HWSW Informatikai Kerekasztal: Vízhűtés és rejtelmei - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (158 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Vízhűtés és rejtelmei

#301 Guest_HookR_*

• Csoport: Vendég

Elküldve: 2001. 10. 07. 18:21

mayday, mayday, sullyed a topic...

#302 Guest_leslie_*

Elküldve: 2001. 10. 07. 20:16

boho merre van? Igy ez nem lesz jo! Kép

------------------
"A nok miatt lettem ilyen gazember" - Moby Dick

#303 Guest_boho_*

Elküldve: 2001. 10. 08. 01:36

Hi
Igaz, kevés most az időm, de azért egy keveset írok.

Sokan kérdezik, mennyi egy vízhűtő ki- és bementi vízhőfoka. Utánanéztem, elméletileg hogy lehet kiszámítani.
Nagyon bonyolult, és sok tényezőtől függ.
A fal/folyadék nem hővezetés, hanem hőáramlás, mint fizikai jelenség. Aki nem hiszi, annak itt egy adat: a víz "lamdája" 0,58 (réz=412).

A számításokat több tényezős variációban elvégeztem és a következő "egyszerűsített" egyenlet jött ki.(Nem kell megijedni).
Az egyenletet úgy állítottam össze, hogy mindenki könnyen, jó közelítéssel kiszámíthassa a tervezett, vagy saját már meglevő hűtőjét:
Kép
A vízhőfokhoz képest a procihőfok 1-3°C-al magasabb, mert a hűtőtőmbben a nagy hővezetési tényező ellenére is van a "be- és kimenő" oldalon hőmérsékleteltérés (Procifelület->hűtőtömb).
A fenti összefüggésben a "FI" olyan tényező, amely csak abban esetben igaz, ha nincs kavitáció a hűtőblokkban (buborékképződés). Ha van, akkor az értéke a megadott határértéknél nagyobb.
Miből is adódik?

1.Nyomásveszteség és vele együtt szállítási veszteség a folyadék "töréses" útvonala miatt.
2. A hűtőtömb felső része már kisebb hőmérsékletű mint a procival érintkező rész, így itt a hőátadás is rosszabb.

Tulajdonképpen érinteni kell a vízszivattyú részt is. Ha egy vízszivattyú mondjuk - meglehetősen brutálisan - 800 l/ó szállítási teljesítményű (veszteség nélküli csőben, azonos szállítási magasság -> vízszintesen "kispriccelve"), akkor az 222 cm3/s szállítási teljesítményt, a 10 mm-es belső csőátmérőként 262 cm/s vízsebességet jelent. Ez nem semmi.
Ha azt nézzük, hogy a hűtőtömbben a víztérfogat például 20 cm3, akkor ez elméletileg azt jelentené, hogy másodpercenként 11x cserélődne ki víz a hűtőtömbben. A fenti táblázat szerinti (Hugi_0 hűtőjéhez hasonlónél) már közel 40x vízcsere.
Sajnos ez az átömlő foratcsatlakozóknál már bizony komoly turbolenciát okozhat.
De! A valóságban épp a turbolencia és a folyadékcsatorna "törései" miatt keletkező áramlási veszteség miatt, ami nyomásnövekedéshez, és vele együtt az átáramló víz mennyiségének csökkenéséhez vezet a vízáramlás jó esetben is csak az eredetinek 60÷70% -a. A szivattyú nyomása minél nagyobb, annál kisebb a valóságos szállítóteljesítménye.
Az egészből az következik, hogy nem szabad a szivattyú teljesítményét növelni, mert nem arányos a valós vízsebesség növekedés.
A fenti összefüggésből az is látszik, hogy sokkal érdemesebb a vízfelületet növelni és nem az áramlási sebességet (nagyobb teljesítményű vízszivattyú).
Ha elkezd "buborékolni" a vízrendszerünk, akkor csökkenteni kell a vízsebességet (pl. csőszűkítéssel), mert a kisebb áramlási sebesség (V szivattyú) kisebb kárral jár, mint a "FI" erőteljes növekedése (buborékképződés-> hűtési hatásfok erős csökkenése)

A hűtőtömb csonkjáról nem beszéltünk.
A hűtőtömb csonjának olyannak kell lenni, ami:
- jól rögzíthető, tömítve a hűtőtömbben;
- nagyobb átmérőjű, mint a vízcső (szorítás és felfekvés miatt);
- "összeférhető" anyag a hűtőtömb anyagával;
- nem csúszhat le könyen róla a vízcső.

A műanyagok elvileg jók, de csak akkor, ha menetesen vannak a tömbbe rögzítve.
De!
A műanyagok nagyon nagy része - bakelit, azaz a fenolgyantákat kivéve - terhelés alatt sajnos "relaxálnak". Ez azt jelenti, hogy a műanyag megnyúlik, enged a terhelésnek. Rosszabb esetben ez repedéshez, töréshez vezet (Sokan láttatok már olyan üvegkupakot, amin ha a kupakot erősen meghúzzátok, idővel a szájvégnél "kinyílik".)

Én azt ajánlom mindenkinek ilyen csőcsonkot ne használjon.

Sima csőcsonk. Egyszerően elkészíthető, de a vízcsövet csak meglehtősen nagy szorítással lehet tömítve rátenni. A szorítás eredménye a fent említett relaxáció, a kötés idővel meglazul-> csöpögés kezdete, rosszab esetben leesés (következményeit nem részletezem).

"Fogazott" csőcsonk.
A legjobb, de a kicsit nehezebben beszerezhető, vagy külön esztergáltatni kell.
Működésének egszerű az elve. A nagyobb átmérőjű "fogas" rész (lásd alábbi képen) erősen felfekszik a cső falára -> jó tömítés, de a kisebb átmérőjű részén nem terheli a csövet (relaxáció nuku). A fog-"völgy" már magában is elég rögzítést ad, csak biztonság miatt érdemes esetleg külön még szorító kötést tenni rá (pl. műanyag önzáró patentbilinccsel).

Kép

Egy példa a "profi" csőcsonkról. (345 Ft bruttó OBI). Nikkelezett, tehát forrasztható a réztömbbe, de alutömbbe is jó, mert nincs elektokémiai korrózió a réz-alu felületérintkezés hiánya miatt.
A peremes részének megfelelő süllyesztéket (alunál 1,5 mm-rel mélyebbet) készítve a réznél körbe lehet forasztani,míg alumínium tömb esetén a kicsit mélyebbre sülyesztett "kalapra" körben ráperemezzük a furat széleit (ajánlatos előtte egy kis tömítőanyaggal, ragasztóval a furat palásfelületét bekenni.

Még folytatom.(Már hajnalodik.)

#304 Guest_bearr_*

Elküldve: 2001. 10. 08. 07:45

Fiuk... Felejtsetek el a 2-es furatokat. 5db furoszar es egy munkadarab banta. Probaltam en mindent. Kenni, picit elofurni 10 melyen, hogy tudjon hol kenodni az anyag, probaltam osi mantrat raolvasni, alacsony fordulaton, magas fordulaton, no effect. Biztos van olyan mester aki megtudja csinalni, vagy esetleg valami automatizalt gyartas folyaman meg lehet oldalni, azonban itt a K-europai valosagban tobbe kerulne a leves, mint a hus.
Eddig esszerunek tunik, hogy a furatok atmeroje minimum 3-as legyen (ez viszont gond nelkul ment).

Ha valakinek mas tapasztalata van publikalja.

#305 Guest_boho_*

Elküldve: 2001. 10. 08. 14:18

Hi
idézet:
Eredetileg bearr írta:
Fiuk... Felejtsetek el a 2-es furatokat.
Ha valakinek mas tapasztalata van publikalja.
[/quote]

A probléma gyökere az, hogy a vörösréz rettentően kenődik!.
Csak éles fúróval lehet a furatot elkészíteni.
Az éles alatt azt értem, hogy normál köszörűn történő élezés után vagy finom korongon kell utánsimítani, vagy finom fenőkővel át kell húzni.
A vörösréz ráadásul "eszi" az acélt.
Úgy működik, mint egy radír. Minden leváló forgács magával ragad az acélból néhány mikronnyi anyagot.(Ez is a vörösréz sajátossága.)
A dróthúzó iparban amíg az acélhuzalt vídia húzógyűrűkön húzzák át, addig a vörösréz huzalt csak gyémánt húzókővel szabad (azt is megeszi 3 hét alatt).

A könyebb forgácsleválasztás érdekében a fúrót jobban hátra kell köszörülni! (pengeszerű lesz az él).
Az egész vörösrézmegmunkálás hasonlít a húsvágáshoz.Éles kés->könnyű vágás, tompa kés->trancsírozás.

#306 Guest_J_Blade_*

Elküldve: 2001. 10. 08. 16:44

Ja én is: felejtsétek el a 2-es furatot. Nekem 4-est sikerült gond nélkül kifúrnom, és egy 10-es!! szárat törtem el...szar a satum Kép.

#307 Guest_leslie_*

Elküldve: 2001. 10. 08. 18:05

Hihi. Tudtam, hogy torni fogtok, csak nem akartal elore karorvendeni. Nalam is a 4-es jott be, 3mm-es metrikus furathoz meg piszok ovatosan 2.5-os furo...

Na, meg1x. Mondjatok mar egy olyan ceget, ahova odaviszem a rajzot, a vorosreztombot, es kifurjak nekem korrektul.

------------------

#308 Guest_D_Evil_*

Elküldve: 2001. 10. 09. 07:37

Hi!
Én is mondtam előre, hogy ki**szott nehéz lesz 3-as alatt kifúrni, apum öreg róka az ilyen dolgokban. Azonban látom van aki csak a saját kárán tanul Kép

Más: a hétvégén készen lett a vizes rendszer: 566@892 Celeron. Terheletlenül 25 C-os szobában olyan 28 C, ha terhelem hot CPU-val akkor se nagyon akar 30-31 C felé menni. (a core fesz 1,8 V) Fel tudtam menni 935-re is de oda már 1,9 V kellett és 34-36 C tartozott hozzá (na meg nem is volt atom stabil, a petrót meg nem mertem tovább emelni)

Nem tudná valaki megmondani, hogy egy 566-os Celeron mekkora Core feszt bír el max?

Azt hiszem a blokkot, meg a leszorítást eléggé jól körbe(át) jártuk, kíváncsian várom a folytatást! Remélem nem ül le a fórum, mert engem érdekelne a hőledó, meg a szivattyú kérdése is!

------------------
"Össze tartozunk, mint két csimbók ugyan annak a kutyának a seggibűl" CopyRight by Skandar Grun the greatest orc of all

#309 Guest_bearr_*

Elküldve: 2001. 10. 09. 08:18

idézet:
Eredetileg D_Evil írta:
Hi!
Én is mondtam előre, hogy ki**szott nehéz lesz 3-as alatt kifúrni, apum öreg róka az ilyen dolgokban. Azonban látom van aki csak a saját kárán tanul Kép
[/quote]

Szo sincs arrol, hogy a sajat karunkon tanulunk, legalabbis en igy gondolom. Mindossze arrol van szo, hogy megprobaltuk a gyakorlatban kitesztelni.
Hiszen ebben a forumban arrol is szo van, hogy hazilag mikent lehet megoldani.

Eppen leslie beszolasarol Kép jutott eszembe, hogy marpedig en szeretnek menetet vagni a furatokba. Valami miatt hiszek abban, hogy a menet altal keltett aramlas jotekony hatassal lesz a hutes hatasfokara, arrol nem is beszelve, hogy szvsz drasztikusan megnoveli a hoatado felulet.

#310 Guest_leslie_*

Elküldve: 2001. 10. 09. 08:18

idézet:
Eredetileg D_Evil írta:
Nem tudná valaki megmondani, hogy egy 566-os Celeron mekkora Core feszt bír el max?[/quote]

2.0V-ot teljesen nyugodtan adhacc neki. Sztem 2,1-ig is elmehecc ilyen hutessel!

------------------

#311 Guest_hugi_0_*

Elküldve: 2001. 10. 09. 14:34

hiyya
reg szoltam hozza a dologhoz
mindez azert van mert elegettem 2 rocit is de hal istennek (aramszunet volt utanna nem indult el) bevettek a dumat szal 2 es furatott siman 100° ra koszorult furoszarral es nem emulzioval kell kenni
hanem egyszeruen csak kenoolajjal (trabant valtomuolaj) es na nem gyomod mint allat akor szinte egybol elvezeti az anyag a hot es a kenes is megvan

------------------
AZERT MERT CSAK !

#312 Guest_hugi_0_*

Elküldve: 2001. 10. 09. 14:46

ja es megvalami ha erdekel valakit a blokkom akor anyagar (550Ft) es amit fizettem a muhelybe hogy megcsinalhassam (1000Ft) ja es meg van egy nova 800L/h (3500Ft) is garanciajeggyel csak a tesztekig uzemelt esetleg meg a skoda (kb 25*9*6cm) vagy wartburg (kb 46*12*9cm) futotest is elado megeggyezes alapjan (foglmam sincs mi az ara)
egyeb tartozekokat is megkapod ha mind kell !
(csovek bilincsek stb. ) hat sajnos en ezennel fel kell adjam sokba lenne meg egy proci Kép( azert lelkes olvasoja maradok a tuning rovatnak Kép)
sok szerencset mindenkinek !

------------------
AZERT MERT CSAK !

#313 Guest_leslie_*

Elküldve: 2001. 10. 09. 14:55

hugi_0: A cimet mondjad, hol csinaltattad a blokkot?
Amugy mivel vagtad haza a procit?

------------------

#314 Guest_hugi_0_*

Elküldve: 2001. 10. 09. 17:29

eloszor vizzel a vga meguszta, masodszor tulerossen huztam le es ferden lesarkazodott de nagyon
akinek a hutes ... ! [url="http://"http://www.acdc.dk/prislist/prisuk.htm#Coolers"]http://www.acdc.dk/p...suk.htm#Coolers[/url]

------------------
AZERT MERT CSAK !

#315 Guest_hugi_0_*

Elküldve: 2001. 10. 09. 17:35

a cim valahol pomazon (szentendre fele) eg maganembernel ugy akadtam ra felhivtam a matav tudakozot es muszereszeket fem forgacsolokat meg stb kerestem szerintem usd fel a telkonyvet aztan tarcsazz Kép)

------------------
AZERT MERT CSAK !

#316 Guest_HookR_*

Elküldve: 2001. 10. 09. 17:41

idézet:
Eredetileg hugi_0 írta:
Eloszor vizzel a vga meguszta, masodszor tulerossen huztam le es ferden lesarkazodott, de nagyon[/quote]

Jol vettem ki a szavaidbol, hogy a procira rogzitett hutoblokkbol kitepted a csove(ke)t? Kép

------------------
Sex is like Nokia (connecting people), like Nike (just do it), like Pepsi (ask for more), like Samsung (everyone is invited) and like Philips (let's make things better).

#317 Guest_leslie_*

Elküldve: 2001. 10. 09. 19:10

Ejj. Kép

Ugyesen, ovatosan kell nekiallni az ilyesminek, akkor nem lesz belole gond. Ez tapasztalat, volt, hogy a celeronom -10 fok korul futott. Kép

------------------

#318 Guest_boho_*

Elküldve: 2001. 10. 09. 19:52

Hi

hugi_0! Sajnálom, ami veled történt és azt, hogy a végefelé feladtad.

Lehet, hogy konzervatívnak tartotok, de én a könnyebb ellenállás irányába mozdultam el.
A fenti csőcsatlakozóval csináltattam 1+1 alumínium hűtőblokkot.(Teszthez kell majd.)

Kép
Kép Kép

Az egyik teljesen kész, a másik csőcsatlakozó nélküli (1 művelet még hiányzik)

Méretei: 60x60x30! mm
Furatok: Csonk 11mm, be-kivezető 11 mm, keresztfurat 3 mm/26 db, furatzár M4 (alu)
Procival érintkező lap 600-as papíron polírozva.

Nyomáspróba: 7 bar 1 órán át-> gyöngyözés nuku.

Teljes tömeg 265 g.

A csőcsatlakozót szorosan illesztve pereménél, körköresen zömítve (3. kép)

A kiindulási anyag 35 mm vastag alutábla.
A zömítés előtt a marós mester minden oldalán simító marással átment (csak szép munkadarabot volt hajlandó kiadni kezei közül)
(Fűrészelés, fúrás, marás, zömítés, polírozás)

A léghűtő cooler felhasználását majd folytatom, de csak ha majd az is kész lesz (képekkel illusztrálva).

A következő részekben a vízcsövekről és a vízálamlási biztonsági kapcsolóról írok.

#319 Guest_boho_*

Elküldve: 2001. 10. 09. 20:07

Hi
idézet:
Eredetileg bearr írta:

Valami miatt hiszek abban, hogy a menet altal keltett aramlas jotekony hatassal lesz a hutes hatasfokara, arrol nem is beszelve, hogy szvsz drasztikusan megnoveli a hoatado felulet.
[/quote]

Ez mind igaz akkor, ha a hűtés közel statikus, vagyis a vízálamlási sebesség nagyon kicsi.

A fent leírt nagy áramlási sebesség miatt a menetekben a víz áramlása közel zérus.
Ennek oka az, hogy a menet éppen közel merőleges a víz áramlási irányára, ráadásul a menetemelkedés (3/2 "völgy" vastagság) menetmérettől függően 0,25-0,3 mm!
A "ráadás" ezekre még az, hogy a menetfal érdessége miatt jelentős lesz az áramlási veszteség, azaz nő a nyomás azonos átáramlási mennyiség esetén. Mivel a szivattyú nem állandó vízhozamú, hanem nyomásfüggő, leesik a szállított vízmennyiség és vele együtt a vízsebesség.

A rézcsövekből kialkított (modern) vízhálózatnál a rézcső sima belső felületete miatt kisebb a rendszer áramlási vesztesége, vagyis ugyanolyan "vízhozamú" hálózatnál kisebb átmérőjű rézcsőt alkalmaznak azacél csővezetékhez képest!

A hit nagy úr!

Üdv

#320 Guest_leslie_*

Elküldve: 2001. 10. 09. 21:06

boho mester, nagyon szepek lettek a blokkok. Kép
Ide jon a kerdes: a mester nem vallalkozik-e hasonlo munkara vorosrezbol? Kép

------------------

Téma megosztása:

• (158 Oldal)
  • +