idézet:
Ezt írta pgyafi:
ez mezei potméter helyben szét ég egy szokásos 8cm-es ventit rákötve! csak min 1W-os potit lehet rákötni, ez meg vagy egy féltégla méretű, vagy iszonyú drága;
a poti értéke függ a ventitől![/quote]
Egy eleve fordulatszám-szabályzós ventiben nem lehet a trimmert felváltani potméterrel?
7808-as stabilizátor bekötése / ventilátor szabályzó
Elküldve: 2003. 06. 15. 17:58
Elküldve: 2003. 06. 15. 18:06
idézet:
Ezt írta Zethos:
Egy eleve fordulatszám-szabályzós ventiben nem lehet a trimmert felváltani potméterrel?[/quote]
de lehet, viszont az értéke természetesen számít
Elküldve: 2003. 06. 15. 18:55
idézet:
Ezt írta Zethos:
..... Ha ellenálláspálya="fémbigyó" ami körbe forog...........[/quote]
Nem. Az "ellenálláspálya" az, amin a fémbigyó körbecsúszik...... Amin meg körbeforog, az a tengely
® "A legjobb tanácsadók nem azok, akik különleges esetekben megmondják, hogy hogyan cselekedjünk; hanem azok, akik elkötelezett szellemiségükből és cselekedni vágyásukból adnak, majd ránk hagyják, hogy még ha sok hibával is de magunk találjuk meg a cselekvés véleményünk szerinti legjobb formáját."
Elküldve: 2003. 06. 15. 19:16
idézet:
Ezt írta lameXpert:
Nem. Az "ellenálláspálya" az, amin a fémbigyó körbecsúszik...... Amin meg körbeforog, az a tengely[/quote]
Értem, akkor az megvan! Egyébként 3 lába van de csak kettő van bekötve. Gondolom értelemszerűen azt a kettőt kell mérni.
Köszönöm mindenkinek a segítséget!![]()
Elküldve: 2003. 06. 15. 20:17
idézet:
Ezt írta Zethos:
Egyébként 3 lába van de csak kettő van bekötve. Gondolom értelemszerűen azt a kettőt kell mérni.
[/quote]
Nem.
A két "szélső" láb között fix ellenállás van (volt), a harmadik a csúszkáról jön. Ha csak kettőt kötöttek be, akkor egyik a csúszka kell legyen, különben nem trimmel. Viszont azt mondod, eltört, tehát várhatóan szakadást mérnél a két bekötött csatlakozón.
(Ez olyan zavaros lett, hogy én se értem.)
Köszönöm. Ennyi!
Elküldve: 2003. 06. 15. 20:29
idézet:
Ezt írta kisbetu:
Nem.
A két "szélső" láb között fix ellenállás van (volt), a harmadik a csúszkáról jön. Ha csak kettőt kötöttek be, akkor egyik a csúszka kell legyen, különben nem trimmel. Viszont azt mondod, eltört, tehát várhatóan szakadást mérnél a két bekötött csatlakozón.
(Ez olyan zavaros lett, hogy én se értem.)[/quote]
Csodálkozol ha azt mondom, hogy ezt én se értem?![]()
Elküldve: 2003. 06. 15. 22:54
Van egy poti a maga 3 lábával.
A két szélső között mérhető a poti teljes értéke.
A középső és a szélső között változó értékű ellenállás állítható be.
Ha széttört, és a szabályzás nem működik, akkor valószínűleg ott mérhető ellenállást sem találsz.
Szerencsés esetben az ellenálláspálya nem tört el és a két végponton kimérhető a néhai poti ellenállásértéke.
Köszönöm. Ennyi!
Elküldve: 2003. 06. 15. 23:22
idézet:
Ezt írta kisbetu:
Nekifutok még egyszer.
Van egy poti a maga 3 lábával.
A két szélső között mérhető a poti teljes értéke.
A középső és a szélső között változó értékű ellenállás állítható be.
Ha széttört, és a szabályzás nem működik, akkor valószínűleg ott mérhető ellenállást sem találsz.
Szerencsés esetben az ellenálláspálya nem tört el és a két végponton kimérhető a néhai poti ellenállásértéke.[/quote]
Igen, így jobban megértettem, köszi! Ma már nem, de holnap kimérem és lehet, hogy kérdezek még néhány marhaságot.![]()
Egyébként így már az előző hozzászólásod sem annyira kusza!
Elküldve: 2003. 08. 17. 01:02
3DMark06 6565 pont /Windows 7 64bit/
-=Sose félj valami újat csinálni. Emlékezz, hogy egy magányos amatör készítette a Bárkát, és egy halom szakértő a Titanicot.=-
Elküldve: 2003. 08. 17. 01:15
mármint mé kell a hónapos nyugalmából felzaklatni szerencsétlen topikot?
x.
Elküldve: 2003. 08. 17. 08:49
idézet:
Ezt írta xclusiv:
mé?
mármint mé kell a hónapos nyugalmából felzaklatni szerencsétlen topikot?
x.[/quote]
Mert hátha néhány úriember mégis elolvassa véletlenül.
(Creation in Théatre-Lyrique, on March 19, 1859)
Elküldve: 2003. 08. 17. 20:20
idézet:
Ezt írta Öregördög:
Mert hátha néhány úriember[/quote]
A fórum színvonala...
Köszönöm. Ennyi!
Elküldve: 2003. 09. 03. 23:40
az lebbe a kérdésem hogy ezekkel a stabilizátor kockákkal 7 voltot nem lehet kihozni ha fixre szeretném bekötni?
szal nekem ilyen 7807 es kéne van olyan?

Elküldve: 2003. 09. 04. 00:54
idézet:
Ezt írta Mr.Tiba:
szevasztok
az lebbe a kérdésem hogy ezekkel a stabilizátor kockákkal 7 voltot nem lehet kihozni ha fixre szeretném bekötni?
szal nekem ilyen 7807 es kéne van olyan?[/quote]
tessen rákeresni a guglival a 7807+voltage+regulator szókapcsolatra osztán tessen csodálkozni, hogy mennyi valag időt megspórolnánk magunknak és másoknak, ha előbb gondolkoznánk és keresnénk, és csak azután kérdeznénk.
x.
[ 2003. szeptember 04.: xclusiv szerkesztette a hozzászólást ]
Elküldve: 2003. 09. 04. 08:49
idézet:
Ezt írta xclusiv:
tessen rákeresni a guglival a 7807+voltage+regulator szókapcsolatra osztán tessen csodálkozni, hogy mennyi valag időt megspórolnánk magunknak és másoknak, ha előbb gondolkoznánk és keresnénk, és csak azután kérdeznénk.
x.
[ 2003. szeptember 04.: xclusiv szerkesztette a hozzászólást ][/quote]
nem kellene mindenkit lerohanni egyből!
a google talál kismillió helyet,
de egyik nagyobb bp-i boltban sem lehet ilyet kapni
Elküldve: 2003. 09. 04. 08:59
idézet:
Ezt írta Mr.Tiba:
szevasztok
szerintem nincs;
amit tudsz tenni: fogsz egy 7806ost, a közös(gnd) lába és a tényleges GND közé beteszel egy kisméretű ledet, ez típustól függően 1.2-1.8V-tal emeli meg a kimenő feszültségét, tehát kb 7- 7.8V-ot kapsz végül;
vagy a led helyett 1n4148as sima diódát raksz, ekkor 0.7Vtal lesz több = kb. 6.7V
ezen esetekben figyelni kell arra, hogy a stab ic fém füle/háza nem GND-n lesz! tehát szigetelni kell
Elküldve: 2003. 09. 04. 13:10
idézet:
Ezt írta pgyafi:
nem kellene mindenkit lerohanni egyből![/quote]
oppardon! bocsánat mindenkitől akit megsértettem, de én rákerestem guglival és az első amit kidobott egy katalógus (vagy micsoda) volt, amiben szerepelt a 7807. Márpedig stabkockával így a legegyszerűbb. Ezt a kérdés feltevője is megtehette volna, neki sem telt volna több időbe, mint megírni a hozzászólását. Nem b*szogatás, csak hát azért vannak a keresőt, hogy használjuk őket. IMHO.
idézet:
Ezt írta pgyafi:
a google talál kismillió helyet,
de egyik nagyobb bp-i boltban sem lehet ilyet kapni[/quote]
Ha VENNI akart volna, akkor valszeg hozzá sem szólok, mert nem tudom h hol lehet venni. De szerintem a Lomex/Mikronika/Conrad közül valahol csak lehet rendelni, ha már egyszer létezik ilyen stuffa. Legalábbis így gondolom. Persze lehet h tévedek.
Ugyanakkor a kérdés így hangzott:
idézet:
Ezt írta Mr.Tiba:
x.
Elküldve: 2003. 09. 04. 16:29
Elküldve: 2003. 09. 04. 16:52
eddig és azt az piros/sárga összekötést használtam de olvastam pár hozzászólást és +ijedtem a zárlattól azért gondoltam a 7 voltra mert az bevált de ha 6v os meg a 8 voltos variáció is jó akkor nem ragaszkodok a 7 volthoz...a 6 és a 8 volt közül melyiket ajánljátok?
vinyó alá szerelhető ventilátorokat (titan) szereném elhallkítani mert 12v ról nagyon hangosak. Köszi a helpet
[ 2003. szeptember 04.: Mr.Tiba szerkesztette a hozzászólást ]