 6 év telt el a cserégi, amely azért nem rövid. A gond inkább az, hogy ebből az utolsó 2 év kínszenvedés volt technikailag, és piacot is vesztett az Intel. Ez piacilag kb. olyan fiaskó volt, mint az ezredfordulón és közvetlen utána megjelenő kapacitáskorlátozottság, amelyen felúszott az AMD.
Idézet
kicsit kiszólok: ezt valaki érti, csak én nem?
A ViiV-et a Centrino sikere hozta létre, egy márka lesz (és azzal támogatott értékesítési stratégia). Visszatekintve, ez (Centrino, ViiV) egy logikus továbbfejlesztése az elképesztően erőssé vált Intel Inside és Pentium márkaneveknek. Már nem csak a processzorát akarja így eladni, hanem a gép meghatározó alkatrészeit is, sőt szinte a komplett minőségi gép képét sugározza a fogyasztók felé.
A Geode NX egy K7 mag fejlett processen, a piaca pedig az ATM-ek, félkarú rablók, pénztárgépek, ipari jelfeldolgozók, termelésirányítók stb. Létezését a szegmentáció igazolja, ha azt mondom, 30-40 dolláros ASP-vel mehetnek, túloztam, persze az embedded piac több százmilliós nagyságrendű.
Hogy ennek mi köze akármihez a desktop piacon, majd kifejted, ha nem bírod visszatartani.
Idézet
Ez pr. Viszont szerinted azért vezetik be csak legkorábban 2008-ban az IMC-t, mert félnek a rossz pr-től?
Elküldve: 2005. 11. 19. 18:21
Elküldve: 2005. 11. 19. 19:56
Idézet
nem kivanom a mobil processzorokat definialni, mert nem igazan errol beszeltem. en olyan processzorarchitekturakrol beszeltem, amiket mar eleve ugy terveztek, hogy legyenek mobil kepessegeik. ezert lett mas (eleg csak a energiasprorolas merteket osszevetned) a Hammer, PM, Transmeta mint a korabbiak, amik nem annak keszultek, es csak utolag raktak bele ezt a kepesseget, ahogy Te is irod:
Idézet: special - Dátum: 2005. nov. 19., szombat - 19:17
(es nem ertem a gunyos hangnemet a "Persze ezt is tudtad." kifejezesedben. van amit tud az ember, van amit nem. ezt eppen nem. mast meg igen. de miert e hangnem?)
Idézet
Idézet
de egy kicsit komolyabban: de igen, ez is egy koncepcio. megpedig azt mondja, hogy ha az egyetlen vonalunk alapvetoen szereny fogyasztasu, es jo energiagazdalkodasal rendelkezik, akkor az jo lesz a mobiltol a legfelsobb szerverig ugy, hogy a blade-et meg a tobb magot sem keruli ki. mert persze, hogy csak egy dobasuk volt, de azt jol valasztottak meg, ez azert latszik. az Intel valasztasa meg (desktop: GHz hegyek, a tobbi nem szamit) meg mostanra hibas valasztas lett. utolag ez latszik, es nem az, hogy akinek tobb processzorfejlesztesre futja, az mindenhol jobb lesz.
Idézet
Idézet
Idézet
Idézet
Idézet
Szerkesztette: bogdan 2005. 11. 19. 20:02 -kor
"Ez van bazdmeg, ha nem tetszik, el lehet menni."
Elküldve: 2005. 11. 19. 22:34
Idézet: special - Dátum: 2005. nov. 19., szombat - 18:17
erről olvastam egy értekezést régebben. az Intel azért fázik az IMC-től, mert alavetően komponensgyártó és ez a cég egész pályafutását végigkövette. ő processzort gyárt, van amihez chipsetet is. de az intel nem akarja megkötni az OEM kezét abban, hogy milyen memóriatípust illesszen a procsszoraihoz. illessze olyat amilyet tud, agy akar. Az Opteron/Athlon64 elég rigorózus etéren, csak ddr, abból is buffered/unbuffered eccs/nem-eccs, a dott sebességű, típusfajta, stb, stb, stb. az a nagyfokú spcializáció (sic!) nagyon bejött az AMD-nek ahogy az IBM-nek is a power5-tel, de az intelből zsigeri és antagonisztikus ellenérzéseket vált ki, fundamentális probléma, nagyon nem akarják, csakhát a piaci verseny kényszeríti ki. Itt egyszerűen most egyfajta egészséges trendiségről van szó. jelen helyzetben látható, hogy egy jó integrált IMC helyzeti és versenyelőnyt jelent, így az intel kénytelen meglépni, különben a lemaradási katasztrofális méreteket fog ölteni.
Elküldve: 2005. 11. 19. 23:21
Idézet: bogdan - Dátum: 2005. nov. 18., péntek - 14:42
a HP jelentese szerint a Buisness Critical Systems 2005 evi bevetele YoY 1.5%-ot nott, a 2005Q4 bevetele YoY 0.7%-ot csokkent, az elozo negyedevhez (2005Q3) kepest 17%-ot nott.
na, talaltam infot, igaz a Sun oldalan, aminek persze a HP lejaratasa a celja, de a szamadatok gondolom jok, az oldal meg 2005 nov. 15-ei, azaz pont megfelel a HP okt. 31-en vegetert penzugyi negyedevenek adataihoz. e szerint a BCS 1037m-bol 24%, azaz 249m, az ISS 2501m-bol (max) 10%, azaz 250m, szumma 499m bevetele volt a HP-nak Itaniumos rendszerek eladasabol. es ez nagyjabol az a szam, amit kerestunk.
persze ha az a tippem jo, hogy a HP reszesedese egyre no, es mar 80% felett jar, akkor az lassulo tendenciat jelentene. (az elvart kb 650m helyett 550-620m erre az idoszakra: aug 1-okt 31.)
szolna valaki a HP Magyarorszagnak, hogy ok is tudjanak rola, mit arulnak?
Elküldve: 2005. 11. 20. 00:05
Idézet: special - Dátum: 2005. nov. 19., szombat - 10:53
mea culpa, azt hiszem tevedtem a VIIV-el (ez a helyes irasmod!) kapcsolatban, de ugy latom Te sem irtad le pontosan. a CoolTechZone-on leirjak, hogy mi az. ott szerepel az elejen, amit en tudtam rola eddig: "next-generation of digital home platform called VIIV". ebbol en azt vontam le, hogy ez egy alacsony fogyasztasu "entertainment" platform lesz, ahogy a Geode egyik iranya is az. ebben a Te post-od is megerositett, mert a Centerinohoz hasonlitottad, amit ugy ertettem, hogy a PM-re epul. (Te meg ezek szerint csak brand-rol beszeltel!) erre meg akar a legdurvabb fogyasztasu ExtremeEdition is a resze lehet
de legyunk igazsagosak
Idézet
ajanlom a tobbi "real story"-t is.. kap ott mindenki rendesen..
Szerkesztette: bogdan 2005. 11. 20. 00:06 -kor

Súgó
A téma zárva.