HWSW Informatikai Kerekasztal: Homo- és biszexualitás: Betegség, eszme vagy egyszerű állapot? - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (125 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 42
  • 43
  • 44
  • 45
  • 46
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Homo- és biszexualitás: Betegség, eszme vagy egyszerű állapot? Értékeld a témát: -----

#861 Felhasználó inaktív   *Macika* 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2005. 08. 27. 15:04

Idézet: special - Dátum: 2005. aug. 27., szombat - 15:23

Pont ahogyan te férfi létedre puncikedvelő lettél. Kialakul. Nem veszem sorba a listádat, mert nem számít, ki mit hord össze. Megint nem emberekkel foglalkozol, masszának tekinted az veled egyet nem értőket. A tudomány állása szerint genetikailag hajlamot ki lehet esetleg mutatni, de maga a szexuális irányultság később alakul ki, pontos életkort nem mernék mondani. De ez is egy olyan terület, ahol vannak újabb eredmények, ahogyan halmozódnak a kutatási eredmények.

Ja igen, elárulok még valamit: senki nem tisztán hetero vagy homo. Minden ember magában hordoz némi nemi vonzódást mindkét nem iránt, csak a legtöbb esetben egyik dominánsan kerül ki. A biszexualitás ismert jelenségekor az orientációk kiegyenlítettebben jelentkeznek.

Miért van vajon az az érzésem, mintha egy lexikonnal/szakkönyvvel beszélgetnék?

Mellesleg megjegyzem, korábban pontosan ezt cáfolták sokan (itt a fórumban), hogy kialakulna. Többen (akik benne vannak, tehát az azonos neműek irányába vonzódnak) írták magukról, hogy kezdettől fogva megvolt bennük. És szinte mindegyik panaszkodik, hogy későn jött rá, hogy ez az oka mindennek.
Tehát egybehangzóan azt írják, hogy kezdettől fogva (logikám szerint akkor a génekből eredően) bennük van ez. Arról nem is beszélve, hogy olvastam kutatásról (ellentétben Veled nem szó szerint idézem, mert itt az erdő szélén egy db könyv sincs nálam), amiben azt mondták, hogy már a méhen belüli fejlődésnél kimutatható a homoszexualitásra való hajlam.

Ha viszont Neked volna igazad és az élet során mintegy kialakul a homoszexualitás, akkor viszont igazán komoly esélyt látok arra, hogy hajlamosító tényezőként szerepelnek az azonos nemű nevelő"szülők". Te nem?
Gondolkoztál már ma?

#862 Felhasználó inaktív   Diopapa 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 08. 27. 15:07

Pont ahogyan te férfi létedre puncikedvelő lettél. Kialakul. Nem veszem sorba a listádat, mert nem számít, ki mit hord össze. Megint nem emberekkel foglalkozol, masszának tekinted az veled egyet nem értőket. A tudomány állása szerint genetikailag hajlamot ki lehet esetleg mutatni, de maga a szexuális irányultság később alakul ki, pontos életkort nem mernék mondani. De ez is egy olyan terület, ahol vannak újabb eredmények, ahogyan halmozódnak a kutatási eredmények.

Ja igen, elárulok még valamit: senki nem tisztán hetero vagy homo. Minden ember magában hordoz némi nemi vonzódást mindkét nem iránt, csak a legtöbb esetben egyik dominánsan kerül ki. A biszexualitás ismert jelenségekor az orientációk kiegyenlítettebben jelentkeznek.

Erről a "kialakul"-ról olvasnék bővebben. (Ha szerinted nem genetika) Miért "alakul" ki?
National Organization of Men Against Amazonian Masterhood

#863 Felhasználó inaktív   Diopapa 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 08. 27. 15:09

Idézet: *Macika* - Dátum: 2005. aug. 27., szombat - 16:04

Miért van vajon az az érzésem, mintha egy lexikonnal/szakkönyvvel beszélgetnék?

Mellesleg megjegyzem, korábban pontosan ezt cáfolták sokan (itt a fórumban), hogy kialakulna. Többen (akik benne vannak, tehát az azonos neműek irányába vonzódnak) írták magukról, hogy kezdettől fogva megvolt bennük. És szinte mindegyik panaszkodik, hogy későn jött rá, hogy ez az oka mindennek.
Tehát egybehangzóan azt írják, hogy kezdettől fogva (logikám szerint akkor a génekből eredően) bennük van ez. Arról nem is beszélve, hogy olvastam kutatásról (ellentétben Veled nem szó szerint idézem, mert itt az erdő szélén egy db könyv sincs nálam), amiben azt mondták, hogy már a méhen belüli fejlődésnél kimutatható a homoszexualitásra való hajlam.

Ha viszont Neked volna igazad és az élet során mintegy kialakul a homoszexualitás, akkor viszont igazán komoly esélyt látok arra, hogy hajlamosító tényezőként szerepelnek az azonos nemű nevelő"szülők". Te nem?

:respect: Minden szóval egyetértek.

#864 Felhasználó inaktív   *Macika* 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 08. 27. 15:09

Idézet: babe__me - Dátum: 2005. aug. 27., szombat - 10:45

egyik baratnom leszbikus... es semmit nem valtozott rola a velemenyem, miota elmondta... most vesz egy lakast a parjaval, es nagyon boldog... sztem csak ez a lenyeg :)

És vajon kimegy az utcára az a barátnőd papagájnak öltözve felvonulni, mintegy tüntetni, hogy ne nyomják őt el és egyenlő jogokat kapjon a társadalomtól???
Gondolkoztál már ma?

#865 Felhasználó inaktív   *Macika* 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 08. 27. 15:14

Idézet: special - Dátum: 2005. aug. 27., szombat - 13:25

Ez valami naggyon súlyos tévedés.

És esetleg bővebben is kifejtenéd, miért tartod annak?
Mert ez így sokat nem mond.
Gondolkoztál már ma?

#866 Felhasználó inaktív   *Macika* 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 08. 27. 15:22

Nem veszem sorba a listádat, mert nem számít, ki mit hord össze. Megint nem emberekkel foglalkozol, masszának tekinted az veled egyet nem értőket.

Nem igazán hízelgő ahogy írsz, merthogy ezeket az állításokat ezen topicban írták le mások.
Tudod, azok, akiket masszának tekintek és nem érdekel a véleményük...
Gondolkoztál már ma?

#867 Felhasználó inaktív   special 

• project 2501
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2005. 08. 27. 15:28

1. Nem idéztem. Hogy neked ilyen érzéseid vannak, nem az én dolgom.

2. Mindenki azt ír, amit akar, akár magáról, attól az még nem tudományos igényességű érv, csak ez érzés. Én azt mondom, hogy ha ideges leszek, gyorsan quake-ezek egyet, mert levezeti a feszültségemet, ergo a virtuális agresszióval kiélem a való élet feszültségeit. Tök jól hangzik, nem? Csak nem igaz, az agresszió látványa, tapasztalása agressziót vált ki, és toleránsabbá tesz vele szemben. Azért kíváncsi lennék, hogy hány ember emlékszik vissza magzati vagy csecsemőkorára olyan tisztán, hogy kijelenthesse, hogy csakis egyik nemhez vonzódott.

3. Én kizárólag kutatások és szakemberek véleményei alapján alakítom ki sajátomat, sajátot nem gyártok. Legutóbbi ismereteim szerint a szexuális irányultság nyitott kérdés minden gyermeknél élete korai szakaszában formálódik, rengeteg torzító hatás alatt, amelyeket a társadalom vetít ki rá. Ezért van az, hogy sok homo- és biszexuálisnak már családja, gyerek van, mire be meri vallani magának az igazságot. Ők a társadalom megnyomorító normáinak áldozatai.

A kérdésedre, hogy a homoszexuális szülők milyen hatással vannak a gyerek orientációjára, nem tudok választ adni, csak elképzelést. Amennyire én látom, egy ember, gyerek személyiségfejlődését meghatározó környezeti behatások rendszere olyan komplex rendszert alkotnak, ahol a szülők szexuális orientációja, ha hatással is van a gyermekére, nem döntő. Sőt tovább fokoznám, egy homoszexuális család valószínűleg nem plántál homofóbiát a gyermekbe, így az sokkal felszabadultabban, nyugodtabban, őszintébben vállalhatja maga és környezete előtt, hogy kikhez vonzódik. Tehát ha kutatás mutatna rá, hogy több a homoszexuális kapcsolatban élő a homoszexuális szülők által neveltek közül, az sem biztos, hogy a gyerek orientációjára való hatás miatt van.

Végezetül hadd szögezzem le, hogy én a hetero és homoszexualitás közé egyenlőségjelet rakok, pontosabban egyenrangúnak veszem ma már őket, és nem gondolom, hogy a homoszexualitást bármiyen szinten diszpreferálni kellene. És igen, azzal is tisztában vagyok, hogy a társadalom jó 80-90 százaléka ettől a gondolattól elborzad, ahogyan sok minden mástól is, amely alapvetőnek tartott, de valójában egyáltalán át nem gondolt dolgokat kérdőjelez meg. A vicces az benne, hogy azért homofób, rasszista és kirekesztő mindennemű abnormalitással szemben, mert így szokás. Ez a nagy rejtély a rasszizmus,  homofóbia vagy akármilyen népbetegség fennmaradása mögött: elődeinktől örököltük. Aztán már csak önigazolás folyik.

#868 Felhasználó inaktív   *Macika* 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 08. 27. 16:50

Idézet: snakekiller - Dátum: 2005. aug. 27., szombat - 11:34

A tanárok egy része is alkalmatlan tapló bunkó,...

Csak egy icipici off-ot hadd szúrjak be, az idén nem egy tanárképző intézménybe 72 ponttal már felvettek jelentkezőket.
A véleményt mindenki levonja magának, nincs szükség a segítségemre.

Szóval a Jóisten óvja azt a gyereket, akit a szüleje nem nevelt meg rendesen az első 6 életévében...
Gondolkoztál már ma?

#869 Felhasználó inaktív   2-More 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 08. 27. 16:55

Jóllehet a 6 év nevelés az elkövetkező 8 év általános iskola, 4 év középiskolához képest mondhatni csepp a tengerben...

#870 Felhasználó inaktív   *Macika* 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 08. 27. 16:59

Idézet: special - Dátum: 2005. aug. 27., szombat - 16:28

2. Mindenki azt ír, amit akar, akár magáról, attól az még nem tudományos igényességű érv, csak ez érzés.
...

3. Én kizárólag kutatások és szakemberek véleményei alapján alakítom ki sajátomat, sajátot nem gyártok...

2. Ez ugye vonatkozik saját magadra is?
3. Pedig talán jó lenne. Ez így olyan, hogy elolvasom a véleményeket, kiollózom a számomra tetszőt, kihagyom a nem tetszőt és már kész is a saját vélemény.
Ehh, dédnagyanyám jut eszembe, amikor gyerekkoromban (>30 éve) konzerves májkrémes kenyeret ettem. Meg akartam kínálni, de ő visszautasította, mondván, hogy nem szereti. Na, nagy nehezen kérdéseimre kiderült, hogy sose evett még olyat. De tudta, hogy nem szereti. :)
Gondolkoztál már ma?

#871 Felhasználó inaktív   special 

• project 2501
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 08. 27. 17:02

Márpedig ilyen területen mindenkint óvnék attól, hogy saját maga próbáljon szakirodalom nélkül okoskodni. Ez nem jelenti a kritikai érzék hiányát.

#872 Felhasználó inaktív   *Macika* 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 08. 27. 17:06

Idézet: 2-More - Dátum: 2005. aug. 27., szombat - 17:55

Jóllehet a 6 év nevelés az elkövetkező 8 év általános iskola, 4 év középiskolához képest mondhatni csepp a tengerben...

Ha szigorúan a matematikát nézzük, akkor igen.
De ha magadba gondolsz, az ember mindenben hajlamos arra, hogy az első szerzett benyomást tekintse etalonnak egy ismeretlen dologban. Majd később ahhoz viszonyít. És hát mivel a szűlők a kisgyermek kicsi korában az Istenek, ezért az őáltaluk nevelt dolog az etalon a gyereknek. 6 év múlva is.
Szóval az első 6 év a legfontosabb egy gyerekben, akár az egész élet akkor alapozódhat meg.
Gondolkoztál már ma?

#873 Felhasználó inaktív   2-More 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 08. 27. 17:07

Igen, 6 évig megalapozzák, hogy kisfiam az élet igymegúgy, aztán jön egy jókis iskolai hidegzuhany esetleg, hogy a világ mégse olyan kerek ahogy apu mondja. De ne legyen igazam, soha....

#874 Felhasználó inaktív   Diopapa 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 08. 27. 17:11

Idézet: 2-More - Dátum: 2005. aug. 27., szombat - 17:55

Kutatások már nagyon régen bizonyították, hogy a személyiség főbb jegyei az első 4 év hatására alakulnak ki. Magyarra lefordítva az első 4 év a legfontosabb ;)

#875 Felhasználó inaktív   special 

• project 2501
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 08. 27. 17:12

Ha egy gyerek 6 éves koráig a családi burokban él, az elég nagy probléma. Bölcsöde, de óvoda lenne a szerencsés minimum a szocializálódáshoz. Ja és igen, valóban sok pszichológus szerint az első évek döntőek.

Szerkesztette: special 2005. 08. 27. 17:13 -kor

#876 Felhasználó inaktív   *Macika* 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 08. 27. 17:17

Idézet: special - Dátum: 2005. aug. 27., szombat - 18:02

Márpedig ilyen területen mindenkint óvnék attól, hogy saját maga próbáljon szakirodalom nélkül okoskodni. Ez nem jelenti a kritikai érzék hiányát.

Mert az jobb, hogy Te leírod ide nekünk szinte szóról-szóra a szakirodalmat, mint a saját véleményedet?
Olvass vissza!
Azt írtam, hogy a fiaim rólam koppintják le a viselkedési normát, igyekeznek úgy viselkedni, ahogyan én (ez érezhető, nem kell hozzá szakirodalom, mások - megszűrt - véleménye). Szintén érezhető, hogy a szóhasználat (hogy ne beszéljek az anyanyelv kérdéséről) is a szülők mintaképe alapján alakul ki. Az a szülő, akinél a baz+ a leggyakrabban alkalmazott kötöszó a gyerek előtt, az jogosan számíthat arra, hogy a többiek előtt hasonlóan trágár lesz a gyerek. Ehhez sem kell szakirodalom.
Amennyiben lányaim lennének, egészen biztos vagyok benne (mint azt lányos anyukáktól hallottam, sőt a nagycsaládon belül tapasztaltam is), hogy az anyuka viselkedését stíröli a ki fruska és igyekszik minél hamarabb kisméretű nagynő lenni. Ezt én, mint egy - nőhöz képest - érzéketlen tuskó sosem fogom tudni megadni neki, sose tudok úgy viselkedni, hogy lemásolja rólam a női viselkedés mintáját. Ehhez sem kell szakirodalom, hogy felérje ésszel az ember.
Gondolkoztál már ma?

#877 Felhasználó inaktív   2-More 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 08. 27. 17:17

Magamból kiinudlva, nekem az első 6 év elég jó volt, nem burokban nőttem fel, bölcsöde-óvoda megvolt, mindkét nagyszülőnél is voltam eleget, mégis az általános iskola, főleg az alsó tagozat volt, ami igen mély nyomokat hagyott.

#878 Felhasználó inaktív   *Macika* 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 08. 27. 17:26

Idézet: 2-More - Dátum: 2005. aug. 27., szombat - 18:07

Igen, 6 évig megalapozzák, hogy kisfiam az élet igymegúgy, aztán jön egy jókis iskolai hidegzuhany esetleg, hogy a világ mégse olyan kerek ahogy apu mondja. De ne legyen igazam, soha....

5 éves korban: apu mindent tud.
15 éves korban: apu mégsem tud mindent.
25 éves korban: apu nem tud semmit, én mindent jobban tudok
45 éves korban: azért csak igaza volt sokmindenben apámnak
55 éves korban: apámnak mégis igaza volt mindenben
65 éves korban: ha apám még itt lehetne...
Gondolkoztál már ma?

#879 Felhasználó inaktív   Favágó 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 08. 27. 17:31

Idézet: 2-More - Dátum: 2005. aug. 27., szombat - 16:17

Magamból kiinudlva, nekem az első 6 év elég jó volt, nem burokban nőttem fel, bölcsöde-óvoda megvolt, mindkét nagyszülőnél is voltam eleget, mégis az általános iskola, főleg az alsó tagozat volt, ami igen mély nyomokat hagyott.

Én középsuliban csöppemtem bele először az igazi gettóba...
"Mindenkit szeressünk, békében éljünk, s nem szabad rosszindulatúnak lenni, me elég sok a rosszindulatú ember sajnos, és nagyon sok a veszedelem, ami má, ami má oda kéne figyelni a sok emberre. Amilyen infláció folyik itt ebben a rendszerben, most itt szeretni kell, ünnepkor szeretni kell az embereket a népeket, egymást, mindenki egyért, egy mindenkiért!” Gino az Oláh családból ja

#880 Felhasználó inaktív   special 

• project 2501
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 08. 27. 18:03

Idézet: *Macika* - Dátum: 2005. aug. 27., szombat - 18:17

Mert az jobb, hogy Te leírod ide nekünk szinte szóról-szóra a szakirodalmat, mint a saját véleményedet?
Olvass vissza!
Azt írtam, hogy a fiaim rólam koppintják le a viselkedési normát, igyekeznek úgy viselkedni, ahogyan én (ez érezhető, nem kell hozzá szakirodalom, mások - megszűrt - véleménye). Szintén érezhető, hogy a szóhasználat (hogy ne beszéljek az anyanyelv kérdéséről) is a szülők mintaképe alapján alakul ki. Az a szülő, akinél a baz+ a leggyakrabban alkalmazott kötöszó a gyerek előtt, az jogosan számíthat arra, hogy a többiek előtt hasonlóan trágár lesz a gyerek. Ehhez sem kell szakirodalom.
Amennyiben lányaim lennének, egészen biztos vagyok benne (mint azt lányos anyukáktól hallottam, sőt a nagycsaládon belül tapasztaltam is), hogy az anyuka viselkedését stíröli a ki fruska és igyekszik minél hamarabb kisméretű nagynő lenni. Ezt én, mint egy - nőhöz képest - érzéketlen tuskó sosem fogom tudni megadni neki, sose tudok úgy viselkedni, hogy lemásolja rólam a női viselkedés mintáját. Ehhez sem kell szakirodalom, hogy felérje ésszel az ember.

Jó, akkor tereljük kicsit erre a síkra. Először is nem szóról szóra, hanem ahogyan vissza tudok emlékezni, ahogyan én felfogtam.

Másodszor itt most nem a te gyerekeid, hanem általában a gyermekek személyiségfejlődéséről folyik a beszélgetés, azon belül a homoszexualitás szerepéről. Harmadszor ha te tapasztalsz valami az életedben, azt lehet, hogy a tudománnyal összhangban tudod értékelni, de lehet, hogy nem. A szakirodalom ismerete nélkül nem tudhatod, hogy helyesen értelmezed-e a tapsztalt dolgokat, ugyanis sokkal szegényesebb a gondolati eszköztárad, a kombinációs lehetőségeid. Ez talán szinte mindenre igaz. Az, hogy a fiaid rólad koppintják a mintákat, nem jelenti automatikusan azt, hogy ez feltétlenül szükséges a személyiségfejlődéshez, vagy hogy egyáltalán jó, egészséges. Mérlegre kell tenni ezeket a feltevéseket, és megvizsgálni. Előfordulhat, hogy a magánvélemény egyezik a tudományossal, másszor nem. Utóbbi esetben egyéni készség függvénye, ki merre lép tovább...

Ugyanehhez kapcsolódik az is, melyet kértél, hogy indokoljak meg, ti. miért tartom tévedésnek azt, hogy a gyermeknevelés nem tanulandó, hanem egyfajta ösztönös, belső késztetés által irányított dolog. Pszichológiai ismeretek nélkül nehezen tudom elképzelni, hogy valaki _tudatosan és tervezetten_ úgy foglalkozzon gyermekével, hogy legalább nagyjából tisztában legyen az ok-okozati összefüggésekkel. A szakirodalom, amely egyébként szerintem tök olvasmányos, élvezetes, eszközöket adhat a kezedbe, amelyekkel meg tudsz oldani problémás szitukat, pl. hogyan fegyelmezzük meg a gyereket és tanítsuk meg önfegyelemre, vagy hogyan _ne_ neveljük büdös szemét tekintélyelvűségre, hogyan segítsük empatikus és értelmi készségének fejlődését, vagy milyen jellegű foglalkozásokkal fejlődik mindez egyszerre. Ezek nem How to raise a child for dummies jellegű könyvek, bár azok is elkellenének. Nem step-by-step, ugyanis ilyet tényleg nem lehet értelmesen. Viszont olvasni a kísérletekről (igen, embereken kísérleteznek az életükben), kutatásokról, vagy legalább hallani róluk szükséges a horizont tágításához. Ezeket az ismereteket meg lehet próbálni beleszőni a gyakorlatba. Mielőtt ezzel jönnél: nem, néhány könyv elolvasásától tényleg nem lesz senkiből szuperpapi vagy mami.

Sommázva (ezek már igazi, saját gondolatok, becs szó:D)

1. A személyes tapasztalat, élmény nem állja meg a helyét a tudományos eredményekkel szemben (most ne verjük szét absztrakt ellenpéldák felhozásával)
2. A gyermekneveléshez tudatosság kell.
3. A tudatossághoz ismeretek kellenek.

Téma megosztása:

• (125 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 42
  • 43
  • 44
  • 45
  • 46
  • Utolsó »