HWSW Informatikai Kerekasztal: Gitár topik - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (89 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 84
  • 85
  • 86
  • 87
  • 88
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Gitár topik Értékeld a témát: -----

#1691 Felhasználó inaktív   Gery80 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2010. 07. 09. 10:41

Múltkor hallottam (helyesebben tegnap :D) a Live in Traberno SOAD koncertfelvételt. Illetve már többször is ,de nem ez a lényeg :) Az a lényeg, hogy van a War nevű dal előtt egy kis intro,Daron ilyen marhajó keleties dallamot lejátszik. Marhára bejön :) Honnan lehet ilyen tabokat szerezni, vagy akár skálákat?

asszem ezen a koncerten van:

:)

Szerkesztette: Gery80 2010. 07. 09. 10:52 -kor

Rosszul nézel ki... iszol te rendesen? :D

#1692 Felhasználó inaktív   Gery80 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 07. 11. 09:42

Üzenet megtekintéseIdézet: Gery80 - Dátum: 2010. 07. 09. 11:41

Múltkor hallottam (helyesebben tegnap :D) a Live in Traberno SOAD koncertfelvételt. Illetve már többször is ,de nem ez a lényeg :) Az a lényeg, hogy van a War nevű dal előtt egy kis intro,Daron ilyen marhajó keleties dallamot lejátszik. Marhára bejön :) Honnan lehet ilyen tabokat szerezni, vagy akár skálákat?

asszem ezen a koncerten van:

:)

valaki? :)

#1693 Felhasználó inaktív   Raynes 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 07. 11. 10:24

Üzenet megtekintéseIdézet: Gery80 - Dátum: 2010. 07. 11. 10:42

valaki? :)

Az idézett videón semmi ilyen nincs. Nem tudom, pontosan mire gondolsz, de a keleti dallamok sajátosságait az arab skála okozza. Ez pl. C-ben:
|-------------6-8--|
|-----5-6-8-9------|
|-5-6--------------|
|------------------|
|------------------|
|------------------|

A lényeg az első 4 hang, az adja az arabos ízt, szűkített-tágított-szűkített hangközt, amelyet egy tetszőleges húron így lehet demonstrálni:
|-0-1-4-|-5-|-4-1-0-|
tehát +1 bund (szűk hangköz), aztán hirtelen +3 bund (tág hangköz) aztán újra csak +1 bund (ismét szűk hangköz). Majd ezt lehet játszani visszafelé is.

Bármely két húron megvalósítva (kivéve a G/B húrpárost) oda-|-vissza:
|-----1-2-|-1------|
|-0-1-----|---1-0--|

G/B húrpáron:
|-----0-1-|-0------|
|-0-1-----|---1-0--|

Mindezeket úgy tudod még keletiesebben eljátszani:
- ha lassan kezded az első két hangot játszani, aztán a többi hangra felgyorsítasz, majd a végén lassítasz
- a húrok húrláb felőli végét pengetsz, így olyan cincogóan, szúrósan éles hangot kapsz

Ha ezeket betartod (ezeket a mintákat el lehet tologatni a nyakon le-fel játszva), akkor könnyen ki tudsz csiholni a gitárból keleti, "kígyóbűvölő" dallamokat. Persze ez csak az "alap" arab skála, mert vannak módosított arab zenei skálák is, de azok már nem "keletiesítenek" érzetre "annyira". Ráadásul az arab zenében nem 12 félhangra (bundokra) bontják a skálát, hanem 24 darab 1/4 hangra (fél bundokra), emiatt van egyfajta "hamiskás" jellege is az autentikus keleti zenének, amit európai hangszereken nehéz visszaadni, gitáron pl. csak nyújtással lehet valamennyire leutánozni, esetleg a bund nélküli húros hangszerek alkalmasak még rá, de ezt a fajta megközelítést nem lehet hagyományos kottába vagy tabba foglalni.

Egyébként a flamenco és a spanyolos latin zene is hasonló szűkített-tágított hangközökkel (főként fríg skálával) dolgozik, azért van annak is olyan jellegzetes a hangzása, de a latin zenében az akkordokat is variálják és ott viszont már újra csak 12 félhang van, ezért könnyebb lekottázni. Pláne gitáron eljátszani. Kár, hogy itthon kevesen foglalkoznak ezzel. Viszont van egy csomó jó flamenco guitar lesson tutorial video a YouTube-on. De az arab skálára is tudsz ott nézni példákat (arabic scale vagy arabian scale kulcsszavakkal).

Szerk.: pl. ez a csávó is tök ugyanazt magyarázza, mint én, csak feltolta a példákat a 4-5-6. bundokra.

Szerkesztette: Wile E 2010. 07. 11. 10:29 -kor

„The volume of a pizza of thickness a and radius z can be described by the following formula: pi zz a.”

#1694 Felhasználó inaktív   Gery80 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 07. 11. 15:08

Hálás köszönet :)
Egyébként amit idéztem koncertfelvételt, azt tudom h nem arabos, csak azon a koncerten volt, azt hiszem :)

#1695 Felhasználó inaktív   Gery80 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 07. 17. 11:57

tegnap jöttem rá, hogy elfelejtetten a c dúr skálát úgyhogy most megint tanulhatom meg -.-

#1696 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 07. 18. 09:57

Üzenet megtekintéseIdézet: Gery80 - Dátum: 2010. 07. 17. 12:57

tegnap jöttem rá, hogy elfelejtetten a c dúr skálát úgyhogy most megint tanulhatom meg -.-

Ha megtanulod, hidd el, nem fogod csak úgy elfelejteni. Én a gitárt vagy 3 évig kézbe sem vettem, s amikor először skáláztam a C-dúrt, azonnal megvolt minden hang. Az ember kezébe beleivódik.
"Hey Ripley, don't worry. Me and my squad of ultimate badasses will protect you! Check it out! Independently targeting particle beam phalanx. Vwap! Fry half a city with this puppy. We got tactical smart missiles, phase-plasma pulse rifles, RPGs, we got sonic electronic ball breakers! We got nukes, we got knives, sharp sticks..."

#1697 Felhasználó inaktív   Gery80 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 07. 18. 10:07

na meg is van :D az első pozíciót valamiért nem felejtettem el, érdekes. a többi is megvan már, de kell gyakorolni azért :)

#1698 Felhasználó inaktív   Satriani 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 08. 02. 18:07

Na így kell ezt csinálni:

Egészen kivételes gitározás, Steve Morse akarok lenni :respect:

#1699 Felhasználó inaktív   Tiga 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 08. 02. 19:54

Úristen, de király!

#1700 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 08. 03. 17:58

Kegyetlen jó! :) Azok a finom de precíz hajlítások, iszonyú technika van az ujjaiban. Bírom ezt a fajta "lassú" játékot. Rendesen hangsúlyoz. :up:
"Hey Ripley, don't worry. Me and my squad of ultimate badasses will protect you! Check it out! Independently targeting particle beam phalanx. Vwap! Fry half a city with this puppy. We got tactical smart missiles, phase-plasma pulse rifles, RPGs, we got sonic electronic ball breakers! We got nukes, we got knives, sharp sticks..."

#1701 Felhasználó inaktív   Satriani 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 08. 03. 20:54

Ugye, mennyire állat?! Tegnap meg is tanultam a nóta gerincét, egyszerű, hatásos, zseni. Ha valakit érdekel, meg lehet találni a komplett album (Purpendicular) japán kiadású kottáját szkennelve.

Szerkesztette: Satriani 2010. 08. 03. 20:55 -kor

#1702 Felhasználó inaktív   Satriani 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 08. 04. 19:21

Egy kis okosság az egyik kedvenc gitárosomtól:
http://www.dariocort...icles/gt144/bg/

(Ha valaki nem ismeri, hallgassa meg a Big Sky c. lemezét, királyság.)

#1703 Felhasználó inaktív   Satriani 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 08. 12. 17:01

Urak, tudom, ez nem apró-topik, de hátha innen tetszik meg valakinek az egyik... Két kedvenc gitárom, amelyikre hamarabb lesz vevő, az megy a portáról.

Kép

Kép

#1704 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 09. 10. 00:34

Sziasztok!

Szólógitár multieffektet akarnék venni, de van dilemma: van már multieffekt (Korg Pandora PX4D), de olyan kellene, amin van pedál, valós időben kellene nem csak pedált használni, hanem váltani effektet is, stb. A Pandorán nincs pedál ugyanis, bár a hangja odavág rendesen.

2 típus vetődött fel: A BOSS ME-25, ill. a KORG AX3000G. Sajnos élőben nem volt lehetőségem kipróbálni, talán KORG-ot tudok szerezni. A BOSS gép drágább picit, talán egyszerűbbnek tűnik, nincs annyiféle figura, variáció, de azt hiszem, hangzásban testesebb, "gitárosabb", "tömörebb", ha szabad így fogalmazni. A KORG gép hangja mintha "műanyagosabb" volna. Nem tudom, valaki ismeri-e valamelyiket, esetleg mindhármat... :) Nekem nem kell a sok variációs lehetőség, meg mindenféle drone effektek, meg kutyafüle figurák, csak sima clean hangzások, a szokásos modulációk, echo, reverb, stb., preampok, ampok, viszont a lényeg: a distortion effektek szóljanak szépen. Na ezt nehéz megfogalmazni, de aki játszott már pár multin (meg márkásabb kombón), az szerintem tudja, miről beszélek. Tehát nem a hangszín a fontos, hanem az egész hangzás "dinamikája".

Ismeritek-e a hangját ezek közül valamelyiknek? (persze gitártól, erősítőtől, stb. is függ, de próbálok csak a multira fókuszálni). Jól gondolom, hogy ha kevesebb figura, "szintetizátoros" effekt szükséges, s inkább valódi gitáros hangzás, szép torzítókkal, vagy tisztán, akkor a BOSS ME-25 lehet a kiválasztott az AX3000-rel szemben? (Van esetleg valaki, aki eme kettő hangját ismeri?)

Szerkesztette: Warrior 2010. 09. 10. 00:38 -kor

#1705 Felhasználó inaktív   Satriani 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 09. 10. 07:40

Boss ME-30-at és Korg AX30G-t ismerem közelebbről. Rövid próbám volt az említett két típussal is, nagyon hasonlóak, szóval szerintem releváns a tapasztalatom.

Korg: vagy 15 éve használom. Kissé valóban műanyag a hangja, de némi odafigyeléssel korrekt dolgokat ki lehet belőle hozni. A delayek nagyon jók, chorus szintén, az erősítőbe épített analóg reverb jobban tetszik, de ebben sem használhatatlan. A pitch shifter a leggyengébb pontja, azt meg kell hallgatni; én élesben csak akkor használnám, ha nagyon muszáj lenne. Az effektezett, shiftelt hang torz - persze csak a pitch shifternél, más effektnél nincs ilyen bibi. Egyébként egészen gyors kis multieffekt, csak akkor érzékelhető hangyányi, tényleg nagyon kicsi késedelem, hogyha közvetlenül direkt erősítős használat után nyúlsz hozzá. A zajzárral is vigyázni kell, rengeteget elvehet a dinamikából, ha nem ésszel használja az ember. A torzított hangjain áll vagy bukik a történet: nekem nagyon bejön lazább rockra és metálra is, de a Bossnak a torzítói jobbak.

Minden más viszont gyengébb. A Bossban a torzított hangszínek baromi erősek, gyárilag is kegyetlen vastag hangot ki lehet belőle hozni. A többi effekt viszont nem áll a helyzet magaslatán, és dinamikában, attackban a Korgot közelebb lehet vinni az effektmentes játékhoz.

Meg kell őket nézni, kipróbálni. Csak metálra a Bosst venném a vaskosabb torzított hangok miatt, egyébként szerintem a Korg többi effektje nívósabb.

Ja, ez a Boss ME-30 használtan nem is drága, érdemes hangmester fórumon, gitárshop.hu-n rákeresni.

...és valaki vigye el az Ibanez EX-em, szeretnék helyette egy ilyet:

Kép

#1706 Felhasználó inaktív   Tiga 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 09. 10. 07:59

Nekem BOSS GT6 van, azt nagyon tudom ajánlani. Esetleg a GT8-at, bár az már nem sikerült olyan jól a BOSS-nak szerintem.

#1707 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 09. 10. 09:19

Üzenet megtekintéseIdézet: Satriani - Dátum: 2010. 09. 10. 08:40

...és valaki vigye el az Ibanez EX-em, szeretnék helyette egy ilyet:

Te, lehet, hogy én vagyok a düddő, de az aláírásodban levő linket megkattintva egy üres hirdetés jön be.

#1708 Felhasználó inaktív   Satriani 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 09. 10. 09:59

Ja, mer' lejárt az eredeti hirdetés. Feltettem újra, majd javítom az aláírást.

Itt a friss:
http://www.gitarshop...&erdekel=118740

Szerkesztette: Satriani 2010. 09. 10. 10:01 -kor

#1709 Felhasználó inaktív   Satriani 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 10. 07. 08:29

Közben úgy döntöttem, megtartom az EX-et. Viszont az RGA32-ről nem akartam lemondani, tegnap meg is jött:

Kép

Mivel ilyen megállíthatatlanul pörög a topik, nem fárasztom magam beszámolóval.

#1710 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 10. 07. 08:32

Üzenet megtekintéseIdézet: Satriani - Dátum: 2010. 10. 07. 09:29

Mivel ilyen megállíthatatlanul pörög a topik, nem fárasztom magam beszámolóval.

Akkor mire pörögjön? :-)

Téma megosztása:

• (89 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 84
  • 85
  • 86
  • 87
  • 88
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.