Idézet: Cilinder - Dátum: 2005. dec. 5., hétfő - 14:42
Ui: az is nagyon bátor, aki ma számítástechnikai kereskedelemmel foglalkozik. Ez tapasztalat. (A könyv sokkal könnyebb.)
Ez így van, de sajnálni nem tudom őket. Sok magyar boltban látni, hogy leakasszák a "bátorságért" járó díjat, sőt... elébe mennek a "kihívásnak".
Köztudott pl. hogy a Maxtor nem a minőség és a megbízhatóság istennője. Ezt már rengeteg tapasztalat támasztja alá. Erre mit lát az ember? A boltok polcai tömve vannak vele, sőt még utánrendelnek. Erről egy helyi kisker (pont nem a Mistral) jut eszembe mint elrettentő példa. Úgy 2 hónapja várakozok egy kisker szervízében, mire 4 darab (!) óriási doboznyi Maxtor 80GB SATA vinyát vesznek át és tárolnak. Közben persze beszélgetek a szervízes gyerekkel mialatt az én papírjaimat is intézi:
- nem sajnálod szegény vevőket, akik ezt tudatlanságból megveszik? (indiszkréten mutogatok 6Y080L0 jelzésű dobozokra)
- (a szervízes mély, bűnbánó tekintettel, fejbólintás kíséretében mereng el a távolba: jelentése - igen)
- egyáltalán minek rendelitek, tároljátok, ha tudjátok, hogy a többségük hulladék
- Mert megéri. Megveszik... Mellesleg nekem is Maxtor van otthon (

ez rohadtul nem mentség szvsz)
- ...és azok akiknél tönkremegy és hozzák a nyakatokra gariztatni, lehet velük ökörködni, romlik a boltba vetett bizalom is?
- Jaaa... legariztatni is megéri. A nagykertől leakasztjuk a bevizsgálási díjat, a vásárlók pedig ugyis vásárolni fognak, ha kell nekik valami
Persze szegény vásárló rohadjon meg, szenvedjen, flangáljon be a boltba, érdeklődjön hetenként, vesszenek el az adatai, majd szerez egy rendes vinyót, ha olvas fórumot vagy a harmadik cserevinyóval szív. Nem értem: minek kell egyáltalán árulni azt a szemetet?
Ennek fényében ne sírjon nekem egyik kereskedő sem a gariztatás miatt. Árulják a sok szenny, szutyok, bóvli, hamisítvány cuccot. Aztán pedig ha akad egy-két élelmes-anyuci-apuci-pénzelte-tízéves-egységnyisugarú (2-more -tól átvett fordulat, nagyon tetszik

)-TuningTóni-óverklokker kiscsákó, aki a 210%-ra emelt órajelű, agyonsufnituningolt cuccát le tudja gariztatni mákkal, akkor a gépét többségben rendesen használó vásárlókat kell keseríteni, azzal a jelszóval, hogy ők biztos a vinyót, pendrive-ot, nyomtatót, tápot, stb tuningolták, ők tették tönkre és ha kiderül, hogy mégse, akkor is a vásárló a szemét, amiért a pénzéért rendes árut szeretne vagy a pénzét visszakapni, és nem lehet újra átb@szni. Ki a francot érdekel a nagyker és a gyártó? Mert a vevőket nem fogja.
Idézet
Mégegy: a kingmax a ramokat ugye "lifetime warranty" val adja többek között nekünk is. Ez azonban azt jelenti, ha visszküldöd nekik, akkor majd az aktuális értékét leboltolhatod vele. semmiképpen nem azt jelenti, hogy visszaküldöd neki a 8 mb -os edo ramot, és küld neked 60 ezer forintot (mivel 1996 ban vetted)
Ez különösen tetszett. Persze hogy az örökélettartam gari sajnos (!) nem ezt szokta jelenteni, a kötelező időn túl nem vonatkozik rá semmilyen szabály. Olyan garifeltételeket támasztanak amilyet akarnak, variálnak is vele néhol rendesen (de nem visszamenőleg).
Egyébként nekem is Kingmax van itthon és megnéztem a "lifetime warranty" részt és semmi nem utal megszorításra, csak azt, hogy hová szól a gari és leírja egy mondatban, hogy nem vonatkozik az user okozta kárra.
Ennek értelmében ha 30 év múlva beállítok majd (milyen valószínű), hogy elromlottak (

) a rendesen használt ramok, akkor az eredeti (akkori kereskedelmi) árát kell lecsengetniük érte. Nem azért mert az törvény így szól, ami nem vonatkozik rájuk (sem területi, sem személyi, sem időbeli hatálya nem ér odáig), hanem azért, mert megszorító feltételt nem alkalmaztak, tehát, az örökélettartam alatt azt kell értenem (megszorítás, fogalomszűkítés hiányában), hogy az valóban "teljes" és "örök". A ram az ő gyártmányuk, akkora világító lifetime warranty felirattal a doboz elején, hogy bele lehet vakulni, mellette kiskönyvenyke. Kicserélni nem lehet (nem hinném, hogy akkor keríteni tudnak egy új PC3200-ast), javítani nem lehet, levásárolni pedig éppen nem akarom. Mi marad...
(Egyébként 1996-ban a 8MB-os edo nem volt 60k. Annál jóval kevesebbe fájt akkor is. Nem is tudom, hogy Kingmax volt e már akkoriban.)
Szóval ez nem megható duma. Persze továbbadni a plusz gart nem kötelező (amennyire én tudom).