HWSW Informatikai Kerekasztal: Homo- és biszexualitás: Betegség, eszme vagy egyszerű állapot? - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (125 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 110
  • 111
  • 112
  • 113
  • 114
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Homo- és biszexualitás: Betegség, eszme vagy egyszerű állapot? Értékeld a témát: -----

#2221 Felhasználó inaktív   redbiro 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2006. 05. 15. 09:26

Idézet: bogdan - Dátum: 2006. máj. 15., hétfő - 10:21

bogdan eszmefuttatása

hm, egész hamar felfogtam a gondolatmenetet, pedig bölcsész vagyok... :think:

#2222 Felhasználó inaktív   boyscout 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2006. 05. 15. 09:31

Idézet: JonesC - Dátum: 2006. máj. 15., hétfő - 8:31

Természetes körülmények között is előfordul az állatvilágban, vagy csak laboratóriumi jelenség?

Homosexuality in marine mammals
impossible is not a fact. it's an opinion. impossible is temporary. impossible is nothing...

#2223 Felhasználó inaktív   Dorien 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 15. 09:44

Idézet: SFIJ - Dátum: 2006. máj. 15., hétfő - 8:44

Miért jó a homoszexualitás? Mi a haszna?

A szexualitásnak 3 alapvető funkciója van.
1. utódnemzés
2. párkapcsolat erősítése
3. stresszoldás

Mivel a homoszexuálisok nem képesek egymással gyereket nemzeni, így csak a másik két funkció marad.
Szerintem itt a topikban is ráférne néhány emberkére a jobb nemi élet, és nem lenne ennyi indulat és ekkora feszültség.
Percenként jönnek a hozzászólások. Komolyan nincs jobb dolgotok? :rolleyes:
Wherever you go, go with all your heart.

#2224 Felhasználó inaktív   Dorien 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 15. 09:45

Idézet: Carmaged - Dátum: 2006. máj. 15., hétfő - 10:14

Miért jó, hogy hajunk nő? Mi a haszna?

Véd a Nap ellen.
Meg elfutó szelekció eredménye is lehet.
Wherever you go, go with all your heart.

#2225 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 15. 10:03

a nap ellen a haj maga ved. a haj novekedese nem. :p
az elfuto szelekcio meg nem haszon. szoval ez igy nem valasz a kerdesre! ;)
a forum ma:
"Ez van bazdmeg, ha nem tetszik, el lehet menni."

#2226 Felhasználó inaktív   *Macika* 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 15. 12:28

Idézet: MisterY - Dátum: 2006. máj. 15., hétfő - 8:59

Egyszerűen csak rájön, hogy ő a saját neme iránt vonzódik.

Sőt, az állatvilágban is így megy.
Igaz, éntudatuk az nincs nekik, na de sebaj...
Gondolkoztál már ma?

#2227 Felhasználó inaktív   *Macika* 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 15. 12:31

Idézet: MisterY - Dátum: 2006. máj. 15., hétfő - 10:15

Háborús bűnösökhöz hasonlítani a melegeket?  :eek:  :confused:

És állatokhoz hasonlítani őket???????
Gondolkoztál már ma?

#2228 Felhasználó inaktív   *Macika* 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 15. 12:34

Idézet: bogdan - Dátum: 2006. máj. 15., hétfő - 10:21

az allatvilagban (kozte az ember is, de innentol ez mar erdektelen) kis szazalekban elofordul a homoszexualitas. (olyan 10% valoszinuseggel.)

10 % az RENGETEG!

Szeritem LEGALÁBB egy tizedest tévedtél!!!
Gondolkoztál már ma?

#2229 Felhasználó inaktív   *Macika* 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 15. 12:36

Idézet: boyscout - Dátum: 2006. máj. 15., hétfő - 10:31

Szerintem azért ez komolytalan, ezt homoszexualitásnak nevezni...
Gondolkoztál már ma?

#2230 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 15. 12:40

az entudat kemeny kerdes am. de mintha Neked mar a csecsemok kerdeseben sem egyezett volna a velemenyed a modern pszihologia allaspontjaval...

es nem hasonlitott senki senkit allatokhoz. egyszeruen az ebber egy allatfaj. ha ezt tagadod, szerintem erettsegid sem lehetne.. ;)

es nem hiszem, hogy tevedtem volna egy tizedest. ha igy hiszed, akkor hozz elo adatokat! igaz, en is csak halvany emlekeimre hagyatkozom, de nekem legalabb azok vannak a kerdesben. es nem hiszem/nem hiszem kerdesrol van itt szo. ha Te most szembesultel ezzel a szazalekos tennyel, akkor sajnallak, ha ezzel szornyulkodesre kesztettelek. de az emberek kozott tenyleg ekkora az arany. ez van. ezt kell "szeretni"! :D
a forum ma:

#2231 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 15. 12:44

*Macika*: ne "komolytalankodjunk"! en adtam egy igen reszletes magyarazatot, masok adtak konkret tudomanyos empirikus tenyeket. ha komolyan szeretnel ezekre valaszolni, akkor valami hasonlo szinten kene megtenni, ugy hiszem.

peldaul nekiallhatsz meghatarozni tudomanyos alapossaggal, hogy mit is tekintenel homoszexualitasnak, hogy azutan annak az alapjan elvetni az empirikus peldakat. meg kutatni a neten mas empirikus peldak utan. mert egyenlore amit valaszolsz az semmi, hiszen nem all mogotte egy adat sem, egy logikai okfejtes sem. (nem tamadolag irom!) addig ez csak egy maganvelemeny, es a jelen kontextusban (utobbi nehany oldal) igen gyengenek tunik.
a forum ma:

#2232 Felhasználó inaktív   *Macika* 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 15. 12:53

Idézet: bogdan - Dátum: 2006. máj. 15., hétfő - 13:40

az entudat kemeny kerdes am. de mintha Neked mar a csecsemok kerdeseben sem egyezett volna a velemenyed a modern pszihologia allaspontjaval...

es nem hasonlitott senki senkit allatokhoz. egyszeruen az ebber egy allatfaj. ha ezt tagadod, szerintem erettsegid sem lehetne.. ;)

es nem hiszem, hogy tevedtem volna egy tizedest. ha igy hiszed, akkor hozz elo adatokat! igaz, en is csak halvany emlekeimre hagyatkozom, de nekem legalabb azok vannak a kerdesben. es nem hiszem/nem hiszem kerdesrol van itt szo. ha Te most szembesultel ezzel a szazalekos tennyel, akkor sajnallak, ha ezzel szornyulkodesre kesztettelek. de az emberek kozott tenyleg ekkora az arany. ez van. ezt kell "szeretni"! :D

A 10 % azt jelenti, hogy minden tizedik állat, vagy minden tizedik állatfaj összes egyede.

Őrült sok, tudván, hogy hányezer állatfaj, hány100milliárd képviselője osztja meg a Kék Bolygót velünk.

Szerkesztette: *Macika* 2006. 05. 15. 12:57 -kor

Gondolkoztál már ma?

#2233 Felhasználó inaktív   *Macika* 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 15. 12:55

Idézet: bogdan - Dátum: 2006. máj. 15., hétfő - 13:40

Azigen...
Ennek ellenére van pár keménypapírom itthon...

Persze a franciaországi repülőgépgyár falán is kint van, hogy a lódarázs fizikai felépítése, súlyelosztása és szárnyfelületének apró mérete miatt fizikailag alkalmatlan a repülésre.
A lódarázs ezt nem tudja.
Ezért repül...
Gondolkoztál már ma?

#2234 Felhasználó inaktív   *Macika* 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 15. 12:56

Idézet: bogdan - Dátum: 2006. máj. 15., hétfő - 13:44

... mert egyenlore amit ...

Ez esetben köszönöm, kiszálltam...
Gondolkoztál már ma?

#2235 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 15. 13:04

Idézet: *Macika* - Dátum: 2006. máj. 15., hétfő - 12:53

A 10 % azt jelenti, hogy minden tizedik állat,
igen, ezt jelenti. mi a gond vele?

Idézet

Azigen...
smiley fogalmat ismered? raadasul ugy tunik a mondat ertelmet sem fogtad fel... mivel egyertelmu, hogy van erettsegid, igy nem lehetseges, hogy ezt gondold. most magyarazzak meg minden mondatot, vagy inkabb feltetelezzem rolad, hogy ertelmes vitapartner vagy, es nem kotsz bele valamibe anelkul, hogy ertelmezned a kommunikacio celjat. en inkabb a masodiknal maradnek.

Idézet

Ez esetben köszönöm, kiszálltam...
bocs, felreneztem a topicot.. itt hejesirasrol vitatkozunk? mert akkor en is kiszalltam. :(
a forum ma:

#2236 Felhasználó inaktív   MisterY 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 15. 13:08

Idézet: *Macika* - Dátum: 2006. máj. 15., hétfő - 13:28

Sőt, az állatvilágban is így megy.
Igaz, éntudatuk az nincs nekik, na de sebaj...

Azért az állatvilágban sok helyen előfordul a nemi erőszak, ahol az erősebb hím így mutatja ki dominanciáját. De ami ott az adott fajon belül a normális szocializáció része, az az embernél csak szélsőséges esetben képelhető el (pl. börtönben)

#2237 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 15. 13:09

Idézet: bogdan - Dátum: 2006. máj. 15., hétfő - 9:21

nem kicsit vagy eroszakos, meg kell mondani! :Đ
raadasul hibas az elofeltevesed, hiszen emberekhez kotod, mikozben az allatvilagban is elofordul. igy ez nem valaszthato cselekedet (a nagyagy altal befolyasolt), hanem allati oszton szintu, mint mondjuk a lelegzes.
Az allatvilagban valo elofordulassal kapcsolatban csak olyan szerzok tollabol hallottam ezt, amik valamilyen szinten kotodnek valamely egyetem "gender studies" tanszekehez. sajnalatos, hogy ezek a tanszekek sokkalta inkabb politizalnak mintsem tudomanyos munkat vegeznenek. mivel ezt a teny, valodi, independent tudomanyossaggal targyalni meg nem lattam, az allatbvilagbeli homoszezualitast mint egyesek szerinti tenyt eros szkepszissel fogadom.

de legyen Neked Karacsony, en megprobalok valaszolni a kerdesedre. a "miert jo"-t azonnal vessuk el, mint ertelmetlen, tudomanytalan. (a jo emberi fogalom, ez mint latszik nem az. tovabba szituaciotol, kerdestol fuggo, szubjektiv az ertelme, tehat (modern) tudomanytalan. vegul meg az adott pontosan tisztazott jo-rossz kategoriakban is 3 valasz lehetseges: jo; rossz; egyik sem. erre a kerdesre nagy valoszinuseggel a harmadik igaz. mint ahogy altalaban barmely valami (jeloljuk x-el) eseten az, hogy "miert jo az, hogy x letezik".)
ezzel szerintem arnyekra vetulsz, mert nagyonis megfogalmaztam hogy a "jo" alatt pontosan mit is ertek. haszonelvusegbol indultam ki.

tehat akkor fogalmazzuk meg pontosan a kerdest, es keressunk ra magyarazo hipotezist. mielott belevagnek tisztazzuk, hogy en nem vagyok biologus, igy mind az empirikus, mind a szamitott szamadatok nem lesznek precizek, csak hasracsapas merteku tippek. (a'la mernoki has, hogy Te is megertsd.. :D)
folyamataban olvasok, tukon ulok, na :Đ

tehat a kiindulo megfigyelesunk, hogy az allatvilagban (kozte az ember is, de innentol ez mar erdektelen) kis szazalekban elofordul a homoszexualitas. (olyan 10% valoszinuseggel.) mivel ez egy altalanos viselkedesbeli fenomena, igy erdemes ra evoluciobiologiai magyarazatot keresnunk.
mint fentebb irtam, nem erzem hitelesen bizonyitottnak az allatvilagon beluli homoszexualitast, szoval ez a permissza - kilove

allitsunk fel tehat egy hipotezist. vizsgaljuk, hogy milyen hatassal van a genallomany oroklesere (ez igye az elsodleges biologiai funkcio az evoluciobiologiaban) a szexualitasra valo hajlandosag.
izgiii :)

jeloljuk szazalekos (teljesen kitalalt es tudomanytalan) formaban. 0% legyen az, ha egy egyed egyaltalan nem akar szexualni. nos ennek az egyednek igen rovid lesz az evolucios vonala. elvetendo. az 50% ugye hol igen, hol nem.. latszik, hogy ennel is lesz optimalisabb. a 100% kelolje azt, amikor a masik, reprodukciora kepes nemuvel minden eselyt megragad a szexualitasra. ez ugye lathatoan a feltetelunk szempontjabol a legjobb lesz. de menjunk tovabb!! jeloljuk 200%-al (ez a maximum), amikor barmely (felnott) egyeddel hajlamos szexualni a vizsgalt egyedunk. azaz az azonos nemuekkel is. mint lathato, a feltetelunk ettol nem romlik!!! (ez egy fontos megallapitas, ne tessek figyelmen kivul hagyni!) van azonban gond is vele: tul sok a felesleges kor, igy az egyed tul sok energiat elpazarol az altalanos szexualitasra, es esetleg nem marad eleg a produktivra. egy picit a "megvalositasrol" is a mernokok kedveert! :Đ a 100%-os teljesitmenyt ugy erem el, hogy olyan gent helyezek az egyedbe, amely minden feltetel mellett a masik nemuvel szexualitasra ingerel, a 200%-ost ugy, hogy e melle az azonos nemuvel valo szexualitasi hajlamot is melle rakom. (azert sajnos ez nem mernoki tervezes, igy keretik az "en maskepp csinalnam" velemenyeket most kivetelesen elhagyni. a biologia egy leiro tudomanyos ag.)
khmm... genetikailag a homoszexualitas kontraproduktiv. az aszexualitas mar civilzacios termek, itt a memetika a dontobb, nem annyira a genetika. az ilyeten szamolgatas mogott egyvalami hianyzik a driving force. Dorien magyarazata kevesbe nyakaterkert, de plauzibilisebb.

tehat be kene lonunk a 100%-os szintet. igenam, de ahogy a mernoki vilagban sincs pontossag csak hibahatar, ez igaz (meg nagyobb mertekben) a termeszetre is. igy ha olyan gent rakok csak bele, ami a masnemuekkel valo szexualitasra ingerel, akkor, egyfelol a mas genek szabalyzo hatasai, masfelol a veletlenszeru kilengesek miatt ugy 80-90%-os valoszinusegu produktivitast varnek. tehat erdemesnek tunik a szexualis vagyat (a nevleges produktivitasi mutato ellenere) magasabbra emelni. mondjuk ugy 110%-ra. igy a produktivitast feljebb tudjuk emelni a 100% kozelebe, mikozben az "elvesztegetett" energiak kevesbe zavaroak. ezt ugy erjuk el, hogy a feltetlen heteroszexualitas melle berakunk 10% homoszexualitasi gent. (tehat nem a gen erosseget szabalyozzuk, ez nem menne konnyen, hanem a gen elofordulasanak aranyat a populacioban rakjuk 10%-ra.) igy megjelennek a populacioban a nagyobb szexualis akarattal biro (foleg biszex) egyedek, es lesz nehany homoszexualis is (ahol a masik gen nem mukodik megfeleloen.)
bocs de ez zavaros.

tehat a kerdesre valaszolva: a homoszexualitas meglete (kis szazalekban) egy populacioban a hipotezisem szerint megnoveli a populacio genreprodukcios kepesseget. EZ a haszna.
a permisszadat alapjabol kilottem, es okfejtesed jo esetben csak a biszexualitast probalja magyarazni, kerdesem a homoszexualitasra vonatkozott.

nos, haljuk, megfelelo-e a valasz! :think:

a fentiekben az, hogy ket genre szedtem szet a kerdeskort a leiras egyszerusitese miatt tortent. valoszinuleg inkabb egy szexualitasra hajlamosito genrol (altalanos!) beszelhetunk, foleg, mivel az evolucio elejen meg nem valtak szet a nemek, a szexualis reprodukcio azonos nemuek kozott folyt, igy ez az osibb gen(csoport); es e mellett mas genek azt szabalyozzak, hogy leginkabb csak a masnemuekkel folytasson szexualitast ez egyed. ezeket a mas geneket latszik celszeruenk 110%-os szabalyozasra "beloni". mindazonaltal ez a leiras joreszt matematikailag ekvivalens az en leirasommal.

ja igen, szivesen latom Zsivago "nem ertesz Te semmihez" megjegyzeset is, amit a szokasos " :omg: " formaba fog onteni. :p

sajnos nem jo a megfejtes.

tudom gonosz vagyok, de ugy erzem birtokaban vagyok egy plauzibilis jo valasznak, de kivancsi vagyok rajossz-e te is. a valasz sokkalta inkabb a memetika mint a genetika menten keresendo. erdemes tovabbra azt is tanulmanyozni, hogy hol voltak jelentosebb homoszexualis kulturak de legfokkep az hogy mikor! itt nem a puszta evszam a fontos...
νιψονανωμηματαμημωνανοψιν

What do stars do? They shine.(Yvaine)

#2238 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 15. 13:13

Idézet: bogdan - Dátum: 2006. máj. 15., hétfő - 12:44

masok adtak konkret tudomanyos empirikus tenyeket.

mint irtam volt sajnos, ezek a 'tudomanyos'-nak cimkezett iromanyok sokkalta inkabb politikai think-thank-ek csomagolt velemenyei, mint valos, tudomanyos tenyek. a leg szembetunobb az, hogy dobbenetesen sok ilye "felfedezes" szuletik fogsagba ejtett allatokon, tehat olyan kornyezetben, ami az adott eloleny szamara nem termeszetes.

#2239 Felhasználó inaktív   redbiro 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 15. 13:14

Bázz, lassan értelmező kéziszótár kell a topichoz... ;)

#2240 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 15. 13:14

Idézet: MisterY - Dátum: 2006. máj. 15., hétfő - 9:15

Háborús bűnösökhöz hasonlítani a melegeket?  :eek:  :confused:

csusztatsz es terelsz. ez nem tesz jot az erdemi vitanak...  :rolleyes:

Téma megosztása:

• (125 Oldal)