HWSW Informatikai Kerekasztal: Beszélgetés hűtőventilátorokról - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (94 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 60
  • 61
  • 62
  • 63
  • 64
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Beszélgetés hűtőventilátorokról Értékeld a témát: -----

#1221 Felhasználó inaktív   wpepi 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2005. 08. 10. 07:49

Idézet: -=RelakS=- - Dátum: 2005. aug. 9., kedd - 11:09

Ventilátor fordulatait hogyan lehet visszajelezni egy leden? olyasmire gondolok, mint a Zallman előlapi panelje: Lassú forgás: villogó led, gyors forgás: gyorsabb villogás, később folyamatosnak tűnő, egyre erősödő fény

Egyébként ennek mi értelme? Nálad a PC villogónak van vagy használod is valami hasznosra? Mert ugye egy olyan áramkörnek mely a hőmérséklet függvényében változtatja a sebességet sokkal több értelme van mint annak, hogy különböző villogással jelezze, hogy milyen fordulaton megy.

Szerk:
Max. annyit érdemes, hogy ha nem megy akkor hang vagy fény útján tudassa, hogy áll a ventillátor.

Szerkesztette: wpepi 2005. 08. 10. 07:50 -kor

#1222 Felhasználó inaktív   -=RelakS=- 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 08. 10. 08:47

Idézet: wpepi - Dátum: 2005. aug. 10., szerda - 8:49

Egyébként ennek mi értelme? Nálad a PC villogónak van vagy használod is valami hasznosra? Mert ugye egy olyan áramkörnek mely a hőmérséklet függvényében változtatja a sebességet sokkal több értelme van mint annak, hogy különböző villogással jelezze, hogy milyen fordulaton megy.

Szerk:
Max. annyit érdemes, hogy ha nem megy akkor hang vagy fény útján tudassa, hogy áll a ventillátor.

Lehet, hogy kihagyom. Csak a baj van vele, meg ha leblokkolom a ventit, akkor észre sem veszi. Mondjuk az alacsony maximális fordulátúnál eléggé stroboszkópra vette a figurát, ha letekertem, de egy 2000-res ventinél meg sem moccan...

Kapcsolás az Elektronika tanfolyam kezdőknek totyikban
Gondolkodom, tehát nemtom.
レラクス

#1223 Felhasználó inaktív   wpepi 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 08. 10. 08:55

Idézet: -=RelakS=- - Dátum: 2005. aug. 10., szerda - 9:47

Lehet, hogy kihagyom. Csak a baj van vele, meg ha leblokkolom a ventit, akkor észre sem veszi. Mondjuk az alacsony maximális fordulátúnál eléggé stroboszkópra vette a figurát, ha letekertem, de egy 2000-res ventinél meg sem moccan...

Kapcsolás az Elektronika tanfolyam kezdőknek totyikban

De ennek a világítósdinak mi az értelme? Mert ugye ha adott a fordulat mérő a ventillátoron akkor azt rákötöd az alaplapod valamelyik szabad ventillátor vezérlőjére és nézheted PC-n a fordulatot. Ha pedig a lapod képes a hőmérséklet függvényében szabályozni akkor az is meglesz. A CMOS-ban meg beállítod, hogy figyelje azt a csatlakozót és ha leáll akkor visítson. Ennyi. Ennél több meg minek. Vagy nem az a cél, hogy hűtsön?

#1224 Felhasználó inaktív   -=RelakS=- 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 08. 10. 09:09

egyrészt négy ventit kéne majd vezérelni, ebből kettő rá is lesz az alaplapra dugva, de ezzel elfogytak a csatlakozók.

Másrészt minél inkább agyalok a dolgon, annál világosabb, hogy ha nem tudok számszerű visszajelzést csinálni (nem is akarok, mert szvsz bonyolultabb a kelleténél), akkor elég lenne, ha pl egy led kigyulladna, ha a venti megáll. Ezt még ki kéne találni, hogy hogyan :)
レラクス

#1225 Felhasználó inaktív   wpepi 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 08. 10. 09:14

Idézet: -=RelakS=- - Dátum: 2005. aug. 10., szerda - 10:09

akkor elég lenne, ha pl egy led kigyulladna, ha a venti megáll. Ezt még ki kéne találni, hogy hogyan :)

Egyszerűen felhasználod a ventillátor fordulat mérője által küldött impulzusokat azaz ha 0 akkor nem pörög a ventillátor  :D

#1226 Felhasználó inaktív   -=RelakS=- 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 08. 10. 09:17

Idézet: wpepi - Dátum: 2005. aug. 10., szerda - 10:14

Egyszerűen felhasználod a ventillátor fordulat mérője által küldött impulzusokat azaz ha 0 akkor nem pörög a ventillátor  :D

Akár hiszed, akár nem, erre tök egyedül rájöttem  :idea:  :alcohol:
レラクス

#1227 Felhasználó inaktív   wpepi 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 08. 10. 09:25

Idézet: -=RelakS=- - Dátum: 2005. aug. 10., szerda - 10:17

Akár hiszed, akár nem, erre tök egyedül rájöttem  :idea:  :alcohol:

Ez nem jó?  :D

Kép

#1228 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2005. 08. 10. 09:53

Egek. A mai, mikrokontrollerekkel telerakott világban a legegyszerűbb problémák is akkora nehézséget tudnak jelenteni... :D
A villogásra írtam a 4060-at. Fordulatszámkijelzésre számtalan impulzuisdetektor létezik akár közvetlen kijelző-meghajtással is. Van egy bináris számláló, amit egy másodpercben 1 alkalommal újraindítasz. Az újraindítás előtt pedig a számláló (ez még mindig 4060 plö :D ) kimenetét rákapuzod pl. egy kijelzőmodulra (TILxxx). Időzítésnek jó az 50Hz, vagy valami RC oszcillátor (a 4060-nak van sajátja plö, a legnagyobb helyiértékű kimenet használod kiolvasáshoz és a kapuk igazságtáblázata alapján reset-hez is), osztást ki kell számolni és kalap kabát. Vagy Ti ilyet nem tanultatok szakközépben? :D

Szerkesztette: didyman 2005. 08. 10. 09:55 -kor

Privát helyett email van.
Segíts nekünk, hogy segíthessünk másokon!
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)

#1229 Felhasználó inaktív   wpepi 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 08. 10. 10:41

akkor elég lenne, ha pl egy led kigyulladna, ha a venti megáll. Ezt még ki kéne találni, hogy hogyan :)

Fan failure indicator 2  :D

#1230 Felhasználó inaktív   Teaway 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 08. 10. 17:58

egyrészt négy ventit kéne majd vezérelni, ebből kettő rá is lesz az alaplapra dugva, de ezzel elfogytak a csatlakozók.

Másrészt minél inkább agyalok a dolgon, annál világosabb, hogy ha nem tudok számszerű visszajelzést csinálni (nem is akarok, mert szvsz bonyolultabb a kelleténél), akkor elég lenne, ha pl egy led kigyulladna, ha a venti megáll. Ezt még ki kéne találni, hogy hogyan :)

Ez Kell neked! :)

Kép

Szerkesztette: Teaway 2005. 08. 10. 17:59 -kor

<b><span style='color:blue'>Teaway: </span><span style='color:gray'>CD325/775i65g/2x512DDR/RadeonHD3850/Seagate80+Hitachi160/ ASUS1608P/DiamondSI/Samsung970P/HP6122/</span><a href='http://www.hardwareoc.hu/index.php/p/articles/cid/3/y/122/z/5.html' target='_blank'><span style='color:gray'><u>Nexus®400W</u></span></a></b>

#1231 Felhasználó inaktív   -=RelakS=- 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 08. 10. 20:15

kiderült a visszajelzésről, hogy csak akkor nem működik, ha az alaplapba is be van dugva a venti, egyébként villog az a led úgy, ahogy kell :)
レラクス

#1232 Felhasználó inaktív   xclusiv 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 08. 14. 12:36

N/A

Kicsit elcsúsztam a Silentblade 12-es élménybeszámolóval, de most jutott időm arra, hogy beépítsem, vagyis hogy lecseréljem a foxconn házzal kapott 12-es ventit. Röviden: a venti 12V-on halk, pár centiről motorzaj és szélzaj, kézbe fogva minimális remegés érezhető a ventin. Jelenleg - beépítés előtt - nyitott háznál  vinyókat hűti csendben, nem hallani a többitől. Az egész apparát zaját adja 2 Seagate Barracuda, 1 cserére ítélt 12-es venti <1000 RPM-en (ennél halkabb), 1 dobozos athlon64 hűtő (visszafogva, 2000 RPM körül) és egy 1ventis Dell táp. Megmértem, mind2 venti 4,2V körül kap. Szóval ha megfogom nem képes magától elindulni, be kell lökni induláshoz. Ez nem gond, mert nem szoktam megfogni :) és a lap a POST alatt vagyobb feszt ad nekik, csak a POST végén veszi le erre a beállított feszre. Beállítani 3x2 2 digites hexa számmal lehet egy régi BIOS-ban, újakban nincs ez a feature, gratulálok az MSI-nek. :(

Viszont megállapítottam, hogy a foxconn egy böszme nehéz tápon és egy masszív házon kívül egy csomó user friendly feature-t megvalósított. Persze mindegyikben van egy "apró" hiba, ami csak arra jó, hogy copjak.
Arról már írtam, hogy nem lehet kultúráltan kiszedni a HDD-tartó műanyag vackot, tizensok csavar eltávolítása után maradt 1, amihez nem lehet hozzáférni. Kiszedni pedig azért kellene, mert 3 vinyó megfő benne, még 2 is mert nem lehet normálisan hűteni. Szóval flex...
Most jöttem rá, hogy a 12-es ventit nem lehet egyszerűen (on the fly) cserélni, mert egy műanyag keretben van. Ez szép és jó, csakhogy a felső fület nem lehet kihajlítani mert ott a táp. 1 mm-t sem lehet mozdítani. Szóval vagy a tápot veszem ki vagy a keretet, tökmindegy mert mindkettőt 4 csavar tartja. (Inkább a keretet veszem ki és vissza se rakom, mert így semmi értelme nincs.)
Aztán a ház oldalán van airduct, proci fölött van, tényleg jó. Azt találtam ki, hogy leveszem a procihűtőről a 7-es ventit és az airduct-ba beépítek egy 5V-ról hajtott 9,2-es csúszócsapágyas Sunon ventit. Ennek ugye hangja alig van, és van vagy 4 mert a Lomexben 400 HUF körül árulták régebben. Minden szép és jó, az airduct minden paramétere ilyen ventire van kitalálva. Leszámítva a 2 csavart, aminek távolsága kb. 2 milliméterrel kisebb, mint a szabvány 9,2-es ventié. Hogy 'szóggyanak+

Szóval mese nincs, megpróbálok flex és fúrógép közelébe kerülni aztán elbánok ezzel a vacakkal. (Monnyuk annyira nem vacak, fájt olyan 12e-be, tápot eladtam a feléért, a ház pedig megfelelő, ha rádobok 3000-et meg egy óra munkát akkor közel tökéletes lesz.)

#1233 Felhasználó inaktív   Teaway 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 08. 14. 14:03

Hihi :)
Flex-et utoljára akkor használtam, amikor betontuskót vágtam le vasoszlopokról. Egy háznak viszont szerintem túl durva. Hacsak nem gravírozó kézigépbe fogható mini flex-re gondoltál :)
<b><span style='color:blue'>Teaway: </span><span style='color:gray'>CD325/775i65g/2x512DDR/RadeonHD3850/Seagate80+Hitachi160/ ASUS1608P/DiamondSI/Samsung970P/HP6122/</span><a href='http://www.hardwareoc.hu/index.php/p/articles/cid/3/y/122/z/5.html' target='_blank'><span style='color:gray'><u>Nexus®400W</u></span></a></b>

#1234 Felhasználó inaktív   xclusiv 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 08. 14. 18:48

Idézet: Teaway - Dátum: 2005. aug. 14., vasárnap - 14:03

Hihi :)
Flex-et utoljára akkor használtam, amikor betontuskót vágtam le vasoszlopokról. Egy háznak viszont szerintem túl durva. Hacsak nem gravírozó kézigépbe fogható mini flex-re gondoltál :)

Flex az durva? :)
A moddolt ház (CPU-n csak borda, venti az airduct-ban) nem volt elég jó, szóval nekimentem csípőfogóval és a sok kis lyukból csináltam egy nagyot :D meg hátul a 12-es venti mögött is. Ja! 12-es ventit keret nélkül nem lehet berakni, mert nincs neki lyuk, ehh...
Egyébként az airduct a ventihez és a venti a házhoz ilyen kábelkötegelő miszmasszal van rögzítve. A HDD-tartót pedig darabokra törtem, végül kombinált fogóval téptem ki (a csavart a ház alu anyagából, mint később kiderült :D).
A vinyók egy régi házból kiszedett HDD-tartó keretben vannak, padlószőnyegen :) Hűtést is kaptak, az elpukkant Antec tápom aljában w/ 9 centis venti, 5 V-on tolja át köztük a levegőt :)

Szóval szerinted a flex durva? :D

Szerkesztette: xclusiv 2005. 08. 14. 18:52 -kor

#1235 Felhasználó inaktív   Teaway 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 08. 14. 20:10

Idézet: xclusiv - Dátum: 2005. aug. 14., vasárnap - 19:48

A moddolt ház (CPU-n csak borda, venti az airduct-ban) nem volt elég jó, szóval nekimentem csípőfogóval és a sok kis lyukból csináltam egy nagyot :D meg hátul a 12-es venti mögött is. Ja! 12-es ventit keret nélkül nem lehet berakni, mert nincs neki lyuk, ehh...
Egyébként az airduct a ventihez és a venti a házhoz ilyen kábelkötegelő miszmasszal van rögzítve. A HDD-tartót pedig darabokra törtem, végül kombinált fogóval téptem ki (a csavart a ház alu anyagából, mint később kiderült :D).
A vinyók egy régi házból kiszedett HDD-tartó keretben vannak, padlószőnyegen :) Hűtést is kaptak, az elpukkant Antec tápom aljában w/ 9 centis venti, 5 V-on tolja át köztük a levegőt :)

Miért nem volt jó az eredeti?

#1236 Felhasználó inaktív   xclusiv 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 08. 14. 20:24

Idézet: Teaway - Dátum: 2005. aug. 14., vasárnap - 20:10

Miért nem volt jó az eredeti?

Eredeti mi? :D
Eredeti:
-12-es venti - kicsit hangosnak éreztem
-CPU cooler - ha lehet miért ne? Jó eséllyel halkabb és jobb (de legalábbis nem jelentősen rosszabb), és érdekelt. Nomeg a chipset-et is hűti így
- rács - baromi sok levegőt fog meg
- HDD tartó - műanyag, elé-mögé nem lehet normálisan ventit tenni, így a vinyók 50 fok fölé is mentek

#1237 Felhasználó inaktív   Charles 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 08. 16. 10:27

Hogy lehetne egy 8cm-es, molex csatis ventit lehalkítani? Poti és előlapi panel nem jó...

Üdv!
"Azt szeretném ha az én gépem... Penge képek, élethű hang és tökéletesen gyors 3-D. AMD Nekem is!" :D

#1238 Felhasználó inaktív   xclusiv 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 08. 16. 10:55

Idézet: Charles - Dátum: 2005. aug. 16., kedd - 10:27

Hogy lehetne egy 8cm-es, molex csatis ventit lehalkítani? Poti és előlapi panel nem jó...

Üdv!

A molex csatiban a másik oldalra rakod a 2 vezetéket, vagyis a 2 szélsőt és a 2 középsőt felcseréled.
ugyel molex: 12V, 12V földje, 5V földje, 5V. A ventik általában elindulnak 5V-on, kérdés hogy elég levegőt szállít-e. Egyébként egy százasból ki lehet hozni egy korrekt kis áramkört, másik 100-ból meg csatlakozókat...

#1239 Felhasználó inaktív   Freddy001 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 08. 16. 11:15

Az ilyen műanyag HDD sínes házat meg sem veszem, úgy kezdődik. De ha szeretsz szenvedni akkor hajrá. :) Nem sértegetésképpen mondom, csak az egyik legelb*sz*ttabb dolognak tartom és sajnos még a Chieftec is árul ilyet.

Venti halkításhoz felesleges az áramkör, vagy 5V-ról hajtja vagy egy teljesítményellenálláson keresztül közel tetszőleges feszültséget lehet beállítani. Az utóbbinál elég a ventilátor kábelét elvágni és oda beforrasztani.

#1240 Felhasználó inaktív   Laslie 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 08. 16. 12:29

Idézet: xclusiv - Dátum: 2005. aug. 14., vasárnap - 19:48

Szerintem sem durva a flex :D , ha az 1xű ember fiának nincs más. Én a 7vgn estem neki a codegen házam hátának. Először próbálkoztam csípő fogóval, de elég reménytelennek látszott, ezért döntöttem a flex melett. Az egy dolog, hogy hangos működés közben - vasárnap de. történt a művelet :D - de sokkal gyorsabban kész lettem. Azután egy kis reszelés és kész lett a "rács" - én nem nevezném rácsnak, inkább lyukszűrőnek - eltávolítás. Egyébként sokkal jobban áramlik a levegő kifelé, és mellesleg hallkabb is lett a gépem. :D

Szerkesztette: Laslie 2005. 08. 16. 12:30 -kor

ASRock K7S8X R3.01 | AMD Duron 1600 MHz | Spire WhisperRock III | 512 MB DDR SDRAM | Abit 9550 CDT 128MB 128bit | Seagate Barracuda 7002.7 80 GB | WD WD200EB 20 GB | Samsung 52/32/52 CR-RW | LG GSA-4040B | UltraPower AT-T460 460W | Codegen 6012-1 ház

Téma megosztása:

• (94 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 60
  • 61
  • 62
  • 63
  • 64
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.