HWSW Informatikai Kerekasztal: Államháztartástan - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (128 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Államháztartástan Értékeld a témát: -----

#141 Felhasználó inaktív   Drummaster 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2004. 03. 09. 10:28

idézet:
Ezt írta Litium:

Egyes helyeken persze a gondolatmeneted teljesen logikus valószínüleg azoknál a termékeknél amelyek a saját kis fogyasztói kosaradban elökelő helyeken szerepelnek....Feltételezem szeretsz autókázni

;)

Ja és még valami nem az egyént kell nézni hanem a társadalmat mert csak ott érvényesülnek a piacgazdaság szabályai.

Ja még valami mert asszem nem vagyok eklég érthető mondok még egypéldát más megközelitséből:

tegyük fel hogy havonta 30 000 forintot költök üzemanyagra a benzin áfáját hirtelen leviszik így már csak 15 000 kell költenem. Ugyan szeretek autózni de döntenem kell mi a célszerübb:

-A fennmaardó összeget másik preferált termékre költöm (pl veszek sok Edelweist
-Növelem a megtakaritásaim (pl igen magasak a kamatok)

és ez nem csak ezektől függ hanem még attól is hogy hány éves vagyok ;)

Lásd életciklus elmélet (igaz ez inkább Amerikában működik) :

tehát az ember az élete elején többet költ (pl diáhitelt vesz fel utánna megtakarít (mondjuk van egty jó munkája)

idősebb korára pedig az igényei valamint a lehetőségei (anyagi és egyébb is) lekorlátozódik....
[/quote]

Itt van a kutya elesve, a sok hülye, idióta elmélet, ami mindent megmutat, csak a társadalmi igényeket nem. Pár vízfejű a bőrfotelből megmondja, hogy nekem mi az igényem. lol. Nem az én kis kosárkámról van szó, és csak úgy autókázni sem szeretek. Munkaeszköz, semmi más. A piacgazdaság nagyban úgy működik, hogy aki olcsóbban ad minőséget, attól vesznek. Kész. A mikrogazdaságban ez úgy működik, hogy inkább kidobják és lenyelik a veszteséget, de nem adják kedvezőbb áron.

#142 Felhasználó inaktív   Hasse 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 03. 09. 10:30

Idézet: Ez írta Litium:

Mert attól hogy 100 ft helyett 80 adják nem fogják megvenni az emberek.100 ft helyett 20 ért meg még átszállítanin sem érdemes .....Meghát emberi büszkeséggondolj bele te sem lennél hajlandó dolgozni egy bizonyos fizetés alatt inkább raktároznád a szellemi kapacitásod...
;)

Nem rossz példa. Csak a szellemi kapacitásunkkal nem lehet utat lezárni vagy kiönteni a minisztérium elé.

Szerkesztette: Hasse 2004. 04. 04. 02:08 -kor

#143 Felhasználó inaktív   Litium 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 03. 09. 10:30

idézet:
Ezt írta Thrawn:

Na itt a baj. :mad: Valahol olvastam egy érdekes mondást. Szó szerint nem tudom idézni, de valahogy így hangzott: Az államférfit az különbözteti meg a politikustól, hogy a politikus a következő választásokra gondol, az államférfi meg a következő generációkra.
Ha így nézzük, nálunk csak politikusok vannak, államférfiak sehol.
[/quote]

Nem szeretnék demagóg lenni de (és előjáróban zárójelben én hogy csinálnám: BOkros vissza szabad kéz és megmondanám az embereknek itt b*meg lesz 2-3 évig utánna viszont annyira egézséges növekedési pályrára állunk hogy 10 éven belül eu szinten vagyunk)

Világos hogy nem lehet megcsinálni nem lehet megmagyarázni azt az embereknek hogy most nem de majd.Mert akkor éhen halnak vagy utcára mennek ill leváltják a kornmányt.A legszegényebbknek nem fosz tudni semmit megmagyarázni.és egy politikusank (tiszteségesnek) rájuk is gondolni kell..

#144 Felhasználó inaktív   Litium 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 03. 09. 10:31

idézet:
Ezt írta Hasse:

Nem rossz példa. Csak a szellemi kapacitásunkkal nem lehet utat lezárni vagy kiönteni a minisztérium elé.
[/quote]

Viszont lehet más felé szavazni....4 évenként...

#145 Felhasználó inaktív   Drummaster 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 03. 09. 10:33

idézet:
Ezt írta Litium:

Mert attól hogy 100 ft helyett 80 adják nem fogják megvenni az emberek.100 ft helyett 20 ért meg még átszállítanin sem érdemes .....

Meghát emberi büszkeséggondolj bele te sem lennél hajlandó dolgozni egy bizonyos fizetés alatt inkább raktároznád a szellemi kapacitásod...

;)
[/quote]

Hát...nem egészen így van. Meg fogják venni az emberek, mert azok, akik eltartják a kereskedelmet, azoknak minden fillér számít, a 20 forint is. Sőt, azt a 20 forintot is el fogják költeni másra, ha nem is azonnal.

#146 Felhasználó inaktív   Litium 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 03. 09. 10:34

idézet:
Ezt írta Drummaster:

Itt van a kutya elesve, a sok hülye, idióta elmélet, ami mindent megmutat, csak a társadalmi igényeket nem. Pár vízfejű a bőrfotelből megmondja, hogy nekem mi az igényem. lol. Nem az én kis kosárkámról van szó, és csak úgy autókázni sem szeretek. Munkaeszköz, semmi más. A piacgazdaság nagyban úgy működik, hogy aki olcsóbban ad minőséget, attól vesznek. Kész. A mikrogazdaságban ez úgy működik, hogy inkább kidobják és lenyelik a veszteséget, de nem adják kedvezőbb áron.
[/quote]

Nem nem kitalálják hanem figyelik a folyamatokat...Ezrféle hatás van mindent figyelembe kell venni....nem tudom lehet hogy nem vagyok elég érthető ajánlom Samuelson könyvét mikroökonomia....ha azt elovasod (2000 oldal) akkor világosabb lesz az egész...

#147 Felhasználó inaktív   Thrawn 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 03. 09. 10:35

idézet:
Ezt írta Litium:

Viszont lehet más felé szavazni....4 évenként...
[/quote]

Az sem jó. Akkor meg arra szavazol, akit 4 évvel előtte leváltottál.
S minthogy az egész galaktikában nem találtak értékesebbet, mint az értelem, mindenütt segítették fölvirradni. Ők lettek a csillagmező földművesei; vetettek, s néha arattak is. És néha, egykedvűen, gyomlálni is kényszerültek.

#148 Felhasználó inaktív   Litium 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 03. 09. 10:36

idézet:
Ezt írta Drummaster:

Hát...nem egészen így van. Meg fogják venni az emberek, mert azok, akik eltartják a kereskedelmet, azoknak minden fillér számít, a 20 forint is. Sőt, azt a 20 forintot is el fogják költeni másra, ha nem is azonnal.
[/quote]

Az emberek megvennék de ennyiért nem kerül piacra....Hanem kiöntik vagy bezuzatják....Ami egyébként logikus hm vagy inákk emberi magatartás....

#149 Felhasználó inaktív   Drummaster 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 03. 09. 10:41

idézet:
Ezt írta Litium:

Nem nem kitalálják hanem figyelik a folyamatokat...Ezrféle hatás van mindent figyelembe kell venni....nem tudom lehet hogy nem vagyok elég érthető ajánlom Samuelson könyvét mikroökonomia....ha azt elovasod (2000 oldal) akkor világosabb lesz az egész...
[/quote]

Világos, mint a vakablak. Úgy csinálják, mint itthon, amikor van pofájuk kijelenteni, hogy a megyar átlagkereset 100 000 Ft. Átlagosítanak. lol. Hülyék, hát ha megnézem az itt 3 műszakban dolgozó szalagmunkás és a Széles Gábor fizetését, aztán odaadom az adatokat a vízfejűeknek, simán, szemrebbenés nélkül kijelentik, hogy ők átlagosan 6 milliót keresnek havonta, közben meg a szalagmunkás 50 000-et, a Széles meg 11 950 000-et.

#150 Felhasználó inaktív   Drummaster 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 03. 09. 10:43

idézet:
Ezt írta Litium:

Az emberek megvennék de ennyiért nem kerül piacra....Hanem kiöntik vagy bezuzatják....Ami egyébként logikus hm vagy inákk emberi magatartás....
[/quote]

Na ez az. Miért is? Emberi magatartás? Ezzel hogy lehet magyarázni egy súlyos gazdasági problémát?

#151 Felhasználó inaktív   Hasse 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 03. 09. 10:56

Idézet: Ez írta Drummaster:

Világos, mint a vakablak. Úgy csinálják, mint itthon, amikor van pofájuk kijelenteni, hogy a megyar átlagkereset 100 000 Ft. Átlagosítanak. lol. ...

Addig jó, amig nem pofára, hanem tudományos alapokon csinálják a statisztikát. Mint amikor betelefonáltak a rádióba, hogy az X párt nyert nyilvánvalóan, hiszen mind a tíz ismerőse arra szavazott.

Szerkesztette: Hasse 2004. 04. 04. 02:07 -kor

#152 Felhasználó inaktív   Drummaster 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 03. 09. 11:02

idézet:
Ezt írta Hasse:

Addig jó, amig nem pofára, hanem tudományos alapokon csinálják a statisztikát. Mint amikor betelefonáltak a rádióba, hogy az X párt nyert nyilvánvalóan, hiszen mind a tíz ismerőse arra szavazott.
[/quote]

Hát, a tudomány ez esetben nem a matek, hanem a szociológia lenne...

#153 Felhasználó inaktív   lameXpert 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Kitiltott

Elküldve: 2004. 03. 09. 11:08

idézet:
Ezt írta Drummaster:

Nem egészen értem. Ha van egy jó minőségű termékem, amiből x áron el tudok adni y darabot. De Juli néni már nem veszi meg, mert neki az x ár magas. Viszont ha x-10% áron adom, akkor ugyanúgy az y darabot el tudom adni és Juli néni is már meg tudja venni, azaz Marcsi néni is, Pista bácsi is. Miért nem nyilvánvaló, hogy ha ugyanolyan minőséget olcsóbban adnak, azt sokkal többen tudják megvenni? Kidobni, megsemmisíteni jobb?
[/quote]

Ezt az eladótól, termelőtől kéne megkérdezni elsőre. Keményen vedd ide Rive szavait a termelésről és a körülményekről.
¤
® "A legjobb tanácsadók nem azok, akik különleges esetekben megmondják, hogy hogyan cselekedjünk; hanem azok, akik elkötelezett szellemiségükből és cselekedni vágyásukból adnak, majd ránk hagyják, hogy még ha sok hibával is de magunk találjuk meg a cselekvés véleményünk szerinti legjobb formáját."

#154 Felhasználó inaktív   Rive 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 03. 09. 11:08

idézet:
Ezt írta Drummaster:
Rive és Liti: Még mindíg nem értem, hogy miért éri meg inkább kidobni, bezúzni, elégetni, vagy hatalmas pénzeken raktározni, mint olcsóbban (nem gyanúsan olcsón) eladni mindet? Alapvető fogyasztási cikkek, élelmiszer, ilyesmi, főleg amelyeknek a szavatossági ideje rövidebb. Vannak olyan marketek, ahol mázsaszámra dobálják ki a tejet/tejterméket, pékárut, zöldséget, húsárut. Ha olcsóbban (nem veszteségesen) adnák, el tudnák adni mindet (vagy sokkal többet), nem lenne veszteségük, és a vásárlók is elégedettebbek lennének, visszajárnának oda.[/quote]

A biztonságos működéshez elég tekintélyes raktárkészlet és ráhagyás kell. Ennek egy része természetes módon selejtbe kerül.
A fennmaradó raktárkészletek kordában tartására szolgálnak egyébként az akciók. Bevált, alkalmazott, működő módszer a kármentésre.

Apropó, a multkoriban az egyik nagyáruház háta mögött láttam kukázni néhány 'Szááááz fooorint' árust, szóval csak óvatosan :D :D :D
Elköltöztem :-)

#155 Felhasználó inaktív   lameXpert 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Kitiltott

Elküldve: 2004. 03. 09. 11:12

idézet:
Ezt írta Hasse:

[/quote]

Viszont lehet nem végrehajtani és munkalassítani. Közben mutogatni, hogy más mindig hülye. Meg demagógolni is lehet.
¤
® "A legjobb tanácsadók nem azok, akik különleges esetekben megmondják, hogy hogyan cselekedjünk; hanem azok, akik elkötelezett szellemiségükből és cselekedni vágyásukból adnak, majd ránk hagyják, hogy még ha sok hibával is de magunk találjuk meg a cselekvés véleményünk szerinti legjobb formáját."

#156 Felhasználó inaktív   Drummaster 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 03. 09. 11:13

idézet:
Ezt írta Rive:

A biztonságos működéshez elég tekintélyes raktárkészlet és ráhagyás kell. Ennek egy része természetes módon selejtbe kerül.
A fennmaradó raktárkészletek kordában tartására szolgálnak egyébként az akciók. Bevált, alkalmazott, működő módszer a kármentésre.

Apropó, a multkoriban az egyik nagyáruház háta mögött láttam kukázni néhány 'Szááááz fooorint' árust, szóval csak óvatosan :D :D :D
[/quote]

:D lol...Vágom amúgy, ami raktározást és a készletkérdést illeti, ez (is) a munkám. Amúgy nem kell feltétlenül tekintélyes raktárkészlet (just in time), annál inkább körültekintő tervezés. Na, de ez már nagyon off. :)

#157 Felhasználó inaktív   Drummaster 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 03. 09. 11:14

idézet:
Ezt írta lameXpert:

Viszont lehet nem végrehajtani és munkalassítani. Közben mutogatni, hogy más mindig hülye. Meg demagógolni is lehet.
[/quote]

Igen, sőt! Van, ahol ezek erénynek számítanak...

#158 Felhasználó inaktív   Rive 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 03. 09. 11:22

idézet:
Ezt írta Drummaster:
:D lol...Vágom amúgy, ami raktározást és a készletkérdést illeti, ez (is) a munkám. Amúgy nem kell feltétlenül tekintélyes raktárkészlet (just in time), annál inkább körültekintő tervezés. Na, de ez már nagyon off. :)[/quote]

A termelő meg ki van szolgáltatva a környezetnek, meg a palántának. Ha a saláta megérett, akkor vinni kell a piacra, és mindenképpen el kell adni.
Persze, ha valaki jól tervez, megfelelő növényt választ és van lehetősége beleszólni a természet munkájába...

Amíg a TV-szakmában voltam gyakorlaton, az egyik alkatrész-nagyker felvásárolta az OIRT-CCIR hangnorma-átalakításhoz használt paneleket a többi boltból, bagóért. Utána adták a szervizeknek, drágán.

Rá fél évre leálltak a normaátalakítások, és talán a fele készletül rájukrohadt. De addigra már a felvásárlásra költött pénz többszörösét bekaszálták a dolgon...

Még annyit hozzá - tej-kérdésben - hogy ha valaki a hoszabb távú piacbővülésre spekulál, akkor a teheneit egy gyengébb időszakban is etetnie kell, vagy a bővülésre nem tud időben reagálni.

Ha egy demonstartív lépés társadalmi 'haszna' nagyobb, mint amennyit az eladásból kapna...

[ 2004. március 09.: Rive szerkesztette a hozzászólást ]
Elköltöztem :-)

#159 Felhasználó inaktív   Litium 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 03. 09. 11:26

idézet:
Ezt írta Drummaster:

:D lol...Vágom amúgy, ami raktározást és a készletkérdést illeti, ez (is) a munkám. Amúgy nem kell feltétlenül tekintélyes raktárkészlet (just in time), annál inkább körültekintő tervezés. Na, de ez már nagyon off. :)
[/quote]

A just in time rendszer azért nem működik mindenhol.....Finoman fogalmazva....

#160 Felhasználó inaktív   Drummaster 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 03. 09. 11:51

idézet:
Ezt írta Litium:

A just in time rendszer azért nem működik mindenhol.....Finoman fogalmazva....
[/quote]

Persze, mert nem lehet mindenhol működtetni...

Téma megosztása:

• (128 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.