HWSW Informatikai Kerekasztal: MISTRAL, Garancia??!, Mistral vállalt garanciáiról! - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (75 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 53
  • 54
  • 55
  • 56
  • 57
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

MISTRAL, Garancia??!, Mistral vállalt garanciáiról! Értékeld a témát: -----

#1071 Felhasználó inaktív   nyunyu 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2006. 04. 04. 16:38

Mert mondjuk toluk egy sarokra levo akvariumszakuzletben nem volt megfelelo tap nelkuli haz.

Amugy meg vicces volt:
Megyek be, pont az en ket jeloltem van kinn a pulton, mert ket srac nezegette, hogy Chieftec LBX01BBB-t, vagy Casetek CK-1019-2A-t vegyen.
Nekialltam colstokkal meregetni, hogy nekem melyik jobb, vegul ok vittek el a Chieftec-et, mert az jobban szellozik, en meg a Casetek-et, mert abba fer majd be jobban a vizhutesem.

Penztarnal fizetek, kovetkezo vasarlonak szinten tap nelkuli Chieftek BG01BBSL haz kell...

Szoval 3/3-an ures hazat vettunk, amin nincs mi elromoljon. :cool:

Szerkesztette: nyunyu 2006. 04. 04. 16:39 -kor

#1072 Felhasználó inaktív   Ariadne 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 04. 16:54

Idézet: nyunyu - Dátum: 2006. ápr. 4., kedd - 17:38

Szoval 3/3-an ures hazat vettunk, amin nincs mi elromoljon. :cool:

Ja, így már értem!  :omg: Hát táp nélküli házon tényleg nem lehet sokat bukni. Viszont valami már elterjedhetett úgy az emberek között erről a cégről, ha mindenki csak ilyesmit vesz ott...  :Đ
Muszáj mindig megoldást találnunk? Nem élvezhetnénk egy kicsit a problémát?

#1073 Felhasználó inaktív   Mumtaz 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 06. 10:55

Idézet: Ariadne - Dátum: 2006. ápr. 4., kedd - 16:54

Ja, így már értem!  :omg: Hát táp nélküli házon tényleg nem lehet sokat bukni. Viszont valami már elterjedhetett úgy az emberek között erről a cégről, ha mindenki csak ilyesmit vesz ott...  :Đ

Anno én is ott vettem a Codegen 7016-ost persze táp nélkül. De ez a ház annyira volt táp nélküli, hogy Ők azzá tették. Direktbe ezért a házért mentem és pont ez az egy volt. Srác hozta fel a dobozt, de már útközben úgy tett, mintha akkor bontaná fel. A poén az volt, hogy a dobozban ott volt a tápkábel. A ház persze szép volt. Itthon azt vettem észre, hogy látszanak a tápcsavarok nyomai, tehát eredetileg volt benne táp, csak M-ék kivették. Mondjuk nekem így sem volt rossz, eleve ugyebár a táp nélküli házért mentem. Egyébként a dobozon is rajta volt, hogy 300W-os táppal szerelt ház (volt). :)

A másik: Tegnapelőtt bementem a videokareszért és a Gecube 9550-est teljes árában számolták be a cserébe. Egészen pontosan 16200 HUF-ért. A garanciát viszont nagyon nem akarták aznaptól számolni, amit szóvá is tettem. A srác elment, majd visszajött. Nem szólt semmit, csak kinyomtatta a papírt és láss csodát, az új kártyára hirtelen megvolt a teljes gariidő. Ki érti ezt!?

Részletekbe menőleg: A Gecube novembertől számolva 2 év garival rendelkezett. A srác azt mondta, hogy az a gari megy tovább. Kicsit veséztem a témát, ha az új cuccra 1 év gari van és nem 2. Na abban az esetben viszont levonják azt a +1 évet, ami az eredeti karinál megvolt. Nahát ilyet, szóval akkor az eredeti kártya garanciája csak és kizárólag mínuszolhatja az új kártya gariidejét.

Szerkesztette: Mumtaz 2006. 04. 06. 11:08 -kor

#1074 Felhasználó inaktív   Ariadne 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 06. 11:18

Ahogy ők azt gondolják. Az új kártya mivel ÚJ, ezért ugyanúgy jár a két év, természetesen. Abba már nem is megyek bele, hogy ha a gyártó két évet vállal egy cuccra (tipikus példa: ASUS alaplapok), akkor még ha 1 évvel is árulják, akkor is két év van rá, mert a kiskernek tovább kell adnia a gyártó által vállalt időt - csak persze ki kell verni belőlük, vagy még inkább ott vásárolni, ahol kapásból megadják, amit kell...

Szerkesztette: Ariadne 2006. 04. 06. 11:18 -kor

#1075 Felhasználó inaktív   Mumtaz 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 06. 12:39

Idézet: Ariadne - Dátum: 2006. ápr. 6., csütörtök - 11:18

Ahogy ők azt gondolják. Az új kártya mivel ÚJ, ezért ugyanúgy jár a két év, természetesen. Abba már nem is megyek bele, hogy ha a gyártó két évet vállal egy cuccra (tipikus példa: ASUS alaplapok), akkor még ha 1 évvel is árulják, akkor is két év van rá, mert a kiskernek tovább kell adnia a gyártó által vállalt időt - csak persze ki kell verni belőlük, vagy még inkább ott vásárolni, ahol kapásból megadják, amit kell...

Ez emlékeztet arra, amikor Chieftec tápot akartam venni. Felhívtam az M-et és mondták, hogy 300W-os valami 12500 Ft és csak 1 év garival. Mondtam, hogy arra élettartam gari van. Erre a fickó annyit mondott, hogy "Lehet, hogy a gyár vállal rá, de mi csak 1 évet adunk". Ezt úgy mondta, mintha tényleg nem is tudna róla, hogy a gyár mennyit ad. Végül az AQUA-nál vettem meg 7-800 Ft-al drágábban és persze vállalták az élettartam garit úgy, hogy amennyiben bedöglik, úgy hozzájuk kell visszavinni. Na ezt nevezném én tisztességes hozzáállásnak.

#1076 Felhasználó inaktív   Ariadne 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 06. 13:28

Idézet: Mumtaz - Dátum: 2006. ápr. 6., csütörtök - 13:39

Ez emlékeztet arra, amikor Chieftec tápot akartam venni. Felhívtam az M-et és mondták, hogy 300W-os valami 12500 Ft és csak 1 év garival. Mondtam, hogy arra élettartam gari van. Erre a fickó annyit mondott, hogy "Lehet, hogy a gyár vállal rá, de mi csak 1 évet adunk". Ezt úgy mondta, mintha tényleg nem is tudna róla, hogy a gyár mennyit ad. Végül az AQUA-nál vettem meg 7-800 Ft-al drágábban és persze vállalták az élettartam garit úgy, hogy amennyiben bedöglik, úgy hozzájuk kell visszavinni. Na ezt nevezném én tisztességes hozzáállásnak.

Na azért az Aquával én óvatos lennék, meglehetősen sok panaszt hallottam már róluk is, állítólag olyan "mistral-rokon" módon is szoktak viselkedni garis problémáknál. De legalább megadják, ami jár, aztán csak nem fog már elromlani. Megnézném, mit szólnak, amikor beviszed 10 év múlva, hogy "fiúk, valami baj van a tápommal, cseréljétek már ki"...  :D

Én mondjuk DVD íróért jártam így körbe az üzletek honlapjait, akkor jöttem rá, hogy pl. LG írókra gyárilag 2 évet vállalnak, de ezt elég kevesen adják át (pedig a dobozban is benne van egy papír a két évvel!).

#1077 Felhasználó inaktív   Mumtaz 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 06. 16:08

Idézet: Ariadne - Dátum: 2006. ápr. 6., csütörtök - 13:28

...
Én mondjuk DVD íróért jártam így körbe az üzletek honlapjait, akkor jöttem rá, hogy pl. LG írókra gyárilag 2 évet vállalnak, de ezt elég kevesen adják át (pedig a dobozban is benne van egy papír a két évvel!).

Speciel én ezen furcsálkodtam anno az M-nél, ugyanis az LG combo-mhoz rendesen kiállított eredeti LG-s garijegyet adtak.

Szerkesztette: Mumtaz 2006. 04. 06. 16:15 -kor

#1078 Felhasználó inaktív   Jazzos 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 06. 18:24

Idézet: Ariadne - Dátum: 2006. ápr. 6., csütörtök - 12:18

Én ezt a nótát úgy ismerem, hogy Mo.-i gyártó esetén tényleg a gyártói garancia számít, külföldi gyártónál viszont az importőr által meghatározott jótállási idő a mérvadó. ASUS alaplapok léteznek 1,2 és 3 éves garanciával is, attól függ kitől veszed.
"Az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség. Gyakorlatilag viszont van!"

#1079 Felhasználó inaktív   Joooe 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 06. 18:31

Szia! :)

Nem, az erről szóló rendelet (151/2003 korm. r. ) egyértelműen a gyártóról beszél, egyéb megkötés nélkül.
Ráadásul a jótállás a reklámban vállalt feltételek szerint is terheli a kötelzettet (ptk. 248), márpedig a gyártó honlapján szereplő állítások szvsz reklámnak tekinthetők.

Ha jól emlékszem az Asus honlapjára, minden alaplapra, a világ minden részén 3 év garit vállalnak, ez alapján legalább ennyit mindenkinek vállalni kell.
Kemény és kitartó munka idővel meghozza gyümölcsét. A lustasag azonnal.

#1080 Felhasználó inaktív   BigBear 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 06. 19:24

Nincs megkötés. A gyártó által vállalt garancia érvényes akkor is, ha a bolt csak 1 évet ad / akar adni. Ettől eltérni csak pozitív irányban lehet. Vagyis totál mindegy, hogy ők azt mondják, hogy csak egy évet vállalnak, ha a gyártó ad mondjuk 3-at, akkor ezt ki lehet verni belőlük 2 év után is, hiába hivatkoznak a saját garlevelükre.
Juteszembe: garpapír. Ez sem feltétele a garanciának, ahogy a számla se. Tehát az, hogy megvan-é a papír nem lehet feltétele a garnak.
Más kérdés, hogy az embernek mennyire éri meg szarakodni, neadj' Isten pereskedni, ha az üzlet keverni akar...
42

#1081 Felhasználó inaktív   Joooe 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 06. 19:31

Azért ha valaki nem tudja bizonyítani a vásárlást (számla), illetve a jótállás fennállását (tipikusan: jótállási jegy) én nem bátorítanám pereskedésre  :D

De ha bizonyítható(bármi módon), hogy ott vásárolta, és hogy jótállás érvényes, akkor tényleg nem szükséges számla, garijegy. Jótállás érvényessége pl abból is következhet, hogy jogszabály alapján kötelező jótállás van.

#1082 Felhasználó inaktív   asdf 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 06. 19:33

Akkor ide is beszurom, hogy nekem ugy remlik, hogy anno arra jutottunk /a fogyved forumon/, hogy gyartonak minosul ezen szempontbol az is, aki eloszor behozza a cuccot az orszagba. Namost, hogyha ezen ceg csak egy evet ad a nagykernek, az szinten egyet ad tovabb a kiskernek, akkor ha a foldon fetrengtek is, akkor sem fog tudni a kisker 1+2 evet adni a cumora ;) Valamint tovabbra is fenntartom azt, hogy ameddig ugyanazon alaplap 1 es 1+2 ev garis arkulonbozetenek negyedeert csepelrol felmegy a vevo ujpestre valamit megvenni, addig ez van, senkinek sincs a tarkojan a fegyver, hogy kotelezo az 1 ev garist vasarolni :), szabad a valasztas... perpill lehet kerni ugyanazt az alaplapot:
24 000-ert 1 ev garival
24 600-ert 1+1 ev garival
26 350-ert 1+2 ev garival. Evvan :)
Archív:
Akár 3*-os összegbe is kerülhet egy SMS elküldése egyes újabb telefonokon!
Info, kérdőív, petíció:  http://unicodesms.freeweb.hu

#1083 Felhasználó inaktív   Joooe 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 07. 05:13

Azért nem evvan, mert ugye magyarországon kötelező jótállás van :)
És ugyanezért nem lehet pl 21 000-ért 0 garival sem.

Én úgy emlékszem már kétszer is arra jutottunk, hogy a gyártó ilyen meghatározása a fogyasztóvédelmi törvény és az ennek felhatalmazása alapján született rendeletek esetén irányadó.

A kötelező jótállásról szóló 151-es viszont a Ptk felhatalamazása alapján született. Sem a rendelet, sem a Ptk. nem határozza meg másként a gyártó fogalmát, így ott szerintem a gyártón a gyártót kell érteni.
(Illetve egyetlen egy helyen találtam ahol a gyártó fogalmát kiterjeszti: A 277.§  (1) bekezdés b) pontjának alkalmazásában "gyártónak minősül az a személy is, aki a dolgon elhelyezett nevével, védjegyével vagy egyéb megkülönböztető jelzés alkalmazásával önmagát gyártóként tünteti fel" )

Sőt pl az a bizonyos (1) b) pont külön említi a gyártót és az importálót, úgyhogy egyre biztosabbnak tűnik, hogy külön fogalomnak kell tekinteni.

Szóval azt hiszem el kell fogadni, Mo-on a kötelező jótállás mértéke legalább egy év, ha a gyártó ennél kedvezőbb feltételeket hirdet, akkor az lesz a kötelező legkisebb jótállás.

#1084 Felhasználó inaktív   Jazzos 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 07. 08:55

Kész vagytok, remélem nem lesztek sosem a vásárlóim! :D (Nem kell ám komolyan venni.)
Van sok dolog Mo.-n ami igazságtalan, sajnos ez is az. Egy szutyok vidéki kisker, (de akár egy nagyobb fővárosi sem) tud megf*ngatni egy nagykert sem ilyen téren, tehát a vevő max. a kiskert tudja szivatni. Ha erre fordulna a világ, az árlistámon minden cuccot megváltoztatnék (Értékcsökkent! 3 év garancia helyett csak 1-et tudunk vállalni), és ezt feltüntetném a számlán, meg a garijegyen is. :)
Egyébként azt még mindig fenntartom, hogy az importőr határozza meg a jótállási időt, legalábbis a gyakorlatban így működik. Honnan tudhatod te, hogy a külföldi gyártó cég milyen kondíciókkal egyezik meg az importőrrel? És amit ő árul az nem feltétlenül ugyanaz a termék, mint amit a gyártó a saját külföldi honlapján hirdet. Más szolgáltatás (jelen esetben garanciális idő), más ár. Ilyen nem létezik? (Az utolsó kérdés nem okoskodás akar lenni, hanem tényleges kérdés! :D)
"Az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség. Gyakorlatilag viszont van!"

#1085 Felhasználó inaktív   Joooe 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 07. 09:17

:D

Rossz hír a 151-esből: " 1. § (2) Semmis az a megállapodás, amely az e rendeletben foglaltaktól a fogyasztó hátrányára tér el. Az érvénytelen megállapodás helyébe e rendelet rendelkezései lépnek." ;)

Viszont megteheted, hogy olyan nagykertől vásárolsz, aki vállalja a 3 év garit.  :)

Persze értem a hátulütőjét is a dolognak, ha más meg szarik a jogszabályra, a bamba fogyasztó meg csak az árat nézi, akkor csak addig leszel te az egyetlen teljesen szabályosan működő kereskedő, amíg csődbe nem mész  :think:

Pont a fogyasztók ilyen hozzáállása miatt van szükség ilyen "igazságtalan" védelemre, ez ha jól tudom az EU-ban hungarikum, máshol nincs kötelező jótállás (Ezt Ariadne tudja majd talán pontosabban megmondani) Náluk is el fog ez tünni előbb-utóbb, de egyelőre még nincs egy éve, hogy a korábbi enyhítés után szigorítottak a rendeleten, úgyhogy nem az eltörlés irányába megyünk még :)

Utolsó kérdésed szerintem nagyon jó, húzós, hogyan kell megítélni a nem egyértelmű eseteket. De ha pl az Asus nagy hanggal hírdeti, hogy minden régióban 3 év garit vállal az alaplapjaira, akkor egy csendben háttérben kötött megállapodás az importálóval nem írja ezt felül.

szerk: ja lehet félreértettem az uccsó kérdésed. A jótállás nem mint szolgáltatás tárgya a szerződésnek, hanem a szerződést biztosító mellékkötelezettség. Tehát nem lesz más termék csak attól ha más a jótállás. Asszem  :think:

Szerkesztette: Joooe 2006. 04. 07. 09:23 -kor

#1086 Felhasználó inaktív   MisterY 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 07. 09:18

Idézet: Jazzos - Dátum: 2006. ápr. 7., péntek - 8:55

Egyébként azt még mindig fenntartom, hogy az importőr határozza meg a jótállási időt, legalábbis a gyakorlatban így működik. Honnan tudhatod te, hogy a külföldi gyártó cég milyen kondíciókkal egyezik meg az importőrrel?

Gyanítom, hogy azok a termékek, amelyek hivatalos forrásból saját garancialevéllel rendelkeznek, de egyes kereskedők mégis saját garanciával árusítják, valamilyen "nem hivatalos" forrásból származnak.

Mindegy, hogy az nagyker, az importőr vagy a távolkeleti dzsunkacég, aki lenyeli a hivatalos garanciát. Aki néhány százaléknyi árkülönbötzetért elfogadja, hogy az élettartam garanciás termékére csak 1 évet kapjon, az meg is érdemli. Az ilyen semmivel nem jobb, mint az, aki megveszi a teszkógazdaságos ájemdépénégyes multimédijás pécét.

#1087 Felhasználó inaktív   Shia-ko 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 07. 09:50

Demagógként azt tudom írni, hogy xarok arra, hogy a kisker hogyan intézi a továbbiakat, de nem vagyok. A kiskereknek is megvan a fórumuk, amin keresztül küzdhetnek azért, hoyg ez az őket sújtó szabályozás megváltozzon, de azt nem tudom elfogadni, hogy a vásárló nyelje be a hátrányt.
Üdvözlettel:
Gabi

#1088 Felhasználó inaktív   Joooe 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 07. 09:52

Jééé, egy rég elveszett Shia-ko :D

Szia! :)

(Bocsi az Offért  :offtopic: )

#1089 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 07. 10:04

Idézet: Mumtaz - Dátum: 2006. ápr. 6., csütörtök - 12:39

Ez emlékeztet arra, amikor Chieftec tápot akartam venni. [...] Mondtam, hogy arra élettartam gari van.

nincs ra. a multkor kiderult, hogy a chiftec (a gyar!) ugy erti az elettartam garanciat, hogy a gyartas megszunese utan meg ket evvel el a garancia.

nekem meg van egy lepecsetelt papirom, hogy orokgarancias.. na ez a szep! (de persze nem M.)
a forum ma:
"Ez van bazdmeg, ha nem tetszik, el lehet menni."

#1090 Felhasználó inaktív   MisterY 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 07. 10:34

Idézet: bogdan - Dátum: 2006. ápr. 7., péntek - 10:04

nincs ra. a multkor kiderult, hogy a chiftec (a gyar!) ugy erti az elettartam garanciat, hogy a gyartas megszunese utan meg ket evvel el a garancia.

nekem meg van egy lepecsetelt papirom, hogy orokgarancias.. na ez a szep! (de persze nem M.)

Nekem is van olyan "élettartam" garis eszközöm, amin 72 hónap áll. Annyira azért nem aggódom, mert egy átlagos mai pc 6 év múlva sehol sem lesz már.

Bár érdekes lenne most garanciában cseréltetni 64Mb-os EDO-t vagy AMD K6-2-es CPU-t. Mert hat évvel ezelőtt még ilyeneket (is) vettünk.

Téma megosztása:

• (75 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 53
  • 54
  • 55
  • 56
  • 57
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.