HWSW Informatikai Kerekasztal: Forma-1 - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (357 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 37
  • 38
  • 39
  • 40
  • 41
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Forma-1 Értékeld a témát: -----

#761 Felhasználó inaktív   tus 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2004. 04. 09. 07:38

Idézet: GI - Dátum: 2004. április 8, csütörtök - 21:31

Mintha szárazon nem lett volna ennyivel gyorsabb a versenyeken a Ferrari....  :confused:

Suhámre utoljára most malájoknál kapott egy kis esőt, akkor mindenki beérte...
Elötte USA nagydíjon, 1 kör alatt -3 pozíció
Elötte brazíliában fogott gumifalat az esőben....

Szóval jó esőben... 1 éve 100%-osan szarabbul ment esőben versenyeken, mint a többiek...

És szóval a saját magyarázata is szánalmas volt az utolsó esős teljesítményére...

A másik az, ha egyszer annyira jó esőben, akkor miért magyarázkodik a teljesítménye miatt????

És természetesen a magyarázkodása is kamu volt az USA nagydíjon látottak miatt... Ezt kitárgyaltuk...

Ezt légyszi majd akkor mondjad, hogy  ha szárazon azonos időket futnak a kocsik... És ott helyszínen leesik az eső és a rajtkirály 2 seccel gyorsabb lesz, de addig ne.

Ezeket az edzéseket igazábol a kocsik miatt érdemes nézni amúgy is, nem az eredményekért. Számtalanszor letárgyaltuk, hogy akár egy pénteki szabadedzés eredménye sem mérvadó..

Persze azt a ferrari szurkolók hajlamosak ilyenkor már elfelejteni, hogy a BAR is csinált év elején pályacsúcsot... Csak akkor nem kérdezgetik, hogy józsi eredménye hol van....

Idézet

Elötte USA nagydíjon, 1 kör alatt -3 pozíció

Intermediettel mégszép hogy szakadó esöben nem gyorsabb, mint a többiek, akik kajak vizes - vízrevaló - gumival mennek. Amúgy akik Intermediettel mentek dobogósak lettek. (pl. Frentzen)

Nem az lesz a bajnok, aki a leggyorsabb köröket kocsikázza, hanem aki elött elsönek meglibben a "kockás asztalterítö" /Palik Laci/
:box2:  :pokeas:  :banghead:  :doom:
üdv
tus

#762 Felhasználó inaktív   MajaG 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 09. 07:49

Exkluzív interjú Ron Dennis-szel

2004. március 15. 
Az F1 Racing riportere február elején ült le beszélgetni Ron Dennis-szel. A McLaren csapatfőnökével a sok tárgyalás és elfoglaltság miatt nem volt könnyű összehozni a riportot. Matt Bishop végül washingtoni útjára kísérte el Dennis és az oda-vissza úton született az interjú.

Először David Coulthardról szeretnék beszélni. A kilencedik szezonját kezdi meg a McLarennél. Milyen kilátásai vannak?

Nem látom semmilyen akadályát annak, hogy világbajnok legyen, már ha tudunk megfelelő autót adni alá. Nagyon tehetséges versenyző, bár a tavaly bevezetett egy körös edzéssel nem tudott megbarátkozni. Szuzukában azonban megmutatta, hogy képes megbirkózni a feladattal.

Azt mondta, hogy Szuzuka csúcspont volt David számára. Valamennyi edzésen gyorsabb volt Kimi Räikkönennél. Ön szerint miért voltak korábban gondjai az edzéssel?

Mindenkiben van bizonytalanság. Mindenkivel megtörténhet, hogy olyan dolgok nem sikerülnek, amelyről tudjuk, hogy egyébként képesek lennénk megcsinálni. A bizonytalanság olyan dolog, amely a legtöbb sportolót sújtja. Ennek a következménye a teljesítmény romlása. Az a fontos, hogy a versenyző tisztában egyen a helyzettel és megpróbáljon kilábalni belőle. Biztosíthatom, hogy David nagyon keményen dolgozik azért, hogy újra formában legyen.

Ön szerint Szuzuka fordulópont volt David számára?

Szentül hiszem, hogy ez az ő éve lesz. Le kell tennie valamit az asztalra, mert lehet, hogy az idény első felében nyújtott teljesítménye dönt arról, hogy mi lesz vele 2005-ben. Gyorsnak kell lennie és az is lesz. Ha ez a teljesítmény a jövőben sikert hoz majd a számára - akár a McLarennél, akár egy másik istállónál - akkor ennek vele együtt az egész csapat örülni fog. David egy igazi úriember, az autóban és az autón kívül is.

Kiminek szintén problémái voltak az egy körös edzéssel, bár nem akkora, mint Coulthardnak. Miközben David a biztonságra ment, addig Kimi néha túlvállalta magát és a rajtrács végéről volt kénytelen startolni.

Ez így van. Egy Forma-1-es pilóta számára a legnehezebb feladat, megtalálni a saját korlátait. Kimi néha 'átesett rajta'. Kanadában megpróbálta a lehetetlent és 15 km/h-val gyorsabban próbált bevenni egy kanyart. Nyilvánvaló volt, hogy ez nem sikerülhet. Nem csoda, hogy kicsúszott. Az Európa Nagydíjtól kezdve Kimi nagyon magabiztosnak tűnt. Nemcsak az edzéseken, hanem a versenyeken. Hogyan értékeli az elmúlt évét?

Számomra nem kérdéses, hogy Kimi nagyszerű évet tudhat maga mögött. Biztos vagyok benne, hogy többször visszatekintett már és feltette magának a kérdést, hogy 'mi lett volna ha'. 'Mi lett volna, ha nem megy tönkre a motorom a Nürnburgringen, amikor fölényesen vezettem? Mi lett volna, ha Kanadában nem rontom el a körömet az edzésen.?' És így tovább. Tavaly többször mondtam neki, hogy mi egy csapat vagyunk. És csak olyan jó lehet, amennyire a csapat jó.

Kimi Räikkönen csak most 24 éves. Mire viheti a karrierje során?

Sokszor az a véleményem - és ezt jóindulatból mondom -, hogy Kimi 24 éve ellenére, 19 éves. Ezzel azt akarom mondani, hogy Kimi nagyon az autóversenyzésre koncentrál, miközben az élet egyéb területére nem fordít elég időt. A gokartból a Forma Renault-ba, onnan pedig egyenesen a Forma-1-be került. És mindezt rendkívül rövid idő alatt. Kimi nagyon sok szempontból még tinédzser. De nincs szüksége olyan játékszerekre, mint egy jacht, egy repülő vagy más 'játékszer'. Csak az autóversenyzésre és a magánéletre koncentrál. Ezért nagyon tisztelem, de hiányzó tinédzser évek azt jelentik, hogy bizonyos helyzetekben naivul viselkedik. A csapat minden segítséget megad a fejlődéséhez. Kimi nagyszerű interjúkat adott már eddigi is különböző magazinoknak, de nem szereti a sok embert és a tévékamerák előtt rendkívül bizonytalannak tűnik. Idővel azonban ez meg fog változni. Számomra fontos, hogy ez magától történjen, éppen ezért a médiatréning nem a McLaren által favoritizált megoldás. Néha kell valaki - nem feltétlenül rólam van szó - aki bizonyosl kérdésekben segít kialakítani a véleményét.

Miben mutatkozik meg Kimi naivitása?

A 'naív' szót használtam, de nem szeretném, hogy ezt negatívként értsék. Egy kicsit még fiatal, de ez minden. Kimi a maga útját járja. Tudom, hogy mit akar, és megvan mindene hozzá, hogy ez sikerüljön neki. Minél több versenyt szeretne nyerni és megszerezni a világbajnoki címet, feltéve, ha olyan autót adunk számára, amivelez sikerülhet. Ez a munkája.

Beszéltünk már Davidról és Kimiről is, de van egy harmadik versenyző, aki már szintén a csapat tagja: Juan-Pablo Montoya!

Juan-Pablo csak 2005-ben lesz aktuális, inkább a 2004-es szezonra koncentráljunk.

Megértem Önt Ron, de az olvasók többet szeretnének tudni arról, hogy miért döntöttek Juan-Pablo mellett.

Jó, de csak három idevágó kérdést vagyok hajlandó megválaszolni.

Első kérdés: Miért kürtölik világgá egy évvel korábban, hogy egy versenyző a csapathoz szerződik?

Frank Williams és én megegyeztünk abban, hogy csak akkor közöljük Montoya átszerződésének a tényét, ha abban mind a ketten egyet értünk. Végül azonban teljesen másképp alakult, mert egyre több spekuláció kapott szárnyra arról, hogy a pénz miatt hagyja ott a Williams-szet. De tudniuk kell, hogy nem a pénzzel salogattuk át Montoyát. Sokkal inkább az az oka, hogy Juan-Pablo meg van róla győződve, hogy a karrierje gyorsabban fejlődik a McLarennél. Úgy gondoltuk, hogy a bejelentéssel megállíthatjuk a spekulációkat.

Montoya kérdés 2: Soka Williams alkalmazottnak az a véleménye, hogy Juan-Pablo olyan versenyző, akivel nem könnyű együtt dolgozni. Tavaly például az a vád érte, hogy a maga részéről nem tett meg mindent azért, hogy világbajnok legyen. Gondolom így, hogy ide szerződött sokkal jobban figyelemmel követik a teljesítményét.

Természetesen így van. Ugyan azt érzem, mint amikor Ayrton Senna hozzánk jött. (Három évet versenyzett a Lotusnál, mielőtt 1988-ban átült volna a McLarenbe.) Ayrtont kívülről figyeltem egy jó ideje és láttam, hogyan milyen profin oldja meg a dolgait. Természetesen néha nehéz dolga volt. Ennek egy részét a fiatalsága illetve a Lotus számlájára írtam. A csapatnak sokkal inkább szüksége volt rá, mint neki a Lotusra. Juan-Pablo esetében hasonló dél-amerikai mentalitást vettem észre. Már régóta az F1-ben vagyok és úgy gondolom, hogy a csapat felkészült arra, hogy Juan-Pablo számára biztosítsa a jövőt. Julian Jacobi (Montoya menedzsere) nagyon jól látta meg, hogy a McLaren hozzá járulhat Juan-Pablo jövőjéhez. Úgy gondolom, hogy a csapat jó hatással lesz Juan-Pablo mentalitására. Ez nem kritika akar lenni a Williams felé, mert egy fantasztikus csapatról van szó. Sokkal inkább arról van szó, hogy a McLaren jobban tud bánni a dél-amerikai mentalitással, ezt vette észre Julian.

Juan Pablo egy rendkívül tehetséges pilóta. Szerződtetésében mennyire játszott szerepet, hogy azzal megakadályozzák, hogy esetleg a Ferrarihoz menjen?

Jó kérdés! Természetesen ez egy szempont volt. A McLarennél nagyon odafigyelünk a csapat és a vállalt hosszú távú stratégiájára. Ha erősíteni kívánjuk a csapatot, akkor fenn áll annak a lehetősége, hogy egyúttal gyengítsük az ellenfelet is. Azt hiszem abban mindenki egyetért velem, hogy Juan Pablo 2005-től nemcsak a McLarennek, hanem a Renault-nak és a Ferrarinak is érdekes lett volna. Persze emellett a képességei is nagyon sokat számítottak.

Most a Williams-ről kérdezem. Mit mond azoknak, akik azt hozzák elő, összejátszik régi barátjával Sir Frank Willams-szel. Gondolok itt Montoyára vagy akár Adrian Newey-re.

Ez egy negyedik Montoyára irányuló kérdés, és ön ezt nagyon jól tudja. De tudja mit! Legyen! Sokan kérdezik tőle, hogy 'Frank és Te hogy tudtok olyan jól kijönni, miközben az évek folyam sokan a Williamstól a McLarenhez igazoltak'. A válaszom a következő: először is, teljesen korrekt módon zajlottak le ezek a szerződtetések. Másrészt pedig - bár elsőre úgy tűnik, hogy ez egy egyirányú folyamat volt - , nemcsak a Williams-től jöttek el emberek, gondoljon arra, hogy Franknak egy évre volt szüksége, hogy Ayrtont magához csalogassa. Egy dolog mindig fontos volt és az is lesz: soha nem szegjük meg a szerződéseket. Emellett persze az adott személynek is megvan a saját választása, ami a karrierjét illeti. Szerintem - és ez a véleményemet Frank is osztja - annak, hogy Adrian Newey 1997-ben a McLarenhez szerződött az volt az oka, hogy nálunk technikai igazgató lehetett. Ez egy cél volt, amelyet ő a Williamsnél soha nem érhetett volna el, hiszen ezen a poszton jelenleg is Patrick Head van és ő egyelőre nem tervezi a visszavonulását. Frank és én ellenfelek vagyunk, de vannak íratlan szabályok, amelyet mindketten szigorúan betartunk, ez lehetőséget ad arra, hogy szoros és igazi barátok lehessünk. Nincs olyan dolog, amit nem tennék meg Frankért és tudom, hogy ezzel Ő is így van.

Ön szerint megfordult Schumacher fejében, hogy hamarosan visszavonul?

Sajnálattal kell közölnöm, hogy erről nincsenek információim. De azért vannak bizonyos dolog, amelyek erre ösztönözhetik. Szerintem teljesen mindegy, hogy Michael szerződése meddig szól (2006 végéig - a szerk.), megvan az a lehetősége, hogy évről-évre hosszabítsa azt meg, ha ő úgy akarja. Ha ez így van, akkor a Ferrari már egy évvel előbb tudni fogja, hogy mikor hagyja abba a versenyzést. Ezzel az információval a következőt tenném a csapat helyében: gondoskodnék róla, hogy a folytonosság megmaradjon a csapatnál. Ehhez pedig meg kell hosszabítani a második számú versenyző kontraktusát, amit nemrég a Ferrari meg is tett. Schumacher egyik ösztönzője a karrierje befejezésére a család. Előbb-utóbb egyre erősebb igény merül fel benne, hogy több időt töltsön feleségével és gyerekeivel. Bár korábban többször kritizáltam a pályán való viselkedése miatt, szeretném kihangsúlyozni, hogy még mindig szeretném legyőzni és kétségen kívül Ő az egyik legnagyszerűbb pilóta. Az érzem, hogy egyetlen dolog van, amely visszatarthatja a visszavonulástól, ez pedig az az érzés, hogy legyőzték. Szerintem ugyanis a csúcson szeretné befejezni a karrierjét.

Előbb azt mondta, hogy ha a Williams vagy a McLaren legyőzné Schuamchert, akkor számára nehéz lenne abbahagyni a versenyzést. Ha nyerne és befejezné, nem lenne könnyebb utána a McLaren számára?

Nem. Nézze, Michael Schumachert, a világbajnokot legyőzni sokkal nagyobb dicsősség, mint visszavonulása után nyernénk vb-t. Gondolja, hogy szeretném, ha a szögre akasztaná a sisakját? Nem, éppen ellenkezőleg. Remélem, hogy a Forma-1-ben marad és mi megverjük őt. Tudom, mint mondanának utána az emberek: az XY versenyző azért lehetett világbajnok, mert Schumacher visszavonult. Szóval még azelőtt szeretnénk legyőzni, mielőtt kiszáll.

2001-ben egy interjúban azt mondta nekünk (F1 Racing - a szerk.), hogy adott esetben hajlandó lenne Ecclestone helyébe lépni. Úgy nyilatkozott, hogy ez ugyan nem szerepel a céljai között, de ha felkérik, akkor belemenne. Változott erről a véleménye az eltelt két és fél évben?

Tulajdonképpen igen. Ez a feladat még nehezebb, mint akkor volt. Ha egyszer Berni úgy dönt, hogy kiszáll, akkor az utódjának nagyon nehéz feladata lesz. Attól függetlenül, hogy esetlegén is szóba jöhetek, nekem egyetlen feladatom van: a McLaren jövőjét és fejlődését biztosítani. 

#763 Felhasználó inaktív   tus 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 09. 07:53

Kép
üdv
tus

#764 Felhasználó inaktív   MajaG 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 09. 08:09

Micsoda markans fiatalember! :D
Engedelyeddel en is rakok be locsolo verset.

#765 Felhasználó inaktív   tus 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 09. 08:10

Ne tartsd vissza!! :D

A nök omlanak érte :D :wub:
üdv
tus

#766 Felhasználó inaktív   MajaG 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 09. 08:12

Idézet: tus - Dátum: 2004. április 9, péntek - 9:15

Ne tartsd vissza!! :D

A nök omlanak érte :D :wub:

Mar itt is van!  :respect:

#767 Felhasználó inaktív   tus 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 09. 08:16

Idézet: MajaG - Dátum: 2004. április 9, péntek - 9:17

Mar itt is van!  :respect:

Mi leszünk a nök álmai, ha ilyen romantikusak maradunk :) :boa:
üdv
tus

#768 Felhasználó inaktív   MajaG 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 09. 08:32

Idézet: tus - Dátum: 2004. április 9, péntek - 9:21

Mi leszünk a nök álmai, ha ilyen romantikusak maradunk :) :boa:

En is igy erzem!
A ko" bunko pics@knal mar asszem 200%-t javult a nepszerusegi indexunk!

#769 Felhasználó inaktív   RDaneel_hu 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2004. 04. 09. 08:36

Persze azt a ferrari szurkolók hajlamosak ilyenkor már elfelejteni, hogy a BAR is csinált év elején pályacsúcsot... Csak akkor nem kérdezgetik, hogy józsi eredménye hol van....

"Józsi" eredménye itt van:

Melbourne: 10 pont
Sepang: 10 pont
Sakhir: 10 pont

Pályacsúcsok és "teszteredmények" nem számítanak bele a VB-címért folytatott harcba. :)
Fura mi?
RDaneel_hu

#770 Felhasználó inaktív   RDaneel_hu 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 09. 08:42

Ezt légyszi majd akkor mondjad, hogy  ha szárazon azonos időket futnak a kocsik... És ott helyszínen leesik az eső és a rajtkirály 2 seccel gyorsabb lesz, de addig ne.

Volt már erre példa... pl. tavaly USA nagydíj.
De IMHO nem lehet még akkor sem összehasonlítani az eredményeket... a MICHELIN száraz abrocsai még viszonylag jók szemerkélô esôben is. (ameddig nem kell gumit cserélni Intermediate-re vagy full esôsre)

De azt látni kell, hogy a Bridgestone Intermediate cuccok majdhogynem teljesen esôs pályán is jól muzsikálnak, ergo a MICHELIN-es csapatok itt nagy hátrányban vannak, mivel kénytelenek feltenni a fll esôs cuccot.
Egy szó mint száz, a Bridgestone jóval jobb esôs stuffokat gyárt mint a Michelin, de idén még nem volt megmérettetés... kíváncsian várom. :)
RDaneel_hu

#771 Felhasználó inaktív   nyunyu 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 09. 11:13

Lelassítják a Forma-1-et @ index

Idézet

Az F-1-es köridők három-négy másodperccel csökkentek a tavalyiakhoz képest, a pilóták és a mérnökök szerint is túl gyorsak a kocsik. A Nemzetközi Autós Szövetség (FIA) megvizsgálja a sebességi adatokat, és valószínűleg olyan szabályokat hoz, amelyek csökkentik az autók gyorsaságát. A BAR-Honda új hátsó szárnyát már be is tiltották.

...

Idézet

Az Autosport nevű angol magazin szerint a sebességek visszaszorítása elleni intézkedések már el is kezdődtek. A lap tudni véli, hogy a nemzetközi szövetség nem engedélyezte a BAR istálló mérnökei által tervezett radikális megoldásokat alkalmazó új hátsó vezető szárnyat.

Az amerikai-japán csapat olyan, az eddigitől eltérő légterelőt fejlesztett ki, amely növelné a leszorító erőt, és ezzel nagyobb kanyarsebességet tenne lehetővé. Az FIA viszont már a tervek szemrevételezése után betiltotta az új szárnyat.

A BAR-Honda angol pilótája, Jenson Button az idei három futamból kettőn is a dobogó harmadik fokára állhatott, a Ferrari technikai igazgatója, Ross Brawn meg is jegyezte, hogy idén a "BAR lehet a Ferrari egyik legnagyobb ellenfele".

Szerintem az utolso mondat a lenyeg. Felnek :)

#772 Felhasználó inaktív   tus 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 09. 11:16

Idézet: nyunyu - Dátum: 2004. április 9, péntek - 12:18

...

De megnézném Zsákk Vilnöv fejét :D
üdv
tus

#773 Felhasználó inaktív   DzsiAr 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 09. 11:20

Idézet: MajaG - Dátum: 2004. április 8, csütörtök - 23:38

...
"Mázlim volt a rajtnál"

A 23 éves versenyző csak óriási mázlival tudott már elindulni is, a rajtját a szerencsés kezének köszönhette: "véletlenül megnyomtam egy gombot a kocsiban, amely a motor egyik fontos beállítását változtatta meg, ám a csapattársam nem nyomta meg ugyanezt a gombot, így az ő autója a rajtrácson maradt és csak a boxból tudott a többiek után eredni."
...

"véletlenül megnyomtam egy gombot" :lol:
A valóság az, ami akkor sem tűnik el, ha már nem hiszünk benne.

#774 Felhasználó inaktív   Mumia 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2004. 04. 09. 11:24

Idézet: nyunyu - Dátum: 2004. április 9, péntek - 12:18

...

Betiltották Ilyet még nem olvastam, a Ferrarival kapcsolatban, soha de soha, pedig ha ővéké a legjobb technika biztosan mindig csinálnak újításokat.

Ennyit erről, megint elintézték, hogy ne legyen ellenfele a Ferrarinak idén sem  :reklamacio:

#775 Felhasználó inaktív   tus 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 09. 11:24

Idézet: DzsiAr - Dátum: 2004. április 9, péntek - 12:25

"véletlenül megnyomtam egy gombot" :lol:

Olyan dög vagy :D
üdv
tus

#776 Felhasználó inaktív   RDaneel_hu 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 09. 12:52

Idézet: Mumia - Dátum: 2004. április 9, péntek - 12:29

Ennyit erről, megint elintézték, hogy ne legyen ellenfele a Ferrarinak idén sem  :reklamacio:

A Ferrarinak amúgy sincs ellenfele idén... BAR hátsószárny ide vagy oda.

Nincs valahol pzblikálva ez a fejlesztése a BAR-nak? :)
RDaneel_hu

#777 Felhasználó inaktív   Mumia 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 09. 13:53

Idézet: RDaneel_hu - Dátum: 2004. április 9, péntek - 13:57

A Ferrarinak amúgy sincs ellenfele idén... BAR hátsószárny ide vagy oda.

Nincs valahol pzblikálva ez a fejlesztése a BAR-nak? :)

Mi az, hogy amúgy sincs?  :omg: Honnan a fenéből veszed, hogy azzal sem vennék fel a versenyt? hm?

#778 Felhasználó inaktív   MajaG 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 09. 13:55

A McLaren a pálya szélén

Sok dolog vezetett az Ausztrál nagydíj Ferrari dominanciájához.

1: Az F2004 karosszéria a single-keel design gyöngyszeme.
2: Az új, teljes hétvégés Ferrari motor már most erősebb, mint a tavalyi egyfutamos.
3: Michael Schumacher és Rubens Barrichello hibátlan kvalifikációt és versenyt futottak (ellentétben például a Williams-pilótákkal, vagy a Renaultos Trullival)
4: A Bridgestone-nak mindig jól ment Melbourne, és idén még a pálya is huplisabb volt, ami szintén a Michelineknek rosszabb.
5: A Bridgestone idénre szögletesebb, nagyobb, Michelin-szerű gumikat hozott, amik ennek ellenére még mindig megengedik a nagy tapadást elősegítő homorú geometriát elöl.
6: Az évszakhoz mérten hideg volt, ami tudvalevőleg szintén nem a Michelinnek kedvez
7: A McLaren ott folytatta, ahol Valenciában abbahagyta.

A problémák előszele már akkor érezhető volt, mikor az MP4-19 meglepően korán elkészült. A kiváló Adrian Newey/Neal Oatley
által megálmodott autók hagyományosan borzasztó lassan készültek el, néha annyira lassan, hogy gyakorlatilag tesztelés nélkül
érkeztek Ausztráliába, ha egyáltalán megérkeztek. Ez a McLaren: egy csapat, akiknek idő kell, de ezt az időt jól, nagyon jól használják fel.

Az MP4-19 ezzel szemben már a télen kint volt, nyamva a köröket VAlenciában, Jerezben, Barcelonában. Kimi ugyan nem volt jelen, de ez nem okozhatott gondot:
Coulthard, Alex Wurz és Pedro de la Rosa tudása több mint elégséges kell legyen egy jó autó győztes autóvá változtatásában. Kiminek csak bele kell ülni és vezetni.
A technikai dolgokat megoldja más.

Szerintem ez nyugtalanító volt.

Azok után, hogy építettek egy annyira "nehéz" autót, mint az MP4-18A, olyannyira nehezet, hogy sosem jutott el a versenypályáig,
várható volt, hogy a következő autó nemhogy brilliáns, de "golyóálló" lesz. Ez jellemző a nagy csapatokra: időről időre csinálnak egy rossz autót: de azt aztán egy szinte tökéletes követi.
Mint az életben: többet tanulnak a hibákból, mint a látható fejlődésből.

Ebből következően az MP4-19 olyan kellett legyen, ami az MP4-18 nem lehetett.
Természetesen Newey-tervezés, hiszen még mindig Adrian a legjobb abban, hogy úgy formázgasson a szélcsatornában részleteiben egy kasztnit, sorban oldva meg a problémákat, hogy az összhatás mégse
legyen változzon, a többi tekintetben pedig (futóműgeometria, törésbiztonság, súlyelosztás, stb) Neil Oatley kezére van szükség.
Neil tökéletesen ültette át a gyakorlatba Newey munkáit az elmúlt évtizedben, gondoljunk csak az MP4-17 design hosszú menetelésére,
amelyből az utolsó majdnem megnyerte a 2003-as VBt.

Az MP4-19, tudtuk, visszatérés lesz a régi módszerekhez. Ezért mondták sokan a télen, hogy Kimi lesz az új bajnok.
A McLArennek volt egy gyors autója, az MP4-17D, és egy még gyorsabb, de bevethetetlen "mellényúlása", az MP4-18. Ezek
közös gyermekeként létrejöhet az MP4-19, ami gyorsabb, de nem megbízhatatlanabb, mint a 17D.

Az ilyen autók persze nem a semmiből tűnnek elő. Az MP4-18 problémáiból egyértelmű volt, hogy Oatleynek a nulláról kell kezdeni.
Az Aero-csomag jónak tűnt, ha az MP4-18 sebességét nézzük: a problémát inkább az autó bonyolult formájának újraépítése jelentette egy új,
erős, nagyon merev de mégis könnyű autóként.
Ehhez szükség volt az ex-Williams, Ex-Beatrice mérnök legjobb tudására.

Ehhez képest a McLaren meglepte a világot azzal, hogy az MP4-19 olyan korán megérkezett a tél során. Oatley csodát tett? Vagy az Mp4-18 mégsem
volt annyira rossz, mint gondoltuk? A közelebbi vizsgálat sokkoló eredményt hozott: a 19-es valójában egy 18-as, némi csiszolgatás után.
Ez megint az MP4-18A fanatikusa, az ex-Lotus-ex-Arrows designer Mike Coughlan, és még inkább az újonnan felvett ex-Lola Indycar mérnök Mark Williams munkája.

Ennek ellenére az első jelek egészen bíztatóak voltak. Az autó gyorsabb volt a 17-nél, és mégis megbízható. De aztán ahogy az
új Michelinek megjelentek, és egyre több csapatot lehetett a McLarenhez hasonlítani, a gondok elkezdtek a felszínre kerülni.
Az autó szeretett keresztbe fordulni a lassú kanyarokban való erős fékezésnél. A fékek szállítójának lecserélése abszolút megáltoztatta a karakterisztikát.
Az Mp4-17 annyiszor blokkolta az első kerekeket, vagy volt megverhető fékezés közben, amennyire a Ferrari motorok elfüstölnek: az Mp4-19 új fékjeivel számtalan gond volt.
Egy újabb McLaren előny hullt a porba.

Aztán a köridők kezdtek megmaradni a szimulátorban. A szoftver mondott valamit, az stopper meg mást. Furcsa dolgok történnek.
Az autó alulkormányozottá válik a BArcelonai négyes kanyarban, a pilóták próbálkoznak mindennel, megkerülni, játszani a farral,
orral, de az eredmény az, hogy el kell venni a gázt, és egy kanyarban fél másodpercet vesztettek. És aztán a kigyorsításnál a farrész
elkezd táncolni. Közben a gyors kanyarokban a telitankolt autó kormányával is problémák vannak, még a kanyar közepe előtt mintha beszorítaná magát.
És jött a baj csőstül: gond van a motor megbízhatóságával is. Míg a Ferrari, a BMW és a Honda sikeresen adaptálta az egy hétvégés szabályt,
a Mercedes motor egyszerre szenvedett blokk és vezérlési problémáktól.
A csapat természetesen tagadta, hogy ilyen problémájuk lenne.
És a hab a tortán, hogy a két legfontosabb faktort, a keréktapadást, és a leszorítóerőt nem lehetett összhangba hozni a 19-esen.

Melbourben az Ezüstnyilak 12 és 10-helyről rajtoltak, Kimi később kiesett, leblokkolt hátsó kerekekkel, és füstölgő autóval: Coulthard 8-ik lett, kört kapva a Ferrariktól.

Hogy miért történt mindez? Hogy csúszhatott a McLaren-Mercedes a Renault és a BAR mögé, magára hagyva a Williamst és a Ferrarit? A válasz egyszerű: Ron Dennis egy nagy céget vezet ma már, és nem egy versenyistállót,
azt, másokra hagyta. Ez egy lassú leépülési folyamat volt, de mostanra egyértelmű: egyértelmű, logikus versenydöntések, amiket Dennis régen egy személyben hozott meg, ma alapul szolgálnak végtelen meetingeknek, és
a túlszervezésnek. A gyors reagálás a múlté. Az F1es tevékenység irányítása nagyban hasonlít egy nagyvállalatéhoz. Jól hangzik, csak épp nem gyors.
Egy jó CV többet jelent, mint a versenyszellem, a versenyközpontú gondolkodás. Dennis elengedte az élete munkájának számító F1 es csapat kormányrúdját.

A Formula 1 nem bonyolult; Nem arról szól, hogy a több pénz kompenzálja a tehetséget. A legjobb példa erre Michael Schumacher, vagy Flavio Briattore a Renaultnál. Vagy a Williams:
a BMW nagysága, és hatása ellenére a Williams még mindig Patrick Headről és Frank Williamsről szól. A McLarennél viszont Ron Dennis kivonult a napi döntésekből.

Visszatalálhat az útra a McLaren? Persze. Hamarosan? Az én véleményem szerint, ha visszatérnek az alapokhoz, Neweyhez, Oatleyhoz; az Ilmor-Mercedeshez (Ebben a sorrendben);
egy teljesen új Mp4-20hoz; és igen, Ron Dennishez.

#779 Felhasználó inaktív   Piftuka 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 09. 14:19

Idézet: tus - Dátum: 2004. április 9, péntek - 7:27

Akkor a tavalyi Jordan is qrva gyors volt, mert hisz Fizics nyert Braziliában nem????

Ez sántít. Ott a legjobb autók kihollottak az ominózus kanyarban. A többi potenciális ellenfél pedig magát, vagy egy másik autót tört össze.

Akkor állná meg a helyét a hasonlatod, ha mindenki befejezte volna akkor a versenyt. Akkor soha nem nyert volna Fisichella.
"If i could fly, like the king of the sky..."

"A magad tetteiért akkor is te vagy a felelős, ha más a hibás."

#780 Felhasználó inaktív   Piftuka 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2004. 04. 09. 14:21

Idézet: Mumia - Dátum: 2004. április 9, péntek - 12:29

Betiltották Ilyet még nem olvastam, a Ferrarival kapcsolatban, soha de soha, pedig ha ővéké a legjobb technika biztosan mindig csinálnak újításokat.

Hát ez tényleg felháborító! Nem értem, miért nem hagyják, hogy verseny bontakozzon ki? :reklamacio:

Akkor most majd betiltják a kiváló FERRARI motort, mert túl gyors?  :blink:
"If i could fly, like the king of the sky..."

"A magad tetteiért akkor is te vagy a felelős, ha más a hibás."

Téma megosztása:

• (357 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 37
  • 38
  • 39
  • 40
  • 41