Idézet: *Macika* - Dátum: 2005. aug. 27., szombat - 18:17
Mert az jobb, hogy Te leírod ide nekünk szinte szóról-szóra a szakirodalmat, mint a saját véleményedet?
Olvass vissza!
Azt írtam, hogy a fiaim rólam koppintják le a viselkedési normát, igyekeznek úgy viselkedni, ahogyan én (ez érezhető, nem kell hozzá szakirodalom, mások - megszűrt - véleménye). Szintén érezhető, hogy a szóhasználat (hogy ne beszéljek az anyanyelv kérdéséről) is a szülők mintaképe alapján alakul ki. Az a szülő, akinél a baz+ a leggyakrabban alkalmazott kötöszó a gyerek előtt, az jogosan számíthat arra, hogy a többiek előtt hasonlóan trágár lesz a gyerek. Ehhez sem kell szakirodalom.
Amennyiben lányaim lennének, egészen biztos vagyok benne (mint azt lányos anyukáktól hallottam, sőt a nagycsaládon belül tapasztaltam is), hogy az anyuka viselkedését stíröli a ki fruska és igyekszik minél hamarabb kisméretű nagynő lenni. Ezt én, mint egy - nőhöz képest - érzéketlen tuskó sosem fogom tudni megadni neki, sose tudok úgy viselkedni, hogy lemásolja rólam a női viselkedés mintáját. Ehhez sem kell szakirodalom, hogy felérje ésszel az ember.
Jó, akkor tereljük kicsit erre a síkra. Először is nem szóról szóra, hanem ahogyan vissza tudok emlékezni, ahogyan én felfogtam.
Másodszor itt most nem a te gyerekeid, hanem általában a gyermekek személyiségfejlődéséről folyik a beszélgetés, azon belül a homoszexualitás szerepéről. Harmadszor ha te tapasztalsz valami az életedben, azt lehet, hogy a tudománnyal összhangban tudod értékelni, de lehet, hogy nem. A szakirodalom ismerete nélkül nem tudhatod, hogy helyesen értelmezed-e a tapsztalt dolgokat, ugyanis sokkal szegényesebb a gondolati eszköztárad, a kombinációs lehetőségeid. Ez talán szinte mindenre igaz. Az, hogy a fiaid rólad koppintják a mintákat, nem jelenti automatikusan azt, hogy ez feltétlenül szükséges a személyiségfejlődéshez, vagy hogy egyáltalán jó, egészséges. Mérlegre kell tenni ezeket a feltevéseket, és megvizsgálni. Előfordulhat, hogy a magánvélemény egyezik a tudományossal, másszor nem. Utóbbi esetben egyéni készség függvénye, ki merre lép tovább...
Ugyanehhez kapcsolódik az is, melyet kértél, hogy indokoljak meg, ti. miért tartom tévedésnek azt, hogy a gyermeknevelés nem tanulandó, hanem egyfajta ösztönös, belső késztetés által irányított dolog. Pszichológiai ismeretek nélkül nehezen tudom elképzelni, hogy valaki _tudatosan és tervezetten_ úgy foglalkozzon gyermekével, hogy legalább nagyjából tisztában legyen az ok-okozati összefüggésekkel. A szakirodalom, amely egyébként szerintem tök olvasmányos, élvezetes, eszközöket adhat a kezedbe, amelyekkel meg tudsz oldani problémás szitukat, pl. hogyan fegyelmezzük meg a gyereket és tanítsuk meg önfegyelemre, vagy hogyan _ne_ neveljük büdös szemét tekintélyelvűségre, hogyan segítsük empatikus és értelmi készségének fejlődését, vagy milyen jellegű foglalkozásokkal fejlődik mindez egyszerre. Ezek nem How to raise a child for dummies jellegű könyvek, bár azok is elkellenének. Nem step-by-step, ugyanis ilyet tényleg nem lehet értelmesen. Viszont olvasni a kísérletekről (igen, embereken kísérleteznek az életükben), kutatásokról, vagy legalább hallani róluk szükséges a horizont tágításához. Ezeket az ismereteket meg lehet próbálni beleszőni a gyakorlatba. Mielőtt ezzel jönnél: nem, néhány könyv elolvasásától tényleg nem lesz senkiből szuperpapi vagy mami.
Sommázva (ezek már igazi, saját gondolatok, becs szó

)
1. A személyes tapasztalat, élmény nem állja meg a helyét a tudományos eredményekkel szemben (most ne verjük szét absztrakt ellenpéldák felhozásával)
2. A gyermekneveléshez tudatosság kell.
3. A tudatossághoz ismeretek kellenek.