Beszélgetés hűtőventilátorokról

Elküldve: 2005. 08. 16. 13:36
Lehet már előfordult a kérdés de sajna nincs időm és energiám átolvasni az egész topicot. Ha előfordult és valaki belinkelné azt is megköszönném. (a keresés sem segített)
Van valakinek olyan kapcsolása ami hőmérséklet alapján vezérli a ventit. Nem csak az a lényeg hogy bekapcsolja vagy ki egy bizonyos hőmérsékletnél hanem annak fügvényében emelje ill csökkentse a fordulatszámot. Több napos nyomozás után találtam 1et de nem vagyok benne biztos hogy azt nyújtja ami nekem kell. Ha valakit érdekel nagyon szivesen megosztom. Még nem építettem meg de hamarosan összeszedem magam meg az alkatrészeket és nekiállok. A tapasztalataimat is nagyon szivesen megosztom ha van érdeklődés.
Üdv
Pistif.

Elküldve: 2005. 08. 16. 14:21
Idézet: Pistif - Dátum: 2005. aug. 16., kedd - 14:36
Lehet már előfordult a kérdés de sajna nincs időm és energiám átolvasni az egész topicot. Ha előfordult és valaki belinkelné azt is megköszönném. (a keresés sem segített)
Van valakinek olyan kapcsolása ami hőmérséklet alapján vezérli a ventit. Nem csak az a lényeg hogy bekapcsolja vagy ki egy bizonyos hőmérsékletnél hanem annak fügvényében emelje ill csökkentse a fordulatszámot. Több napos nyomozás után találtam 1et de nem vagyok benne biztos hogy azt nyújtja ami nekem kell. Ha valakit érdekel nagyon szivesen megosztom. Még nem építettem meg de hamarosan összeszedem magam meg az alkatrészeket és nekiállok. A tapasztalataimat is nagyon szivesen megosztom ha van érdeklődés.
Üdv
Pistif.
Itt egy lehetséges megoldás.

Elküldve: 2005. 08. 16. 17:10

Elküldve: 2005. 08. 16. 18:21
Idézet: Laslie - Dátum: 2005. aug. 16., kedd - 12:29
hasonló történt csak csípőfogóval vasárnap délután

Elküldve: 2005. 08. 17. 13:51

Idézet: xclusiv - Dátum: 2005. aug. 16., kedd - 11:55
ugyel molex: 12V, 12V földje, 5V földje, 5V. A ventik általában elindulnak 5V-on, kérdés hogy elég levegőt szállít-e. Egyébként egy százasból ki lehet hozni egy korrekt kis áramkört, másik 100-ból meg csatlakozókat...
Kösz, de abszolút analfabéta vagyok az ilyesmiben, és kedvem sincs csinálni. Nem lehet ilyet kapni?
Van egyem már ami ilyen asszem, ott is egy molex toldó van így megspékelve, de ott 2 3 tűs csatlakozó is van rajta... az jó lenne?
Majd csinálok róla képet...
Üdv!
Szerkesztette: Charles 2005. 08. 17. 13:52 -kor

Elküldve: 2005. 08. 17. 14:23
Idézet: xclusiv - Dátum: 2005. aug. 16., kedd - 11:55
ugyel molex: 12V, 12V földje, 5V földje, 5V. A ventik általában elindulnak 5V-on, kérdés hogy elég levegőt szállít-e. Egyébként egy százasból ki lehet hozni egy korrekt kis áramkört, másik 100-ból meg csatlakozókat...
Csak a két szélsőt kell...A föld közös...
Amúgy az ilyen csatikat szokta aztán az ember rádugni más eszközökre is, a van benne toldó :Đ
Segíts nekünk, hogy segíthessünk másokon!
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)

Elküldve: 2005. 08. 17. 15:59
Üdv!

Elküldve: 2005. 08. 17. 21:34
Idézet: didyman - Dátum: 2005. aug. 17., szerda - 15:23
Amúgy az ilyen csatikat szokta aztán az ember rádugni más eszközökre is, a van benne toldó :Đ
Naja, én is megszívtam anno egy ilyen felcserélt vezetékű toldóval...egy 2 GB-os vinyó látta kárát. Azt mondta, hogy ssszzz...puk. Vagy vmi effélét.

Elküldve: 2005. 08. 18. 08:40
Idézet: didyman - Dátum: 2005. aug. 17., szerda - 14:23
Tudom, de szerintem ártani nem árt ha az ember úgyis ilyet játszik.
Idézet
Alkoholos filc, szigetelőszalag, kutyafüle. Persze ezt senki sem csinálja, mert úgyis emlékezni fogok rá stb. aztán persze nem, pont ezért kell csinálni. Vagy akár a 12-es ágat be sem kell kötni, vagy ha mindkét csatin mind a 4-et (vagy csak a 2 szélsőt) cseréled akkor nyugodtan rádughatod bármire.
Monnyuk ezzel biztos sok újdonságot mondtam
Szerkesztette: xclusiv 2005. 08. 18. 08:41 -kor

Elküldve: 2005. 08. 18. 09:04
Idézet: xclusiv - Dátum: 2005. aug. 18., csütörtök - 9:40
Hmm?
Ennek az értelme gyakorlatilag egyenlő a nullával, nem?

Elküldve: 2005. 08. 18. 11:23

Elküldve: 2005. 08. 18. 18:45
Idézet: Teaway - Dátum: 2005. aug. 18., csütörtök - 9:04
Ennek az értelme gyakorlatilag egyenlő a nullával, nem?
Akkor nem, ha olyan a cucc, hogy 1 pár centis "molex hosszabbítóból" lóg 2 madzag...
Szerintem didyman erre gondolt, és én erre reagáltam

Elküldve: 2005. 08. 18. 21:04
Idézet: Teaway - Dátum: 2005. aug. 17., szerda - 22:34
:Đ nekem 270M-s volt. Az első jó vinyóm volt
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)

Elküldve: 2005. 08. 18. 21:08
Idézet: xclusiv - Dátum: 2005. aug. 18., csütörtök - 9:40
A 12V nem-bekötése is jó ötlet, vagy mindkét csatiban történő csere is (értem, mire gondolsz).
Filctoll

Elküldve: 2005. 08. 19. 09:07
Idézet: didyman - Dátum: 2005. aug. 18., csütörtök - 22:08
Filctoll
...és csomó a zsebkendőre, hogy tudja, hogy miért van filccel megjelölve

Elküldve: 2005. 08. 19. 09:32
Megépítettettem ezt a ventivezérlő csodát

Egész jól működik. Szobahőn (24°C) kb 5,6 voltot kap a venti ha megfogom az termisztort (kb 36°C) akkor felkúszok 10-11V környékére. Ezen még akarok kicsit finomhangolni mondjuk szobahőn 4V aztán kézmelegen legyen 8-9V. Egy bajom van vele hogy valami miatt hangos a venti motorja. Az elektronika csinálja mert ha simán adok neki 5V-ot akkor nem csinálja. Halk zümmögő hangot ad. ha a kezemben fogom akkor nem lehet hallani de az asztalon nagyon rezeg. Hétvégén ráérek akkor megkeresem a hibát. Ha egy szakértő szem kiszúr valamit a kapcsolásban akkor szivesen veszem ha megosztja.
Még gondoltam arra is hogy építek mellé egy kiegészítő áramkört ami mondjuk 30 foknál kapcsol be.
Az eredményeket puplikálom.
Bővebb infó az áramkörről itt!!!!
Üdv.
Pistif.

Elküldve: 2005. 08. 19. 09:32

Egész jól működik. Szobahőn (24°C) kb 5,6 voltot kap a venti ha megfogom az termisztort (kb 36°C) akkor felkúszok 10-11V környékére. Ezen még akarok kicsit finomhangolni mondjuk szobahőn 4V aztán kézmelegen legyen 8-9V. Egy bajom van vele hogy valami miatt hangos a venti motorja. Az elektronika csinálja mert ha simán adok neki 5V-ot akkor nem csinálja. Halk zümmögő hangot ad. ha a kezemben fogom akkor nem lehet hallani de az asztalon nagyon rezeg. Hétvégén ráérek akkor megkeresem a hibát. Ha egy szakértő szem kiszúr valamit a kapcsolásban akkor szivesen veszem ha megosztja.
Még gondoltam arra is hogy építek mellé egy kiegészítő áramkört ami mondjuk 30 foknál kapcsol be.
Az eredményeket puplikálom.
Bővebb infó az áramkörről itt!!!!
Üdv.
Pistif.

Elküldve: 2005. 08. 19. 10:17
Idézet: Pistif - Dátum: 2005. aug. 19., péntek - 10:32
Bocsi!
Valamiért kétszer küldte el!
Üdv.
Pistif.

Elküldve: 2005. 08. 19. 10:33
Egy apróság: A Tip126 (helyette bármilyen darlington jó, de egy ventihez a darlington csak felesleges maradékfesz-növelő tényező) EC lábai közé egy dióda (1n400x) záróirányban a motor induktív jellege miatt nem árt.
Amúgy tök bonyolult kapcsolás szvsz, ellenben szinte bármilyen termisztort tud fogadni.
U1A bekötése felesleges, egy akármilyen egyes műverősítő megteszi (de ha kettes van, akkor is maradhatnak levegőben a lábak alkatrészek nélkül, ez nem TTL áramkör).
Egyébként el van kötve valami! R1-R2 elvileg féltápot állít elő U2B nem-invertáló bemenetére és C1 ezt a pontot hidegíti (a kondi bekötése tehát jó, az R1-R2 közös pontja van rossz helyen). Egyébként ez a kör is felesleges, ha tovább gondolkozom. Ha ebben a formában van a kapcsolás, a kimenet negatív visszacsatolásával lehet lankásabbá tenni az átmenetet.

Elküldve: 2005. 08. 19. 11:08
Idézet
Ez azt jelenti hogy E-C irányban????
Idézet
Akkor hova kellene kötnöm?
Idézet
Még kezdő vagyok a témában. Első éves villamosmérnök, szal ezt nem vágom. Bocsi.
Köszi a válaszodat!
Üdv.
Pistif.

Súgó

A téma zárva.