idézet:
Ezt írta tomesz:
Sztem egyszerűbb egy külön kis borda, mint szigetelni.[/quote]
Egyszerubbnek egyszerubb lehet, amennyiben biztos vagy abban, hogy soha nem erhet hozza semmihez a borda - akar a hazhoz sem.
7808-as stabilizátor bekötése / ventilátor szabályzó
Elküldve: 2003. 10. 13. 18:25
Elküldve: 2004. 01. 09. 18:18
Hát beraktam hátulra a nemrég vett egyik Zalman 8cm-s ventit. Nem valami halk. Előtte Coolink V2SB volt benne, alapból 1900 RPM (valójában 2100 körül), de potis megoldással maxra volt halkítva és így hangtalan volt.
Azt nem tudom, hogy az előlapon levő potit rá lehetne-e kötni még a Zalmanra, amin már most van ugye egy 50 Ohm-os ellenállás. A honlap szerint 5,5V lesz így. Viszont a Coolink potin meg 100 Ohm-os ellenállás van. Lehet, hogy el se indulna?
És ha a Zalmanhoz levő ellenállással szerelt kis kábelt rákötném a Coolink V2SB-re?
A Zalman ZM-F1: 12V 0.25A ???W
Coolin V2SB: 12V 0.1A 1,19W
Ami érdekes, hogy a Zalman a kis bigyóval (5.5V on elvileg) lesz 0,1A áramfelvételű, a Coolink alapból annyi.
Üdv!
Elküldve: 2004. 01. 10. 13:41
A többieknek: A 7808 hűtőzázslója egyben a hordozó is, ami mindíg földpotenciálon van (azaz a táp legnegatívabb pontján). Így elvben alkalmas az IC földágának bekötésére, a gyakorlatban mégsem illik ezt használni, analóg technikai okok miatt. A ventillátor pedig erősen induktív terhelés, ami gyártó-típus függően vagy kompenzált, vagy nem. Ezért az említett kapcsolások pici módosítással építhetőek meg tartós biztonság mellett. Ez ott fontos, ahol sok ventit raksz rá! Egy dióda kell az IC 1-3 lába közé, a "vonal" az 1-es láb irányában kell legyen. Ezen felül az 1-2 és 2-3 láb közé javallott egy-egy 100nF-os kerámiakondi is.
7807 kereskedelmi forgalomban nem elérhető. Speciális alkalmazásokhoz talán gyártanak ilyet-rendelésre. A 78xx IC-k bármelyike szabályozhatóvá tehető névleges feszültsége feletti..tápfesz-1..2V-ig terjedő tartományban: Egy nx100 ohmos potinak a csúszkáját (a tekerősöknél ez a középső láB) kötöd az IC középső lábára, a poti két szélső végét pedig a tápra(egy, a poti értékével megegyező ellenálláson keresztül) és földre(ellenállás nélkül). Ez egy 7805 alkalmazása esetén az 5V..11V tartományt fedi le. Így univerzális eszközt kapsz, ami nemutolsó sorban tartós is lesz.
Ja, szerk. Az IC hővédelme 105 fok körül áramgenerátorossá teszi az eszközt. Az említett áramkörben az IC megvan hűtés nélkül egy-két ventivel, ha raksz rá, akkor szigetelni kell a háztól(egyszerűbb a bordától).
Az egész cumó úgy kb. <500Ft..És akkor nagyon tuti potmétered van

[ 2004. január 10.: didyman szerkesztette a hozzászólást ]
Segíts nekünk, hogy segíthessünk másokon!
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)
Elküldve: 2004. 01. 14. 22:42
Elküldve: 2004. 01. 15. 13:55
idézet:
Ezt írta x1246:
Nem tudna neklem valaki gyorsan egy linket dobni vagy egyszerüen röviden leirni mert nem találtam a keresöbe[/quote]
próbálkozz még. kurvára nem hiszem el, hogy nem lehet megtalálni.
idézet:
Ezt írta x1246:
Le szeretném hallkitani a ventijeimet de nem kell szabályzosra megcsinálni csak 5 v ra tenni vagy mi tehát nem akarok stabilizáétort stb azt hiszem valahjogy át kell kötni de nem tudom hogy valaki segitene elöre is köszönöm[/quote]
van az a nyomorult tápkábel (vinyóhoz), molex csati a végén. a két középső (fekete) vezeték a 0. A sárga +12V, a piros +5V. Ennyi. HA tényleg 5V-ra akarod tenni.
x.
Elküldve: 2004. 01. 15. 14:36
Elküldve: 2004. 01. 15. 14:46
idézet:
Ezt írta tomesz:
Ha hőfokszabályzós áramkört akarok, milyen típusú, paraméterű termisztort szerezzek be? (7805-el csinálnám, a poti helyére menne a termisztor.)[/quote]
nem tudom. Meglátásom szerint a poti egy feszültségosztó, amivel az IC virtuális földpontját állítod be. Szóval a termisztorhoz kellene választani két megfelelelő ellenállást és jó lenne. De ez már számolgatásos játék, Ohm törvény elég hozzá.
x.
Elküldve: 2004. 01. 15. 15:53
idézet:
Ezt írta xclusiv:
nem tudom. Meglátásom szerint a poti egy feszültségosztó, amivel az IC virtuális földpontját állítod be. Szóval a termisztorhoz kellene választani két megfelelelő ellenállást és jó lenne. De ez már számolgatásos játék, Ohm törvény elég hozzá.
x.[/quote]
Az miért nem jó, ha a poti helyére kötöm :confused: ?
Jelen esetben a poti is egy ellenállás, meg a termisztor is, csak az egyiket manuálisan szabályzom, a másikat meg a hőmérséklet szabályozza.
Elküldve: 2004. 01. 15. 16:42
idézet:
Ezt írta tomesz:
Az miért nem jó, ha a poti helyére kötöm :confused: ?
Jelen esetben a poti is egy ellenállás, meg a termisztor is, csak az egyiket manuálisan szabályzom, a másikat meg a hőmérséklet szabályozza.[/quote]
Szóval a 7805 és deriváltjai 3 kivezetéssel rendelkeznek: be, 0, ki. Annyit csinál a cucc, hogy a 0 és a kimenete között 5V feszültséget ad le, amennyiben a a bemenete és a 0 között legalább kb. 6V van.
Namost a patkolások (poti, termisztor, dióda etc.) jellemzően úgy működnek, hogy a bemenetre kötünk 12V-ot, az IC föld lábát pedig 0-6V közötti tartományban állítgatjuk, a kimeneten pedig ennek megfelelően (5+0=)5V és (5+6=)11V közötti feszültség jelenik meg a gép 0V-jához képest.
A földet egy feszültségosztóval állítjuk be, amihez tudni kell, hogy ez hogy müxik, de csinálok egy móricka példát.
Monnyuk van egy 100 és egy 200 Ohm-os ellenállásom. Sorbakötve ez 300 Ohm. Bekötöm 12V és 0V közé sorba úgy, hogy a 100 Ohmos van a 12V-nál. A két ellenállás között ((200/300)*12V)=8V mérhető a földhöz képest. Aki nem hiszi járjon utána, középiskolai fizikakönyvekben megtalálható az elméleti alapja. Levezetett példákkal.
x.
Elküldve: 2004. 01. 15. 18:50
idézet:
Ezt írta xclusiv:
Szóval a 7805 és deriváltjai 3 kivezetéssel rendelkeznek: be, 0, ki. Annyit csinál a cucc, hogy a 0 és a kimenete között 5V feszültséget ad le, amennyiben a a bemenete és a 0 között legalább kb. 6V van.
Namost a patkolások (poti, termisztor, dióda etc.) jellemzően úgy működnek, hogy a bemenetre kötünk 12V-ot, az IC föld lábát pedig 0-6V közötti tartományban állítgatjuk, a kimeneten pedig ennek megfelelően (5+0=)5V és (5+6=)11V közötti feszültség jelenik meg a gép 0V-jához képest.
A földet egy feszültségosztóval állítjuk be, amihez tudni kell, hogy ez hogy müxik, de csinálok egy móricka példát.
Monnyuk van egy 100 és egy 200 Ohm-os ellenállásom. Sorbakötve ez 300 Ohm. Bekötöm 12V és 0V közé sorba úgy, hogy a 100 Ohmos van a 12V-nál. A két ellenállás között ((200/300)*12V)=8V mérhető a földhöz képest. Aki nem hiszi járjon utána, középiskolai fizikakönyvekben megtalálható az elméleti alapja. Levezetett példákkal.
x.[/quote]
Köszi, de ezzel - nagyjából - tisztában vagyok, építettem is már ilyen 7805 alapú ford. szabályzót.
Én arra gondoltam, hogy a középső láb és a kimenet közé fix ellenállást teszek, a föld és a középső láb közé pedig termisztort.
Sőt (most jut eszembe) mégjobb, ha az ellenállás helyére potit teszek, így szépen ki tudom kísérletezgetni, hogy mekkora hőfokon mennyivel pörögjön a venti. (Szoftveres procihűtést használok, így igen nagy a difi a hűtési igényben.)
Csak baromira nem tudom, milyen fajta termisztort vegyek, ha pl. 470 Ohm-os potit akarok használni...
Elküldve: 2004. 01. 15. 20:55
idézet:
Ezt írta tomesz:
Csak baromira nem tudom, milyen fajta termisztort vegyek, ha pl. 470 Ohm-os potit akarok használni...[/quote]Számold ki! Van ugyi a termisztoroknak adatlapja, keress megfelelőt a neten. Besegítenék, de fene elfoglalt vagyok (infraportot gyártok kisebb mennyiségben sörért)
x.
Elküldve: 2004. 01. 16. 13:15
Fogod a tököst, két derótot raksz rá forrasztás módszerével és belerakod akármilyen nejlonba, stb, a lényeg, hogy vízhatlan legyen és azért ne szoruljon sok levegő bele. A PTC közel lineáris elemként modellezhető, ellenállása linerásian változik a hőmérséklet függvényében(most a szobahőmérséklet környékét tekintve). Két hőmérsékleten mutatott ellenállása szükséges. Az egyik hőmérséklet, amit tutira tudunk,a szobahőmérséklet. Forrasztgatás után kb. 2-3 perccel mérsz rajta, ezt fogja szobahőn mutatni. A másik ismert hőmérsékleta forrásban lévő víz(100 fok

Ezután két érték kell. Az egyik a-mondjuk-40 fok, itt és alatta elég, ha 5V megy a ventire, a másik pedig a 80 fok, mert efölött némely alkatrészek (kondik)nem érzik túl jól magukat. Itt 12V kell legyen. A görbén bejelölve a két hőmérsékletet, leolvasod a hozzájuk tartozó ellenállást. Inne az említett feszültségosztó képlettel dolgozol. Az osztót NEM rakhatod rá a 7xxx stabIC-k kimenete és a GND közé!!!Gondold végig, miért. A bemenet felől osztasz és ott sem olyan egyszerűen. Kell egy ellenállás, ami az összes alatta levővel feles osztást csinál (tehát ugyanakkora, mint az összes alsó ellenállás). Azért, mert ekkor 6V lesz a maximum adható feszültség és ennyi is kell, több nem is lehet: 5+6=11V és ez a maximum. De. Mivel a PTC nem lesz rövidzár, ezért nem tudja levinni a stabIC bemenetét földre, amikor hideg, úgyhogy ehhez az 5V-os stabkocka nem a legjobb megoldás-ha ezt választod, akkor poti. Műveleti erősítővel lehet vezérelni és úgy jó eredményt kapsz, de ez drága és bonyolult egy kéttranzisztoros megoldáshoz képest, amit én favorizálok..
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)
Elküldve: 2004. 01. 16. 15:57
idézet:
Ezt írta didyman:
PTC kell Neked. (...)[/quote]
Kösz, kipróbálom egyszer, de nem egyszerűbb egyből olyan termisztort venni, emi nekem jó?
Leírom, mire gondoltam:
![]()
Szóval R1 lenne fix ellenállás, legyen mondjuk 500 Ohm.
R2 helyére menne a termisztor. Olyan kéne, ami kb. 30 fokon nagyon pici ellenállású (pár Ohm), ekkor kb. 5V volna a kimenő fesz. 50 fokon viszont már érje el kb. az 500 Ohm-ot, ekkor kb. 10-10,5V lenne a kimenő fesz.
A kérdés: milyen típusú, paraméterű termisztort vegyek? Van ezeknek vmi mértékegysége, de mi, és hány 'vmiset' vegyek?
[ 2004. január 16.: tomesz szerkesztette a hozzászólást ]
Elküldve: 2004. 01. 17. 07:08
Mi vaaan??:-Ö
A termisztor lehet PTC vagy NTC, Te

És tuti nem fogsz olyat kapni, amit Te szeretnél, mert ritka alkatrész és többnyire csak pár típus van. Vagy kompaktcsőböl termelsz ki PTC-t (pozitív hőfoktényezőjű termisztor=melegszik, nő az ellenállása), vagy kapcsolótápból NTC-t(mondjukott lehet ott PTC is: Ha sorban van a 220-al, PTC, ha biztosíték után párhuzamosan,akkor NTC)
A kapcsolás PTC-t igényel.NTC-vel is lehet, de akkor semmiképpen sem a kimenet felől osztasz..Én ennél a verziónál sem ajánlom a kimenet felőli osztást.
A L*mex-nél van 2 féle PTC és sokféle NTC. Van típus is, go google és lőn adatlap.
Elküldve: 2004. 01. 17. 08:51
idézet:
Ezt írta didyman:
Akkor oda 7805-öt akartál írni:-)
Mi vaaan??:-Ö [/quote]
Persze, hogy 7805-ek csinálnám. Ez egy régebbi rajz, ne a feliratot nézd.
idézet:
Ezt írta didyman:
A termisztor lehet PTC vagy NTC, Te!
[/quote]
O.k., áj szí.
idézet:
Ezt írta didyman:
A kapcsolás PTC-t igényel.NTC-vel is lehet, de akkor semmiképpen sem a kimenet felől osztasz..Én ennél a verziónál sem ajánlom a kimenet felőli osztást.
A L*mex-nél van 2 féle PTC és sokféle NTC. Van típus is, go google és lőn adatlap.[/quote]
Hogy érted, hogy nem a kimenet felől osztok? Hogyan köthetem be még másképp?
Elküldve: 2004. 01. 21. 09:21

Sok sikert!
Elküldve: 2004. 01. 21. 10:46
16/2001. (III. 3.) FVM rendelet
Elküldve: 2004. 01. 21. 20:40
idézet:
Ezt írta didyman:
A bemenet lesz az osztó teteje, nem a kimenet. Azért nem praktikus a kimenet felől osztani, mert visszacsatolod az IC-t vele(mivel a közös pontja "felkerül" a földről-egy visszacsatolt műveleti erősítőd lesz(7xxx belső kapcsolása), ezt használják is, valami nagyon pihent ember épített ilyet a hobbielektronikában eccer). Azért baj, mert gerjedékennyé teszi az áramkört, főleg, ha induktívan terhelt is a kimenete. Najó, végülis ha a közös láb és a föld közé bepakolsz valami elektrolitkondit, ami úgy pariban van az ellenállással(váltakozóáramúlag földeli a közös lábat), amit lát a közös láb(1-200uF csak elég), akkor mehet úgy is a dolog, így végülis stabilabb a kimeneti fesz, ha a bemeneti ugrál. De ebben az esetben ez nem áll fenn(illetve igen, de akkor már mindegy..
). És így akkor egyszerűbb, ha nem a kimenetet osztod.
Sok sikert![/quote]
Tehát ha jól értem, a rajzon a bal láb és középső közé kell R1, nem a jobb és a középső közé.
Érdekes, én is így akartam először, így tűnt logikusnak, viszont ami anyagokat találtam a neten, mindegyik a kimenet felől osztott... :confused:
Elküldve: 2004. 01. 21. 20:53
idézet:
Ezt írta tomesz:
viszont ami anyagokat találtam a neten, mindegyik a kimenet felől osztott... :confused:[/quote]
Mert a stabilizátor áramkört általában feszültségstabilitálásra használják. Vagyis a bemenetén nem állandó feszültség van, a kimenetén meg ő maga csinál stabilat. Ha ekkor a bemenetet osztanád referenciának, akkor a kimeneted is ugrálna.
Itt, ahol viszonylag stabil 12V-ból dolgozunk, megengedhető a bemenet felőli osztás.
Köszönöm. Ennyi!
Elküldve: 2004. 01. 22. 18:31
idézet:
Ezt írta Öregszem:
Mert a stabilizátor áramkört általában feszültségstabilitálásra használják. Vagyis a bemenetén nem állandó feszültség van, a kimenetén meg ő maga csinál stabilat. Ha ekkor a bemenetet osztanád referenciának, akkor a kimeneted is ugrálna.
Itt, ahol viszonylag stabil 12V-ból dolgozunk, megengedhető a bemenet felőli osztás.[/quote]
Ez télleg logikus.