HWSW Informatikai Kerekasztal: Homo- és biszexualitás: Betegség, eszme vagy egyszerű állapot? - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (125 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Homo- és biszexualitás: Betegség, eszme vagy egyszerű állapot? Értékeld a témát: -----

#401 Felhasználó inaktív   bbence 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2004. 04. 17. 21:14

Idézet

Ebből kiindulva tehát ha egy gyerek homoszexuális családban nő fel (tessék, már megint itt tartunk), akkor egyértelmű, hogy ő is homoszexuális lesz, mert azt tanulta?

Amennyiben egy szobába be lenne zárva, nem nézhetne televíziót, nem olvashatna könyveket és a külvilággal sem volna kapcsolata a homoszexuális nevelőin kívül, valamint a nevelői is így nevelnék, akkor úgy gondolom, igen, az lenne. De ilyen izoltál környezet nincs. Így nem tudhatjuk.

Idézet

Az újszülött gyerekeknél a szopás is tanult akkor? Bár elismerem, azért ez nem annyira "komplex viselkedésminta", mint a párzási tánc, de ha nem ösztön, akkor mi? Vagy a szex? Szerintem az alapja ennek is ösztönösen jön, nem kell tanulni.

Hm, akkor visszavonom azt a kijelentésem, hogy alacsonyabb fejlődési szakaszban nincs ilyen, de az ember nagyon hamar tökéletesen tudatos lénnyé válik, és az öntudat teljes birtokában "felül tudja bírálni" az ösztöneit. Egyébként itt tényleg értelmezésbeli eltéréseken megy a vita, mert akár azt a definíciót is adhatnánk az ösztönöknek, hogy olyan reakciók, amelyeket az adott élőlény (legyen szó emberről) akarva-akaratlanul végrehajt. Hasonló tehát a reflexhez.
Viszont fenntartom, hogy a szex a szocializáció egy része az embereknél, más élőlények esetében ezt párzásnak hívják és ott pedig tanult viselkedésminta.
Egyébként ez az ösztön-reflex vita nem túl produktív, gyakorlati jelentősége talán nincs is, annyi viszont bizonyos, hogy az ember ösztöneit (és most a szó legtágabb értelmében értem, tehát nem zárja ki az álláspontomat az említése) ellenőrzése alatt tudja tartani, és ha úgy határoz, akkor egész életében kizárhatja őket a cselekvésmintájából. Más kérdés, hogy ezt az agy hogyan "jutalmazza".

Szerkesztette: bbence 2004. 04. 17. 21:16 -kor

Debütáló albuma zenész barátomnak: http://brushy.meltingpot.hu - letölt, hallgat, élvez

#402 Felhasználó inaktív   Rive 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 18. 05:03

Idézet: Sipi, - nélkül - Dátum: 2004. április 17, szombat - 21:51

Nem értem ezt az ösztön dolgot sem. Rive: "valószínűsíthetőleg vannak azonban olyan elemek a viselkedésmintáinkban, amik nagyonis genetikai eredetűek". Ha nem ez az ösztön, akkor mi? bbence: "Ember esetében ilyet nem találsz, t.i. komplex viselkedésmintkákat" Az újszülött gyerekeknél a szopás is tanult akkor? Bár elismerem, azért ez nem annyira "komplex viselkedésminta", mint a párzási tánc, de ha nem ösztön, akkor mi? Vagy a szex? Szerintem az alapja ennek is ösztönösen jön, nem kell tanulni. Persze ahhoz, hogy megfelelő legyen mindkét fél számára, már nem árt tanulni sem, de ez épp a "Szeretet és Szerelem" témája.

A dolog kulcsa a 'komplex viselkedésminta' kifejezés. A szopás egyszerű reflex: ilyenből van még amúgy egy csomó. Ezek valóban genetikailag meghatározott reakciók, ám az 'ösztön' definíciójába nem férnek bele.

Más kérdés, hogy már az igen alacsony értelmi szinvonalon álló halak is prímán igazítják az ösztöneik által meghatározott mozgássorozatokat az aktuális környezethez, szóval :think:

Vajon az embernél egyáltalán észre lehetne venni egyáltalán bármiféle ösztön megnyilvánulását az annak egyfajta környezeteként szolgáló értelmi képességek mellett :think:

Erre úgyse lesz válasz, legalábbis még jó ideig, szóval a magam részéről maradok annál, hogy kellően - és biztonságosan ;) - homályosan ugyan, de valószínűnek és megkerülhetetlennek tartom genetikai behatások létét.
Elköltöztem :-)

#403 Felhasználó inaktív   Rive 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 18. 05:14

Idézet: lameXpert - Dátum: 2004. április 17, szombat - 22:06

A szexuális beállítottság és a nemi szerep nem ugyanaz.
Éppen ezért okoz konfliktust a szexuális beállítottság felszínre kerülésekor, ha az nem egyezik a tanult nemi szereppel.

Hm. Félreérthető ebben a környezetben a 'nemi szerep' kifejezés: mintha szűkebben véve a szexben elfoglalt szerepekről lene szó. Pedig ez itt inkább a szűkebb/tágabb szociális közösségekben játszott szerepeket jelenti, amiket a társadalom bélyegez 'férfiasnak' és 'nőiesnek'. És: a társadalom szedi a vámot, ha a játszott szerep neme nem egyezik a biológiai nemmel.

Amúgy ezeknek a tradicionális szerepeknek a felbomlása már jó ideje zajlik, és ehhez nem a homoszexualitás kellett, hanem a női egyenjogúság :D

Ennek a szerepjátszásnak egyébként igen bőséges az irodalma, de egy dologban majd' mindenki közös állásponton van: zsák a foltját megtalálja :)

#404 Felhasználó inaktív   lameXpert 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Kitiltott

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2004. 04. 18. 07:59

Idézet: Rive - Dátum: 2004. április 18, vasárnap - 6:14

Hm. Félreérthető ebben a környezetben a 'nemi szerep' kifejezés: mintha szűkebben véve a szexben elfoglalt szerepekről lene szó. Pedig ez itt inkább a szűkebb/tágabb szociális közösségekben játszott szerepeket jelenti, amiket a társadalom bélyegez 'férfiasnak' és 'nőiesnek'. És: a társadalom szedi a vámot, ha a játszott szerep neme nem egyezik a biológiai nemmel.

Amúgy ezeknek a tradicionális szerepeknek a felbomlása már jó ideje zajlik, és ehhez nem a homoszexualitás kellett, hanem a női egyenjogúság :D

Ennek a szerepjátszásnak egyébként igen bőséges az irodalma, de egy dologban majd' mindenki közös állásponton van: zsák a foltját megtalálja :)

Igen, a mai meglehetősen leegyszerűsített - a második asszociációs lépcsőt már "off-topiknak" minősítő - gondolkodási sémák között valóban félreérthető lehet, de ez nem az én hibám.

Viszont mindenki tragédiája, ha a műveltségből ennyi telik.........
¤
® "A legjobb tanácsadók nem azok, akik különleges esetekben megmondják, hogy hogyan cselekedjünk; hanem azok, akik elkötelezett szellemiségükből és cselekedni vágyásukból adnak, majd ránk hagyják, hogy még ha sok hibával is de magunk találjuk meg a cselekvés véleményünk szerinti legjobb formáját."

#405 Felhasználó inaktív   Sipi 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 18. 16:22

Idézet: lameXpert - Dátum: 2004. április 17, szombat - 21:06

A szexuális beállítottság és a nemi szerep nem ugyanaz.
Éppen ezért okoz konfliktust a szexuális beállítottság felszínre kerülésekor, ha az nem egyezik a tanult nemi szereppel.

És azt hiszem megint tévedsz, amikor a homoszexualitást "tanulhatónak" hiszed.

Nemi szerep: én itt a szexuális beállítottság helyett használtam, rosszul. Na mindegy. Valóban félreértettem azt a mondatodat, amire reagáltam, bár nem állítottam, hogy a homoszexualitás tanulható lenne, sőt pont az ellenkezőjét írtam.  ("Én Rive álláspontjával értek egyet. A szexuális beállítottság szerintem genetikai kérdés..."). Nem ment, de talán megmagyarázza, hogy egy nappal azelőtt olvastam el a teljes témát, és összevissza kavarogtak a gondolatok a fejemben, a hozzászólást meg félálomban írtam.

#406 Felhasználó inaktív   lameXpert 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2004. 04. 18. 17:00

Idézet: Sipi, - nélkül - Dátum: 2004. április 18, vasárnap - 17:22

Nemi szerep: én itt a szexuális beállítottság helyett használtam, rosszul. Na mindegy. Valóban félreértettem azt a mondatodat, amire reagáltam, bár nem állítottam, hogy a homoszexualitás tanulható lenne, sőt pont az ellenkezőjét írtam.  ("Én Rive álláspontjával értek egyet. A szexuális beállítottság szerintem genetikai kérdés..."). Nem ment, de talán megmagyarázza, hogy egy nappal azelőtt olvastam el a teljes témát, és összevissza kavarogtak a gondolatok a fejemben, a hozzászólást meg félálomban írtam.

Elnézést, csak az első mondatod kérdéséből következtettem........  (Rosszul)
¤
® "A legjobb tanácsadók nem azok, akik különleges esetekben megmondják, hogy hogyan cselekedjünk; hanem azok, akik elkötelezett szellemiségükből és cselekedni vágyásukból adnak, majd ránk hagyják, hogy még ha sok hibával is de magunk találjuk meg a cselekvés véleményünk szerinti legjobb formáját."

#407 Felhasználó inaktív   Rive 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 19. 07:17

Idézet: lameXpert - Dátum: 2004. április 18, vasárnap - 8:59

Igen, a mai meglehetősen leegyszerűsített - a második asszociációs lépcsőt már "off-topiknak" minősítő - gondolkodási sémák között valóban félreérthető lehet, de ez nem az én hibám.

Viszont mindenki tragédiája, ha a műveltségből ennyi telik.........

OK, csak én szeretem azt hinni, hogy nem (csak) magamnak írogatok itten... Szóval, próbálok közérthető lenni.

#408 Felhasználó inaktív   lameXpert 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2004. 04. 19. 12:30

Idézet: Rive - Dátum: 2004. április 19, hétfő - 8:17

OK, csak én szeretem azt hinni, hogy nem (csak) magamnak írogatok itten... Szóval, próbálok közérthető lenni.

Mint láthatod, percepcióképesség is szükséges hozzá :p
¤

#409 Felhasználó inaktív   Rive 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 19. 12:34

Idézet: lameXpert - Dátum: 2004. április 19, hétfő - 13:30

Mint láthatod, percepcióképesség is szükséges hozzá :p

Jaja, de azért az se mindegy, hogy milyen magasan a léc :)

#410 Felhasználó inaktív   bbence 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 19. 12:50

Idézet: Rive - Dátum: 2004. április 19, hétfő - 13:34

Jaja, de azért az se mindegy, hogy milyen magasan a léc :)

Khm...  :)
Debütáló albuma zenész barátomnak: http://brushy.meltingpot.hu - letölt, hallgat, élvez

#411 Felhasználó inaktív   Sipi 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 19. 18:32

Ma jutott eszembe az ösztönökről: és a kíváncsiság? Az egyik legerősebb emberi ösztön (?) szerintem. És még legyőzni is nehéz. A média manapság előszeretettel épít a kíváncsiságra, nem is rossz eredménnyel. (Csak hogy ne legyen off topic a hozzászólásom, hadd kössem a témához: "vajon milyen lehet egy fiúval?")

#412 Felhasználó inaktív   Litium 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 09. 17. 07:00

Akkor mostmár a megfelelő helyen....

Idézet

Oké kérdezek,

Szerintetek normális lenne-e az, hogy 2 meleg ember örökbe fogadghat gyereket???

Szerintetek milyen esélyekkel indulna az az gyerek életútján?

Szerintetek lenne joga egyáltalána homoknak hogy lehessen gyerekük amikor azt a természet számukra nem tesz lehetővé....

Tegnap volt egy vitám 2-More komámmal neketek mi a véleményetek????

#413 Felhasználó inaktív   leslie 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 09. 17. 07:15

Szerintem olvass vissza, ezek a kérdések már az első oldalon felmerültek...
Az nevet utoljára, aki először üt.

#414 Felhasználó inaktív   Litium 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 09. 17. 07:27

Idézet: leslie - Dátum: 2004. szept. 17., péntek - 8:15

Szerintem olvass vissza, ezek a kérdések már az első oldalon felmerültek...

Nem olvasok. :reklamacio:

na jó mégis :)

#415 Felhasználó inaktív   Omega 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 09. 17. 15:41

Idézet: Rive - Dátum: 2004. ápr. 18., vasárnap - 6:03

A szopás egyszerű reflex: ilyenből van még amúgy egy csomó.

:nevet:

/bocsi.../

#416 Felhasználó inaktív   Omega 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2004. 09. 17. 15:41

Srácok, őszintén. Ti még soha nem fantáziáltatok azonos neműekről? Kamaszkorban sem? Esetleg nem volt még soha akár közvetett szexuális kapcsolatotok azonos neművel? ...

Majd ha kell, elmondom, miért kérdeztem. Csak bátran, őszintén.

Szerkesztette: Omega 2004. 09. 17. 15:43 -kor

#417 Felhasználó inaktív   phsihodad 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 09. 17. 15:46

Azt modnod kíváncsiság? Nem tudom... még soha nem voltam olyan részeg, hogy kíváncsiságból megtapasztaljam egy szőrös férfi ölelését... Viszont józanon folyamatosan kíváncsi vagyok, hogy milyen lehet Victóiával, Pamelával, Ágikával, Hannival.......  :D  :D Ez viszont ősi férfi ösztön  :up:
"Spartans... The finest soldiers the world has ever known."

"We will stand and fight... and die!"

Blogom

#418 Felhasználó inaktív   lameXpert 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2005. 01. 21. 08:51

Idézet

Jogellenesen zárták ki a  Károli Gáspár Református Egyetem hittudományi karáról azt a diákot, aki vállalta homoszexualitását - így határozott a Fővárosi Bíróság. Az egyetem kizáró határozatát a bíróság hatályon kívül helyzte. 

A Károli Gáspár Református Egyetem hittudományi karáról jogellenesen zárták ki azt az ötödéves hallgatót, aki nyíltan vállalta homoszexualitását - döntött csütörtökön a Fővárosi Bíróság. Tavaly ugyanez a döntés született, de az egyetem felülvizsgálati kérelme nyomán a Legfelsőbb Bíróság új eljárást rendelt el.

A bíróság nem a homoszexualitás egyházi megítélésével foglalkozott, hanem azt vizsgálta, hogy a kizárás a törvénynek és az egyetem belső szabályzatának megfelelt-e. A bíróság jogerős döntésével hatályon kívül helyezte a kizáró határozatot.

¤

#419 Felhasználó inaktív   Mikeee 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 21. 09:00

Idézet: Omega - Dátum: 2004. szept. 17., péntek - 15:41

Srácok, őszintén. Ti még soha nem fantáziáltatok azonos neműekről? Kamaszkorban sem? Esetleg nem volt még soha akár közvetett szexuális kapcsolatotok azonos neművel? ...

Majd ha kell, elmondom, miért kérdeztem. Csak bátran, őszintén.

Viccelsz? Ha csak szemet vetne rám valaki egy ilyen kis játékra asszem ott nagy balhé lenne! 
Érdekes a leszbi csajok nem zavarnak, főleg ha be is vesznek! :D

Szerkesztette: Mikeee 2005. 01. 21. 09:21 -kor

#420 Felhasználó inaktív   leslie 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 21. 09:20

Tök őszintén, nem, soha. Gusztustalannak tartom a dolgot. Bi csajok már más téma. :D
Próbálkozott velem meleg, finom voltam, nem ütöttem meg nagyon. De ha vmellik rámmászna komolyabban, csontját törném.
Az nevet utoljára, aki először üt.

Téma megosztása:

• (125 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.