Idézet: Carmaged - Dátum: 2005. jún. 14., kedd - 16:53
Aha. A teljes kórházprivatizáció nem véletlenül nem valósult meg egyik országban sem. Sőt, az angolok sem véletlenül államosították vissza. Tanulmányozni kellene kicsit az egészségügyüket...
Egyetemeket privatizálni? Miből pénzelnéd őket? Tandíjból? Arra is hiteleket vetetnél fel? Kizárnál százezreket (nem túlzok, én sem tudnám fizetni, bátyám sem tudta volna) a felsőoktatásból? Ha meg állami költségvetésből, akkor verheted a melled, hogy már nem közalkalmazottak, a költségeket ugyanúgy az állam állja.
Ez nem fiskális szigor. Még mindig nem adtál érdemi választ.
korhazak: cost centerek egyedul a fejkvota beszedeseben erdekeltek jelenleg es amgekapott penzt zerus hatekonysaggal koltik el, folyik el a kezuk kozott. az allamnak azokban aszektorokban kellen csak benn maradni, amik tenyleg nehezen oldhatoak meg profit alapon.
Egyetemeket privatizalni, igen. szedjenek tandijat, tamogassak oket azok a cegek akik szamara kepzett munkaerot termelnek. egyebken mar reszben most is ez folyik. En bokross alatt voltam egyetemista, akkor meg nem volt diakhitel. elmentem az egyetem mellett dolgozni. az angolszas orszagokban az van, hogy dolgozol 1-1.5 evet hogy elkezdhess egy egyetemet. az ingyenesseg egyebkent a beka sebbe ala tornazta le a magyar egyetemek szinvonalat es az egyetemi oklevelek piaci erteket. Most jelenleg MBA-com es igen, kitermelem a szemeszterhez szukseges felevi 150kHUF-ot. Ha az egyetem magan, akkor bizony az alkalmazottak mar nem kozalkalmazottak.
az allamnak ki kell vonulnia mindenhonnan ahol csak tarsadalmi karokat okoz. Tovabba nem tud az orszag eltartani 800000 kozalkalmazottat. Es sajnos azis igaz, hogy a 2002-ben megadott egyszeri 40%-os berfejlesztes 4 ev elorehozott osszberfejlesztese volt, igy most az van, hogy bizon 1-2 evre a kozszferaban be kene fagyasztani a bereket.
Tovabbi dolgok:
- az osszes allam altal dotalt kozalapitvany dotalasat mexuntetni. az alapitvanyok a civil szferaba valok
- egyhazak tamogatasat abbafejezni. egyhazak tessenek tizedet vagy akarmit szedni a hivektol.