HWSW Informatikai Kerekasztal: MISTRAL, Garancia??!, Mistral vállalt garanciáiról! - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (75 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 59
  • 60
  • 61
  • 62
  • 63
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

MISTRAL, Garancia??!, Mistral vállalt garanciáiról! Értékeld a témát: -----

#1191 Felhasználó inaktív   INT21H 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2006. 08. 17. 13:00

Idézet: Jahno - Dátum: 2006. aug. 17., csütörtök - 13:40

Kíváncsi lennék az olyan cuccnál, aminél felfel menne az ár, akkor min vinnyogna a T. Vevő. Mert itt kb. arról van szó, boltban is sokszor hallom, hogy mivel pont nem ugyanaz ugyanolyan, akkor kéri vissza az árát. Amiből mondjuk megveszi az 5 perccel azelőtt felajánlott terméket, meg lóvéja is marad.

Nahh, ezért tartjuk gusztustalannak az egészet mi kereskedők... Bár nálam ilyen bajok nincsenek, de akkor is.

De nem ez a jellemző!
Azzel meg, hogy fölajánlottál egy jobb alkatrészt cserére, simán védekezhetsz a bíróságon is. Végül is részedről megvolt az együttműködési szándék...bár én nem vagyok jogász. :Đ

De a legtöbb ügyeskedő vevő nem fogja bíróságig vinni a dolgot. Az ügyeskedő kereskedők is pont erre számítanak.
Szóval kár hőzöngeni...
"Hanyatló kultúránknak az egyik legkórosabb eleme a járandósági felfogás (entitlement culture) ami szerint az állampolgárnak jár minden, az is, amiért soha életében nem fizetett."

"I meditate diligently every morning. The subjects are life and love. I quit after 3 seconds."

#1192 Felhasználó inaktív   Casoli 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 17. 13:37

Idézet: adamsky - Dátum: 2006. aug. 17., csütörtök - 9:22

nem értek veled egyett

tv vagy más müszaki ciknél miért adják vissza a teljes vételárat??

Mert TVknél/műszaki cikkeknél évente nem duplázódik a teljesítmény.

Szóval szerintetek ha vásároltam egy 82cm-s 16:9-es TV-t 2,5 éve 250k-ért és elromlott javíthatatlanul, akkor most egy 103cm-s 16:9-es LCD/plazma TV-t kellene kapnom garba?  :Đ

Szerkesztette: Casoli 2006. 08. 17. 13:41 -kor

#1193 Felhasználó inaktív   Casoli 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 17. 13:39

Idézet: fLeSs - Dátum: 2006. aug. 17., csütörtök - 11:54

Garanciális problémák I.
Garanciális problémák II.
Garanciális problémák III.

A kb. 2 éves Radeon 9700 Próm romlott el, és végül egy 9800-at kaptam helyette, pedig 9600 XT-t akartak adni - a déli pályaudvarnál található kékhalról van szó.

Miértnem kértél helyette egy 7800GT-t  :Đ

#1194 Felhasználó inaktív   Casoli 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 17. 13:40

Idézet: pgyafi - Dátum: 2006. aug. 17., csütörtök - 9:50

Ilyen hozzáállással  :confused:

Sosem megyek hozzátok vásárolni, az biztos.

Milyen hozzáállással? :eek: Én nem tudom te mit olvastál vagy értelmeztél, de nálunk a gari magas színvonalú. Nagyon sokan ezért járnak hozzánk vásárolni, tudják hogy a szervizbe nem lesz megszopatva.

#1195 Felhasználó inaktív   pgyafi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 17. 13:42

Idézet: Casoli - Dátum: 2006. aug. 17., csütörtök - 14:37

Mert TVknél évente nem duplázódik a teljesítmény.

Szóval szerintetek ha vásároltam egy 82cm-s 16:9-es TV-t 2,5 éve 250k-ért és elromlott javíthatatlanul, akkor most egy 103cm-s 16:9-es LCD/plazma TV-t kellene kapnom garba?  :Đ

Nem, de az eredeti zsetont vissza.
Vagy ha nem tetszik, nem kellett volna 3év garral eladni... Tessék a gyártón leverni a dolgot.

Ez a jogszabály/törvény. Menjél a képviselődhöz és neki sírjál, hogy nem tetszik, változtassanak rajta.

Ha nem értek egyet az adófizetéssel akkor nem fizetek :confused:

#1196 Felhasználó inaktív   pgyafi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 17. 13:43

Idézet: Casoli - Dátum: 2006. aug. 17., csütörtök - 14:40

Milyen hozzáállással? :eek: Én nem tudom te mit olvastál vagy értelmeztél, de nálunk a gari magas színvonalú. Nagyon sokan ezért járnak hozzánk vásárolni, tudják hogy a szervizbe nem lesz megszopatva.

Azzal, hogy kerek-perec kijelented, titeket nem érdekel, hogy mi is az ide vonatkozó törvény!

#1197 Felhasználó inaktív   pgyafi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 17. 13:49

Idézet: Jahno - Dátum: 2006. aug. 17., csütörtök - 13:40

Kíváncsi lennék az olyan cuccnál, aminél felfel menne az ár, akkor min vinnyogna a T. Vevő. Mert itt kb. arról van szó, boltban is sokszor hallom, hogy mivel pont nem ugyanaz ugyanolyan, akkor kéri vissza az árát. Amiből mondjuk megveszi az 5 perccel azelőtt felajánlott terméket, meg lóvéja is marad.

Nahh, ezért tartjuk gusztustalannak az egészet mi kereskedők... Bár nálam ilyen bajok nincsenek, de akkor is.

A topic cégnek még hajdanán viszonteladójuk voltunk. 32mb-s edo ramokkal volt gond; már nem lehetett kapni, csak 2-3x áron. Ragaszkodtak hozzá, hogy az eredeti vételárat kell visszaadniuk..

CK nagykernél volt, hogy 3 év garos 8gb Seagate vinyót nem tudák se javítani, se másikat adni, kb 2 éves korában. Szó nélkül jóváírták az eredeti árát amin a usernek vehettem 20gb-s vinyót.

Én is kereskedő (is) vagyok, és bizony a sok zugbolt meg zugnagykert tartom gusztustalannak..

#1198 Felhasználó inaktív   Ariadne 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 17. 16:55

Idézet: fLeSs - Dátum: 2006. aug. 17., csütörtök - 11:54

[URL=http://it.news.hu/c.php?mod=20&id=574]A kb. 2 éves Radeon 9700 Próm romlott el, és végül egy 9800-at kaptam helyette, pedig 9600 XT-t akartak adni - a déli pályaudvarnál található kékhalról van szó.

OFF: Na akkor mákod volt, mert ők sem erről híresek. Vagy csak nekem volt pechem velük, meg pár másik embernek. Bár az is igaz, hogy régen normálisabbak voltak. Sebaj, T-1 month and counting, már csak egy hónap, és remélem kiütöm őket... :box2:

ON: Az a cikksorozat nagyon jó, meg a fogyasztovedelem.comon is segítünk, akinek kell. Akár kereskedő, akár vásárló az illető.  :)
Muszáj mindig megoldást találnunk? Nem élvezhetnénk egy kicsit a problémát?

#1199 Felhasználó inaktív   fLeSs 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 17. 17:08

Idézet: Ariadne - Dátum: 2006. aug. 17., csütörtök - 17:55

OFF: Na akkor mákod volt, mert ők sem erről híresek. Vagy csak nekem volt pechem velük, meg pár másik embernek. Bár az is igaz, hogy régen normálisabbak voltak. Sebaj, T-1 month and counting, már csak egy hónap, és remélem kiütöm őket... :box2:

ON: Az a cikksorozat nagyon jó, meg a fogyasztovedelem.comon is segítünk, akinek kell. Akár kereskedő, akár vásárló az illető.  :)

Sipákolni kellett velük meg kellett egy kis fenyegetőzés is, nem ment olyan könnyen. :)

#1200 Felhasználó inaktív   Ariadne 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 18. 08:37

OFF: Áhá, vagy úgy! Ismerős a nicked a PH!-ról... Hmm, ez alapján lehet, az én gondom is megoldódott volna, ha viszek magammal valami jó izmos férfiembert, aki fenyegetőzik... :omg: Ehh, taktikai hiba. :D

Szerkesztette: Ariadne 2006. 08. 18. 08:38 -kor

#1201 Felhasználó inaktív   Yoisten 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 19. 17:07

Nem ismerem pontosan ezt az "eredeti vételár vissza törvényt", de ha egy beszart alkatrész helyett a delikvensnek egy jobbat ajánlanak fel (mivel ugyanolyat mondjuk nem gyártanak) és ő nem fogadja el, szerintem simán rávarrható, hogy nyerészkedni akar. Mert tényleg.
Mutassatok egyébként akár csak egy ítéletet is, ahol az eredeti vételár megfizetésére kötelezték volna a boltot és mondjuk 4 év alatt lezárult. Nyilván van ilyen, de kérdés, hogy megéri-e? Mert az oké, hogy marha okosak vagyunk, meg felkészültek jogi szempontból, de megéri egy alkatrészért 4-5 évig perekkel bohóckodni, mert nem volt jó az újabb/más színű vga csak azon az alapon, hogy márpedig a törvény ezt és ezt mondja?

Továbbá azt sem tudom, hogy van most a szg. alkatrész besorolva. Régebben valami gebasz volt vele, de azt hiszem ezt már megoldották.

Aztán egy ilyen bírósági ügyben hamar előkerülhet, hogy nézzük a szakszerű beszerelést igazoló számlát. Ha nincs, akkor biztos, hogy kellő gondossággal járt el a user? Vagy neki zéró felelőssége van, akár kalapáccsal is berakhat egy vga-t?

Amúgy a mistralból úgy néz kivették a pénzt azok, akik eddig ott mosták tisztára. Nyilván találtak egy hatékonyabb módot erre. Eltűntek -az amúgy roppant szórakoztató- Gerzsenyi fivérek zsírjó beszólásai is.

#1202 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 19. 17:39

ellenben szerintem sem gyakori, hogy jobbat ajanlanak fel, es ezt nem fogadja el a felhasznalo. (butasag is egyebkent, hiszen ugy viszem a szervizbe a hibas kutyut, hogy feltetelezem, hogy megjavitjak. ha e helyett egy ujabb modelt kapok, akkor miert sirankoznek?)

a problema ugyanis ott szokott lenni, hogy nem ez tortenik. mondjuk az uj kutyut a kereskedo (azonos, vagy ujabb verziot), de nem akarja meghosszabitani a garanciat. pedig mivel az egeszet cserelte ujra indulna.

vagy mondjuk van neki uj verzio, de o ugy erzi, hogy en ezzel aranytalanul nyerne a vevo az uzleten, igy inkabb egy "hasonlo" termeket kinal fel, es kardoskodik a mellett, hogy meg igy is jol jartam, hiszen szebb, gyorsabb keszuleket kap. (mikozben neki fontosabb esetleg a markanev, megbizhatosag.) persze o ezt megteheti -- szive joga --, de a vevo is megtehetem -- ez meg az o szive joga --, hogy azt megsem nyilvanitja azonos vagy jobb minosegu cserenek. ha csak nem egyertelmu, hogy a masik termek sokkal jobb, akkor ehhez a kereskedo nem ragaszkodhat.

olyan meg amugy nem nagyon van, hogy nincs ujabb hasonlo de jobb termek. max a kereskedonek faj erte a szive. es vackol azon, hogy most a sokkal jobbat adja oda, vagy fizesse vissza a vetelarat, amibol a vevo azonnal megveszi a jobbat, es meg marad is neki. szerintem igy a szabalyozas, hogy raadasul a kereskedo valaszthat teljesen tisztesseges.

abban meg semmi furcsa nincs, ha nem leven azonos vagy jobb termek a vevo visszakovetelven a penzet azonnal megveszi a neki felajanlott, de el nem fogadott termeket feleannyiert. hiszen o mar nem birtokol olyan jo termeket, mint amiert eredetileg fizetett, igy termeszetes, hogy kara penzben terul meg. (ha nem lenne igaz, hogy a termek rosszabb, akkor a csere is megtortent volna!)
a forum ma:
"Ez van bazdmeg, ha nem tetszik, el lehet menni."

#1203 Felhasználó inaktív   Ariadne 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 19. 21:57

No remélem pár hónap múlva felmutathatok egy jogerős ítéletet, ha nem is épp mustárék ellen...  :D Eddig kb. egy évnél tartok, kamatok ketyegnek, és hozzáteszem én sok olyan egyezségi lehetőséggel is éltem, amit akár ki is hagyhattam volna (vásárlók könyve, felszólító levél, békéltető testület...). Zsúfolt bíróságokkal megvert fővárosunkban a perré alakulástól számított olyan 5 hónappal későbbre ki is tűzték a tárgyalást, ez egész gyors szerintem, főleg mert ebből két hónap a nyári ítélkezési szünet. A többit meglátjuk, az inkriminált cég topikjába majd beírom, mi volt. :) Egyébként tudok olyanról is, aki a topik névadóját perli, tudtommal jól áll eddig.

Az én "ellenfelem" meg sem próbált felajánlani másikat, még úgy sem, hogy kifejezetten megmondtam, ott helyben raktáron lévő milyen (olcsóbb!) cuccra vásárolnám le... Szóval szerintem is elfogadja a legtöbb ember, ha jobbat kínálnak az elromlott helyett, és nem fogja a filléreket nézni, csak jusson már túl a dolgon.

szerk: Az "eredeti vételáras szabály" tkp a Ptk, de inkább itt nem megyek bele részletesen. Egyébként az egész EUban kötelező egy irányelv alapján a 2 év szavatosság, első 6 hónapban fogyasztóra kedvező bizonyítási teherrel (ha nem tudja bizonyítani, hogy elrontottad, akkor javít/cserél/visszafizet), plusz kifejezetten teljes vételár visszatérítése van kikötve, bár a tagállamok engedélyezhetik a használatból eredő értékcsökkenés levonását. Azt tudom, hogy mi nem tértünk el - bár sok kereskedő szeretné -, a Ptk-ban konkrétan és világosan, betű szerint szerepel, hogy a kereskedő nem követelheti a használatból eredő értékcsökkenés megtérítsését, és már jó régen így van ez.

Szerkesztette: Ariadne 2006. 08. 19. 22:15 -kor

#1204 Felhasználó inaktív   KergeK@csa 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 19. 22:27

Idézet: Yoisten - Dátum: 2006. aug. 19., szombat - 18:07

Nem ismerem pontosan ezt az "eredeti vételár vissza törvényt", de ha egy beszart alkatrész helyett a delikvensnek egy jobbat ajánlanak fel (mivel ugyanolyat mondjuk nem gyártanak) és ő nem fogadja el, szerintem simán rávarrható, hogy nyerészkedni akar. Mert tényleg.

Már miért is?
A törvény amúgy azért van így, mert ha tönkremegy egy cuccom, és garanciás, akkor ne lehessen kötelezni rá, hogy egy olyan cégnél vásároljak (mégha csak a visszajáró pénzt is), akinek termékével megjártam.
Az én pénzem, és ha visszajár, akkor nem a bolt döntheti el, hogy hol vásárolhatom le, hanem egyedül én!

#1205 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 19. 23:12

nem egeszen. ha ad cserekeszuleket, akkor nem hivatkozhatsz arra, hogy megrendult a bizalmad a termek irant. (ha mar 5x-re cserelik, akkor esetleg..)

a teljes vetelar csak akkor van, amikor nem tudja a kereskedo kicserelni, es nem azert, amit irtal, hanem egy sokkal alapabb jogi elv miatt: ez esetben "visszacsinaljatok" az uzletet. o visszakapja a hibas arut, Te a penzt. indultok ujra a startrol. aztan ki ki eldonti, hogy mit csinal.
a forum ma:

#1206 Felhasználó inaktív   Raynes 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 20. 06:29

Nem ismerem pontosan ezt az "eredeti vételár vissza törvényt"

A Polgári Törvénykönyvről szóló 1959. évi IV. törvény negyedik része, azon belül is konkrétan "A hibás teljesítés" rész. Ez a Ptk. 305-312. szakaszait fedi le. A neten több helyen meg lehet nézni, a vonatkozó rész elég rövid. A fél topik erről szól.

de ha egy beszart alkatrész helyett a delikvensnek egy jobbat ajánlanak fel (mivel ugyanolyat mondjuk nem gyártanak)

Négy eset lehet:
- felajánlanak a vevőnek egy műszakilag mindenben jobb terméket jobb híján, amelynek az ára a vásárolt termék eredeti árát meghaladja. Ilyen túlzottan nemes cselekedet egyik kereskedő sem fog végrehajtani, mert ez neki többe van, mint az eredeti vételár visszafizetése.
- felajánlanak a vevőnek egy műszakilag mindenben jobb terméket jobb híján, amelynek az ára a vásárolt termék eredeti árával egyezik meg. Ekkor a kereskedőnek mindegy, mert ennyi erővel a vételárat is visszaadhatja, ugyan ott lesz pénzben. Sőt, a visszafizetett vételárra nem kell újra jótállást adnia.
- felajánlanak a vevőnek egy műszakilag mindenben jobb terméket jobb híján, amelynek az ára a vásárolt termék eredeti árát nem éri el. Ekkor árkülönbözet keletkezik a vásárló hátrányára, ugyan jobb, de "értéktelenebb" terméket kap. Ezt az árkülöbözetet a kereskedő igyekszik megtartani, ezzel gazdagodni. Azt akarja, hogy ez az árkülönbözet nála "felejtődjön" De milyen jogon teheti ezt meg? A kereskedő ettől a ponttól kezdve rosszhiszemű, innentől fogva be is lehet fejezni a vásárló kritizálását.
- felajánlanak a vevőnek egy műszakilag mindenben jobb terméket jobb híján, amelynek az ára a vásárolt termék eredeti árát meghaladja. Mint írtam, ez a kereskedőnek többe kerülne. De mondjuk a különbözetet megfizetteti a vásárlóval.
Ez levásárlásra kényszerítés. A magyar kereskedő fifikáns, igyekszik magához láncolni a vevőt. Nem képes beismerni, hogy "bukta az üzletet", a jog adta esélyeit már eljátszotta. A jog szerint a vevő oldalán a szerződést érintő érdekmúlás következik be. A vételár visszajár neki és a vevőre van bízva mit kezd vele. Lehet, hogy már az adott vásárló nem is akar PC-s terméket, hanem időközben kell neki a lé lakbérre, vagy el akarja inni. Jogi szempontból nem is lényeges.

Persze ha csak (figyelemmel az eredeti vételárra, a kereseti viszonyokra, más boltok áraira) "kicsit" kéne ráfizetni, azt épeszű vásárló meg szokta tenni, ha tényleg kell neki hasonló termék gyorsan. De neki ebbe nem kötelező belemenni. KergeK@csa jól magyaráz. Azért mert a vásárló egyszer betért a boltba, a boltnak nem adódik joga a vásárló helyett dönteni.

Vannak kedvező bírósági ítéletek, kár, hogy nem ismerjük őket. A Homáron lehetett olvasni, hogy a jótállási idő megrövidül című ügyeskedés nem jött be a Mistralnak. Ez kapásból egy bírósági ítélet. Ariadne ügyében is lesz egy. Jómagam a Mistralt fogom perelni hamarosan, napokon belül adom be a fizetési meghagyást. 4 évig egy ilyen egyszerű per nem tarthat, ha a törvényi határidőket nézzük.

de kérdés, hogy megéri-e?

Határozottan megéri, ha igazunk van és érdekeink elegendően súlyos sérelmet szenvedtek. Csak szórakozásból és törvényszövegen való lovaglásból nem igazán szoktak pert indítani.

Továbbá azt sem tudom, hogy van most a szg. alkatrész besorolva. Régebben valami gebasz volt vele, de azt hiszem ezt már megoldották.

Javították 2003-ban. Régebben vitás volt a laza megfogalmazás miatt. Az egyes tartós fogyasztási cikkekre vonatkozó kötelező jótállásról szóló 151/2003. (IX. 22.) Korm. rendelet mellékletének 20. pontjában már világosan fogalmaz.

Aztán egy ilyen bírósági ügyben hamar előkerülhet, hogy nézzük a szakszerű beszerelést igazoló számlát. Ha nincs, akkor biztos, hogy kellő gondossággal járt el a user? Vagy neki zéró felelőssége van, akár kalapáccsal is berakhat egy vga-t?

Előkerülhet, de nem tipikus. A mai PC-s alkatrészek nagy zömét nagyon könnyű beszerelni, a csatlakozók csak egy módon csatlakozhatnak, idiótákra is gondoltak. Ha valamelyik gyogyós mégis kalapáccsal egyengeti bele vagy elbénázza, az a terméken eléggé meg fog látszódni: repedés, törés, belefolyt paszta, égésnyom. Jótállás ilyenkor már ránézésre ugrik is.

Amúgy a mistralból úgy néz kivették a pénzt azok, akik eddig ott mosták tisztára. Nyilván találtak egy hatékonyabb módot erre. Eltűntek -az amúgy roppant szórakoztató- Gerzsenyi fivérek zsírjó beszólásai is.

Ez jó hír. A zsírjó beszólások azért nekem is hiányoznak.
„The volume of a pizza of thickness a and radius z can be described by the following formula: pi zz a.”

#1207 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 20. 06:43

ezt nem ertem:

"- felajánlanak a vevőnek egy műszakilag mindenben jobb terméket jobb híján, amelynek az ára a vásárolt termék eredeti árát nem éri el. Ekkor árkülönbözet keletkezik a vásárló hátrányára, ugyan jobb, de "értéktelenebb" terméket kap. Ezt az árkülöbözetet a kereskedő igyekszik megtartani, ezzel gazdagodni. Azt akarja, hogy ez az árkülönbözet nála "felejtődjön" De milyen jogon teheti ezt meg? A kereskedő ettől a ponttól kezdve rosszhiszemű, innentől fogva be is lehet fejezni a vásárló kritizálását."

ha a kereskedo az altalad leirtnal ROSSZABB termeket adna a vasarlonak, nevezetesen egy pont ugyanolyat, mint amit o anno vasarolt (azaz kepes azonos termekre cserelni), akkor az is a kereskedo nyereszkedese? akkor, az altalad leirt logika alapjan meg tobbet nyer. pedig a garancialis cserere nem szoktunk ugy nezni, mint kereskedoi nyereszkedesre..

gondold at meg egyszer ezt a pontot, es latni fogod, hogy nincs ebben nyereszkedes!

szerintem ugy helyes (es a torveny is ezt mondja ki), hogy a kereskedo szabadon valaszthatja meg, hogy (nem leven azonos) jobb termeket ad, vagy penzt fizet vissza. ha a jobb termek ara nem egyezik meg az eredeti vetelarral, attol meg senki nem fog sem nyereszkedni, sem rafizetni.
a forum ma:

#1208 Felhasználó inaktív   vipi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 20. 08:28

Idézet: bogdan - Dátum: 2006. aug. 20., vasárnap - 7:43

ezt nem ertem:

"- felajánlanak a vevőnek egy műszakilag mindenben jobb terméket jobb híján, amelynek az ára a vásárolt termék eredeti árát nem éri el. Ekkor árkülönbözet keletkezik a vásárló hátrányára, ugyan jobb, de "értéktelenebb" terméket kap. Ezt az árkülöbözetet a kereskedő igyekszik megtartani, ezzel gazdagodni. Azt akarja, hogy ez az árkülönbözet nála "felejtődjön" De milyen jogon teheti ezt meg? A kereskedő ettől a ponttól kezdve rosszhiszemű, innentől fogva be is lehet fejezni a vásárló kritizálását."

ha a kereskedo az altalad leirtnal ROSSZABB termeket adna a vasarlonak, nevezetesen egy pont ugyanolyat, mint amit o anno vasarolt (azaz kepes azonos termekre cserelni), akkor az is a kereskedo nyereszkedese? akkor, az altalad leirt logika alapjan meg tobbet nyer. pedig a garancialis cserere nem szoktunk ugy nezni, mint kereskedoi nyereszkedesre..

gondold at meg egyszer ezt a pontot, es latni fogod, hogy nincs ebben nyereszkedes!

szerintem ugy helyes (es a torveny is ezt mondja ki), hogy a kereskedo szabadon valaszthatja meg, hogy (nem leven azonos) jobb termeket ad, vagy penzt fizet vissza. ha a jobb termek ara nem egyezik meg az eredeti vetelarral, attol meg senki nem fog sem nyereszkedni, sem rafizetni.

A problémát ott látom, hogy kizárólag értékben gondolkodtok.
A törvény világosan leírja, hogy a garanciális csere ugyanolyan terméket kell, hogy jelentsen.
A jobb/rosszabb, stb termék már más terméket jelent, aminek innentől az ára már csak másodlagos kérdés. Elsődlegesen az érdekes, hogy ez megfelel-e a vevőnek, hiszen annak idején ő nem egy később véletlenszerűen kiválasztott termékre akart pénzt kiadni. Ez természetes szerintem.

Nyilván nem kell ecsetelnem, hogy pc alkatrész esetében hányféle gyártótól jön ki "ugyanolyan" (árú és teljesítményű), de mégsem ugyanolyan termék. Pár referenciaterméktől eltekintve szinte minden érdemileg (funkcionalitásra) különbözik, a különbözőség pedig a vevőnek korántsem biztos, hogy jó. Ha nincs funkcionális különbség, akkor pedig a gyártó/márka is számíthat...

Tehát én továbbra sem értem az érték/teljesítmény alapján való cserekényszert mire alapozzátok.
A vevő egy bizonyos termékért/szolgáltatásért adott pénzt, cserénél mindenképpen az a kiindulási alap, hogy a vevő dönt, mi neki a megfelelő és ebben kár vitatkozni vele. Sokan egyéni, abszolút logikamentes preferenciákra is támaszkodnak, ami szintén joguk (attól függetlenül is, hogy sok esetben hülyeség) és nem vita tárgya. A vételár visszafizetés pedig a legegyszerűbb megoldás, abból bármilyen  terméket vehet, ez már teljes egészében a vevő dolga - ez az általános értékmérő lényege. :)

Végül egy kicsit sarkosított példa, elrugaszkodva a sztehctől - talán jobban érzékelhető:

Ha veszel egy Audi-t, majd garacniális csere után "mással", de árban/értékben egyeztetve próbálják pótolni, akkor már korántsem biztos, hogy beéred egy hasonló árú, teljesítményű, vagy épp annál jobb Skodával vagy akármivel...

A márkák nyilván csak példák, de sztem itt jobban érzitek a termékek közti különbséget ár/érték aránytól függetlenül is.

ontopic: Mistral.
Én a héten voltam náluk szerződés elállás ügyében, természetesen sikertelenül. Egyértelmű a hozzáállásuk: én mondtam a ptk és a korm. rendelet alapján a jogaimat, ők azt mondták nem így van.
Én mondom tovább...ők tagadnak. Nyilvánvaló, hogy hiába mondok bármit, igazam ott helyben nem lesz, hiába beszélnek hülyeséget. A bíróság tud dönteni, remélik hogy addik nem megy el a vevő. Ennyi.

Bevallom én is elálltam, mert levásároltam épp szükséges, garancia szempontból irreleváns termékekre, az eredetit pedig máshol fogom megvenni. (itt ezután egy csavart sem fogok venni)

De természetesen ha van lehetőség nem hagynám annyiban az ügyet. Persze nem ezt az egyedi ügyet, hisz ez lezárult, viszont felmerült bennem a gondolat, hogy talán általános vizsgálatnak és jogi következménynek is helye, lehetősége (azt hiszem az fvf-en olvastam vmi ilyesmiről "közérdekű bejelentés" címszó alatt).

Tehát általános bejelentés alapján szankcionálini őket, hiszen esettől függetlenül megállapítható, hogy jogszabályellenes a kereskedési tevékenységük. Az pedig mégsem járja, hogy nyílt jogszabálysértéssel működik egy cég arra alapozva, hogy akinek nem tetszik egyedileg a bíróságon döntesse el, hogy tényleg az volt-e.

Alapvető jogokat nem biztosítanak:

-elállás joga, ami elég triviális
-garanciaidő folytatása levásárlás, tehát MÁS termék választása esetén is
-és persze egyéb "apróságok" (Engem eleve el akartak küldeni melegebb éghajtlatra, mondván, hogy szgép alkatrész nem tartós fogyasztási cikk - ugyanúgy hiába mondtam, hogy 2005-től már biztosan az a melléklet szerint is.)

Szóval a kérdés az lenne a témában jártasoktól, hogy ilyenre tényleg van-e lehetőség.

ps: Még egy dolog eszembe jutott. Anno egy 17-es LG monitornál sikeresen elálltam a szerződéstől. Az sem volt egyszerű, pedig gyárilag hibás volt. A bolt természetesen nem ismerte el, pedig egy korai cserével megúszták volna... Volt márkaszervíz, bevizsgálás, cserére jogosító papír a végén, ami alapján már cserélték is volna - de pechjükre akkor már (kb. 6 hónap után) nem volt azonos típus, csak a bolt által úgymond "utódjának" nevezett típus. Az utódról azt kell tudni, hogy az eredeti monitor 90k-jához képest 6 hónap után 45k-ba került. :D Természetes, hogy köze nem volt az eredetihez műszakilag (akkoriban jöttek be a TFT-k és a CRT-ből elkezdtek mindent kispórolni, hogy árban verjék őket), bár kétségtelen, hogy más ennél megfelelőbb típus sem volt az LG kínálatában. Tehát hülye lettem volna elfogadni, a vételárat visszakaptam és vettem 65k-ért egy 3év helyszíni garis, a korrekt ügyintézésről és egyébként is minőségéről híres Iiyama monitort.

Ha úgy tetszik jól jártam, mert 90k helyett fél év múlva 65-ért vettem egy jobb (szolgáltatásokban) monitort, de erről én nem tehetek. Akkor esett éppen az áruk, én 6 hónappal korábban akartam vásárolni, nem akkor. Ha pedig még azt is hozzáveszitek, hogy fél évet szívtam 90k kiadása ellenére a monitorhasználat közben (szó szerint szívtam, mert fókuszhibája volt - vagyis homályos volt a kép.), kb 2x vittem vissza (20kg) a boltba a monitort bevizsgálásra/elutasításra, majd 1x a márkaszervízbe...

#1209 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 20. 10:26

"A törvény világosan leírja, hogy a garanciális csere ugyanolyan terméket kell, hogy jelentsen."

nincs elottem a torveny, de nem ezt mondja ki, hanem az "ugyanolyan vagy jobb" cseret! termeszetesen igazad van abban, hogy a "jobb" az vevofuggo, de vannak egyfelol evidens esetek (a peldaddal elve amikor az Audi helyett Mercedest adnanak, de raadasul egy magasabb osztalyban levot), vagy pedig egyszeruen a vevo nyilatkozata, hogy mit tekint jobbnak, es miert. az altalad leirt okok miatt (kisporolt anyag) az LG mar nem volt azonos vagy jobb, de az Iilyama mar egyertelmuen jobb volt.

a helyes cselekedet az lett volna, ha az altalad megvett Iilyamara cserelik, amirol nyilatkozol, hogy "jobb", es penzt nem kapsz vissza. itt igazsagtalan volt, hogy maradt 24k-d, ennyivel igenis megkarositottad a kereskedot. (nem igy lenne, ha most azt mondanad, hogy az Iilyama, amit vettel sem olyan jo a szemedben, mint az elromlott LG.)

a Mistral kerdesben: ok felajanlottak egy megoldast (szivuk joga), amit Te elfogadtal (szived joga). mit akarsz Te ezen feljelenteni? (kizarolag jogi szempontbol mutatom!) az o vedekezesuk, es ezt minden birosag el fogja nekik ismerni, hogy a torvenyben eloirt modon egyuttmukodesre szolitottak fel, es azt Te elfogadtad. ez van.
a forum ma:

#1210 Felhasználó inaktív   Yoisten 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 20. 10:36

Azt azért mindenki tudja, hogy ilyen méretű cégeknél nem 1-2 kft intézi a dolgokat, hanem sok. Magyarul te perelsz egy jogi személyt, aki ha éppen úgy akarja, tönkremehet. Teszem azt ha begyűlik 40-50 ilyen elmarasztaló, jogerős ítélet (gondolom már csak időhúzásból és végigtolják a fellebezéseket), akkor vajon nem fogja-e a kereskedő "kiüríteni" az adott kft-t és jogutód nélkül felszámoltatni? Még akkor is, ha az ilyen cserebere-fogadom művelet ugyanannyiba fáj neki, mint a kifizetések. Már csak azért is, hogy a perelő júzer szopjon.
Tehát vajon ki fizeti meg mondjuk 2-3 év perelési és egyéb költségeidet, ha az alperes tönkremegy és a felszámoláskor marad nála három kisflopi?

Téma megosztása:

• (75 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 59
  • 60
  • 61
  • 62
  • 63
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.