Elküldve: 2004. 04. 09. 07:49
Exkluzív interjú Ron Dennis-szel
2004. március 15.
Az F1 Racing riportere február elején ült le beszélgetni Ron Dennis-szel. A McLaren csapatfőnökével a sok tárgyalás és elfoglaltság miatt nem volt könnyű összehozni a riportot. Matt Bishop végül washingtoni útjára kísérte el Dennis és az oda-vissza úton született az interjú.
Először David Coulthardról szeretnék beszélni. A kilencedik szezonját kezdi meg a McLarennél. Milyen kilátásai vannak?
Nem látom semmilyen akadályát annak, hogy világbajnok legyen, már ha tudunk megfelelő autót adni alá. Nagyon tehetséges versenyző, bár a tavaly bevezetett egy körös edzéssel nem tudott megbarátkozni. Szuzukában azonban megmutatta, hogy képes megbirkózni a feladattal.
Azt mondta, hogy Szuzuka csúcspont volt David számára. Valamennyi edzésen gyorsabb volt Kimi Räikkönennél. Ön szerint miért voltak korábban gondjai az edzéssel?
Mindenkiben van bizonytalanság. Mindenkivel megtörténhet, hogy olyan dolgok nem sikerülnek, amelyről tudjuk, hogy egyébként képesek lennénk megcsinálni. A bizonytalanság olyan dolog, amely a legtöbb sportolót sújtja. Ennek a következménye a teljesítmény romlása. Az a fontos, hogy a versenyző tisztában egyen a helyzettel és megpróbáljon kilábalni belőle. Biztosíthatom, hogy David nagyon keményen dolgozik azért, hogy újra formában legyen.
Ön szerint Szuzuka fordulópont volt David számára?
Szentül hiszem, hogy ez az ő éve lesz. Le kell tennie valamit az asztalra, mert lehet, hogy az idény első felében nyújtott teljesítménye dönt arról, hogy mi lesz vele 2005-ben. Gyorsnak kell lennie és az is lesz. Ha ez a teljesítmény a jövőben sikert hoz majd a számára - akár a McLarennél, akár egy másik istállónál - akkor ennek vele együtt az egész csapat örülni fog. David egy igazi úriember, az autóban és az autón kívül is.
Kiminek szintén problémái voltak az egy körös edzéssel, bár nem akkora, mint Coulthardnak. Miközben David a biztonságra ment, addig Kimi néha túlvállalta magát és a rajtrács végéről volt kénytelen startolni.
Ez így van. Egy Forma-1-es pilóta számára a legnehezebb feladat, megtalálni a saját korlátait. Kimi néha 'átesett rajta'. Kanadában megpróbálta a lehetetlent és 15 km/h-val gyorsabban próbált bevenni egy kanyart. Nyilvánvaló volt, hogy ez nem sikerülhet. Nem csoda, hogy kicsúszott. Az Európa Nagydíjtól kezdve Kimi nagyon magabiztosnak tűnt. Nemcsak az edzéseken, hanem a versenyeken. Hogyan értékeli az elmúlt évét?
Számomra nem kérdéses, hogy Kimi nagyszerű évet tudhat maga mögött. Biztos vagyok benne, hogy többször visszatekintett már és feltette magának a kérdést, hogy 'mi lett volna ha'. 'Mi lett volna, ha nem megy tönkre a motorom a Nürnburgringen, amikor fölényesen vezettem? Mi lett volna, ha Kanadában nem rontom el a körömet az edzésen.?' És így tovább. Tavaly többször mondtam neki, hogy mi egy csapat vagyunk. És csak olyan jó lehet, amennyire a csapat jó.
Kimi Räikkönen csak most 24 éves. Mire viheti a karrierje során?
Sokszor az a véleményem - és ezt jóindulatból mondom -, hogy Kimi 24 éve ellenére, 19 éves. Ezzel azt akarom mondani, hogy Kimi nagyon az autóversenyzésre koncentrál, miközben az élet egyéb területére nem fordít elég időt. A gokartból a Forma Renault-ba, onnan pedig egyenesen a Forma-1-be került. És mindezt rendkívül rövid idő alatt. Kimi nagyon sok szempontból még tinédzser. De nincs szüksége olyan játékszerekre, mint egy jacht, egy repülő vagy más 'játékszer'. Csak az autóversenyzésre és a magánéletre koncentrál. Ezért nagyon tisztelem, de hiányzó tinédzser évek azt jelentik, hogy bizonyos helyzetekben naivul viselkedik. A csapat minden segítséget megad a fejlődéséhez. Kimi nagyszerű interjúkat adott már eddigi is különböző magazinoknak, de nem szereti a sok embert és a tévékamerák előtt rendkívül bizonytalannak tűnik. Idővel azonban ez meg fog változni. Számomra fontos, hogy ez magától történjen, éppen ezért a médiatréning nem a McLaren által favoritizált megoldás. Néha kell valaki - nem feltétlenül rólam van szó - aki bizonyosl kérdésekben segít kialakítani a véleményét.
Miben mutatkozik meg Kimi naivitása?
A 'naív' szót használtam, de nem szeretném, hogy ezt negatívként értsék. Egy kicsit még fiatal, de ez minden. Kimi a maga útját járja. Tudom, hogy mit akar, és megvan mindene hozzá, hogy ez sikerüljön neki. Minél több versenyt szeretne nyerni és megszerezni a világbajnoki címet, feltéve, ha olyan autót adunk számára, amivelez sikerülhet. Ez a munkája.
Beszéltünk már Davidról és Kimiről is, de van egy harmadik versenyző, aki már szintén a csapat tagja: Juan-Pablo Montoya!
Juan-Pablo csak 2005-ben lesz aktuális, inkább a 2004-es szezonra koncentráljunk.
Megértem Önt Ron, de az olvasók többet szeretnének tudni arról, hogy miért döntöttek Juan-Pablo mellett.
Jó, de csak három idevágó kérdést vagyok hajlandó megválaszolni.
Első kérdés: Miért kürtölik világgá egy évvel korábban, hogy egy versenyző a csapathoz szerződik?
Frank Williams és én megegyeztünk abban, hogy csak akkor közöljük Montoya átszerződésének a tényét, ha abban mind a ketten egyet értünk. Végül azonban teljesen másképp alakult, mert egyre több spekuláció kapott szárnyra arról, hogy a pénz miatt hagyja ott a Williams-szet. De tudniuk kell, hogy nem a pénzzel salogattuk át Montoyát. Sokkal inkább az az oka, hogy Juan-Pablo meg van róla győződve, hogy a karrierje gyorsabban fejlődik a McLarennél. Úgy gondoltuk, hogy a bejelentéssel megállíthatjuk a spekulációkat.
Montoya kérdés 2: Soka Williams alkalmazottnak az a véleménye, hogy Juan-Pablo olyan versenyző, akivel nem könnyű együtt dolgozni. Tavaly például az a vád érte, hogy a maga részéről nem tett meg mindent azért, hogy világbajnok legyen. Gondolom így, hogy ide szerződött sokkal jobban figyelemmel követik a teljesítményét.
Természetesen így van. Ugyan azt érzem, mint amikor Ayrton Senna hozzánk jött. (Három évet versenyzett a Lotusnál, mielőtt 1988-ban átült volna a McLarenbe.) Ayrtont kívülről figyeltem egy jó ideje és láttam, hogyan milyen profin oldja meg a dolgait. Természetesen néha nehéz dolga volt. Ennek egy részét a fiatalsága illetve a Lotus számlájára írtam. A csapatnak sokkal inkább szüksége volt rá, mint neki a Lotusra. Juan-Pablo esetében hasonló dél-amerikai mentalitást vettem észre. Már régóta az F1-ben vagyok és úgy gondolom, hogy a csapat felkészült arra, hogy Juan-Pablo számára biztosítsa a jövőt. Julian Jacobi (Montoya menedzsere) nagyon jól látta meg, hogy a McLaren hozzá járulhat Juan-Pablo jövőjéhez. Úgy gondolom, hogy a csapat jó hatással lesz Juan-Pablo mentalitására. Ez nem kritika akar lenni a Williams felé, mert egy fantasztikus csapatról van szó. Sokkal inkább arról van szó, hogy a McLaren jobban tud bánni a dél-amerikai mentalitással, ezt vette észre Julian.
Juan Pablo egy rendkívül tehetséges pilóta. Szerződtetésében mennyire játszott szerepet, hogy azzal megakadályozzák, hogy esetleg a Ferrarihoz menjen?
Jó kérdés! Természetesen ez egy szempont volt. A McLarennél nagyon odafigyelünk a csapat és a vállalt hosszú távú stratégiájára. Ha erősíteni kívánjuk a csapatot, akkor fenn áll annak a lehetősége, hogy egyúttal gyengítsük az ellenfelet is. Azt hiszem abban mindenki egyetért velem, hogy Juan Pablo 2005-től nemcsak a McLarennek, hanem a Renault-nak és a Ferrarinak is érdekes lett volna. Persze emellett a képességei is nagyon sokat számítottak.
Most a Williams-ről kérdezem. Mit mond azoknak, akik azt hozzák elő, összejátszik régi barátjával Sir Frank Willams-szel. Gondolok itt Montoyára vagy akár Adrian Newey-re.
Ez egy negyedik Montoyára irányuló kérdés, és ön ezt nagyon jól tudja. De tudja mit! Legyen! Sokan kérdezik tőle, hogy 'Frank és Te hogy tudtok olyan jól kijönni, miközben az évek folyam sokan a Williamstól a McLarenhez igazoltak'. A válaszom a következő: először is, teljesen korrekt módon zajlottak le ezek a szerződtetések. Másrészt pedig - bár elsőre úgy tűnik, hogy ez egy egyirányú folyamat volt - , nemcsak a Williams-től jöttek el emberek, gondoljon arra, hogy Franknak egy évre volt szüksége, hogy Ayrtont magához csalogassa. Egy dolog mindig fontos volt és az is lesz: soha nem szegjük meg a szerződéseket. Emellett persze az adott személynek is megvan a saját választása, ami a karrierjét illeti. Szerintem - és ez a véleményemet Frank is osztja - annak, hogy Adrian Newey 1997-ben a McLarenhez szerződött az volt az oka, hogy nálunk technikai igazgató lehetett. Ez egy cél volt, amelyet ő a Williamsnél soha nem érhetett volna el, hiszen ezen a poszton jelenleg is Patrick Head van és ő egyelőre nem tervezi a visszavonulását. Frank és én ellenfelek vagyunk, de vannak íratlan szabályok, amelyet mindketten szigorúan betartunk, ez lehetőséget ad arra, hogy szoros és igazi barátok lehessünk. Nincs olyan dolog, amit nem tennék meg Frankért és tudom, hogy ezzel Ő is így van.
Ön szerint megfordult Schumacher fejében, hogy hamarosan visszavonul?
Sajnálattal kell közölnöm, hogy erről nincsenek információim. De azért vannak bizonyos dolog, amelyek erre ösztönözhetik. Szerintem teljesen mindegy, hogy Michael szerződése meddig szól (2006 végéig - a szerk.), megvan az a lehetősége, hogy évről-évre hosszabítsa azt meg, ha ő úgy akarja. Ha ez így van, akkor a Ferrari már egy évvel előbb tudni fogja, hogy mikor hagyja abba a versenyzést. Ezzel az információval a következőt tenném a csapat helyében: gondoskodnék róla, hogy a folytonosság megmaradjon a csapatnál. Ehhez pedig meg kell hosszabítani a második számú versenyző kontraktusát, amit nemrég a Ferrari meg is tett. Schumacher egyik ösztönzője a karrierje befejezésére a család. Előbb-utóbb egyre erősebb igény merül fel benne, hogy több időt töltsön feleségével és gyerekeivel. Bár korábban többször kritizáltam a pályán való viselkedése miatt, szeretném kihangsúlyozni, hogy még mindig szeretném legyőzni és kétségen kívül Ő az egyik legnagyszerűbb pilóta. Az érzem, hogy egyetlen dolog van, amely visszatarthatja a visszavonulástól, ez pedig az az érzés, hogy legyőzték. Szerintem ugyanis a csúcson szeretné befejezni a karrierjét.
Előbb azt mondta, hogy ha a Williams vagy a McLaren legyőzné Schuamchert, akkor számára nehéz lenne abbahagyni a versenyzést. Ha nyerne és befejezné, nem lenne könnyebb utána a McLaren számára?
Nem. Nézze, Michael Schumachert, a világbajnokot legyőzni sokkal nagyobb dicsősség, mint visszavonulása után nyernénk vb-t. Gondolja, hogy szeretném, ha a szögre akasztaná a sisakját? Nem, éppen ellenkezőleg. Remélem, hogy a Forma-1-ben marad és mi megverjük őt. Tudom, mint mondanának utána az emberek: az XY versenyző azért lehetett világbajnok, mert Schumacher visszavonult. Szóval még azelőtt szeretnénk legyőzni, mielőtt kiszáll.
2001-ben egy interjúban azt mondta nekünk (F1 Racing - a szerk.), hogy adott esetben hajlandó lenne Ecclestone helyébe lépni. Úgy nyilatkozott, hogy ez ugyan nem szerepel a céljai között, de ha felkérik, akkor belemenne. Változott erről a véleménye az eltelt két és fél évben?
Tulajdonképpen igen. Ez a feladat még nehezebb, mint akkor volt. Ha egyszer Berni úgy dönt, hogy kiszáll, akkor az utódjának nagyon nehéz feladata lesz. Attól függetlenül, hogy esetlegén is szóba jöhetek, nekem egyetlen feladatom van: a McLaren jövőjét és fejlődését biztosítani.