Az igaz, hogy a jótállás (gari) és (kellék)szavatosság főbb szabályait a Ptk. jól körülbástyázza és kijelenti, hogy ettől nem térhetnek el (csakis fogyasztói szerződésben) a fogyasztó hátrányára, de(!) ez csak egyes lényeges részekre vonatkozik, nem mindenre.
Vannak azonban olyan rendelkezések is, amelyektől el lehet térni (diszpozitívak), helyesebben inkább az eltérés nem tiltott, a tiltás fel sem merül...pont a bosszantó (látszólag lényegtelen) részletkérdésekben (amit a Ptk. vagy korm. rend-ek látszólag nem érintenek).
A gyakorlatban szépen lehet bukni rajtuk, ha valaki nem jogász. Sajnos ez játékra való kihívásokat tud produkálni (főleg ha valakinek amcsi fantáziája és jogérzéke van

)
Mondjuk az ilyen furmányokat jogi fogalmakkal (jognyilatkozat, szerződés, szerződés létrejötte, stb.) és alapelvekkel ki lehet védeni (jóhiszeműség, tistességesség, kölcsönös együttműködés-tájékoztatás, stb.), de mégis próbálkoznak "okosék", reménykednek hátha belebuktatnak valakit a jogszabály-szövegközpontú a nyelvtani/logikai értelmezésbe. Mondjuk ez hosszútávon sesem jön be nekik, de addig is jól szórakoznak rajta, addig is dől a lé.
Nekem személy szerint manapság legjobban
- az amcsi mintára terjedő ultra-apróbetűs reklám/szerződés-részek/toldatok/mellékletek/csillagozott részek
- 1-2 ezer oldalas ÁSZF alkalmazása (ezt mind tudomásul veszi a fél 5 perc alatt)
- az "akár" ultraszolgáltatás "már" mikroáron... reklámszövegek
- "hoppsz, amit egyszer aláírt, azt nem lehet visszavonni, hiába cseszték át, sorry" jelmondatok
tetszenek a legjobban, ráadásul közülük sok egyre kifinomultabb

(persze ezek nem Mistral példák)
A szervízes litánia a weboldalon végképp viccrovat
Én először szivatnám őket doboz nélkül, csak a poén kedvéért, és mikor már meguntam a mókát (ők pedig már kellően pipák), akkor venném elő a dobozt, "bocs most találtam meg" szöveggel!
Szerkesztette: N0zer0 2005. 08. 18. 15:06 -kor