HWSW Informatikai Kerekasztal: Homo- és biszexualitás: Betegség, eszme vagy egyszerű állapot? - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (125 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Homo- és biszexualitás: Betegség, eszme vagy egyszerű állapot? Értékeld a témát: -----

#381 Felhasználó inaktív   justme 

• Tag
  • PipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2004. 04. 15. 09:26

Idézet: Rive - Dátum: 2004. április 15, csütörtök - 8:49

Vagy összekevertem valamit :confused:

Vagy nem én kevertem össze valamit :confused:

:o

Igazad van, azt akartam írni, hogy többféle módon lehet valaki homoszexuális
Bocsi

#382 Felhasználó inaktív   Rive 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 15. 10:05

Idézet: justme - Dátum: 2004. április 15, csütörtök - 10:31

Igazad van, azt akartam írni, hogy többféle módon lehet valaki homoszexuális
Bocsi

Homoszexuális csak egyféle módon lehet valaki: ha szexuálisan csak a saját neméhez vonzódik.

A csoportosításod nem az emberi szexualitást érintette, hanem valami egészen más, mégcsak nem is feltétlenül szexuális jellegű vetületét az életnek. Kérlek, figyelj oda erre. A téma körül így is épp elég az előítélet és a kavarás :)

Peace :)
Elköltöztem :-)

#383 Felhasználó inaktív   MarKinG 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 16. 08:46

Idézet: justme - Dátum: 2004. április 14, szerda - 18:21

A homoszexualitás problémája nem szembetünő első ránézésre. Hiszen egy homoszexuális ember, pár is élhet normális, hétköznapi életet. Mégis, mi a probléma ezzel? Hol mond ellent a szeretetnek a homoszexualitás? Először is tisztázni kell, hogy többféle módon lehet valaki homoszexuális.
  • csak fizikailag vonzódik a saját neméhez, romantikus, fennköltebb kapcsolat kizárt
  • fizikailag is vonzódik a saját neméhez és romantikus, klasszikus kapcsolatot is el tud képzelni
  • Csak romantikus viszony érdekli a saját nemével, testileg nem vagy csak kényszerből vonzódik
A harmadik verzió a legegyszerűbb. Leginkább ugy elképzelhető, ha valami súlyos trauma érte az életben, például egy nőt megerőszakolnak többször, kiábrándul a férfiui brutalitásból, de szüksége van egy társra és megértésre csak egy másik nő személyében lel. Nem hiszem hogy sok ilyen van, de van.

A második eset a klasszikus homoszexualitás. Két férfi vagy két nő között kialakulhat valami oknál fogva és nagyon hasonlít egy heteroszexuális kapcsolatra, eltekintve attól, hogy két azonos neműről van szó. Általában náluk jelenik meg az igény a gyereknevelésre, házasságra, stb.

Az első eset leginkább férfiakra jellemző, ahol nem képes az egyén elképzelni romantikus viszonyt de vonza az azonos nemű teste és élvezi. Általában ők szeretnek egy rendezett heteroszexuális kapcsolatot is fenntartani és titokban élni ezt a homoszexuális életet.

Persze lehetnek átmenetek, meg nehéz az embereket kategorizálni akármiről is legyen szó, hisz nincs két egyforma ember, de azért én ezt használnám a következőkben.

Lássuk most hogy mely esetben miért mond ellent a Szeretetnek a homoszexualitás.

Az első eset egyszerű, önző vágyak kielégítéséről szól. Az önzőség az nem túl pozitív :) Az önzség az antiszeretet és ez visz mindent romlásba. (hisz emiatt hazudni kell lehet, stb)

A harmadik eset, ahol a körülmények nagyban összejátszanak nem mond ellen a szeretetnek. Igazából ez olyan mint egy barátság, csak együtt élnek, stb. és mindaddig nem gond amig ez nem megy át önzőségbe semmilyen szinten. Általában ez nem szokott gond lenni.

A második eset, a klasszikus homoszexualitás a legproblémásabb. Hiszen sok esetben azt se mondhatjuk, hogy önző szándék vezeti őket, mint az első esetben és mivel élhetnek teljesen normális életet máshol sem találhatunk kivetni valót bennük. Vagyis csak egyet. Mégpedig a család, mint a szeretet legalapvetőbb egységének a felrugása. A legalapvetőbb szeretetközösség a család: apa, anya, gyerekek. A homoszexualitás terjedésével a családok száma csökken, mivel sok a singli homoszexuális, akik nem kívánják átültetni az életvitelüket közösségbe, "családba", ergo romlik az erkölcs, mert kevesebb a család, mint alapvető szeretetközösség, ahol megbeszélhetik a gondjaikat az emberek, ezért máshogy kell levezetni a feszültséget és nehezebben csatlakoznának nagyobb szeretetközösségekbe. (persze ha a mai világban még van ilyen?  :mad: ) Ha nem singli életvitelt élnek a homoszexualisok akkor a probléma ott van, hogy ha gyereket akarnak, akkor meg azoknak okoznak gondot és rántják ki a normális életvitelből. Nehéz sokszor a gyereknek megemésztenie hogy az ő "családjuk" más, sok szempontból. Később ez gondot okozhat. Az emberi legalapvetőbb szeretetközösségének a megbontása a legnagyobb probléma amit a homoszexualitás okoz.

Mindezek után még hozzátenném, hogy ha csak a homoszexualitás lenne a legnagyobb gondja az emberiségnek és a homoszexuálisok lennének a "legrosszabb" emberek, akkor majdnem hogy ez lenne a földi paradicsom.

földi paradicsom?:DDDDDDDD
ha nem lennének,akkor lehetne kb.
a leszbi csajokkal meg semmi gond :DD
A man must accept his fate or be destroyed by it.

#384 Felhasználó inaktív   lameXpert 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Kitiltott

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2004. 04. 16. 08:48

Idézet: MarKinG - Dátum: 2004. április 16, péntek - 9:51

földi paradicsom?:DDDDDDDD
ha nem lennének,akkor lehetne kb.
a leszbi csajokkal meg semmi gond :DD

Idézet

FÓRUMSZABÁLYZAT:

Tilos a fórumon bárkinek - vagy bármely embercsoport tagjának - az emberi méltóságát megsérteni. Kifejezetten tilos a nemzeti, etnikai, vallási, kulturális, nemi és faji alapú előítéleteknek, és megkülönböztetéseknek - akár burkolt formában is - a fórumon hangot adni.

¤
® "A legjobb tanácsadók nem azok, akik különleges esetekben megmondják, hogy hogyan cselekedjünk; hanem azok, akik elkötelezett szellemiségükből és cselekedni vágyásukból adnak, majd ránk hagyják, hogy még ha sok hibával is de magunk találjuk meg a cselekvés véleményünk szerinti legjobb formáját."

#385 Felhasználó inaktív   Jim DiGriz 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2004. 04. 16. 08:56

Adatok...

"Foglalkozás: tanuo "

#386 Felhasználó inaktív   lameXpert 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 16. 09:00

Idézet: Jim DiGriz - Dátum: 2004. április 16, péntek - 10:01

Adatok...

"Foglalkozás: tanuo "

Regisztrált: 2001. jan. 11.  Hozzászólás: 8

:confused:
¤
® "A legjobb tanácsadók nem azok, akik különleges esetekben megmondják, hogy hogyan cselekedjünk; hanem azok, akik elkötelezett szellemiségükből és cselekedni vágyásukból adnak, majd ránk hagyják, hogy még ha sok hibával is de magunk találjuk meg a cselekvés véleményünk szerinti legjobb formáját."

#387 Felhasználó inaktív   Jim DiGriz 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 16. 09:08

Idézet: lameXpert - Dátum: 2004. április 16, péntek - 10:05

Még még vagy hetven a Bolhapiacon :). Gyanítom, hogy nem könyveket vett :pokeas2:.

#388 Felhasználó inaktív   Omega 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2004. 04. 16. 09:11

Idézet: lameXpert - Dátum: 2004. április 16, péntek - 10:05

:offtopic:

(Ahogy elnézem, az a nyolc is sok(k) :omg: )

Szerkesztette: Omega 2004. 04. 16. 09:11 -kor

#389 Felhasználó inaktív   Sipi 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 16. 20:29

Sokan tartanak attól, hogy a gyerek személyisége úgymond elferdülhet, ha homoszexuálisok fogadják örökbe (annak ellenére, hogy erre nincs egyértelmű bizonyíték az esetek kevés száma miatt). Viszont ha a heteroszexuális családban szeretetben felnövő gyerek, aki a családban "jó példát" látott, mégis homoszexuálissá "válik", akkor mi van? Hiszen nem láthatott úgymond "rossz példát".
Tehát szerintem egyáltalán nem biztos, hogy a homoszexuális (nevelő)szülők jelenléte homoszexuálissá "tenné" a gyermeket. Mert (mint Rive már leírta) az a génekben van.
Ellenben természetesen ha a gyerek heteroszexuális lesz, nem biztos, hogy tudni fogja, a családban milyen szerepek várnak az anyára és milyenek az apára. Bár manapság ezek a szerepek már összemosódni látszanak, még meghatározhatók. Elképzelhető, hogy ezt is "ösztönösen" tudni fogja? Ha a homoszexualitást úgy elfogadják, amiért az (értelmesebb) melegek harcolnak, nem hiszem, hogy a gyereknek mondjuk az iskolában ebből gondjai lennének. Persze ettől még messze vagyunk.

A biszexualitás érdekes téma, csak eddig itt nem nagyon van róla szó. Viszont először is érdemes lenne tisztázni, mit is jelent ez a fogalom, mert justme ebbe is belekapott szerintem a 3 kategóriájával. Sok meleg (főként fiúk) szerint ilyen nincs, a biszex fiú is meleg, csak még maga előtt is szégyenli bevallani, ezért vallja magát "kevésbé szégyenletes" beállítottságúnak. Szerintem ez nagy butaság. Olvastam olyan dolgokról is, hogy például minden ember eleve biszexuálisnak születik. Olyan magas szellemi szinten fejlett lénynek, mint amilyen a homo sapiens, már nem a társ neme kellene, hogy meghatározó legyen a szerelemben.

#390 Felhasználó inaktív   Sasfióka 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 16. 20:57

Idézet: Sipi, - nélkül - Dátum: 2004. április 16, péntek - 21:29

Sokan tartanak attól, hogy a gyerek személyisége úgymond elferdülhet, ha homoszexuálisok fogadják örökbe (annak ellenére, hogy erre nincs egyértelmű bizonyíték az esetek kevés száma miatt). Viszont ha a heteroszexuális családban szeretetben felnövő gyerek, aki a családban "jó példát" látott, mégis homoszexuálissá "válik", akkor mi van? Hiszen nem láthatott úgymond "rossz példát".
Tehát szerintem egyáltalán nem biztos, hogy a homoszexuális (nevelő)szülők jelenléte homoszexuálissá "tenné" a gyermeket. Mert (mint Rive már leírta) az a génekben van.
Ellenben természetesen ha a gyerek heteroszexuális lesz, nem biztos, hogy tudni fogja, a családban milyen szerepek várnak az anyára és milyenek az apára. Bár manapság ezek a szerepek már összemosódni látszanak, még meghatározhatók. Elképzelhető, hogy ezt is "ösztönösen" tudni fogja? Ha a homoszexualitást úgy elfogadják, amiért az (értelmesebb) melegek harcolnak, nem hiszem, hogy a gyereknek mondjuk az iskolában ebből gondjai lennének. Persze ettől még messze vagyunk.

A biszexualitás érdekes téma, csak eddig itt nem nagyon van róla szó. Viszont először is érdemes lenne tisztázni, mit is jelent ez a fogalom, mert justme ebbe is belekapott szerintem a 3 kategóriájával. Sok meleg (főként fiúk) szerint ilyen nincs, a biszex fiú is meleg, csak még maga előtt is szégyenli bevallani, ezért vallja magát "kevésbé szégyenletes" beállítottságúnak. Szerintem ez nagy butaság. Olvastam olyan dolgokról is, hogy például minden ember eleve biszexuálisnak születik. Olyan magas szellemi szinten fejlett lénynek, mint amilyen a homo sapiens, már nem a társ neme kellene, hogy meghatározó legyen a szerelemben.

Minden ember biszexuálisnak születik kijelentéssel én is egyetértek, ugyanis az ember - általában - saját magához is vonzódik szexuálisan is, szereti önmagát. Alapvető emberi tulajdonságunk az egoizmus (kinél kisebb, kinél nagyobb mértékben :))

Én a mai napig azt állítom, hogy nem férfit vagy nőt szeretek, hanem embert. Csak sajnos ezt nehezen érik meg egyesek.

Sok embernek abból áll a homoszexualitás, hogy két csaj, vagy két pasi játszik egymással, stb. Ezért nehéz társadalmi elfogadást találni ebben a kérdésben. Amikor azt látja a "köznép", hogy szolibarna, izmos, tangás, pávatollas, boás srácok az Andrássy út közepén smárolják egymást meg fogdozzák egymást ...t, akkor azt hiszem, hogy jogos a társadalmi elítélés... Pedig ez mondhatni azt, hogy a homoszexuálisok egy peremrétege.

SF
"Hiszek a sárkányokban, a jó emberekben és egyéb fantázia szülte lényekben..."

#391 Felhasználó inaktív   Sipi 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 16. 21:04

"Önkielégítés: szex azzal, akit igazán szeretünk." (W. A)

#392 Felhasználó inaktív   lameXpert 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2004. 04. 16. 21:07

Idézet: Sasfióka - Dátum: 2004. április 16, péntek - 21:57

Minden ember biszexuálisnak születik kijelentéssel én is egyetértek........

Pedig valószínűleg aszexuálisnak születik és csak a nemi szerepek megtanulásakor derül ki, mi a tényleges helyzet.
¤

#393 Felhasználó inaktív   bbence 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 17. 02:09

Idézet: Sipi, - nélkül - Dátum: 2004. április 16, péntek - 22:04

"Önkielégítés: szex azzal, akit igazán szeretünk." (W. A)

Idézni csak pontosan, szépen... :) Persze majdnem az, amit írtál, így ez csak egy kukacoskodás a részemről, nem több.

Idézet

"Don't knock masturbation; it's sex with someone I love."

Debütáló albuma zenész barátomnak: http://brushy.meltingpot.hu - letölt, hallgat, élvez

#394 Felhasználó inaktív   bbence 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 17. 02:16

Idézet: lameXpert - Dátum: 2004. április 16, péntek - 22:07

Pedig valószínűleg aszexuálisnak születik és csak a nemi szerepek megtanulásakor derül ki, mi a tényleges helyzet.

Az egyszer biztos(?), hogy szexuális viselkedésminták tanult, társadalom által kódolt tulajdonságok. Ez nagy valószínűséggel az állatok esetében is így van, nem hiszem, hogy mindez (pusztán) genetikai volna.
És mivel az emberek esetében az ösztönöknek (már ha van ilyen az embernél, ugye tudjuk, hogy mindez máig vitatott) sokkal kevesebb a szerepe, így olyan sincs, hogy fajfenntartás ösztöne. De ez már megint egy másik kérdéskör.
Debütáló albuma zenész barátomnak: http://brushy.meltingpot.hu - letölt, hallgat, élvez

#395 Felhasználó inaktív   Rive 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 17. 04:40

Idézet: Sipi, - nélkül - Dátum: 2004. április 16, péntek - 21:29

Ellenben természetesen ha a gyerek heteroszexuális lesz, nem biztos, hogy tudni fogja, a családban milyen szerepek várnak az anyára és milyenek az apára. Bár manapság ezek a szerepek már összemosódni látszanak, még meghatározhatók. Elképzelhető, hogy ezt is "ösztönösen" tudni fogja?

Bizonyos fajta szerepeket a gyerek életkoronként változó igényei megkövetelnek a nevelőktől.

A vicc az, hogy a gyerek igényei ezeket a szerepeket ténylegesen kikövetelik a nevelőktől, bármilyen neműek is legyenek azok :D A dolgozó anya helyett otthon maradó apa - legtöbbször - képes megfelelni az anya szerepének, és viszont...

Néhány esetben már azt is hallottam pedzegetni, hogy az efféle szerepcserékkel kapcsolatos problémákat nem az adott nem adott szerepre való alkalmatlansága okozza, hanem az egyénbe belenevelt gátlások.

Pillanatnyilag úgy tűnik, egyetlen dolog van, ami  nem igazán elcserélhető: az anyatej. Ezzel kapcsolatban viszont a vizsgált témán kívül is pontosan ugyanakkora a probléma, szóval :confused:

#396 Felhasználó inaktív   Rive 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 17. 04:46

Idézet: bbence - Dátum: 2004. április 17, szombat - 3:16

És mivel az emberek esetében az ösztönöknek (már ha van ilyen az embernél, ugye tudjuk, hogy mindez máig vitatott) sokkal kevesebb a szerepe, így olyan sincs, hogy fajfenntartás ösztöne. De ez már megint egy másik kérdéskör.

Anno régen ezzel kapcsolatban egy ideig elég sokat veszekedtem Integerrel :D

A dolog lényege - már, ha jól értem -, hogy az 'ösztön' biológiában és a köznapokban használt fogalma nem teljes mértékben fedi egymást. A biológiai értelemben véve valóban nincsenek ösztöneink. Ezzel együtt is valószínűsíthetőleg vannak azonban olyan elemek a viselkedésmintáinkban, amik nagyonis genetikai eredetűek.

#397 Felhasználó inaktív   bbence 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 17. 12:20

Idézet: Rive - Dátum: 2004. április 17, szombat - 5:46

Anno régen ezzel kapcsolatban egy ideig elég sokat veszekedtem Integerrel :D

A dolog lényege - már, ha jól értem -, hogy az 'ösztön' biológiában és a köznapokban használt fogalma nem teljes mértékben fedi egymást. A biológiai értelemben véve valóban nincsenek ösztöneink. Ezzel együtt is valószínűsíthetőleg vannak azonban olyan elemek a viselkedésmintáinkban, amik nagyonis genetikai eredetűek.

Tudom, emlékszem is rá, meg aztán még beszélgettünk is erről Integerrel azóta. Mellesleg én is azt az álláspontot képviselem, amit ő (vagyis hát ő a Giddens-i, tehát szociológiait, te pedig talán az antropológiait, bár nem tudom, mennyire helytálló ez a különválasztás).
Tehát amit te is írsz, hogy biológiai értelemben. Mert szerintem az ösztön nem más, mint egy komplex viselkedésminta belekódolva a genetikai állományban, mint például egyes élőlényeknél a párzási táncok. Ezek nem hiszem, hogy tanultak lennének. Ember esetében ilyet nem találsz, t.i. komplex viselkedésmintkákat, még alacsonyabb tudati állapotban sem. Azokat a reakciókat viszont, amelyeket az ember egyes helyzetekben (pl. veszélyhelyzetben) mutat, reflexeknek hívjuk ezen felfogás szerint.
De ez már egy kicsit off is lett... :)

#398 Felhasználó inaktív   Sipi 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 17. 20:28

Idézet: bbence - Dátum: 2004. április 17, szombat - 2:09

...ez csak egy kukacoskodás a részemről, nem több

Mármint az önkielégítés?  :)

Egyébként én ezt az idézetet magyarul olvastam, nem angolul, úgyhogy ha nem is pontos, nem az én bűnöm a helytelen fordítás, bár szerintem nem rossz így sem.

Szerkesztette: Sipi, - nélkül 2004. 04. 17. 20:30 -kor

#399 Felhasználó inaktív   Sipi 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 17. 20:51

lameXpert: "a nemi szerepek megtanulásakor derül ki, mi a tényleges helyzet"

Lehet, hogy félreértelek, de ez a gondolat szerintem hibás. Mi az, hogy nemi szerepek megtanulása? Ebből kiindulva tehát ha egy gyerek homoszexuális családban nő fel (tessék, már megint itt tartunk), akkor egyértelmű, hogy ő is homoszexuális lesz, mert azt tanulta?
Én Rive álláspontjával értek egyet. A szexuális beállítottság szerintem genetikai kérdés, mely a serdülőkorban derül ki, kerül előtérbe. A heteroszexuális serdülők elkezdenek az ellenkező nemhez vonzódni, a homoszexuálisok pedig a saját nemükhöz. Ez szerintem tény.
Nem értem ezt az ösztön dolgot sem. Rive: "valószínűsíthetőleg vannak azonban olyan elemek a viselkedésmintáinkban, amik nagyonis genetikai eredetűek". Ha nem ez az ösztön, akkor mi? bbence: "Ember esetében ilyet nem találsz, t.i. komplex viselkedésmintkákat" Az újszülött gyerekeknél a szopás is tanult akkor? Bár elismerem, azért ez nem annyira "komplex viselkedésminta", mint a párzási tánc, de ha nem ösztön, akkor mi? Vagy a szex? Szerintem az alapja ennek is ösztönösen jön, nem kell tanulni. Persze ahhoz, hogy megfelelő legyen mindkét fél számára, már nem árt tanulni sem, de ez épp a "Szeretet és Szerelem" témája.

#400 Felhasználó inaktív   lameXpert 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2004. 04. 17. 21:06

Idézet: Sipi, - nélkül - Dátum: 2004. április 17, szombat - 21:51

lameXpert: "a nemi szerepek megtanulásakor derül ki, mi a tényleges helyzet"

Lehet, hogy félreértelek, de ez a gondolat szerintem hibás. Mi az, hogy nemi szerepek megtanulása?

A szexuális beállítottság és a nemi szerep nem ugyanaz.
Éppen ezért okoz konfliktust a szexuális beállítottság felszínre kerülésekor, ha az nem egyezik a tanult nemi szereppel.

És azt hiszem megint tévedsz, amikor a homoszexualitást "tanulhatónak" hiszed.

A nemi szerep, amit nap, mint nap a viselkedésben látva átveszel, megtanulsz. Apa, anya, gyermek leegyszerűsítve........  és a homoszexuális családban is ugyanezt látod és tapasztalod, legfeljebb azonos neműekkel.
Azután esetleg ugyanúgy előjön a feldolgozandó konfliktus, hogy bizony a szexuális beállítottságod más, neked a máshogy formás "anyukák" jobban tetszenek, vagy fordítva.
¤

Téma megosztása:

• (125 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.