HWSW Informatikai Kerekasztal: Dopping a sportban - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (47 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Dopping a sportban Értékeld a témát: -----

#261 Felhasználó inaktív   tocsa 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2004. 08. 27. 12:48

Idézet: -NoVa- - Dátum: 2004. aug. 27., péntek - 13:37

Országúti bringánál voltak durvább dolgok is, ugyan nem az olimpián, de a dopping topicban nem off. Egy versenyző akkor hagyta abba, amikor verseny után az edzője vérátömlesztésre kötelezte, hogy jópár liter tiszta vérrel higítsák fel a teljesítményfokozókkal felpumpáltat. Feleannyi mennyiséget nem kapott még, mint amit az edzője követelt, de már akkor nem bírta tovább, mindene fájt, leállíttatta, abbahagyta a versenyt, és kórházba ment. Elvileg pár decin múlt az élete. A bringás karrierjét ezután végleg feladta.

Az semmi!

Az EPO-t előszeretettel tolták országútisok, mert megemelkedik a vér oxigénszállító kapacitása, a vér jóval több oxigént is szállítani tud az izmoknak, és ez különösen egy 6 órás etapnál, hegyi emelkedőknél (ahol már a füleden is levegőt vennél), nagyon jól jön. Az EPO természetesen is jelen van a szervezetben, a szintje növelhető természetes úton: magaslati edzőtáborozással. Nem hiába olyan jók hegymászásban a nepáli serpák! Magaslaton élnek, az EPO szintjük magas!

Na mind1, az EPO doppingnak viszont az egyik mellékhatása, hogy besűrűsödik tőle a vér. És bizony ha túladagolják, akkor elérkezhet az a pont is, ahol már az a bika erős szív, aminek a nyugalmi pulzusa 40 alatti, még az sem bírja pumpálni a vért. Legalább egy versenyző már halt meg verseny közben ilyen szívelégtelenség / szívleállás / szívroham miatt. Nagyon durva. Erre tényleg lehet mondani, hogy halálra kokszolták magukat. :(

Szerkesztette: tocsa 2004. 08. 27. 12:49 -kor

#262 Felhasználó inaktív   Lipton 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 08. 27. 12:50

Idézet: Henci Papa - Dátum: 2004. aug. 27., péntek - 13:33

Most kaptam ezt a mailt:

No comment  :(

Szerintem ez az "elmélet" sok helyen megbukik.

Hólyagmosás nem lehetett, mert egy ellenőr végig a sportoló mellett van.
Idegen ember vizeletét nem lehet betölteni, mert egy sima DNS teszten azonnal bukik a dolog. Egy ilyen tesztet szerintem 1-2 perc alatt meg tudnak csináni.
Ha saját vizeletet töltenek be akkor az jóval korábban kellett produkálni, a tiszta időszakban. Ez akár hónapokkal előtte is lehetett, nem tudom, hogy addig eltartható e a pisi. :) Ha egy hónapos negatív vizelet van, az az egy hónap van a versenyig, akkor már nincs sok értelme doppingolni.
Korábban írták itt, hogy hiába töltenek be másik vizeletet, akkor is ki lehet mutatni a doppingot. Ez gondolom azért van, mert korábban kell betölteni, még mielőtt a versenyszámot megkezdi. Ameddig meg a verseny tart gondolom "szennyezett" lesz a tiszta minta.

#263 Felhasználó inaktív   tocsa 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 08. 27. 12:52

Ha a súlyemelő tényleg anabolikus szteroidot használt, akkor nem tudom miben bízott, hogy nem vaszik észre. Talán csodában?
Bár ha eddigi mintái negatívok voltak. Nem hiszem, hogy trükközni tudott volna. Ki is ellenőrzi a WADA-t?
A másik oldalon meg elállt a versenytől egy magyar, ő tuti kokszolt, mert nem mondták, hogy megsérült volna.
:think:
Mi a franc folyik itt?

#264 Felhasználó inaktív   Rive 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Idézet: Lipton - Dátum: 2004. aug. 27., péntek - 13:50

...

Tudtommal DNS-tesztet jelenleg nem végeznek, de nem is két perc.
Elköltöztem :-)

#265 Felhasználó inaktív   Brett Shaw 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Idézet: Rive - Dátum: 2004. aug. 27., péntek - 13:47

Mert pl. már én is jártam úgy - pl. egy-egy hátizsákos túrán -, hogy egész napi folyamatos vedelés mellett alig-alig jött valamit.

Egyik alkalommal a folyadékbevitel volt úgy 5-6-7 liter körül, időtartam 10-12 óra, táv valamivel több, mint ötven kilométer, a zsák 20 kiló, a hőmérséklet 30 körül. Meg - szerencsére - szél.

Még másnapra se jöttem teljesen rendbe.

Bizony! Ne felejtsük az e-mail irója nem biztos, hogy orvos, sőt biztos, hogy nem az. :)

Most tekintsük el Pikótól...de több más orvos is nyilatkozta igenis, van olyab erős pszihés gát, hogy ivás ellenére sem tud az ember pisilni!

Szerkesztette: Brett Shaw 2004. 08. 27. 12:53 -kor

NE ESS PÁNIKBA! ...és mindig legyen nálad törülköző!
ASUS M4A785T-M|AMD Phenom II X2 550 BE@3500MHz|AC Freezer 64Pro|4x1 GB GEIL VALUE PC3-10660 CL9|PowerColor HD3870|OPTIARC AD-7243S|KINGSTON SKC300 60GB SSD+WD 500 GB SATAII|GENIUS SW-HF 5000 5.1|CHIEFTEC A80 450W|HP LP2275W 22" TFT|Windows 7 Ultimate 64 bit

#266 Felhasználó inaktív   Henci Papa 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 08. 27. 12:53

Idézet: Rive - Dátum: 2004. aug. 27., péntek - 13:47

Mert pl. már én is jártam úgy - pl. egy-egy hátizsákos túrán -, hogy egész napi folyamatos vedelés mellett alig-alig jött valamit.

Egyik alkalommal a folyadékbevitel volt úgy 5-6-7 liter körül, időtartam 10-12 óra, táv valamivel több, mint ötven kilométer, a zsák 20 kiló, a hőmérséklet 30 körül. Meg - szerencsére - szél.

Még másnapra se jöttem teljesen rendbe.

Az egy kicsit más tészta. Egy "lenyugodott" szervezetben itatással 4 óra alatt könnyen lehet akár 200 ml-t is produkálni - szerintem. Nekem sikerülne.  :D

Amúgy meg nem azért raktam be a mailt, hogy ezt fogadjátok el tényként, hanem hogy vitassuk meg - vélemények, stb. Ne engem támadjatok, oks?  :respect:  Bár valóban nem jeleztem, hogy a véleményetekre vagyok kíváncsi.  :(  Mea Culpa.
Élj úgy, hogy a hajdani gyermek aki voltál, ne szégyelljen téged, a felnőttet.
Fórumszabályzat X@r1 X@r2
Lehetsz tökös gyerek, de csak Nekem lehet makkos az avatarom! :)

#267 Felhasználó inaktív   tocsa 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 08. 27. 12:55

Idézet: Rive - Dátum: 2004. aug. 27., péntek - 13:52

Szerintem nincs gyors DNS teszt. De azért nem értem, hogyha sokmillió dollárt kap a WADA, akkor miért nincs DNS teszt: egyértelműen kiderülne, hogy próbálkozott-e más pisijével.

#268 Felhasználó inaktív   tocsa 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 08. 27. 12:59

Idézet: Henci Papa - Dátum: 2004. aug. 27., péntek - 13:53

Az egy kicsit más tészta. Egy "lenyugodott" szervezetben itatással 4 óra alatt könnyen lehet akár 200 ml-t is produkálni - szerintem. Nekem sikerülne.  :D

Amúgy meg nem azért raktam be a mailt, hogy ezt fogadjátok el tényként, hanem hogy vitassuk meg - vélemények, stb. Ne engem támadjatok, oks?  :respect:  Bár valóban nem jeleztem, hogy a véleményetekre vagyok kíváncsi.  :(  Mea Culpa.

Szerintem nem igazán volt lenyugodva.

Amúgy ha vettél már részt ilyen hosszan tartó teljesítmény túrán, akkor lehet, hogy tapasztaltad, hogy még célbaérés után 1-4 óra után is még viszonylagosan pörög a szervezet. Már annyira beállt a szíved a magasab tempóra. Természetesen visszaesik a pulzusod, de nem teljesen a nyugalmiba.

Én már sokszor voltam így, a legrosszabb ebben az, hogy hiába hullafáradt az ember, mégis nehezen alszik el, majdnem olyan, mintha lázas lennél. Főleg akkor volt ilyen velem, ha nem készültem a teljesítmény próbára, és úgy teljesítettem. Több helyen is olvastam, hogy ilyen esetekben a verseny utáni pár órában is nagy mennyiségű energiát éget el a szervezet.

De egy ilyen verseny nem annyira hasonlít mondjuk egy 5-6 órás teljesítmény próbához.

#269 Felhasználó inaktív   Lipton 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 08. 27. 13:00

Idézet: Rive - Dátum: 2004. aug. 27., péntek - 13:52

Lehetne végezni, akkor nem lenne ilyen vád, hogy másét adja le.

Nem tudom mennyi idő egy DNS teszt, de az amerika katonáknál ott volt Szaddam DNS mintája, hogy percek alatt le tudják ellenőrizni, hogy Őt kapták e el. Ezek után szerintem egy laborban ez tényleg csak percek kérdése lehet.

#270 Felhasználó inaktív   Rive 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 08. 27. 13:01

Idézet: Henci Papa - Dátum: 2004. aug. 27., péntek - 13:53

...

Az utolsó mondatra fordíts nagyobb figyelmet :) És az a terhelés igen-igen messze volt egy olimpiai naptól.

Nem téged támadtalak. Szimplán az az írás tényleg egetverő baromság :down:

#271 Felhasználó inaktív   tocsa 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 08. 27. 13:03

Idézet: Lipton - Dátum: 2004. aug. 27., péntek - 13:50

Szerintem ez az "elmélet" sok helyen megbukik.

Hólyagmosás nem lehetett, mert egy ellenőr végig a sportoló mellett van.
Idegen ember vizeletét nem lehet betölteni, mert egy sima DNS teszten azonnal bukik a dolog. Egy ilyen tesztet szerintem 1-2 perc alatt meg tudnak csináni.
Ha saját vizeletet töltenek be akkor az jóval korábban kellett produkálni, a tiszta időszakban. Ez akár hónapokkal előtte is lehetett, nem tudom, hogy addig eltartható e a pisi. :) Ha egy hónapos negatív vizelet van, az az egy hónap van a versenyig, akkor már nincs sok értelme doppingolni.
Korábban írták itt, hogy hiába töltenek be másik vizeletet, akkor is ki lehet mutatni a doppingot. Ez gondolom azért van, mert korábban kell betölteni, még mielőtt a versenyszámot megkezdi. Ameddig meg a verseny tart gondolom "szennyezett" lesz a tiszta minta.

Végülis lehet, hogy lefagyasztva el van tárolva tiszta időszakból saját vizelet, és azt használja föl.
De akkor azt nem értem, hogy amikor szúrópróba szerű ellenőrzéskor közvetlenül a polgármester mellől a pódiumról eltávolították az öltönybe öltözött atlétákat ellenőrzésre, akkor mit csináltak? Hirtelen rohantak a hűtőhöz, majd megmikrózták egy kicsit a pisit, aztán fel a katéterrel és pisiltek? Nemár!

Hát nem tom.  :think: Eléggé valószerűtlen. Ha mégis csaltak, akkor azt valami elképesztően ügyesen tették (de nem eléggé ügyesen)!

#272 Felhasználó inaktív   daxko 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 08. 27. 13:05

Idézet: Lipton - Dátum: 2004. aug. 27., péntek - 14:00

Lehetne végezni, akkor nem lenne ilyen vád, hogy másét adja le.

És honnan vennéd a mintát tőle, hogy összehasonlítsd a DNS-t?
Utána honnan vennél mintát, hogy összehasonlítsd, hogy amit mintát vettél az a sajátja? ...

Idézet

Nem tudom mennyi idő egy DNS teszt, de az amerika katonáknál ott volt Szaddam DNS mintája, hogy percek alatt le tudják ellenőrizni, hogy Őt kapták e el.
:nevet2:

#273 Felhasználó inaktív   Rive 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 08. 27. 13:07

Idézet: Lipton - Dátum: 2004. aug. 27., péntek - 14:00

Nem tudom mennyi idő egy DNS teszt, de az amerika katonáknál ott volt Szaddam DNS mintája, hogy percek alatt le tudják ellenőrizni, hogy Őt kapták e el. Ezek után szerintem egy laborban ez tényleg csak percek kérdése lehet.

Valamit nagyon félreolvastál.

Az amerikaiak rendelkeztek a célszemélyhez tartozónak gondolt DNS-mintákkal, ám pl. a romok alól előbányászott cafrangok ellenőrzése offline módon, laborban történt.

Egy DNS-vizsgálat tudtommal több nap is lehet, pláne, ha kevés és szennyezett a minta. Mint pl. a vizeletben található nagyon(!) kevés nukleinsav.

Egyébként ezt is át lehetne verni. A teszthez a DNS-t szaporítani kell. Elég, ha az idegen vizelethez relative kevés, valóban a sportolótól származó DNS-t kevernek. Ez elnyomja az idegen DNS-t. Pláne, ha esetleg az idegen vizeletet még szűrik is.

#274 Felhasználó inaktív   tocsa 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 08. 27. 13:09

Idézet: Henci Papa - Dátum: 2004. aug. 27., péntek - 13:33

"Idézet egy orvostól...

EZEK UTAN KERDESES SZAMOMRA HOGY TUDOK-E MEG ORULNI MAGYAR ARANYNAK..."

Hát ez a baj. Azért én megengedem magamnak, hogy örüljek a kajak-kenu érmeknek (sőt, helyezéseknek is!). Hiszek benne, hogy ők nem doppingolnak, óriási edzésmunkával és evezéstechnikai szakértelemmel érik el ezeket az eredményeket. Számomra a női négyes ezüstje  abizonyíték, hogy ők tiszták. Különben a németek nem tudták volna őket megverni.

Azért női K-2-ben remélem jól elpáholjuk őket. De nekem az se baj, hogyha a várakozásokkal ellentétben esetleg még dobogósok sem lesznek. Akkor is óriási telejsítményt produkál mindenki, aki egyáltalán döntőbe jutott (nem csak a magyarok!)!

#275 Felhasználó inaktív   Henci Papa 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 08. 27. 13:11

Idézet: Rive - Dátum: 2004. aug. 27., péntek - 14:01

...
Nem téged támadtalak. Szimplán az az írás tényleg egetverő baromság :down:

Akkor bocsi, valamit félreértelmeztem.  :respect:
Élj úgy, hogy a hajdani gyermek aki voltál, ne szégyelljen téged, a felnőttet.
Fórumszabályzat X@r1 X@r2
Lehetsz tökös gyerek, de csak Nekem lehet makkos az avatarom! :)

#276 Felhasználó inaktív   Lipton 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 08. 27. 13:11

Idézet: daxko - Dátum: 2004. aug. 27., péntek - 14:05

Utána honnan vennél mintát, hogy összehasonlítsd, hogy amit mintát vettél az a sajátja? ...

Mintát pl lehetne ott a helyszínen venni a sportoló véréből, csak egy kis szúrás. Ehhez hozzá tartozik, hogy ha ott veszik tőle a vért, akkor 100%, hogy az Ő DNS-e van meg.

A nevetést értem, de remélem nem rajtam röhögsz, én ezt újságban olvastam és ha belegondolsz nem lehetetlen. Valahogy ellenőrizni kellett kit kaptak el.
A másik dolog meg az, hogy mára már ez nem annyira komoly vizsgálat, lehet kapni OTTHONI DNS vizsgáló felszerelést. Te otthon szépen meg tudod nézni, hogy az apukád e az apukád. :)

#277 Felhasználó inaktív   tocsa 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 08. 27. 13:12

Idézet: daxko - Dátum: 2004. aug. 27., péntek - 14:05

Az alap DNS mintát gondolom nem pisiből kéne venni. Vérből, vagy más mintából, ami nem manipulálható.

A pisiből való DNS elemzéshez nem értek, de nyilvánvalóan megoldható.

Azt nem értem, hogy mi a nevetni való.

Szerkesztette: tocsa 2004. 08. 27. 13:13 -kor

#278 Felhasználó inaktív   Lipton 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 08. 27. 13:12

Idézet: tocsa - Dátum: 2004. aug. 27., péntek - 14:03

Végülis lehet, hogy lefagyasztva el van tárolva tiszta időszakból saját vizelet, és azt használja föl.
De akkor azt nem értem, hogy amikor szúrópróba szerű ellenőrzéskor közvetlenül a polgármester mellől a pódiumról eltávolították az öltönybe öltözött atlétákat ellenőrzésre, akkor mit csináltak? Hirtelen rohantak a hűtőhöz, majd megmikrózták egy kicsit a pisit, aztán fel a katéterrel és pisiltek? Nemár!

Hát nem tom.  :think: Eléggé valószerűtlen. Ha mégis csaltak, akkor azt valami elképesztően ügyesen tették (de nem eléggé ügyesen)!

A vizletben van valamenyi hámsejt is, nem sok de van. Ezeken látni lehetne a fagyasztás nyomait, ezért fagyasztani biztos nem lehet úgy, hogy ne károsodjon.

#279 Felhasználó inaktív   Rive 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2004. 08. 27. 13:13

Idézet: Lipton - Dátum: 2004. aug. 27., péntek - 14:11

A másik dolog meg az, hogy mára már ez nem annyira komoly vizsgálat, lehet kapni OTTHONI DNS vizsgáló felszerelést. Te otthon szépen meg tudod nézni, hogy az apukád e az apukád. :)

Figyi, szerintem nézz utána, hogy miket is írsz :nevet:

Ui.: ez még mindig nem a "Bolygó neve: Föld" vagy mi a szösz :nevet:

Szerkesztette: Rive 2004. 08. 27. 13:14 -kor

#280 Felhasználó inaktív   daxko 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 08. 27. 13:13

Idézet: Lipton - Dátum: 2004. aug. 27., péntek - 14:11

Mintát pl lehetne ott a helyszínen venni a sportoló véréből, csak egy kis szúrás. Ehhez hozzá tartozik, hogy ha ott veszik tőle a vért, akkor 100%, hogy az Ő DNS-e van meg.

Veszünk vért, hogy megállapítsuk, a vizelet az övé-e. Akkor már nem lenne egyszerűbb a vérből vizsgálódni? ;)

Téma megosztása:

• (47 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.