Idézet: tgede - Dátum: 2005. ápr. 23., szombat - 20:20
Köszönöm Sebgutkopf válaszát, a sikerről mindenképp beszámolok.
Rögtön újra kérdezek: A ram Hinyx D43 512 MB PC3200.
Honnan tudom, hogy mi nem bírja a magasabb FSB-t a ram vagy a proci?
Másik: mannyi feszkót adhatok a ramnak (2,6V ha jól emlékszem alapból). Mem fesz emelés nélkül 205 ig tudom emelni, 210-nél már nem stabil a rendszer.
A chipsetnek sem tudom mennyivel szabad emelni a feszültségét.
Esetünkben egy DFI NFII Ultra Infinity-ről van szó. Nforce2 -es a. Az északi hídon jókora gyári passzív van és bár nem érinthetetlen, de igen meleg. Próbálgatni szabad a gyárival, vagy azért szerezzek be egy mégnagyobb darabot?
Tiszta hepi vagyok

, hogy segítségre leltem, A DFI-fórumon nem találtam segítőket.
Mégegyszer kössz.
Ha a proci nem bírja, akkor általában az alkalmazásokból kivág a gép win desktopra a terhelés hatására. Ez persze akkor van, ha csak kicsit nem bírja ez az első előjel, tehát a win még nem omlik össze.
Ha a ram nem bírja, ami tünetre nem igazán különíthető el a memória vezérlőtől (chipset), akkor kapod a win-től a kékhalálokat, a memória hibákra utaló szövegeket. Esetleg a win már be sem boot-ol. Mivel a memória hiba nem csak a memóban hanem annak kezelésében is megjelenhet, ezért azonos lehet a tünet, ha a chipset nem bírja az adott fsb-t.
A ram-od nagyon jó ezek a D43-ak a megelelő lapban akár ddr500-ig is elmennek természetesen nagyobb késleltetéssel. Általánosságban is elmondható erről a memókról, hogy igazából órajelben erősek és az alacsonyabb késleltetéset alacsonyabb órajelen sem szeretik, tehát az időzítések lazításával jelentősen növelheted az elérhető memó órajelet.
Más kérdés, hogy az nf2 chip nem az a darab, ami ki tudná hajtani ezt a memót mivel olyan nagy fsb-t önmaga nem bír, valamint a memória válogatóssága miatt erősen függ az elérhető max, hogy milyen ramot adsz neki. Sajnos ez kicsit lutri. Mindenesetre 220-230-as fsb-nél többet semmilyen rammal ne várjál el tőle.
Ha a hűtés miatt aggódsz. Én is passzívan hűtöm, igaz egy zalman 47-essel, amit jóformán még melegnek sem mondanék (kicsit 30C fölött van az nb) kellemes a tapintása. A gyári hűtések felszerelésénél gyakran spórolnak a pasztával, tehát a chipset hűtése már egy sima újrakenéssel is jelentősen javul. Passzív nb hűtés esetében sokat számít a jól szellőző ház.