idézet:
Ezt írta Omega:
A gyakorlati tapasztalataim nem ezt mutatják sajnos. Ennek kettő oka lehet: a.) vagy rossz az ABSem, b.) az ABS nem jó találmány, balesetveszélyes és felesleges, ráadásul árnövelő. Májusban kiderül
-----------------------------------------------------------
Minnél nagyobb a gépjármű súlya, annál nehezebben áll meg azonos fékrerndszerrel -tekintettel a tehetetlenségi erőre...[/quote]
Ez így csak az érem egyik oldala. De gondoljunk arra is, hogy a nagyobb tömeg miatt sokkal nagyobb a leszorítóerő a kerekeken => nagyobb fékhatás mellett is csak később csúszik meg a gumi. És ez mindenképp előny a könnyű, kis göröngyökön is felpattanó japán kocsikkal szemben.
Az ABS-nél kulcskérdés, hogy mikor, mennyire veszi vissza a fékerőt. Lehet, hogy ez típusbetegség, de lehet egyedi hiba is. Egyébként tényleg nagyszerű találmánynak tartom, csak sokan azt hiszik, hogy az ABS-sel szerelt autó midig, mindenhol megáll. (ez persze nem neked szól, általánosítás. Te írtad is, hogy bőven időben fékeztél.)
Gyorshajtás
Elküldve: 2004. 03. 02. 12:48
Elküldve: 2004. 03. 02. 12:50
idézet:
Ezt írta Omega:
Most akkor a gépkönyv téved, vagy az oktató? Nekem ilyet külön nem tanítottak, mert sem a Suzuki Sedan-on, sem a (nem röhög!)ZIL-en, sem a MAN-on nem volt ABS.
Valaki jöjjön és mondja meg a frankót! Köll pumpálni az ABS-es féket, ha csúszik, vagy nem?[/quote]
Nyomni kell telitalppal, a többit bízd az elektronikára. Nálam most nem megy az ABS, mert meghalt a jobb első kerékszenzor, hát mit ne mondjak, néha nagyon hiányzik! De egyáltalán nem csodaszer, és tudni kell "használni".
Elküldve: 2004. 03. 02. 12:52
idézet:
Ezt írta Omega:
Most akkor a gépkönyv téved, vagy az oktató? Nekem ilyet külön nem tanítottak, mert sem a Suzuki Sedan-on, sem a (nem röhög!)ZIL-en, sem a MAN-on nem volt ABS.
Valaki jöjjön és mondja meg a frankót! Köll pumpálni az ABS-es féket, ha csúszik, vagy nem?[/quote]
Húha, itt két külön dologról van szó. Az ABS-es kocsi, ha csúszik, ott komoly baj van. Annak nem szabadna csúszni.
A pumpálás tényleg jó, ha csúszik a kerék, örömteli, hogy most, mikor már szinte minden új kocsit ABS-sel szerelnek, rájöttek a nagyokosok, hogy tanítani kellene. De ezt megtanítani kezdőknek, teszpályán, 30km/h-nál nemigen lehet.
Inkább el kellene látogatni mindenkinek a Hungaroringi pályára, ahol biztonságosan tanulhatja az ilyen dolgokat.
Elküldve: 2004. 03. 02. 12:56
Ui.: már írtam, májusban viszem a kicsikét, nagyon kíváncsi vagyok erre!
Elküldve: 2004. 03. 02. 13:03
idézet:
Ezt írta Omega:
Hopp, már megint elfogalmaztam... rossz volt a kérdésem. Szóval nem csúszott a kerék, ezért cserében viszont nem lassult az autó! Mintha túl 'szigorú' lenne az ABS-em. Így korrekt az esetleírásom
Ui.: már írtam, májusban viszem a kicsikét, nagyon kíváncsi vagyok erre![/quote]
Itt nagyobb a probléma, lehet, hogy nem kellene májusig várni.
Elküldve: 2004. 03. 02. 13:27
Ne menj előttem, mert nem követlek.
Mellettem se menj.
CSAK HAGYJ A FRANCBA BÉKÉN!
Elküldve: 2004. 03. 02. 14:14
idézet:
Ezt írta Scytam:
IMHO az ABS-nek nem csak az az áldásos hatása, hogy rövidebb fékúton megáll a kocsi, hanem az is, hogy "satufék" mellett is lehet irányítani a kocsit![/quote]
Mivel a kerék nem csúszik, hanrem pörög. Ugyanaz az oka a rövidebb féktávnak is.
idézet:
Ezt írta Studi:
Itt nagyobb a probléma, lehet, hogy nem kellene májusig várni.[/quote]
...lehet. Amúgy is van még 4-5 kisebb baja, amit jó lenne gariba elintézni...
Ui.: ha úgy viszem vissza a kocsit, hogy 'asszem' valami baja van az ABS-nek, nézzék meg, de nem találnak semmit, akkor nem nyúlnak le $-vel?![]()
Üdv
Elküldve: 2004. 03. 02. 19:07
Egyébként tényleg az irányíthatóság megtartása volt a cél, amikor az ABS-t kitalálták, az már csak mellékhatás, hogy jobban lassul vele az autó.
Viszont én is mihamarabb visszavinném az autót, ha nem jól lassul (elég egy necces szituáció és... meg egyébként is).
Elküldve: 2004. 05. 14. 06:40
® "A legjobb tanácsadók nem azok, akik különleges esetekben megmondják, hogy hogyan cselekedjünk; hanem azok, akik elkötelezett szellemiségükből és cselekedni vágyásukból adnak, majd ránk hagyják, hogy még ha sok hibával is de magunk találjuk meg a cselekvés véleményünk szerinti legjobb formáját."
Elküldve: 2004. 05. 14. 06:57
Idézet: studi - Dátum: 2004. márc. 2, kedd - 11:52
Valaki jöjjön és mondja meg a frankót! Köll pumpálni az ABS-es féket, ha csúszik, vagy nem?
ABS-es kocsit sose pumpállj!!! Ezzel kezdődik a gépkönyv. Vészfékezésnél úgysem pumpálsz mert be vagy sz@va és padlóféket nyomsz. Ha meg pumpálod akkor összezavarod a computert. Ha meg csattogva/szaggatva áll meg akkor a két oldalon nem egyforma a tapadás.
Elküldve: 2004. 05. 14. 07:19
Idézet: tolvaly - Dátum: 2004. máj. 14, péntek - 7:57
ABS-es kocsit sose pumpállj!!! Ezzel kezdődik a gépkönyv. Vészfékezésnél úgysem pumpálsz mert be vagy sz@va és padlóféket nyomsz. Ha meg pumpálod akkor összezavarod a computert. Ha meg csattogva/szaggatva áll meg akkor a két oldalon nem egyforma a tapadás.
Mindenképp rángatva áll meg, hisz állandóan váltakozik a fékerő attól függően, hogy blokkol(na)-e a kerék, vagy sem. Ez némi hanggal is jár + fékpedálon is érezni, de abban max igazad van, hogy pumpálni nem szabad. Jah, meg ki az, akinek vészfékezéskor ideje meg kedve van pumpálni. Egyébként nekem az a véleményem, hogy az ABS-t egyszerűen nem lehet megfizetni, egy nagyon-nagyon jó dolog és almondhatatlanul örülök, hogy sikerült olyan autót vennem (már úgy fél éve), amiben van.
Elküldve: 2004. 05. 14. 07:31
Idézet: Drummaster - Dátum: 2004. máj. 14, péntek - 6:19
A..."mindenképpen rángatva áll meg"..részre , ott azért gáz van . Vagy az enyémben van elektromos fékerőelosztó és/vagy a "rángatósokban nincs", talán azért.
A többi maximálisan igaz.
Elküldve: 2004. 05. 14. 07:52
Idézet: Drummaster - Dátum: 2004. máj. 14, péntek - 8:19
Nekem
Elküldve: 2004. 05. 14. 07:52
Idézet: tolvaly - Dátum: 2004. máj. 14, péntek - 8:31
A többi maximálisan igaz.
Az UAZ-odban?
Elküldve: 2004. 05. 14. 07:59
Idézet: Omega - Dátum: 2004. máj. 14, péntek - 8:52
Elküldve: 2004. 05. 14. 08:16
Idézet
2004. máj. 14., 07:56
Gyorshajtásért és rég lejárt jogosítványáért jelentette fel a salgótarjáni rendőrkapitányság Demszky Gábor főpolgármestert az elmúlt héten - értesült a ***********.
A politikust a 21-es főúton, Hatvan és Salgótarján között állították meg.
Hogy fog így dudálgatni a kátyúira?
Elküldve: 2004. 05. 14. 08:34
Az ABS-es autónak taposni kell a féket. Az emberek 95%-a nem tudja úgy kezelni a fékpedált, hogy jobb hatást érjen el, mint működő ABS-szel. A maradék 5% pedig tudja, hogy nem kell satuféket nyomni, hanem csak annyit, hogy az ABS épp ne dolgozzon, vagy épphogy egy kicsit dolgozzon.
Az ABS bizonyos 'slip'-pel dolgozik. Ez azt jelenti, hogy enged a kerekeknek egy bizonyos mértékű megcsúszást, aztán visszavesz a fékerőből. Azért írok bizonyost, mert rengeteg ABS-szoftver van, és vannak eltérések a beavatkozás pillanatát és nagyságát érintően.
A pumpálást pedig nem úgy kell végrehajtani, hogy ráugrik az ember a fékre, aztán le, majd előlről az egész! Rá kell ugrani a fékre, de csak akkora erővel nyomni, hogy az ABS épphogy beavatkozzon, majd éppen csak annyira visszaengedni, hogy az ABS ne dolgozzon. Ez a fékpedál útján talán 1-2 mm-t jelent, de inkább csak az erőn érezni. Ezt gyakorolni kell.
Az ABS-es kocsi rángatva áll meg működő ABS-szel. Gondoljunk bele: hol az egyik kerék csúszik meg, hol a másik, aztán ugyanezeken a kerekeken eltérő időben csökken a fékerő. Ez miatt reakcióerők, -nyomatékok jelentkeznek az autón. Az autótól is függően, de valamennyi rázás jelentkezik az autón.
I cry when angels deserve to die"
/System Of A Down - Chop Suey!/
Elküldve: 2004. 05. 14. 09:01
Idézet: Csirke - Dátum: 2004. máj. 14, péntek - 9:34
Pont száraz aszfalton nem hosszabb a fékút ABS-szel
SZERK: legjobb tudomásom szerint szárazon azért ne hosszabb a fékút ABS-szel (természetesen egy átlagos sofőrt, nem pedig egy autóversenyzőt figyelembe véve), mert egy ember sokkal kevésbé tudja kiszámítani a csúszáshatárt, mint az elektronika. Így az elektronika - ahogy leírtad Te is - pont a csúszáshatáron (illetve pillanatokig az fölött) tartja a fékerőt, kisebb rángatásokkal. Ennél csak akkor tudna rövidebb lenni a fékút, ha a fékerőt lehetne pont a csúszáshatár alatt tartani. Ez szinte csak laboratóriumi körülmények között, tökéletesen homogén felszínen, tökéletes állapotú gumikkal, fékekkel és tökéletes fékező lábbal elképzelhető, így a gyakorlatban kizárt.
Nedves/havas/jeges úton pedig azért fordulhat elő, hogy hosszabb a blokkolásgátlós fékút, mert előfordulhat, hogy olyan alacsony a tapadás, hogy az ABS a fékpedál legkisebb érintésére is bekapcsol, így gyakorlatilag nem fékez az autó. Ha blokkolna, sokkal hamarabb megállna, mintha nem blokkol, de nem is nagyon fékez.
Szerkesztette: Satriani 2004. 05. 14. 09:09 -kor
Elküldve: 2004. 05. 14. 09:08
Idézet: Csirke - Dátum: 2004. máj. 14, péntek - 9:34
Mutasd már be ezt, amikor tényállás van, és meg kell állni... Satu, és kesz, többre nincs időd.

Súgó
A téma zárva.