Beszélgetés hűtőventilátorokról
Elküldve: 2004. 02. 07. 01:24
Elküldve: 2004. 02. 07. 01:54
Nyilván nem a ventillátor vezetékét vágod le tőből, mert utána eldobhatod. Csavarhúzót szerintem barkács/elektronikai boltban vagy ilyesmi..
[ 2004. február 07.: Freddy001 szerkesztette a hozzászólást ]
Elküldve: 2004. 02. 07. 09:13
idézet:
Ezt írta Freddy001:
Abszolút jóindulattal említettem meg nem cseszegetésképpen, amúgy sejtettem ezt a kérdést.Ha azonos lenne csak egy fekete lenne nyilván. Mindkét fekete a saját köréhez tartozik, 5v vagy 12v. Talán a tápon belül egy potenciálon vannak, bár ebben sem vagyok biztos, ettől függetlenül elektronikailag jelentősége van az elszeparálásnak.[/quote]
Én is abszolút jóindulattal köszöntem meg a kiigazítást, tényleg nagyon lényeges volt-megfésültek volna egy pár egyéb HW-el, asszem..
Akkor a feketék lényege: Mivel a földvezetéken a két másik -12 és 5V- árama összeadva csordogál, ezért van két szál, hogy ne essen túl nagy feszültség rajta, a nagyobb áramokat el tudja vezetni kevés veszteséggel és hőtermelés nélkül..A tápon belül egy forrpontból fakadnak, az eszközökön is kapásból össze vannak kötve. Ekvipotenciálisak, cserélhetőek, össze is köthetők. BTW, az alaplapra meg ugye hány fekete is megy?
Azé' most már jól elbonyolítottuk szegény gyereknek a ventikötögetést![]()
Segíts nekünk, hogy segíthessünk másokon!
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)
Elküldve: 2004. 02. 07. 09:53
idézet:
Ezt írta Freddy001:
Ha azonos lenne csak egy fekete lenne nyilván. Mindkét fekete a saját köréhez tartozik, 5v vagy 12v. Talán a tápon belül egy potenciálon vannak, bár ebben sem vagyok biztos, ettől függetlenül elektronikailag jelentősége van az elszeparálásnak.[/quote]
Ha nem vagy benne biztos, akkor miért bizonygatod ilyen hangosan?
Köszönöm. Ennyi!
Elküldve: 2004. 02. 07. 09:56
idézet:
Ezt írta Freddy001:
Ha azonos lenne csak egy fekete lenne nyilván.[/quote]
Na nagyobb áram folyik a közös ágon, vastagabb vezeték kell nyilván.
Köszönöm. Ennyi!
Elküldve: 2004. 02. 07. 09:57
idézet:
Ezt írta Freddy001:
elektronikailag jelentősége van az elszeparálásnak.[/quote]
Ezért van a vinyón és a floppyn is rögtön a tápcsatin összekötve.
Köszönöm. Ennyi!
Elküldve: 2004. 02. 07. 10:48
idézet:
Ezt írta didyman:
Mivel a földvezetéken a két másik -12 és 5V- árama összeadva csordogál, ezért van két szál, hogy ne essen túl nagy feszültség rajta, a nagyobb áramokat el tudja vezetni kevés veszteséggel és hőtermelés nélkül..[/quote]
Na valami ilyesmi..
Öregszem, biztos vagyok benne, fent a magyarázat (áramok elvezetése és feszültségesés a lényeg), de ezt Te is leírtad, ezekszerint valahol mégis egyetértünk.
Végülis csak egy egyszerű ventillátor bekötésről van szó, nem kell túlbonyolítani. Ha profi munkát akar célszerű a saját földjét felhasználni, ha nem, hagyja rajta ha szerinte ugyanaz. Ilyen kis teljesítményfelvétlenél nincs nagy jelentősége.
Elküldve: 2004. 02. 07. 12:41
idézet:
Ezt írta Freddy001:
Abszolút jóindulattal említettem meg nem cseszegetésképpen, amúgy sejtettem ezt a kérdést.Ha azonos lenne csak egy fekete lenne nyilván. Mindkét fekete a saját köréhez tartozik, 5v vagy 12v. Talán a tápon belül egy potenciálon vannak, bár ebben sem vagyok biztos, ettől függetlenül elektronikailag jelentősége van az elszeparálásnak.[/quote]
Ez sajnos nem igaz teljes mertekben, a tapegysegen belul mindegyik fekete derot egy es ugyanazon pontra van beforasztva a foldre. a ket derot szerepe a terheles elosztasban van. Ha egy volna annak vastagnak kellene lenni, hogy ugyan azt a telhelest elviselje gond nelkul.
Elküldve: 2004. 02. 07. 13:03
Egy viszonylag halk gépet próbálok meg összeállítani. Azért viszonylag, mert a pénz véges, az elvárások pedig nagyok
Szóval: szerintetek megfizethető áron milyen hűtővel lehetne egy Celeron 2,4 Ghz-es procit a lehető legalacsonyabb zajszinten hűteni? Zalman-t nézegettem, de van egy olyan érzésem, hogy ágyúval lőnék verébre
A gépet egyébként elsősorban szövegszerkesztésre, internetezésre használják, szóval nem kell nagy terhelésre számítani. Persze azért a prockó ne főjjön meg a saját levében
Elküldve: 2004. 02. 07. 13:23
idézet:
Ezt írta rog70:
...Szóval: szerintetek megfizethető áron milyen hűtővel lehetne egy Celeron 2,4 Ghz-es procit a lehető legalacsonyabb zajszinten hűteni?...[/quote]
Szerintem dobozos procit (+2kFT) kell, abban van hűtő. Halk.
Elküldve: 2004. 02. 07. 23:51
Szumma-szummárum: a tápcsati sárga és piros vezetékére kötöttem a 4 rack-ventit és most 7V-on csendben, de pont elég hűtést biztosítanak.
Elküldve: 2004. 02. 08. 09:23
idézet:
Ezt írta Luckforeman:
nem tudta az 5V egyiket sem elindíttani. Ha kézzel mepörgettem, akkor már forogtak. Mielőtt bárki a tápomra fogná, a gépen olyan az 5V, hogy vonalzóval sem lehetne egyenesebbet húzni.
Szumma-szummárum: a tápcsati sárga és piros vezetékére kötöttem a 4 rack-ventit és most 7V-on csendben, de pont elég hűtést biztosítanak.[/quote]
Senki nem fogja a tápodra. Milliószor leírták már, hogy teljesen bizonytalan a ventik indulása 5V-on.
Azt az egyenest milyen felbontású szkóppal nézted?
A 7V-hoz gratulálunk, azért mondj el egy imát minden be- és kikapcsoláskor.
[ 2004. február 08.: Öregszem szerkesztette a hozzászólást ]
Köszönöm. Ennyi!
Elküldve: 2004. 02. 08. 21:29
idézet:
Ezt írta Öregszem:
Azt az egyenest milyen felbontású szkóppal nézted? [/quote]![]()
![]()
![]()
idézet:
meg ezt is:
A 7V-hoz gratulálunk, azért mondj el egy imát minden be- és kikapcsoláskor.[/quote]
Lehet ebből valami problem? :confused:
[ 2004. február 08.: Luckforeman szerkesztette a hozzászólást ]
Elküldve: 2004. 02. 09. 17:44
idézet:
Ezt írta Luckforeman:
[ 2004. február 08.: Luckforeman szerkesztette a hozzászólást ][/quote]
Úgytudom bizonyos tápok hasonlóképpen, három lépcsőben szabályozzák a fordulatot: 5v-7v-12v. Hogy probléma lehet-e azt nem tudom, én nem mertem volna így kötni. Legtöbb ventinél a gyári specifikáció 6-7v indítófeszt ad meg, ettől függetlenül el szoktak indulni kisebb feszültségen is, de ez már bizonytalan sajnos. Ebben az esetetben egy közbeiktatott (teljesítmény)ellenállás vagy feszültségszabályozó IC (pl. 7808 vagy LM317) jobb lett volna talán.
Elküldve: 2004. 02. 09. 18:08
idézet:
Ezt írta x1246:
Egyébként hogyan tudnám a speeze vaentimet 12v rol 5 v-re rakni mert egy srác itt irta hogy kötögessem a kábeleket de nem értettem szoval a ventiböl kijönegy fekete ,sárga és piroszsinor, mit kell felcserélni átkötni nem szabályozhatost akarok csak 5v re kötni,bocsi srácok hogy itt luzerkedek de az elektronika nem az erösségem viszont kiszakad a dobhártyám a ventitöl.[/quote]
Figyeljetek már, neki kicsi tápcsati van a ventijén, nem Molex! Itt nem működik a zsinórcsere!!! Kell egy átalakító, átmenő molex csati->kiscsati (nem tudom a nevét).
Ezt én úgy oldottam meg, hogy a tápról jövő molex csatira fordítva raktam rá ezt az átalakítót (pengével a sarkait le kell vágni - veszélyes!!!), de vigyázni kell, mert az átmenő csatin is fordítva lesznek a feszültséget. És működik, két házventit hajtok így, ha kell szufla, akkor egyszerűen visszafordítom a molex csatit.
Elküldve: 2004. 02. 09. 20:05
idézet:
Ezt írta Luckforeman:
[/quote]
Lehet.
Elküldve: 2004. 02. 09. 22:38
idézet:
Ezt írta Mono:
Lehet.[/quote]
Bővebben?
Elküldve: 2004. 02. 09. 22:54
idézet:
Ezt írta Freddy001:
Úgytudom bizonyos tápok hasonlóképpen, három lépcsőben szabályozzák a fordulatot: 5v-7v-12v. [/quote]
Úgy látom egy kicsit talán túlmisztifikáljuk ezt a táp dolgot. Persze tudom mindenkinek nagy értékű cuccok vannak rákötve, de ez tulajdonképpen egy kulyaközönséges trafó.
Ha pedig trafó, akkor tekercsek vannak rajta, nagyfesz tekercs és kisfesz tekercs(ek) különböző menetszám után kivezetéssel. Ezek adják a különböző feszültségértékeket.
Én ugyanannak a tekercsnek két másik kivezetését kötöttem össze. Akkor mi lehetne a probléma?
(Ez most csak nagyon a héja volt, tudom, hogy még egy csomó minden van a tápban)
A fokozatszabályozók is így veszik le a 12-5=7V-ot.
Elküldve: 2004. 02. 12. 14:00

Súgó
A téma zárva.