Vízhűtés és rejtelmei # V.
Elküldve: 2005. 03. 02. 17:30
Ha azt az alapszabályt használom hogy minél kisebb a furat és minél puhább az anyag annál magasabb fordulat kell, akkor maximális fordulaton kell fúrni. Ez korrekt?
Elküldve: 2005. 03. 02. 17:41
Lenne 3 db vörösréz mart vízhűtőblokk, (cpu, gpu, chipset) aminek plexi teteje volt gyárilag, de eresztett is, meg meg is repedt mikor megragasztottam, és most szeretnék rá rendes réz tetőt rézcsonkokkal.
A blokkokról az este folyamán készítek képeket.
Ki vállalkozna rá, és mennyiért?
Ismerőssel meg tudnánk csinálni, de inkább olyanra bíznám, aki gyártott már blokkot magának, tehát ért hozzá.
Egy körülbelüli árajánlatot is kérnék.
A segítséget előre is köszönöm.
Elküldve: 2005. 03. 02. 19:49
Nemrégiben sok szó esett a passzív radiátorról! Terveztem egyet, kinek mi a vélemeénye?
Gyakorlatilag ház méretűre lehetne csinálni, ebben az esetben 450x465x280-s. 10 csövekből állhatna, a két alsó elem 2ox4o-s zárszelvény lenne. Az egésznek a felszine 1,2 negyzetméter.
Csatolt fájl:
-
s3.jpg (0byte)
Letöltések:: 0
Elküldve: 2005. 03. 02. 19:57
Idézet: Chosen1 - Dátum: 2005. márc. 2., szerda - 18:30
Ha azt az alapszabályt használom hogy minél kisebb a furat és minél puhább az anyag annál magasabb fordulat kell, akkor maximális fordulaton kell fúrni. Ez korrekt?
Nem a rezet kicsi fordulatszámon kel furni. De 1 mm-s réz szörszálaknak mi értelme van? Beforrasztáskor az ón szépen fel fog kúszni a réz szálakra. Milyen hosszúra tervezed ezeket?
Elküldve: 2005. 03. 02. 20:21
Idézet: DrHIL - Dátum: 2005. márc. 2., szerda - 19:49
Grundfoss szivattyúra tevezted?
Szerintem nincs pumpa, ami ráveszi a vizet, hogy megkerülje a dobozt.
Köszönöm. Ennyi!
Elküldve: 2005. 03. 02. 20:39
Idézet: Öregszem - Dátum: 2005. márc. 2., szerda - 21:21
Ezt most nem értem. Fél meter magasra még egy szobaszökökút is felnyom. Azok a 10-s csövek párhuzamosan vannak kötve. Ezt a gondolatodat részletezd egy kicsit.
Elküldve: 2005. 03. 02. 20:43
Idézet: hummerdikk - Dátum: 2005. márc. 1., kedd - 21:34
Vagy mondjatok valamit meg, koszi!!
Masik helyre kellett volna mennie....
Miért nem jó neked a műanyag lezárható tetejű doboz, mint pl. nekem???
Nézd meg valamilyen villany-üzletben a tömszelencét.
Az volt a legjobb amikor megkerestem ezeket a tömszelencéket:
Mondja apám, hogy azt tegyek, én már tudtam hol van és 1 perc alatt meglett 1db. Aztán kellett még egy. Mindenhol
kerestem, ahol előfordulhatott, de csak 16-os tömítővel találtam. Fél óráig kerestem, mikor már meguntam,
visszamentem ahol az első volt, félretoltam a zacskót és lám ott volt még egy!!!!!!
Kicsit sem ciki, mi??
Elküldve: 2005. 03. 02. 21:19
Idézet: Bali® - Dátum: 2005. márc. 2., szerda - 21:43
Nézd meg valamilyen villany-üzletben a tömszelencét.
Az volt a legjobb amikor megkerestem ezeket a tömszelencéket:
Mondja apám, hogy azt tegyek, én már tudtam hol van és 1 perc alatt meglett 1db. Aztán kellett még egy. Mindenhol
kerestem, ahol előfordulhatott, de csak 16-os tömítővel találtam. Fél óráig kerestem, mikor már meguntam,
visszamentem ahol az első volt, félretoltam a zacskót és lám ott volt még egy!!!!!!
Kicsit sem ciki, mi??
Koszi, a tied tetszik, olyat csinalok majd
Nem ciki....
Kezeket a paplanfole es eljenek a csajok! By Fabri Sandor
Elküldve: 2005. 03. 02. 21:34
Idézet: hummerdikk - Dátum: 2005. márc. 2., szerda - 22:19
Nem ciki....
Szívesen!
Egyébként pont befér a vincsi alá fixen odaszorul, csak így egy kicsit átveszi a ház a rezgést.
Elküldve: 2005. 03. 02. 21:55
Idézet: DrHIL - Dátum: 2005. márc. 2., szerda - 20:57
2mm mély zsákfuratba 7mm-es tüskék. Közvetlenül ón nem lesz használva, forrasztópasztával bekenés után rezsón egyszerre 'beforrasztva'. 4-500-as fordulatig tudok lemenni, de 1-es fúrónál ez már elég kis kerületi sebességet fog eredményezni. Jó lesz? Aluhoz tuti hogy nagy fordulatszám kell(10000+). Ennyire más a réz a kenődés miatt?
Szerkesztette: Chosen1 2005. 03. 02. 21:57 -kor
Elküldve: 2005. 03. 02. 22:06
Idézet: DrHIL - Dátum: 2005. márc. 2., szerda - 20:39
Ha sok 10-es csövet kötsz párhuzamosan, akkor összeadódik a keresztmetszet. Legfeljebb az első pár csövön fog menni a víz, a többihez már nem lesz nyomás.
Elküldve: 2005. 03. 02. 22:10
Idézet: DrHIL - Dátum: 2005. márc. 2., szerda - 20:49
Nemrégiben sok szó esett a passzív radiátorról! Terveztem egyet, kinek mi a vélemeénye?
Gyakorlatilag ház méretűre lehetne csinálni, ebben az esetben 450x465x280-s. 10 csövekből állhatna, a két alsó elem 2ox4o-s zárszelvény lenne. Az egésznek a felszine 1,2 negyzetméter.
Azért én a háztól kb 1 centi távolságot tartanák, ha másért nem, a jobb légáramlás miatt...
Az 1,2 négyzetméter felület szerintem elég lesz. Ha bőven nem is, de arra elég hogy elketyegjen vele a masina. (A Zalman tornyának is ekkora felülete..
Csak viszonyítási alapként, a radi 2,0-ám a maga két négyzetméter feletti felületével 20 fok körüli szobahő mellett 37 fok körülire dermeszti a procit. A cuccos 3 óra avi tömörítés után sem ment fel 41 fok fölé....
Az XP felállása után a Proci 30 fokon ketyeg, ami annyit jelent, hogy a szoba-hőmérsékletű vízzel hűtött blokk és a mag között kb 10 fok a különbség.
Ha ezt vesszük alapul, akkor a víz az üzemi állapot elérésekor sem melegszik 7 foknál jobban fel.
Természetesen a magasabb processzor terhelés esetén ez a különbség megemelkedik azzal a 3 – 4 fokkal..
Elküldve: 2005. 03. 02. 22:13
Idézet: DrHIL - Dátum: 2005. márc. 2., szerda - 20:39
Idézet
Természetesen még ilyet nem próbáltam ki, csak gondolkodom. Meg lehet cáfolni.
Köszönöm. Ennyi!
Elküldve: 2005. 03. 02. 22:19
Elküldve: 2005. 03. 02. 22:26
Idézet: DrHIL - Dátum: 2005. márc. 2., szerda - 19:49
Javasolnék egy másik topológiát (nem rajzolok, tessék csukott szemmel olvasni).
Szóval a két zárt szelvény U alakú. Az egyik felül van, a másik alul.
Az alsót úgy képzeld el, mintha a te rajzodon a jobb és bal oldali hátul bekanyarodva egyetlen csövet alkotna.
Felül ugyanilyen.
A 10-es csövek értelemszerűen az alsó és a felső zártszelvények között vannak. (Így is olyan, mintha egy radiátort körbe tekernél a házon, csak nem felül, hanem hátul kanyarodna. Remélem, érthető, elképzelhető.) A felület ezzel kevesebb, de a radiátor hatás igazi: a felső meleg csőből folyhat a víz az alsó hideg cső felé. Hátul persze a csatlakozók miatt meg kell fontolni, hogy legyenek-e függőleges csövek.
Köszönöm. Ennyi!
Elküldve: 2005. 03. 02. 22:36
Idézet: Öregszem - Dátum: 2005. márc. 2., szerda - 21:21
Miért kellene grunfost hozá???
Nekem az 1.02- es radiátorban levő gagyi garena szivattyú lazán felnyomta a padlóról a több mint 1méter magasan levő gépbe a vizet, miközben a szivattyú emelési magassága asszem 45cm volt.
Sajnos mindenki elfelejti, hogy az emelési magasság csak akkor számít ha a cső felső nyílása nyitva van, és az emelési magasságot akkor is a nyitott tartályban levő víz szintjétől kell érteni amiben a szivattyú van.
Ezért számunkra ez az emelési magasság teljesen lényegtelen, mivel az a víz, amit a szivattyú a rendszer egyik oldalán felnyom, azt a zárt rendszer másik oldalán a gravitáció lehúzza....
Ez a közlekedő edények elve, ami ha jól tudom valamikor alsó tagozatos tananyag volt.....
A szivattyú emelési magassága számunkra csak tájékoztató adat, ami a vízhozamon kívül a szivattyú teljesítményére enged következtetni.
Ezért lehetett az, hogy az első radimat a ''gagyi'' szivattyúval csak úgy tudtam elindítani, hogy a cuccost feltettem a gép tetejére, oszt indíts. Miután a levegő kijött a rendszerből, a radiátor gyorsan a padlón landolt, és utána már simán működött ugyanazzal a szivattyúval ami a levegős rendszerben a vizet meg sem tudta megmozdítani...
Elküldve: 2005. 03. 02. 22:47
Idézet: Sándor -P20- - Dátum: 2005. márc. 2., szerda - 23:36
Nekem az 1.02- es radiátorban levő gagyi garena szivattyú lazán felnyomta a padlóról a több mint 1méter magasan levő gépbe a vizet, miközben a szivattyú emelési magassága asszem 45cm volt.
Sajnos mindenki elfelejti, hogy az emelési magasság csak akkor számít ha a cső felső nyílása nyitva van, és az emelési magasságot akkor is a nyitott tartályban levő víz szintjétől kell érteni amiben a szivattyú van.
Ezért számunkra ez az emelési magasság teljesen lényegtelen, mivel az a víz, amit a szivattyú a rendszer egyik oldalán felnyom, azt a zárt rendszer másik oldalán a gravitáció lehúzza....
Ez a közlekedő edények elve, ami ha jól tudom valamikor alsó tagozatos tananyag volt.....
A szivattyú emelési magassága számunkra csak tájékoztató adat, ami a vízhozamon kívül a szivattyú teljesítményére enged következtetni.
Ezért lehetett az, hogy az első radimat a ''gagyi'' szivattyúval csak úgy tudtam elindítani, hogy a cuccost feltettem a gép tetejére, oszt indíts. Miután a levegő kijött a rendszerből, a radiátor gyorsan a padlón landolt, és utána már simán működött ugyanazzal a szivattyúval ami a levegős rendszerben a vizet meg sem tudta megmozdítani...
Mert Öregszem is méha melléfog...
Elküldve: 2005. 03. 02. 23:06
Csatolt fájl:
-
DSCN1484_B.jpg (0byte)
Letöltések:: 1
Elküldve: 2005. 03. 03. 11:15
Idézet: DrHIL - Dátum: 2005. márc. 3., csütörtök - 0:06
vegre, hogy mas is figyel a csovezesre
Elküldve: 2005. 03. 03. 16:44
A képről anyit szeretnék elmondani, hogy a hűs víz a L2o-stól 15 mm-s cövön érkrzik a CPU blokhoz, melynek 15 mm-s rézcső a csatlakozója. Fent a függőleges 30x60-s rézcsőből 4 db 10 mm-s ágra oszlik szét a hűtő kör: 1. alaplapi chipset, 2. GPU, 3. wincsi, 4. táp. Majd ismét egyesül és 15 rézcsövön megy a radihoz. A soros elrendezést kicsit túl hosszúnak találtam úgy hogy két wincsi +táp stb...
Ez az elrendezés biztos hogy nem nagy ellenállást eredményez.

Súgó
A téma zárva.