HWSW Informatikai Kerekasztal: Házépítés és rejtelmei I. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (49 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 40
  • 41
  • 42
  • 43
  • 44
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Házépítés és rejtelmei I.

#821 Felhasználó inaktív   Mono 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2003. 05. 08. 16:14

idézet:
Ezt írta mumtaz:

Majdnem. Levettem a táp fedelét, és a bordák közelébe helyeztem el. Egy keményebb drót van behajlítva és annak a végére van ragasztva. A drót másik vége az egyik, a burkolatot rögzítő csavar mellé van befogatva.
[/quote]

Korrekt.
Adjon az Isten, szebb jövőt!

#822 Felhasználó inaktív   Mumtaz 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 05. 08. 23:24

idézet:
Ezt írta Mono:

Korrekt.
[/quote]

Az :)

#823 Felhasználó inaktív   Kalebris 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2003. 05. 10. 21:41

Szoval nekem [url="http://"http://www.codegengroup.com/proddetail.asp?id=149"]ilyen[/url] hazam van es mind a 3 venti 12V-on megy es egy kisse idegesit, hogy hetente ki kellene takaritani a gepet mert beporosodik minden. Nem tud valaki valami megoldast, hogy ne menjen tele porral!

A 3 venti mind kifele nyomja a levegot mert az elejen (jobb lent) vannak jukacskak meg az ajton is vannak resek de nem hiszem, hogy latszik es az 5.25-os helyeknek a takro "bigyoi" is lyukacsos fembol vannak!

Remelem ertheto!
En nem vagyok programozo;

#824 Felhasználó inaktív   Mumtaz 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 05. 11. 03:14

idézet:
Ezt írta Beila1054768:

A 3 venti mind kifele nyomja a levegot mert az elejen (jobb lent) vannak jukacskak meg az ajton is vannak resek de nem hiszem, hogy latszik es az 5.25-os helyeknek a takro "bigyoi" is lyukacsos fembol vannak!

Remelem ertheto!
[/quote]

Szerintem a 3 ventiből egyet nyugodtan megfordíthatsz. Nemtom, hogy abban a házban hol helyezkednek el a ventik, de gondolom a 3-ból egy a ház elején, egy a táp és egy a ház hátulján. Ha így van, akkor a gép elején lévő ventit fordítsd meg, mert ha mind3 kifelé fúj, akkor a házba a levegő ott jut be, ahol tud és ebbe beletartoznak az apró lyukak is a házon (csavarok, stb). Ez valamennyire belövi neked a levegő útját is a házban, tehát javít a hűtésen és egy picit talán segít a por ügyében is.

Hallotam valami szűrőféleségről, ami kiszűri a port, de erről valaki más biztosan többet tud mondani.

#825 Felhasználó inaktív   ZooLee 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 05. 12. 09:27

idézet:
Ezt írta mumtaz:

Szerintem a 3 ventiből egyet nyugodtan megfordíthatsz. Nemtom, hogy abban a házban hol helyezkednek el a ventik, de gondolom a 3-ból egy a ház elején, egy a táp és egy a ház hátulján. Ha így van, akkor a gép elején lévő ventit fordítsd meg, mert ha mind3 kifelé fúj, akkor a házba a levegő ott jut be, ahol tud és ebbe beletartoznak az apró lyukak is a házon (csavarok, stb). Ez valamennyire belövi neked a levegő útját is a házban, tehát javít a hűtésen és egy picit talán segít a por ügyében is.

Hallotam valami szűrőféleségről, ami kiszűri a port, de erről valaki más biztosan többet tud mondani.
[/quote]

Hát ha ezt csinálod, akkor azzal megölöd a levegő áramlását, és pont, hogy nem lesz légáramlás, csak az itt-ott beszívott levegő. Ha a venti nyomja be, akkor viszont - jó közelítéssel - azon az egy helyen jön be a levegő, és csak oda kell szűrőt csinálni, vagy inkább minden kis rést, lyukat eltömítesz, vagy szűrőt raksz oda?

Amúgy, inkább úgy alakítsd, hogy több venti nyomja be, mint ki. (Nem nagyon, csak egy picit legyen több a benyomott levegő) így "túlnyomás" lesz a rendszerben és biztos, hogy csak a két befújó ventinél kell szűrőt alkalmazni.

Esetleg gézből nem lehetne csinálni szűrőt? azt bármelyik patikában kapsz, 2-3 réteg és elég is lesz. Majd +próbálom.

Meg leginkább azt kell csinálni, hogy a gép minimum egy fél méter magas szekrényen, emelvényen áll. Nekem kb. egy méter magas könyvszekrényen van, és alig van por benne. Az asszony gépe a földön áll, és nem látom az alaplapot a porcicáktól, havonta ki kell fújni...

ZooLee

[ 2003. május 12.: ZooLee szerkesztette a hozzászólást ]

#826 Felhasználó inaktív   Mumtaz 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 05. 12. 09:59

Időrendben:

idézet:
Ezt írta Beila1054768:

A 3 venti mind kifele nyomja a levegot...

[/quote]

idézet:
Ezt írta mumtaz:

...a gép elején lévő ventit fordítsd meg, mert ha mind3 kifelé fúj, akkor a házba a levegő ott jut be, ahol tud és ebbe beletartoznak az apró lyukak is a házon...
[/quote]

idézet:
Ezt írta ZooLee:

Hát ha ezt csinálod, akkor azzal megölöd a levegő áramlását, és pont, hogy nem lesz légáramlás, csak az itt-ott beszívott levegő.

[/quote]

Kihagytam valamit?

[ 2003. május 12.: mumtaz szerkesztette a hozzászólást ]

#827 Felhasználó inaktív   Grillo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 05. 12. 10:39

:D
KomposztWC

#828 Felhasználó inaktív   ZooLee 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 05. 12. 11:00

idézet:
Ezt írta mumtaz:
Időrendben:

Kihagytam valamit?

[ 2003. május 12.: mumtaz szerkesztette a hozzászólást ]
[/quote]

Semmit. Én hagytam ki az "alapos olvasás" című részt. :( Bocs.
Szóval én is pont azt akartam írni mint Te, csak rossz helyen nyomtam a válasz gombot. :)

ZooLee

[ 2003. május 12.: ZooLee szerkesztette a hozzászólást ]

#829 Felhasználó inaktív   Mumtaz 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 05. 12. 15:46

idézet:
Ezt írta ZooLee:

Semmit. Én hagytam ki az "alapos olvasás" című részt. :( Bocs.
Szóval én is pont azt akartam írni mint Te, csak rossz helyen nyomtam a válasz gombot. :)

ZooLee

[/quote]

Elöfordul :)

#830 Felhasználó inaktív   Kalebris 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2003. 05. 13. 18:11

Szoval a 3 venti (tappal eggyutt 4) az v.hogy ugy van, hogy 2 a tap alatt es egy a gep tetejen!

Mind a 3 kifele nyomja es elol omlik be a levego kis reseken!

A gep meg kb 10cm magasan all (kerekeken).

#831 Felhasználó inaktív   Mumtaz 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 05. 13. 19:11

idézet:
Ezt írta Beila1054768:
Szoval a 3 venti (tappal eggyutt 4) az v.hogy ugy van, hogy 2 a tap alatt es egy a gep tetejen!

[/quote]

A hátsó kettőből legalább az egyiket vedd le és tedd a ház elején található ventilátor helyre úgy, hogy befelé nyomja a levegőt. A 3 + a táp kifelé nyomja, így csodálom, hogy még nem horpadt be szerencsétlen ház oldala. :)

#832 Felhasználó inaktív   Öregszem 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 05. 13. 20:07

idézet:
Ezt írta Beila1054768:

A gep meg kb 10cm magasan all (kerekeken).
[/quote]

4 kifelé nyomja. Eddig stimmt.
Hogy a kis réseken "ömlik" be a levegő, az enyhén fogalmazva kérdéses.
A kifújó ventik kiviszik az utolsó mozgásképes levegőmolekulát is, a keletkező vákuum meg próbál a réseken utánpótlást beszívni. Levegő hiányában a ventik jó gyorsan pörögnek, mert nem akadályozza őket a levegő. A hőtőbordák meg levegő nélkül csak melegszenek.

Tessék azt a beszívó (befújó) ventit komolyan venni. A léghűtéshez levegő kell.

"kis réseken"
(Ha kis résen préselsz át levegőt, az még akár sípolhat is.)
Nem tiltakoznék a befújó venti hiánya ellen, ha legalább akkora légbeömlő nyílást készítenél, amekkora a kifújó.
Durván számolok: 8 centis venti lyuka legyen 3cm x 3cm x pi = 27 cm2. Négy ventivel ez durván 110 cm2.
Van a ház alján ekkora ( 11 x 10 cm-es) nyílás?

[ 2003. május 13.: kisbetu szerkesztette a hozzászólást ]

Szép volt, jó volt,
Köszönöm. Ennyi!

#833 Felhasználó inaktív   Öregszem 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 05. 13. 20:24

Adalék a léghűtéshez:
TPA1148, TTL áramkörökből felépített számítógép. A gép rackjében a kártyák függőleges hátlapba dugva maguk is függőlegesen álltak, olyan közel egymáshoz, mint a PCI slotokban a kártyák. A rack alján ventilátorok fújták a levegőt felfelé, a rack tetején ventilátorok fújták a levegőt felfelé. A kártyák mindkét oldalán fújt a szél. Ezt csinálja utána egy toronyházas PC!
Szép volt, jó volt,
Köszönöm. Ennyi!

#834 Felhasználó inaktív   Mumtaz 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 05. 13. 21:13

idézet:
Ezt írta kisbetu:

Tessék azt a beszívó (befújó) ventit komolyan venni. A léghűtéshez levegő kell.

"kis réseken"
(Ha kis résen préselsz át levegőt, az még akár sípolhat is.)
Nem tiltakoznék a befújó venti hiánya ellen, ha legalább akkora légbeömlő nyílást készítenél, amekkora a kifújó.
Durván számolok: 8 centis venti lyuka legyen 3cm x 3cm x pi = 27 cm2. Négy ventivel ez durván 110 cm2.

[/quote]

Na kisbetu! Legalább valamiben végre egyet értünk a házzal kapcsolatban. :)

Beila1054768:
Mindenképp előre tedd a befelé fújó ventit, mert
- így biztosítva van a levegő áramlási iránya
- ha a hátsó ventik egyikét fordítanád meg - azon kívűl, hogy szar lenne a keringés - a venti a tápból kiáramló meleg levegő egy részét visszaszívná a házba
- ha az egyik a két hátsóból be, a másik pedig kifelé fújja, akkor azok a ventik csak egymás levegőjét keringetik egymás között.

[ 2003. május 13.: mumtaz szerkesztette a hozzászólást ]

#835 Felhasználó inaktív   Kalebris 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2003. 05. 14. 07:20

idézet:
Ezt írta kisbetu:

[/quote]

Kép

Szoval jobb also sarokban kb 3,5-os helyen apro lyukak->megy be a levego + az ajto mogott 4 db 5.25-os hely van es azokon is omlik be a levego (az ajto mindig nyitva vann). Nezegettem, hogy mi van ha a hatso ventiket allitgatom, de ugy volt a legjobb a homerseklet, ha mind a 3 kifele nyomja de azert a felso venti befele nyomja a levegot. De eltertunk a tematol engem az erdekelne, hogy tudnam a gepemet pormentesse tenni, mert hetente takaritani, hat az nekem nem jon be.

Valami olyasmire gondoltam, hogy valami levegoszurot berakni azokra a helyekre ahol megy be a levego es akkor csak azokat kellene cserelni (vagy valami ilyesmi). Amitol felek az az hogy mivel a levegoszuro szuri a levegot nehezebben megy at rajta es, hogy ez mennyire befolyasolja a homersekletet

Koszi az eddigi segitsegeteket.

[ 2003. május 14.: Beila1054768 szerkesztette a hozzászólást ]

#836 Felhasználó inaktív   ZooLee 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 05. 14. 07:23

idézet:
Ezt írta mumtaz:

Na kisbetu! Legalább valamiben végre egyet értünk a házzal kapcsolatban. :)

Beila1054768:
Mindenképp előre tedd a befelé fújó ventit, mert
- így biztosítva van a levegő áramlási iránya
- ha a hátsó ventik egyikét fordítanád meg - azon kívűl, hogy szar lenne a keringés - a venti a tápból kiáramló meleg levegő egy részét visszaszívná a házba
- ha az egyik a két hátsóból be, a másik pedig kifelé fújja, akkor azok a ventik csak egymás levegőjét keringetik egymás között.

[ 2003. május 13.: mumtaz szerkesztette a hozzászólást ]
[/quote]

De azt azért tegyük hozzá, hogy így is csak 3:1-re csökkentettük a ki/be arányát, ami még mindig nem ideális.
- Az elöl befújó venti mindeképpen kell, ahogy azt mumtaz leírta. Ha van hely az előlapon, lehet nagyobb ventit használni.
- Ha van barkácsóló kedved, akkor tehetsz egy ventit az oldallapra a proci/videókártya magasságába, ez nagyot dob a hűtésen, mert mind a videókártya, mind a proci friss levegőt kap.
- Esetleg a gép alján is nyithatsz egy venti-nyílást, ha kerekeken áll, de akkor oda mindenképpen kell porszűrés.

Szóval a lényeg, hogy csökkentsd ezt a 3:1 arányt minél kisebbre, sőt talán jobb, ha nagyobb a befújt levegő mennyisége egy picit. (lásd feljebb)

ZooLee

#837 Felhasználó inaktív   Öregszem 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 05. 14. 09:31

idézet:
Ezt írta Beila1054768:

hogy tudnam a gepemet pormentesse tenni, mert hetente takaritani, hat az nekem nem jon be.

Valami olyasmire gondoltam, hogy valami levegoszurot berakni azokra a helyekre ahol megy be a levego es akkor csak azokat kellene cserelni (vagy valami ilyesmi). Amitol felek az az hogy mivel a levegoszuro szuri a levegot nehezebben megy at rajta es, hogy ez mennyire befolyasolja a homersekletet
[/quote]

"azokra a helyekre"
Itt van az eb elhantolva. Nálad most minden létező lyukon megy be a levegő, vagyis minden lukacskához szűrő kéne. Vagy egy vászonzsák a gépre kívülről.

Ha megcsinálod azt, hogy egy helyen legyen egy erős levegőbeáramlás, akkor oda tehetsz szőrőt. Most semmi értelme.
Szép volt, jó volt,
Köszönöm. Ennyi!

#838 Felhasználó inaktív   Atilllla 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2003. 05. 14. 14:21

Ha már SK házépítésnél tartunk, akkor ez a legdurvább amit láttam [url="http://"http://divxstation.com/comm/thread.asp?i=16&t=25160&r=0"]http://divxstation.c...=16&t=25160&r=0[/url] :eek:

#839 Felhasználó inaktív   Etele 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 05. 14. 14:29

Kemény!!!

#840 Felhasználó inaktív   hoy 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2003. 05. 14. 14:41

idézet: