idézet:
Ezt írta Drummaster:
Nos, a KSH adatokat leszámítva nem érzem úgy, hogy túlságosan nagyokat tévednék...[/quote]
"Igazából azt tudnám elképzelni, hogy béreket az áremelésekkel összhangban és hasonló mértékben emeljék, hogy ne legyen reálbér-csökkenés, vagy csak minimális mértékben. Azért az mégsincs rendben, hogy az alapvető fogyasztási cikkek az elmúlt 3 évben átlagosan 80-120%-al emelkedtek (van olyan is, ami 250-280%-al), a bérek meg átlagosan 15-35%-al."
"hol emelkedtek a reálbérek 15%-ot? "
Pl ezekre utaltam.....
[ 2004. március 12.: Litium szerkesztette a hozzászólást ]
Államháztartástan
Elküldve: 2004. 03. 12. 09:55
Elküldve: 2004. 03. 12. 09:56
idézet:
Ezt írta Litium:
Nem tuom drumm sértődés ne legyen de szerintem nem ártana néhány alapadatnak alapfogalomnak utánna nézni.Elég furcsa hogy valaki ennyit tévedjen az infláció mértékével kapcsolatban.[/quote]
Pl. itt: [url="http://"http://www.ksh.hu/pls/ksh/docs/"]Központi Statisztikai Hivatal[/url]
Samott
Elküldve: 2004. 03. 12. 10:03
idézet:
Ezt írta Litium:
"Igazából azt tudnám elképzelni, hogy béreket az áremelésekkel összhangban és hasonló mértékben emeljék, hogy ne legyen reálbér-csökkenés, vagy csak minimális mértékben. Azért az mégsincs rendben, hogy az alapvető fogyasztási cikkek az elmúlt 3 évben átlagosan 80-120%-al emelkedtek (van olyan is, ami 250-280%-al), a bérek meg átlagosan 15-35%-al."
"hol emelkedtek a reálbérek 15%-ot? "
Pl ezekre utaltam.....
[ 2004. március 12.: Litium szerkesztette a hozzászólást ][/quote]
Remélem Te még sosem tévedtél semmiben. Mindenesetre én most megyek és felkötöm magam, de ha van időd, eljöhetsz ide és személyesen lőhetsz főbe. Nah, köszönöm a kellemes beszélgetést mindenkinek.
Elküldve: 2004. 03. 12. 10:04
Elküldve: 2004. 03. 12. 10:07
idézet:
Ezt írta Drummaster:
Remélem Te még sosem tévedtél semmiben. Mindenesetre én most megyek és felkötöm magam, de ha van időd, eljöhetsz ide és személyesen lőhetsz főbe. Nah, köszönöm a kellemes beszélgetést mindenkinek.[/quote]
Nem akartam sértődést...Tudod Drummaster én nagyon hamar és nagyon sok embertől megkapatam mert hülyeségeket beszéltem...Biztosan emlékszel még....ÉN nem bántásból írtam amit írtam....Csak a további felesleges viták elkerülése végett.Sajnálom ha megsértődtél nem ez volt a cél.
Legyen már PEACE![]()
Elküldve: 2004. 03. 12. 10:10
idézet:
Ezt írta Litium:
Alakul a gazdaság (szerintem ez is idevág):
Trippon Mariann a CIB Bank elemzője szerint bár a folyó fizetési mérleg hiánya a konszenzusnál jobb lett, nagy meglepetést a KSH nemrég kiadott külker-statisztikája után mégsem okozott. Trippon szerint folytatódnak a kedvező folyamatok és a magyar export szépen teljesít. A vártnál jobb, ám 26 havi csúcsot jelentő februári 7,1 százalékos inflációval kapcsolatban úgy vélekedett, mindenképpen kedvező, hogy az élelmiszer-drágulás üteme csökken. Trippon elmondta, hogy az infláció várhatóan áprilisban és májusban tetőzik, ám azt követően csökken, így év végére 6,5 százalék várható.
Török Zoltán a Raiffeisen Értékpapír Rt. elemzője hasonlóan vélekedett a fizmérleg-hiányról. A szakember kiemelte: fontos, hogy kedvezően alakulnak a külkereskedelmi folyamatok.
A januári fizmérleg-adatra vonatkozó prognózisok még a szerdán napvilágot látott, kellemes meglepetést okozó KSH-külkeradatok előtt készültek, amelyek után már valószínűbb volt egy jobb fizmérleg-hiány, így a pénteken napvilágot látott makroadat hatásai szerényebbek lehetnek - vélekedett Barcza György, az ING Bank elemzője. Nem nagy ügy tehát a januári mutató, ám jócskán megerősíti a forint pozitív trendjét, vagyis az euróárfolyam megcélozhatja a 250-es szintet. A szakember úgy véli, zavart okozhat, hogy az MNB közleményében 2003-as januári adatként az első felülvizsgálat utáni, 200 milliós deficit szerepel, holott tavaly decemberben azt közölte a jegybank, hogy a hiányt a második felülvizsgálat után 261 millió euróra korrigálja
(napionline)[/quote]
Érdekes azt hittem hogy a piac jobban reagál.A forint-euro árfolyam stagnál....Kedves jegybank nem kéne már megvágni az alapkamatot????
Elküldve: 2004. 03. 12. 10:28
idézet:
Ezt írta Drummaster:
Remélem Te még sosem tévedtél semmiben. Mindenesetre én most megyek és felkötöm magam, de ha van időd, eljöhetsz ide és személyesen lőhetsz főbe. Nah, köszönöm a kellemes beszélgetést mindenkinek.[/quote]
Megis hogy lehet igy elni... nem tudod, hogy tavaly mekkora mertekben nottek a realberek, es hogy mekkora volt az inflacio (legalabb 2 tizedes jegyig!)... hogy tudsz igy estenkent elaludni?Most komolyan, kepes vagy ezen megsertodni? Nincs olyan ember aki mindenhez ert (na jo lameXpert-et leszamitva
)
Samott
Elküldve: 2004. 03. 12. 10:36
idézet:
Ezt írta Samott:
Nincs olyan ember aki mindenhez ert (na jo lameXpert-et leszamitva)
[/quote]
szerintem Lamexpert tobben van!![]()
![]()
Elküldve: 2004. 03. 12. 10:38
idézet:
Ezt írta Samott:
..... Nincs olyan ember aki mindenhez ert Samott[/quote]
Én nem értem, hogy....![]()
® "A legjobb tanácsadók nem azok, akik különleges esetekben megmondják, hogy hogyan cselekedjünk; hanem azok, akik elkötelezett szellemiségükből és cselekedni vágyásukból adnak, majd ránk hagyják, hogy még ha sok hibával is de magunk találjuk meg a cselekvés véleményünk szerinti legjobb formáját."
Elküldve: 2004. 03. 12. 12:48
idézet:
Ezt írta Litium:
Érdekes azt hittem hogy a piac jobban reagál.A forint-euro árfolyam stagnál....Kedves jegybank nem kéne már megvágni az alapkamatot????[/quote]
Most pont a jegybank töketlenkedése bizonytalanítja el a piacot. Mindenki azt várja, hogy namost végre kihasználja az alkalmat - minden normális helyen ez történne...
Ha bizonyos lesz, hogy J ügynök tojik az egészre, akkor majd megint jön egy spekulációs hullám, az országra meg ki lehet írni, hogy 'Az utolsó csapja le a villanyt!'![]()
Elküldve: 2004. 03. 12. 12:52
idézet:
Ezt írta Drummaster:
Abban az esetben tudok egyetérteni veled, ha törvényi hatállyal tiltják az áremeléseket is.
Mellesleg - nem teljesen vág témába - pont most lesz az, hogy a gyógyszereknél az állam befagyasztja az árakat. Érdekes...[/quote]
Jézus ereje. A államilag szabályozott ár teljesen versenyidegen, így a piacgazdaság azon feladata, hogy az erőforrások elosztását optimalizálja, sérül. Az állam feladata (részben) az lenne, hogy a piaci mechanizmusok által megfelelően ki nem szolgált állampolgárokat redisztibúció segítségével megpróbálja felzárkóztatni, beintegrálni a társadalomba, a gazdaságba.
Nos ami a közalkalmazottakat érinti, nyilvánvalóan hasznos munkájukat nem megkérdőjelezve mégiscsak felhívnám a figyelmet arra, hogy a privát szférának kell kitermelnie az ő bértömegüket is, amit az állam adók és egyéb járulékok formájában szed be. "Érdekes" módon fel sem merült az közalkalmazotti szféra működésének racionalizálása, aminek a végén kevesebb emberrel több munkát lehetne elvégeztetni magasabb bérszínvonal mellett, ráadásul csökkenhetne az állami elvonás mértéke, vagy máshova lehetne csoportosítani az erőforrásokat.
Nem kell különösebb közgazdaságtani ismeret annak belátásához, hogy az egyszeri, nagy mértékű bértömeg-emeléssel járó fiskális megterhelés mennyire nem indokolható egy erőteljes, néhány éven át tartó fokozatos felzárkóztatással összevetve. Az egyszeri hatalmas kiadás ugyanis szemben áll a folyamatosság elvével. Az forrásokat máshonnan kell elvonni, és nyilvánvaló, hogy ebből a privát szférára is áthárítanak egy nagy részt, ami amellett, hogy pénzt csoportosít át a piacról a redisztribúció irányába, még kiszámíthatatlan is, ami ellensége az üzleti életnek. Nem beszélve arról, hogy a rossz fiskális politika okozta bizonytalanság erősödésével, az állam számára nyújtott hitelek drágulásával és a növekvő államadósság törlesztésére egyre több pénzt pazarlódik el. Nem folytatom, hogy ez hogyan gyűrűzik tovább a monetáris rendszerre, mivel ennek vagyunk immár második éve szemtanúi.
Ha azt hisszük, hogy az olyan populista intézkedéseknek, mint a közalkalmazotti béremelés, nem fizetjük meg keményen az árát, az súlyosan el van tévedve. Számomra a legdühítőbb ára ennek az ország Euro-övezethez való csatlakozásának a kitolása. Súlyos évekkel és százmilliárdokkal fogunk megfizetni az ostobaságunkért, ez már most látszik.
[ 2004. március 12.: special szerkesztette a hozzászólást ]
Elküldve: 2004. 03. 12. 13:02
idézet:
Ezt írta special:
. "Érdekes" módon fel sem merült az közalkalmazotti szféra működésének racionalizálása, aminek a végén kevesebb emberrel több munkát lehetne elvégeztetni magasabb bérszínvonal mellett...
[ 2004. március 12.: special szerkesztette a hozzászólást ][/quote]
Nem csak hogy felmerült, hanem tavaly komoly létszámleépítések voltak. Csak az FMEP-nél 15%-os leépítés volt. Nem átcsoportosítás, vagy ilyesmi, hanem 15%-ot kirúgtak. Idén is lesz, csak még nem tudni, milyen mértékű.
Elküldve: 2004. 03. 12. 13:07
idézet:
Ezt írta Drummaster:
Nem csak hogy felmerült, hanem tavaly komoly létszámleépítések voltak. Csak az FMEP-nél 15%-os leépítés volt. Nem átcsoportosítás, vagy ilyesmi, hanem 15%-ot kirúgtak. Idén is lesz, csak még nem tudni, milyen mértékű.[/quote]
No igen, mikor már elfogyott a pénz, akkor már muszáj. A muszáj nyomása alatt pedig nem biztos, hogy van idő tervezni, átgondolni...a racionalizálni nem annyit tesz, hogy ugyanazt csináljuk ugyanúgy, csak kicsiben. Ahogyan a reform sem az, hogy egy nem működő modellt megpumpálunk még több pénzzel...agrárgazdaság, bankkonszolidáció stb.
Elküldve: 2004. 03. 12. 13:15
idézet:
Ezt írta special:
No igen, mikor már elfogyott a pénz, akkor már muszáj. A muszáj nyomása alatt pedig nem biztos, hogy van idő tervezni, átgondolni...a racionalizálni nem annyit tesz, hogy ugyanazt csináljuk ugyanúgy, csak kicsiben. Ahogyan a reform sem az, hogy egy nem működő modellt megpumpálunk még több pénzzel...agrárgazdaság, bankkonszolidáció stb.[/quote]
Fordítva volt. Először rúgták ki őket, aztán volt a bérfejlesztés. De ennyi, nincs kedvem ebben a témában állást foglalni. Tegyék ezt meg a nálam tájékozottabbak. Én inkább majd csak olvasom és tanulok.
Elküldve: 2004. 03. 12. 13:22
idézet:
Ezt írta Drummaster:
Fordítva volt. Először rúgták ki őket, aztán volt a bérfejlesztés. [/quote]
Hm.
Ugyanannyi pénzből ez így logikus... A sorrend meg tulajdonképpen mindegy is.
Elküldve: 2004. 03. 12. 14:34
Elküldve: 2004. 03. 12. 14:50
idézet:
Ezt írta Drummaster:
Tegyék ezt meg a nálam tájékozottabbak. Én inkább majd csak olvasom és tanulok.[/quote]
Azert a velemenyedet nyugodtan elmondhatod...
Samott
Elküldve: 2004. 03. 12. 14:54
idézet:
Ezt írta ono-sendai:
Az euróbevezetés 2009-2010-re való kitolásnák lebegtetéséről mi a véleményetek? Pláne annak a fényében hogy Berlin és Párizs mennyire nem tartja be a maastrichti kritériumokat, azzal érvelve hogy nekik fontosabb a gazdasági növekedés és a munkahelyek megtartása mint egy 3 éve kötött szerződés.[/quote]
+ ha hamar csatlakozunk vegeter a bizonytalansag (egyseges eros penzugyi rendszer resze leszunk)
- sokkal tobb korlat ami a fejlodest is visszafog(hat)ja
Picit csuszhatna, mert akkor tobb szabadsagunk lenne a gazdasag fejlodeset elosegiteni (egyszeruen rugalmasabb a mostani helyzet annak minden kockazataval egyutt)
Samott
Elküldve: 2004. 03. 12. 17:17
idézet:
Ezt írta Samott:
Picit csuszhatna, mert akkor tobb szabadsagunk lenne a gazdasag fejlodeset elosegiteni (egyszeruen rugalmasabb a mostani helyzet annak minden kockazataval egyutt)
Samott[/quote]
Ejj, ráérünk arra még.........
® "A legjobb tanácsadók nem azok, akik különleges esetekben megmondják, hogy hogyan cselekedjünk; hanem azok, akik elkötelezett szellemiségükből és cselekedni vágyásukból adnak, majd ránk hagyják, hogy még ha sok hibával is de magunk találjuk meg a cselekvés véleményünk szerinti legjobb formáját."
Elküldve: 2004. 03. 12. 17:27
idézet:
Ezt írta Samott:
+ ha hamar csatlakozunk vegeter a bizonytalansag (egyseges eros penzugyi rendszer resze leszunk)
- sokkal tobb korlat ami a fejlodest is visszafog(hat)ja
Samott[/quote]
Kifejtenéd bővebben a hátrányát, mielőtt elmesélnék 3 oldalnyi előnyét?![]()

Súgó
A téma zárva.