HWSW Informatikai Kerekasztal: 7808-as stabilizátor bekötése / ventilátor szabályzó - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (18 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

7808-as stabilizátor bekötése / ventilátor szabályzó

#241 Felhasználó inaktív   SecMan 

• Tag
  • PipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2004. 02. 06. 20:45

Miután végigolvastam a topikot, összedobtam egy potis szabályót ez alapján:
Kép

A prototípus működik is szépen, és most már tudom hogy van értelme ezzel elszórakozni pár órát. De mielőtt a végső beépítésre kerülő verziónak nekiállnék, lenne pár kérdésem:
1. Maximum hány ventit szabad erre kötni?
2. Én csak 1kohm-os potit kaptam, ehhez ugyanilyen ellenállást kértem, van ennek valami hátránya?
3. Megoldható-e a fordulatszámmérés ezzel a szabályzóval?
4. A potikat (több ventihez több potis szabályzót akarok, mert minden venti másmilyen, máshol van az elviselhető zajszintjük) szeretném valami lapra felrakni, milyen néven lehet ilyet kérni a boltban?
5. A ventik alapból 3-tűs csatival rendelkeznek, lehet-e ilyen csatlakozót kapni (milyen néven?) és ha igen, egyáltalán érdemes-e azzal foglalkozni hogy az alaplapi csatlakozókra kössem, vagy menjen a molex-ről?

Bocs a sok kérdésért, de igazából nem erősségem az ilyesmi és szeretnék minden lényeges infot tudni mielőtt nekiállok egy 3-4 potis szabályzó összerakásának. A válaszokat pedig előre is köszönöm! ;)

#242 Felhasználó inaktív   Hardboy 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2004. 02. 07. 01:50

idézet:
Ezt írta SecMan:
Miután végigolvastam a topikot, összedobtam egy potis szabályót ez alapján:
Kép

A prototípus működik is szépen, és most már tudom hogy van értelme ezzel elszórakozni pár órát. De mielőtt a végső beépítésre kerülő verziónak nekiállnék, lenne pár kérdésem:
2. Én csak 1kohm-os potit kaptam, ehhez ugyanilyen ellenállást kértem, van ennek valami hátránya?
4. A potikat (több ventihez több potis szabályzót akarok, mert minden venti másmilyen, máshol van az elviselhető zajszintjük) szeretném valami lapra felrakni, milyen néven lehet ilyet kérni a boltban?
5. A ventik alapból 3-tűs csatival rendelkeznek, lehet-e ilyen csatlakozót kapni (milyen néven?) és ha igen, egyáltalán érdemes-e azzal foglalkozni hogy az alaplapi csatlakozókra kössem, vagy menjen a molex-ről?

Bocs a sok kérdésért, de igazából nem erősségem az ilyesmi és szeretnék minden lényeges infot tudni mielőtt nekiállok egy 3-4 potis szabályzó összerakásának. A válaszokat pedig előre is köszönöm! ;)
[/quote]

Először is sziasztok. Most vállt lényegssé számomra a fordulatszámszabályzás, így elolvastam a téma első felét és jókat derűltm közben :)
Azért merek válszolni most neked SecMan, mert ennyire azért értek az elektromossághoz. Ugyan még nem építettem meg ezt a kapcsolást, konkrét tapasztalatom ezzel kapcsolatban nincs, de még ma ha felkelek reggel akkor megcsinálom.

-Attól függ. a 78xx-es sorozat 1A-t bír el. A ventillátorod hátulján ott van az hogy az adott propeller mennyi áramot vesz fel. Na ezeket összeadogatod, és ahányadiknál még éppen nem haladja meg az 1A-t, annál van a határ. Pl: 0.20A-os ventikből max. 5 db köthető egy stabilizátor IC-re. Ha egynál többet kötsz akkor szükség van az hűtőbordára. (A fordultaszámállítható kapcsolás alapján elkészített példányokat, nehogy a házra csavarozzátok!!!!!!!!!!, vagy akár hozzáérintsétek működés közben, mert akkor nem fog működni a szabáyzás, hanem stabil 5 volton fog menni a venti.)

Én csak 1kohm-os potit kaptam, ehhez ugyanilyen ellenállást kértem, van ennek valami hátránya?
-Szerintem semmi hátrány nincsen. Az arány a lényeg (fele fele)(Én például 5-5 K-s elemekből építem meg.).

-Erről fogalmam sincsen. Lehet hogy volt a téma második felében szó róla de nem olvastam. De elvileg az a kapcsolás szabályzásra és nem mérésre szolgál!

-Ezt a kérdést sem teljesen értem. fogsz egy darab funérlapot vagy ha akars akor fémlapot és fursz rá lyukakat a potiknak, majd belerögzíted őket és készen vagy. ha gép elejére kanád akkor meg szétfurod a ház előlapját :D vagy mondjuk egy 5.25" ös előlapot fursz ki és abba rakod a potikat. (Ha több ventit akarsz külön szabáylozni, akkor mindegyikhez külön meg kell majd építened azt az áramkört!!!)

-Szerinetm teljesen felesleges azzal szórakozni hogy az alaplapra kösdd. (Ha valami zárlat lenne netalán, akkor az alaplapod zéródik rövidre és az nem olyan jó, de ha molex-r kötsz, akkor csak a tápod száll el rosz esetben is. Bár táptól függően lehet hogy azt az alplap is megsínyli.)
Én molex-re dugom majd az én példányomat.
A három vezetékes ventillátor az fordulatszámmérős. A sárga szál asszem a fordulatszám mérőé. Így azt sehova sem kell bekötni.

Megjegyzés: A rajzok szinte mindegyikéről lemaradt a hidegítőkondenzátor. Mindenki azt írta, hogy faszán megy nélküle is a rendszer, de nekem eddig mindegyik iskolámban azt tanították, hogy erősen ajánlott egy olyan 100nF, 330nF vagy 470nF körüli kondenzátort tenni az IC bemenet és a test közé, illetve az IC kiment és a test közé. (Lehetőleg minél közelebb az IC-hez.)
A gerjedés ellen kell ez. Mert elképzelhető hogy tejesen más feszültségértékek jönnek ki az IC-ből, ha begerjed véletlen. Na mindegy. Én rakok bele, abból nem lesz úgyse baj. Csak használ :)

Na menetem aludni sziasztok. Remélem segítettem. Ha kérdése van valakinek szívesen válsazolok. Jóccakát.
ASUS P4S533-as alaplap Via chip-pel, P4 Celeron 1700, GlacialTech Igloo 4350 procihűtő, MSI GF4Ti4200 8x AGP, 256MB DDR ram
SB LIVE Value, Alapból egy 160 GB-os 7200 RPM MAXTOR 8MB Cache, LG 52x CD-rom, Philips PCRW-804 cd-író, Ezeket egy Coolink AP350X (300W-os) látja el. Acer AL1721 LCD Monitor.

#243 Felhasználó inaktív   xclusiv 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 02. 07. 01:51

idézet:
Ezt írta SecMan:
1. Maximum hány ventit szabad erre kötni?[/quote]
szerintem az IC terhelhetőségétől függ (tizedamperestől több amperes terhelhetőségig), ki kell számolni. Meg aztán még ráteszed a mérnöki ráhagyást :)
idézet:
Ezt írta SecMan:
2. Én csak 1kohm-os potit kaptam, ehhez ugyanilyen ellenállást kértem, van ennek valami hátránya?[/quote]
szerintem nem.
idézet:
Ezt írta SecMan:
4. A potikat (több ventihez több potis szabályzót akarok, mert minden venti másmilyen, máshol van az elviselhető zajszintjük) szeretném valami lapra felrakni, milyen néven lehet ilyet kérni a boltban?[/quote]
nem tudom mire gondolsz. Fogod a ház egy 5.25-ös előlapi fedőlapját (nemtom mi a neve annak a műanyagnak), fúrsz bele lyukakat és odateszed a potikat.
idézet:
Ezt írta SecMan:
5. A ventik alapból 3-tűs csatival rendelkeznek, lehet-e ilyen csatlakozót kapni (milyen néven?) és ha igen, egyáltalán érdemes-e azzal foglalkozni hogy az alaplapi csatlakozókra kössem, vagy menjen a molex-ről?[/quote]
Egyértelműen előnyösebb a molex.

x.

[ 2004. február 07.: xclusiv szerkesztette a hozzászólást ]

#244 Felhasználó inaktív   SecMan 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 02. 07. 03:22

Először is köszönöm a válaszokat. Viszont úgy látom ez a kérdés nem teljesen tiszta:
idézet:
4. A potikat (több ventihez több potis szabályzót akarok, mert minden venti másmilyen, máshol van az elviselhető zajszintjük) szeretném valami lapra felrakni, milyen néven lehet ilyet kérni a boltban? [/quote]
Szóval, van valami lyukacsocs lap, amire könnyedén lehet ilyen dolgokat rakni, de nem tudom mi a neve, erre lennék kiváncsi. Tudom hogy pl. az előlapot nekem kell majd megcsinálnom, de nem hiszem hogy arra kéne közvetlenül rögzítenem a potikat pl. Szóval az érdekelne hogy az ilyen lapnak mi a neve.
Másrészt, akkor a fordszám mérés abszolút felejtős? Kár, jó lett volna ha látom, hogy végülis melyik venti milyen fordulaton megy a leszabályozás után.

#245 Felhasználó inaktív   Hardboy 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2004. 02. 07. 09:07

idézet:
Ezt írta SecMan:
Először is köszönöm a válaszokat. Viszont úgy látom ez a kérdés nem teljesen tiszta:

Szóval, van valami lyukacsocs lap, amire könnyedén lehet ilyen dolgokat rakni, de nem tudom mi a neve, erre lennék kiváncsi. Tudom hogy pl. az előlapot nekem kell majd megcsinálnom, de nem hiszem hogy arra kéne közvetlenül rögzítenem a potikat pl. Szóval az érdekelne hogy az ilyen lapnak mi a neve.
Másrészt, akkor a fordszám mérés abszolút felejtős? Kár, jó lett volna ha látom, hogy végülis melyik venti milyen fordulaton megy a leszabályozás után.
[/quote]

Lehet hogy csak én vagyok gyenge felfogású de szerintem akkor te egy olyan NYÁK-ot akarsz venni, mint ami már előre ki van furva. Ilyenre gondolsz nem? (A nyákot nézdd csak!): Kép
Na ha ilyenbe forrasztod be a cuccosokat, akkor is a potmétert fel kell valahova csabaroznod a ház oldalán(hogy kívölröf hozzáférj,), de akkor a potin lóg még az egész nyák és a rata lévő hűtőborda. Ez nem szerencsés, hiszen elég nagy lesz az a súly amit a potinak tartani kell. lehet hogy elhajnik majd a lába és lekonyula a nyáklap :)
Én inkább a nyákra csinálom meg az ármakört, de a potit nem a nyákra tenném, hanem három elég hosszú vezettékkel olyan messze vinném hogy fel tudjam csavarozni az előlapra, és a nyákot is tudjam rögzíteni mondjuk a hát fenekéhez(De nehogy hozzáérjen semmihez!!). (Én tervezek és marok hozz majd egy nyákot.)
Jukacsos nyáklapot foggalmam sincsen, hol lehet kapni. Budapesten biztos , valami nagyobb boltban. De én nemvagyok Pösti. :) Az öllői uton van egy jó bolt. Kék metrórol leszállsz a Klinikák megállónál. feljösz a felszinre majd elgyalogolsz a nem messz látható templomig. de nem mész át hozzá az üllői út másik oldalára. A templommal majdnem szemben van ez a a bolt. Contavil, vagy Elektriconta?? valami ilyen neve rémlik. de meg fogod talaálni mert elég nagy. Ott biztos kapni ilyet, vagy tudják hogy hol lehet kapni.

A forduéatszámszabályzásról annyit hogy ezen lehetne agyalni egy keveset. :)
Ha 12V-ról hajtanánk meg a ventit akkor az alaplapra simán rá lehetne kötni a sárga vezetéket, valós adatozt kapnánk, bár az alaplap is a feszzsbályzással oldja meg a fordulatszámváltoztatást. ELképzelhető hogy ha a sárga drótot rákütöd az alplapon a hylére akkor valós adatokat fogsz kapni! Sőt most így hirtelen biztosnak is tűnik. De akkor csak adatot kapsz. Szoftveresen nem fogod tudni szabályozni a kicsikét. hiszen anem az alaplapról kap tápot.
Azt mondom hogy dugdd rá csak a sárgát az alaplapra és nézdd meg.
Minden jót. Elméletileg nem megy najd tönkre semmit. Aztán számolj be az eredményről légyszi. Kiváncsi vagyok!

[ 2004. február 07.: Hardboy szerkesztette a hozzászólást ]
ASUS P4S533-as alaplap Via chip-pel, P4 Celeron 1700, GlacialTech Igloo 4350 procihűtő, MSI GF4Ti4200 8x AGP, 256MB DDR ram
SB LIVE Value, Alapból egy 160 GB-os 7200 RPM MAXTOR 8MB Cache, LG 52x CD-rom, Philips PCRW-804 cd-író, Ezeket egy Coolink AP350X (300W-os) látja el. Acer AL1721 LCD Monitor.

#246 Felhasználó inaktív   Hardboy 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2004. 02. 07. 09:11

idézet:
Ezt írta Hardboy:

Lehet hogy csak én vagyok gyenge felfogású de szerintem akkor te egy olyan NYÁK-ot akarsz venni, mint ami már előre ki van furva. Ilyenre gondolsz nem? (A nyákot nézdd csak!): Kép
Na ha ilyenbe forrasztod be a cuccosokat, akkor is a potmétert fel kell valahova csabaroznod a ház oldalán(hogy kívölröf hozzáférj,), de akkor a potin lóg még az egész nyák és a rata lévő hűtőborda. Ez nem szerencsés, hiszen elég nagy lesz az a súly amit a potinak tartani kell. lehet hogy elhajnik majd a lába és lekonyula a nyáklap :)
Én inkább a nyákra csinálom meg az ármakört, de a potit nem a nyákra tenném, hanem három elég hosszú vezettékkel olyan messze vinném hogy fel tudjam csavarozni az előlapra, és a nyákot is tudjam rögzíteni mondjuk a hát fenekéhez(De nehogy hozzáérjen semmihez!!). (Én tervezek és marok hozz majd egy nyákot.)
Jukacsos nyáklapot foggalmam sincsen, hol lehet kapni. Budapesten biztos , valami nagyobb boltban. De én nemvagyok Pösti. :) Az öllői uton van egy jó bolt. Kék metrórol leszállsz a Klinikák megállónál. feljösz a felszinre majd elgyalogolsz a nem messz látható templomig. de nem mész át hozzá az üllői út másik oldalára. A templommal majdnem szemben van ez a a bolt. Contavil, vagy Elektriconta?? valami ilyen neve rémlik. de meg fogod talaálni mert elég nagy. Ott biztos kapni ilyet, vagy tudják hogy hol lehet kapni.

A fordulatszámszabályzásról annyit hogy ezen lehetne agyalni egy keveset. :)
Ha 12V-ról hajtanánk meg a ventit akkor az alaplapra simán rá lehetne kötni a sárga vezetéket, valós adatozt kapnánk, bár az alaplap is a feszzsbályzással oldja meg a fordulatszámváltoztatást. ELképzelhető hogy ha a sárga drótot rákütöd az alplapon a hylére akkor valós adatokat fogsz kapni! Sőt most így hirtelen biztosnak is tűnik. De akkor csak adatot kapsz. Szoftveresen nem fogod tudni szabályozni a kicsikét. Hiszen nem az alaplapról kap tápot.
Minden jót. Elméletileg nem megy majd tönkre semmi. Aztán számolj be az eredményről légyszi. Kiváncsi vagyok!

[ 2004. február 07.: Hardboy szerkesztette a hozzászólást ]
[/quote]

#247 Felhasználó inaktív   FERCSA 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 02. 07. 19:47

Szevasztok!

Én is csináltam ventiszabályzot bár én LM317-et alkalmaztam (ti mért nem?)

[url="http://"http://fercsa.xw.hu/Vizhutes/Ventiszab/Ventiszab.htm"]Itt van pár kép[/url]

[ 2004. február 07.: FERCSA szerkesztette a hozzászólást ]

#248 Felhasználó inaktív   Hardboy 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2004. 02. 07. 21:36

Nekem is elkészült a saját példányom. Íme:
Kép
Kép
Kép

#249 Felhasználó inaktív   x1246 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2004. 02. 08. 13:57

Szerintetek milyen ventillátor szabályzo panelt érdemes vanni enermax zalman melyik a jo ha valakinek van tapsztalata akkor irjon

#250 Felhasználó inaktív   Hardboy 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2004. 02. 08. 14:53

idézet:
Ezt írta x1246:
Szerintetek milyen ventillátor szabályzo panelt érdemes vanni enermax zalman melyik a jo ha valakinek van tapsztalata akkor irjon[/quote]

Énszerinetem tökmindegy. Ha tudásban nincs külömbség akkor a belseje úgyis szinte ugyanz. Itt inkább az a kérdés hogy, Enermax vagy Zalman felirtot akarsz inkább látni a géped elején :D

#251 Felhasználó inaktív   xclusiv 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 02. 08. 18:15

idézet:
Ezt írta Hardboy:
Ha 12V-ról hajtanánk meg a ventit akkor az alaplapra simán rá lehetne kötni a sárga vezetéket, valós adatozt kapnánk, bár az alaplap is a feszzsbályzással oldja meg a fordulatszámváltoztatást. ELképzelhető hogy ha a sárga drótot rákütöd az alplapon a hylére akkor valós adatokat fogsz kapni! Sőt most így hirtelen biztosnak is tűnik. De akkor csak adatot kapsz. Szoftveresen nem fogod tudni szabályozni a kicsikét. hiszen anem az alaplapról kap tápot.
[/quote]

Kicsit végiggondoltam: ha a lap feszültség mér, akkor eaz eredmény csalni fog, mert a ventidnek más (a potival beállított) lesz a földpontja.
Ha a lap frenkvenciát (egy periodikus vátozást) mér, akkor jót fog mérni, ha a valószínűleg eltérő felszültségértéket tudja érzékelni. Vagyis inkább ha nem hal meg tőle, hiszen ha a venti pl. 8 V-ról megy akkor az alaplap földjéhez képest +3 V lesz a venti földpontja, és ha a lap pl. 5V-os jelet vár akkor a lap mérőkéje :) 8V-ot fog kapni. És ez az ami nem biztos hogy használ neki.

x.

#252 Felhasználó inaktív   Hardboy 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2004. 02. 08. 21:25

idézet:
Ezt írta xclusiv:

Kicsit végiggondoltam: ha a lap feszültség mér, akkor eaz eredmény csalni fog, mert a ventidnek más (a potival beállított) lesz a földpontja.
Ha a lap frenkvenciát (egy periodikus vátozást) mér, akkor jót fog mérni, ha a valószínűleg eltérő felszültségértéket tudja érzékelni. Vagyis inkább ha nem hal meg tőle, hiszen ha a venti pl. 8 V-ról megy akkor az alaplap földjéhez képest +3 V lesz a venti földpontja, és ha a lap pl. 5V-os jelet vár akkor a lap mérőkéje :) 8V-ot fog kapni. És ez az ami nem biztos hogy használ neki.

x.
[/quote]

Nincsen igazad!!!!!! A Venti földje (testje) az ugyanaz mint a házé vagy az alaplapé!!!! Nézdd csak meg a kapcsolási rajzot!!! Tehát ebből kifolyólag semmi baj nem lesz. (Abban igazad van hogy a Stabilizátor IC testjét megemltük, de a ventire nem ezta testet kötjük, hanem az eredetit.)

#253 Felhasználó inaktív   GaboookA 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 02. 08. 21:38

Sziasztok !

Szerintem sem éri megvenni azokat a szabályozó paneleket, ha az ember egy kis kézügyességgel otthon is elkészítheti ! :D

FERCSA : tudnál esetleg kapcsolási rajzot is mellékelni a gyártmányodhoz? ;)
Amugy nagyon király... :cool:
Google a barátod!

#254 Felhasználó inaktív   Mec 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 02. 09. 13:29

A sima Coolink-féle 100ohm-os potis megoldással mi a problem? Mennyivel jobb a stab.-os megoldás?

#255 Felhasználó inaktív   xclusiv 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 02. 09. 13:37

idézet:
Ezt írta Hardboy:

Nincsen igazad!!!!!! A Venti földje (testje) az ugyanaz mint a házé vagy az alaplapé!!!! Nézdd csak meg a kapcsolási rajzot!!! Tehát ebből kifolyólag semmi baj nem lesz. (Abban igazad van hogy a Stabilizátor IC testjét megemltük, de a ventire nem ezta testet kötjük, hanem az eredetit.)
[/quote]

Jogos, fasságot írtam.

x.

#256 Felhasználó inaktív   Hardboy 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2004. 02. 09. 14:41

idézet:
Ezt írta Mec:
A sima Coolink-féle 100ohm-os potis megoldással mi a problem? Mennyivel jobb a stab.-os megoldás?[/quote]

Ha egy sima 100 Ohm-os potival osztod le a feszültséget (Igen egyszerű megoldás.), akkor ha nagyobb aramfelvételű ventit akarsz szabályozni, netán többet is, akkor nagy tejesítményű potit kell venned (PL: Huzalpotméter). De az nem 200 forint, hanem súlyos ezresekbe is belekerűlhet. De egyébbként módszerrel semmi probléma nincsen.
Azért kell nagy teljesítményű potméter (P=U*I képletből kiszámolhatod), mert a sima kis teljesítményű potik ellenálláspályája elég, ha nagyobb áram halad át rajta.
A stab IC-s kapcsolásnál nagy áram nem folyik a potin, így oda egy olcsóbb darab is megteszi.

#257 Felhasználó inaktív   Hardboy 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2004. 02. 09. 14:55

:) Egyébbként ezek után felmerülhetne a kérdés, hogy minek is használunk kapcsolóüzemű tápot meg trafókat feszültségátalakításra? Hiszen két oda méretezett ellenállás is megtenné a feszültségosztást???
A válasz csupán annyi, hogy nem radiátort, hanem tápot szeretnénk készíteni. (Egy trafó vagy egy kapcsoló üzemű táp sokkal jobb hatásfokkal működik. (Nem száll el meleg formájában a levegőbe annyi energa).
Vagy nem így van? :D

[ 2004. február 09.: Hardboy szerkesztette a hozzászólást ]

#258 Felhasználó inaktív   Mono 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 02. 09. 18:02

idézet:
Ezt írta Hardboy:
[QBVagy nem így van? :D

[/QB][/quote]

Nem teljesen...
Adjon az Isten, szebb jövőt!

#259 Felhasználó inaktív   Hardboy 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2004. 02. 09. 18:15

idézet:
Ezt írta Mono­­:

Nem teljesen...
[/quote]

Ja, valóban nem. De azért fejtsdd ki bővebben. (Hadd vitázzunk egyet) :)

#260 Felhasználó inaktív   Öregszem 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 02. 09. 19:08

idézet:
Ezt írta Hardboy:

Nem száll el meleg formályábana a levegőbe annyi energa
[/quote]
Kérem, lyavítsa!
Szép volt, jó volt,
Köszönöm. Ennyi!