idézet:
Ezt írta Etele [aki néha Draco]:
Honnan tudod, hogy valami működik-e vagy sem, ha soha nem próbálták még ki????????????[/quote]
Szerintem mindegyik harcművészet képessé tesz saját magad megvédésére, ha elég magas szinten űzöd. Az aikidoban a legmagasabb ez a szükséges szint talán, az igen kifinomult mozgásoknak, melyeket éles helyzetben gondolkodás nélkül szempillantás alatt kellene alkalamzni. Ezenkívül ha láttál aikido edzést, a gyakorlatok valós helyzetekre épülnek: megragadják a ruhádat, feléd futnak, ütnek, késsel szúrnak, stb.
Az aikido, sokan elfelejtik, nem ősi, hanem modern harcművészet (20. század első fele), és a japán harcművészetekben gyökerezik (jujitsu, kardforgatás stb.), de rengeteg új technikát az alapító Ueshima fejlesztett ki, mégpedig azzal a céllal, hogy az utcán meg tudja magát védeni. Az indította erre, hogy kiskorában az apját rendszeresen összeverték. Azonban az aikido feltöltődött ideológiákkal, és talán nagyobb mértékben erről szól. A mozgás segít harmóniát teremteni.
Tehát az aikido egy ősi alapokon nyugvó modern harcművészet, melynek technikái a modern korok követelményeinek is megfelel. Az más kérdés, hogy ezeknek a technikáknak az alkalmazása milyen nehéz és mennyi gyakorlás szükséges.
Harcművészetek, önvédelmi- és küzdősportok
Elküldve: 2003. 12. 13. 08:53
Elküldve: 2003. 12. 13. 08:56
idézet:
Ezt írta Piftuka:
Fentebb szóba kerültek az akciófilmek sztárjai; Van Damme is.
Nos, lehet nem szeretni (speciel kis koromban nagyon szerettem a filmjeit), de nem olyan "balerina", mint ahogy többen mondják.
Én úgy tudom, hogy nyert kick box versenyt is, úgyhogy azért csak nem lehet "piskóta" a pali.
Leglátványosabban pedig -tetszik, nem tetszik- ő csinálja a kick box-ot, mert a balettnak köszönhetően hihetetlen hajlékony maradt.
[/quote]
Ez így van. Kb 10 éve még engem is lenyűgőzött az, hogy milyen szép látványos fordoló, repülő, földalatti rúgásokat csinált és valljuk be őszintén, hogy legtöbbünk ezeknek a filmeknek hatására kezdte el a karatét vagy kickboxot vagy akármit. Aztán amikor ott voltam edzéseken és már láttam, azt hogy nagyjából mi mennyit ér a küzdelemben, utána már csak röhögtem azokon a mozdulatokon, amit művelt. Valós küzdelemben egy ilyen repülőrúgás kábé a taj részeg helyi szócsók ellen használható egy félig képzett bunyós ellen semmit nem ér.
1. Látványosnak látványos, de a legnehezebben kivitelezhető technika. Nagyon sokat kell ahhoz gyakorolni, hogy az ember egyáltalán jól tudja csinálni hát még hatékonyan.
2. A legkönnyebben hárítható támadás. Ugyanis csak el kell lépni előle, azt mielőtt visszanyerné az egyensúlyát jöhet a kontra, akármi.![]()
A Segal mozdulatai lehet, hogy kevésébé látványosak, de hogy hatékonyabbak az holtziher. Mondom én ezt, aki kickboxolt.Csak színésznek, hát... Bár ha nem szerepel, akkor most biztos nem lenne ennyi aikidós.
A Ving Tsun és a Wing Tsun az ugyanaz? Csak, mert pesten V-vel hirdetik az eredeti meg a W-s, nem?
Elküldve: 2003. 12. 13. 09:01
idézet:
Ezt írta Piftuka:
Igazából a Shaolin kung-fu és a ninjutsu a kedvencem (előbbi a sokrétűsége, filozófiája és a csodálatos mozgáskombinációk miatt, utóbbi a fegyveres harc speciális volta és a "veszélyérzet" kifejlesztése miatt), de hát ezekkel soha nem foglalkozhatom (előbbivel azért, mert nem áll szándékomban beköltözni a kolostorba, utóbbival azért, mert tudtommal Magyarországon nincs jelen).
[/quote]
Tévedsz. Biztos, hogy oktatják a ninjutsut, mert láttam, de hogy milyen szinten arról gőzőm sincs. Amit én láttam az csak bohóckodásnak tűnt számomra.
[ 2003. december 13.: Erős Pista szerkesztette a hozzászólást ]
Elküldve: 2003. 12. 13. 10:16
idézet:
Ezt írta boyscout:
na és akkor ott van még Jet Li és a wushu is
[url="http://"http://www.jetli.com/hungary/jetli_wushu.php?bw="]Jet Li a wushuról[/url]
[/quote]
Hú, ez "brutális". Ezek a leghajlékonyabb harcművészet művelők (meg a Shaolin kung-fu-sok) ! Éppen nemrég kaptam egy múvit a haveromtól, amelyen wushu bemutató van.
Hát amiket ezek megcsinálnak !!!Nekifut az emberke, felugrik a levegőbe, megpördül háromszor a tengelye körül, majd a gravitáció által spárgában "földbecsapódik".
Pattognak, mint a nikkelbolha és rendszerint valami óriásit "taknyolnak", de nem sérülnek. Ez a lényeg; tudatosan vágják földhöz magukat. De hihetetlen, hogy nem szakad ín és a csontok nem zúzódnak porrá.
Amikor néztem ezt a múvit, az jutott eszembe, hogy ezek az emberek mindazt megcsinálják élőben, amit egy Jet Li filmben a számítógépes grafika állít elő.![]()
![]()
![]()
"A magad tetteiért akkor is te vagy a felelős, ha más a hibás."
Elküldve: 2003. 12. 13. 10:31
idézet:
Ezt írta special:
Jet Li nem ember...[/quote]
Ha már filmsztároknál tartunk, meg kell említeni Chuck Norris-t is. Kyokushin világbajnokságot nyert. (Én ki nem néztem volna belőle.)
Valamint Dolph Lundgren az egyik kedvenc tanítványa volt a kyokushin atyjának, Oyamának.
Elküldve: 2003. 12. 13. 10:34
Elküldve: 2003. 12. 13. 10:40
idézet:
Ezt írta Flynn:
Azt hallottam, Jet Li-nek lelassítják a mozdulatait amikor filmezik, hogy a néző élvezni tudja.[/quote]
Ezt már én is hallottam. De először Bruce Lee-ról. Például, amikor pont Chucky játszotta a rossz fiút, mondták Lee-nek, hogy egy kicsit lassítson, mert túl gyors. Ez után mondta Chucky, hogy még szerencse, hogy tudta a koreográfiát, mert különben reagálni sem tudott volna Lee-re olyan gyors volt!
Elküldve: 2003. 12. 13. 10:52
idézet:
Ezt írta special:
Az aikido, sokan elfelejtik, nem ősi, hanem modern harcművészet (20. század első fele), és a japán harcművészetekben gyökerezik (jujitsu, kardforgatás stb.), de rengeteg új technikát az alapító Ueshima fejlesztett ki, mégpedig azzal a céllal, hogy az utcán meg tudja magát védeni.[/quote]
Ueshiba Morihei-nek hívták a kisöreget.
[url="http://"http://aikido.lap.hu"]Aikido.lap.hu[/url]
Elküldve: 2003. 12. 13. 11:02
[url="http://"http://kihon.aikido.org.hu/readings/osensei.html"]Interjú O-Sensei-jel[/url]
Elküldve: 2003. 12. 13. 11:12
idézet:
Az Aikidoban egyáltalán nincs támadás. Támadni azt jelenti, hogy a szellemiség elveszett. Ragaszkodunk a teljes ellent nem állás elvéhez, azaz, nem állunk ellen a támadónak. Így nincs ellenfél az Aikidoban. A gyôzelem az Aikidoban a masakatsu és agatsu; minthogy a magad oldalára állítasz mindent az Ég küldetésének megfelelôen, korlátlan erôt birtokolsz.[/quote]
Hozzáteszem, hogy aikidos technikával is lehet támadni, azonban onnan az már nem Aikido...
Elküldve: 2003. 12. 13. 11:27
idézet:
Ezt írta Limonade Joe:
Ha egy kicsit föl akarod nyomni a súlyodat akkor sör-pizza csokoládé![]()
Félretéve a tréfát. Mielőtt elmész egy edzésre, egy hónapot töltsél el egy kis futással, fekvőtámasszal, hasizommal, gugolással és nyújtással. Napi 30 percről menj fel 60-ra. Lehet egy kis súlyzóval (max 2kg) is dolgozni. Emlékszem, hogy amikor az első karate edzés után hazamentem, azt hittem hogy szétszakadok. Pedig előtte heti öt edzés (+ meccs) kézilabda megvolt. Sz'al nem 0-ról indultam.[/quote]
Rendben, meglesz (bar nem nullarol indulok en semkosarlabdaztam meg bringaztam... csak vissza kellene hozni a format)
Date of Birth : 1980.06.05 5:00am
GPG Fingerprint : CB92 F781 84F4 4701 987B 3B82 791E 7F92 A6F6 A67E
Elküldve: 2003. 12. 13. 11:39
idézet:
Ezt írta Tomszakármennyi:
A Muay Thai Box lényege hogy bárkit letudj küldeni a földre akár mekkora vagy akármilyen erős! Összetörni nem fognak, de ha jársz rendesen jó kondicióba hoznak és kemény leszel! Az elején még nem fogsz full contact-ban verekedni és nem is fognak szanaszét verni hisz akkor senki sem kezdené el!
Szerintem menj és próbáld ki nekem be jött a Thai Box nagyon csak aztán már haverok, buli, F*nta és így már én se járok!
Ezt a sportágat inkább azoknak ajánlom akik szeretik csépelni a másikat nem pedig figurákat meg különböző csiribiri trükköket bemutatni!
Egyszerű, de nagyon hatékony![/quote]
![]()
Elküldve: 2003. 12. 13. 11:46
idézet:
Ezt írta special:
... mégpedig azzal a céllal, hogy az utcán meg tudja magát védeni. Az indította erre, hogy kiskorában az apját rendszeresen összeverték. Azonban az aikido feltöltődött ideológiákkal, és talán nagyobb mértékben erről szól. A mozgás segít harmóniát teremteni.
Tehát az aikido egy ősi alapokon nyugvó modern harcművészet, melynek technikái a modern korok követelményeinek is megfelel. Az más kérdés, hogy ezeknek a technikáknak az alkalmazása milyen nehéz és mennyi gyakorlás szükséges.[/quote]
Manapsag egy modon tudod magad megvedeni pl egy 8-ker sotet sikatoraban... ugy hogy nem mesz oda!!! Barmilyen jo is vagy, barmilyen kuzdosportban, a varatlanul jovo orv tamadasra nem lehet felkeszulni... nem beszelve arrol az esetrol ha a tamadonal kes vagy pisztoly van (ami ugye nem ritka manapsag)... ilyenkor kapasbol remenytelen a helyzet.
Mindezt csak azert, hogy elkeruljuk a felreerteseket... akr milyen jol megtanulsz verekedni, nem mondhatod azt, hogy biztosan meg tudod vededni magad az utcan!
(vitaba kar belemenni... az index forumon huszon Xezer hozzaszolas utan sem jutottak dulore ebben az ugyben)
Elküldve: 2003. 12. 13. 11:47
A fiatal Oyama hihetetlen tehetség volt, Shotokan karatét tanult. Minden ellenfelét legyőzte, míg egyszer találkozott egy kis öregemberrel, aki törékenynek tűnt, mégis könnyedén kivédte az ifjú támadásait. Mikor Oyama kifáradt, megkérdezte az öreget, hogy hogyan tudná fejleszteni magát. Az öreg így válaszolt:
"A fizikai támadásaid félelmetes erejűek, de a sima egyenes mozdulataid nem elegendőek ellenem. Próbáld kiaknázni a körkörös technikákban rejlő lehetőségeket.
Ezután Oyama felköltözött egy hegyre és 14 hónap majd 3 év elszigetelt gyakorlással kifejlesztette a kyokushin karate alapjait.
[url="http://"http://www.siofok.com/karate/sosai.htm"]Masutatsu Oyama[/url]
Elküldve: 2003. 12. 13. 11:51
Elküldve: 2003. 12. 13. 12:31
idézet:
Ezt írta Flynn:
...kifejlesztette a kyokushin karate alapjait.[/quote]
Brutalis egy sportmunkahelyemen egyik srac gyuri mar jopar eve (nemtom hany danos mar... talan 2) ennek ellenere edzotaborbol ha megjon nemnagyon lehet raismerni
![]()
Elküldve: 2003. 12. 13. 12:35
idézet:
Ezt írta Sniper:
Brutalis egy sportmunkahelyemen egyik srac gyuri mar jopar eve (nemtom hany danos mar... talan 2) ennek ellenere edzotaborbol ha megjon nemnagyon lehet raismerni
[/quote]
Az bizti. Láttam egy bemutatón, hogy a csajnak úgy alárúgtak pontközépen, hogy megemelkedett a földről!És nem nagyon látszott rajta, hogy meghatódott volna tőle!
Elküldve: 2003. 12. 13. 12:46
idézet:
Ezt írta Flynn:
Ha már filmsztároknál tartunk, meg kell említeni Chuck Norris-t is. Kyokushin világbajnokságot nyert. (Én ki nem néztem volna belőle.)
Valamint Dolph Lundgren az egyik kedvenc tanítványa volt a kyokushin atyjának, Oyamának.[/quote]
en is ilyentet tanultam, sotet arcokkal szemben mar nem 1x kellett hasznalnom. sajnos mar nem jarok edzesekre mert a mester elment, masik jott, azzal meg nem voltam elegedett.
kene gyakorolni mert a rozsda megeszi az embert is. de mar csak ezt kene folytatni!
Elküldve: 2003. 12. 13. 13:14

Súgó
A téma zárva.