HWSW Informatikai Kerekasztal: MISTRAL, Garancia??!, Mistral vállalt garanciáiról! - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (75 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 39
  • 40
  • 41
  • 42
  • 43
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

MISTRAL, Garancia??!, Mistral vállalt garanciáiról! Értékeld a témát: -----

#791 Felhasználó inaktív   Koga 

• Tag
  • PipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2005. 12. 07. 09:55

Namost ha pl szerény párhuzamként az ASVA szakértőit nézem, ebben az országban bármit be lehet bizonyítani "szakértővel", ha eleget fizetsz/lobbyzol...

#792 Felhasználó inaktív   a t o s z 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 07. 17:47

Idézet: a t o s z - Dátum: 2005. dec. 6., kedd - 17:30

Beszaladtam egy boltjukba ma, elrendezni a VGA-t.
Vegul is a keves tajekoztatas mellett levasarolhattam volna az utolso ervenyes arat, ami jelen pillanatban annyiban erdekes, hogy ebbol az osszegbol kijon az adott VGA utodja, ami kicsit nagyobb orajeleken megy. Azaz vegul is kilehetett volna cserelni egy ujabbra. Vegul abba maradtunk, hogy kaptam egy papirt, amivel levasarolhatom az eredeti vetelarnal 3 ezerrel kevesebb osszeget (25 ezerrol van szo), amivel en vegul nem jartam rosszul.

Ujabb prolema adodott. Leszerettem volna vasarolni az adott erteket. Lett volna egy haz, egy DVD iro es egy eger.

Na most mindre kemeny 3 nap garancia jart volna, mert a kartya masfel eves volt 2 ev garancival, a vasarolni kivant termekekre pedig 1 ev jar. A 17-es pontra hivatkoznak, amit asszem fentebb ideztem, es oly modon, hogy a szamitogep alkatreszek NEM tartos fogyasztasi cikkek.

Szerintetek mit kene csinalnom?

Abban maradtunk, hogy kivarjuk a 15 napot, vagy javitjak, avagy varhatoan erkezni fog ugyanolyan kartya mint amim volt, de arra sem fog ujrakezdodni a garancia.

En ebbe nem szandekozom belemenni...

#793 Felhasználó inaktív   Cilinder 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 07. 17:56

Idézet: a t o s z - Dátum: 2005. dec. 7., szerda - 17:47

Ujabb prolema adodott. Leszerettem volna vasarolni az adott erteket. Lett volna egy haz, egy DVD iro es egy eger.

Na most mindre kemeny 3 nap garancia jart volna, mert a kartya masfel eves volt 2 ev garancival, a vasarolni kivant termekekre pedig 1 ev jar. A 17-es pontra hivatkoznak, amit asszem fentebb ideztem, es oly modon, hogy a szamitogep alkatreszek NEM tartos fogyasztasi cikkek.

Szerintetek mit kene csinalnom?

Abban maradtunk, hogy kivarjuk a 15 napot, vagy javitjak, avagy varhatoan erkezni fog ugyanolyan kartya mint amim volt, de arra sem fog ujrakezdodni a garancia.

Most voltál ügyvédnél, nem?  :omg:
Megmondta, hogy csere esetén a garancia idő újra kezdődik, javítás esetén pedig a javítási idővel meghosszabbodik az adott garancia idő. Ehhez tartsd meg, bár a cég ezen a téren más gyakorlatot folytat.  :mad:

Így aztán az is nagy kérdés, hogy a jogkövető gyakorlat betartására mennyi időt és energiát tudsz belefektetni?  :confused:

Szerkesztette: Cilinder 2005. 12. 07. 18:03 -kor

#794 Felhasználó inaktív   a t o s z 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 07. 18:20

Idézet: Cilinder - Dátum: 2005. dec. 7., szerda - 17:56

Most voltál ügyvédnél, nem?  :omg:
Megmondta, hogy csere esetén a garancia idő újra kezdődik, javítás esetén pedig a javítási idővel meghosszabbodik az adott garancia idő. Ehhez tartsd meg, bár a cég ezen a téren más gyakorlatot folytat.  :mad:

Így aztán az is nagy kérdés, hogy a jogkövető gyakorlat betartására mennyi időt és energiát tudsz belefektetni?  :confused:

De beszeltem. Ellenben most kozoltek velem a mistralnal, hogy a szamtech alkatresz nem tartozik bele a tartos fogyasztasi cikkek koze, ami igaz amugy. Ezert eletbe lep a 17-es pont.

Velemeny errol?

#795 Felhasználó inaktív   Ariadne 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 07. 18:23

Tartós fogyasztási cikk, ez egészen biztos, vagyis  1 év jótállás plusz még 2 év szavatosság  :D . Csak egész másképp próbálják értelmezni a dolgokat megint, jellemző. Már biztos ötvenszer leírtam, de nem baj: a fogyasztó számára a jogszabályban rögzítetteknél hátrányosabb kikötés vagy szerződési feltétel SEMMIS, vagyis olyan, mintha le sem írták volna. Remélem ezt is elmondta az ügyvéd...

szerk: Amit tehetsz: vásárlók könyvébe beírás, ezzel békéltetőkhöz elmenni, aztán bíróságra... Drága mistral fórumozótársunknak megvan erről a maga véleménye, valszeg le is írja majd, de ez téged ne zavarjon. Engem nem zavar...  :)

Szerkesztette: Ariadne 2005. 12. 07. 18:26 -kor

Muszáj mindig megoldást találnunk? Nem élvezhetnénk egy kicsit a problémát?

#796 Felhasználó inaktív   MisterY 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 07. 18:26

Idézet: a t o s z - Dátum: 2005. dec. 7., szerda - 17:47

Végre egy tudatos vásárló!  :respect:

#797 Felhasználó inaktív   MisterY 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 07. 18:32

Idézet: a t o s z - Dátum: 2005. dec. 7., szerda - 18:20

De beszeltem. Ellenben most kozoltek velem a mistralnal, hogy a szamtech alkatresz nem tartozik bele a tartos fogyasztasi cikkek koze, ami igaz amugy. Ezert eletbe lep a 17-es pont.

Velemeny errol?

Sok minden elhangzott már a Mistralnál, ami nem volt igaz, de a vevőkkel megetették. :(

Nézzük az esetedet röviden:

- garanciális hiba.
- sikertelen javítás.
- levásárlás felajánlása
- elfogadod (mert úgy döntöttél valami miatt)
- új vásárlás, új áru, új számla, új szerződés

Mi is lenne az oka, hogy ne induljon a nulláról a gar?

#798 Felhasználó inaktív   Ariadne 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 07. 18:32

Ismerek (más fórumról) egy emberkét, aki most perli Mistralékat, lehet, hogy konzultálhatnál vele - ha nagyon tudatos vásárló vagy. Itt megtalálod az elérhetőségeit. Meg mistralhungary fórumtársat is...
Muszáj mindig megoldást találnunk? Nem élvezhetnénk egy kicsit a problémát?

#799 Felhasználó inaktív   Raynes 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 07. 19:12

Idézet: Ariadne - Dátum: 2005. dec. 7., szerda - 18:23

Tartós fogyasztási cikk, ez egészen biztos, vagyis  1 év jótállás plusz még 2 év szavatosság  :D . Csak egész másképp próbálják értelmezni a dolgokat megint, jellemző.

Azért javításra szorul:

Nem feltétlenül tartós fogyasztási cikk, a vételár is döntő. 10 ezer Ft alattiaknál nem kötelező az 1 év gar.

Idézet: 151/2003. (IX. 22.) Korm. rendelet az egyes tartós fogyasztási cikkekre vonatkozó kötelező jótállásról... Melléklet:

"20. személyi számítógépek és alkatrészeik, monitorok, nyomtatók, szkennerek 10 000 Ft bruttóvételár felett;"

A (kellék)szavatosság csak fogyasztói szerződés esetén két év (fogyasztó köt szerződést) és nem az egy éves jótállás után kezdődik, hanem mindvégig párhuzamosan fut vele időben.
Azaz nem használt terméknél, fogyasztó esetén,
vagy
- 1 év kötelező jótállás (ha van) és plusz 1 év kellékszavatosság (az első egy évet az 1 éves gari takarja)
- 0 jótállás (mert nincs) és plusz 2 év kellékszavatosság.

----------------------------------------------------------------

Összefoglalóként én is kiemelem egyszerűsített formában, hátha jobban megmarad a köztudatban (bár sokszor le lett írva a topikban)

- a garancia kijavításnál és/vagy kicserélésnél újrakezdődik

- levásárlás NEM kötelező

- ha mégis elfogadod a levásárlást embertársi szeretetből, akkor is újrakezdődik a gari

- a gari mindig újrakezdődik

csak hogy a vak is lássa  :cool:
„The volume of a pizza of thickness a and radius z can be described by the following formula: pi zz a.”

#800 Felhasználó inaktív   Telcontar 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 07. 19:26

Idézet: Ariadne - Dátum: 2005. dec. 7., szerda - 19:32

Ismerek (más fórumról) egy emberkét, aki most perli Mistralékat, lehet, hogy konzultálhatnál vele - ha nagyon tudatos vásárló vagy. Itt megtalálod az elérhetőségeit. Meg mistralhungary fórumtársat is...

Tetszik a linkelt fórum. ;)
... a trip back in time is all I need ...

#801 Felhasználó inaktív   Cilinder 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 07. 19:27

Idézet: N0zer0 - Dátum: 2005. dec. 7., szerda - 19:12

Azért javításra szorul:

Nem feltétlenül tartós fogyasztási cikk, a vételár is döntő. 10 ezer Ft alattiaknál nem kötelező az 1 év gar.

A (kellék)szavatosság csak fogyasztói szerződés esetén két év (fogyasztó köt szerződést) és nem az egy éves jótállás után kezdődik, hanem mindvégig párhuzamosan fut vele időben.
Azaz nem használt terméknél, fogyasztó esetén,
vagy
- 1 év kötelező jótállás (ha van) és plusz 1 év kellékszavatosság (az első egy évet az 1 éves gari takarja)
- 0 jótállás (mert nincs) és plusz 2 év kellékszavatosság.

----------------------------------------------------------------

Összefoglalóként én is kiemelem egyszerűsített formában, hátha jobban megmarad a köztudatban (bár sokszor le lett írva a topikban)

- a garancia kijavításnál és/vagy kicserélésnél újrakezdődik

- levásárlás NEM kötelező

- ha mégis elfogadod a levásárlást embertársi szeretetből, akkor is újrakezdődik a gari

- a gari mindig újrakezdődik

csak hogy a vak is lássa  :cool:

Jó ez az összefoglalás, csak akkor arra is kell(ene) összefoglalás, hogy hogyan lehet(ne) ezt könnyen és gyorsan érvényesíteni (akár ebben az esetben is).

JA, és még valami:
javítás esetén a granciális idő a javítási idővel meghosszabbodik - nem kezdődik újra!!!

Szerkesztette: Cilinder 2005. 12. 07. 19:42 -kor

#802 Felhasználó inaktív   Renwick 

• Renwick
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2005. 12. 07. 20:03

Idézet: Ariadne - Dátum: 2005. dec. 7., szerda - 19:23

Tartós fogyasztási cikk, ez egészen biztos, vagyis  1 év jótállás plusz még 2 év szavatosság  :D . Csak egész másképp próbálják értelmezni a dolgokat megint, jellemző. Már biztos ötvenszer leírtam, de nem baj: a fogyasztó számára a jogszabályban rögzítetteknél hátrányosabb kikötés vagy szerződési feltétel SEMMIS, vagyis olyan, mintha le sem írták volna. Remélem ezt is elmondta az ügyvéd...

szerk: Amit tehetsz: vásárlók könyvébe beírás, ezzel békéltetőkhöz elmenni, aztán bíróságra... Drága mistral fórumozótársunknak megvan erről a maga véleménye, valszeg le is írja majd, de ez téged ne zavarjon. Engem nem zavar...  :)

Egy áru nem a forgalmazó döntése alapján lesz, vagy nem lesz tartós fogyasztási cikk. A helyzetet némileg bonyolítja, hogy sehol nem határozza meg azt törvény, hogy pontosan mi is számít tartós fogyasztási cikknek, így ennek eldöntésére egyetlen szerv jogosult: a polgári bíróság.

Sokan úgy vélik, hogy a 72/2005 (IV.21) korm. rendeletben szereplő árucikkek a tartós fogyasi cikkek, ez a lista azonban korántsem teljes. Az viszont igaz, hogy ami itt szerepel, az a bírói gyakorlat alapján tulajdonképpen kivétel nélkül tartós fogyasztási cikknek minősül.

üdv

R.
Can you hear me, major Tom?

#803 Felhasználó inaktív   Etele 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 07. 20:18

Idézet: mistralhungary - Dátum: 2005. dec. 5., hétfő - 16:01

mieza kádárista szociodeformitás? ilyen dumát csak a státusinkonzisztenciától szenvedő félidióták nyomnak, 60 körül.

Szerintem te azt sem tudod, mit írsz. :) :D

Nem olyan jó ám az, hogy innen-onnan csipegetett szavakat egymás mellé pakolsz, nem fogsz okosabbnak és műveltebbnek tűnni. :D

Kádárista szociodeformitás? Hát te meg miről beszélsz, kicsi bogaram? :) Magad sem tudod. Javaslom ugorj ár újra a hozzászólásomra, és értelmezd megint, és megint, és megint.

Mellesleg arra még mindig nem tudtál (esetleg nem is tudsz) érdemben válaszolni, hogy a jogszabályokkal ellentétes garanciaszabályzatotokat mégis hogyan képzelitek? Tudom, most is ki fogsz térni a válaszadás elől. Megszoktuk.
Mellesleg ne dobálózz a Balkánnal, ha te/az üzleted (bár még mindig nem tudjuk ki a retek vagy :D ) még onnan is fényévekre vagy/van. :(

#804 Felhasználó inaktív   Etele 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 07. 20:25

Idézet: Yoisten - Dátum: 2005. dec. 5., hétfő - 20:06

Azért nem tudod, mert nem értesz hozzá és nem is jut az eszedbe.
Vásároltam egy dobozos Pioner mittoménmilyen dvd írót talán 2-3 éve, 40-50ezer körül. Ha 3 év lenne rá a garom, akkor most megsüthetném és visszavihetném a kiskerbe, hogy kérek egy ugyanilyet (ragaszkodom a dobozoshoz). Tuti, hogy nem tudnának ilyet adni. Ha visszakérném a 40pénzt, abból most vehetnék 3db 4x-er olyan gyors írót.
Ha elfogadom, hogy kapok +3ezerért egy 4x-er olyan gyors írót és még a garom is újraindul 3 évvel, akkor nem nehéz kitalálni, hogy 2008 tájékán megint el fog romlani a készülékem, hogy kaphassak egy bluray írót +3ezerért.

Hát... elég sok számteches emberkét ismerek, köztük olyat is, aki elég komolyan benne van (FCPGA tervezés, etc.) és bár a tudásuk megvan hozzá, eszükbe sem jut eljátszani a felvázolt mutyizást.

Ellenben - és ez a slusszpoén - egy régi barátom 3-4 évvel ezelőtt dolgozott a M(?)istral szervízben, és ők (a staff) saját használatra rendesen játszottak a garival...  :D

Felmerült a jóhiszeműség is.

Ha én látom, hogy a bolt (NEM csak számítástechnikára gondolok) nem átvágni akar, hanem a legjobb tudása szerint jár el, jóhiszeműen, akkor benyelek némi anyagi veszteséget garanciális ügyintéznél, ez van.
Viszont ahol még azt is rekléámozzák, hogy "igen, szopatni fogjuk a vevőket, mert biztos tuninggal tették tönkre a HW-t, vagy mert játszani akarnak a garral" - nos, az olyan helyet messziről elkerülöm.
Ahogy már többször is itt azzal tettünk pontot a Mistralos körforgás végére, hogy a legegyszerűbb élni a legelemibb vásárlói jogoddal, és elkerülni a boltot, máshova vinni az elkölteni való pénzed. :)

#805 Felhasználó inaktív   Raynes 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 07. 20:33

Idézet: Cilinder - Dátum: 2005. dec. 7., szerda - 19:27

JA, és még valami:
javítás esetén a granciális idő a javítási idővel meghosszabbodik - nem kezdődik újra!!!

Nem! Már majdnem megijedtem, hogy rosszul írtam, de jól volt az leírva hálistennek.

Ptk. 308. § (3) Nem számít bele az elévülési időbe a kijavítási időnek az a része, amely alatt a jogosult a dolgot nem tudja rendeltetésszerűen használni. A szavatossági jog érvényesíthetőségének határideje a dolognak vagy jelentősebb részének kicserélése (kijavítása) esetén a kicserélt (kijavított) dologra (dologrészre), valamint a kijavítás következményeként jelentkező hiba tekintetében újból kezdődik.
„The volume of a pizza of thickness a and radius z can be described by the following formula: pi zz a.”

#806 Felhasználó inaktív   Renwick 

• Renwick
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2005. 12. 07. 20:44

Idézet: N0zer0 - Dátum: 2005. dec. 7., szerda - 21:33

Nem! Már majdnem megijedtem, hogy rosszul írtam, de jól volt az leírva hálistennek.

Ptk. 308. § (3) Nem számít bele az elévülési időbe a kijavítási időnek az a része, amely alatt a jogosult a dolgot nem tudja rendeltetésszerűen használni. A szavatossági jog érvényesíthetőségének határideje a dolognak vagy jelentősebb részének kicserélése (kijavítása) esetén a kicserélt (kijavított) dologra (dologrészre), valamint a kijavítás következményeként jelentkező hiba tekintetében újból kezdődik.

Ez nem azt jelenti, hogy a kijavítással elölről indul a jótállási időszak.

üdv

R.
Can you hear me, major Tom?

#807 Felhasználó inaktív   Cilinder 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 07. 20:52

Idézet: Renwick - Dátum: 2005. dec. 7., szerda - 20:44

Ez nem azt jelenti, hogy a kijavítással elölről indul a jótállási időszak.

üdv

R.

Köszönöm, hogy megerősítettél benne!

#808 Felhasználó inaktív   a t o s z 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 07. 20:53

Idézet: N0zer0 - Dátum: 2005. dec. 7., szerda - 20:33

Ez azt jelenti, hogy a kicserelt reszre kezdodik csak ujra. Ha komplett csere, akkor nem erdekes persze...
Pelda: Van egy komplett gep komplett garanciaval. Elromlik benne a vinyo. Kicserelik vagy kijavitjak. Ez esetben nem fog a komplett gepre vonatkozo garancia ujrakezdodni csak a vinyora.

#809 Felhasználó inaktív   a t o s z 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 07. 20:55

Idézet: Renwick - Dátum: 2005. dec. 7., szerda - 20:03

Egy áru nem a forgalmazó döntése alapján lesz, vagy nem lesz tartós fogyasztási cikk. A helyzetet némileg bonyolítja, hogy sehol nem határozza meg azt törvény, hogy pontosan mi is számít tartós fogyasztási cikknek, így ennek eldöntésére egyetlen szerv jogosult: a polgári bíróság.

Sokan úgy vélik, hogy a 72/2005 (IV.21) korm. rendeletben szereplő árucikkek a tartós fogyasi cikkek, ez a lista azonban korántsem teljes. Az viszont igaz, hogy ami itt szerepel, az a bírói gyakorlat alapján tulajdonképpen kivétel nélkül tartós fogyasztási cikknek minősül.

üdv

R.

Tehat akkor, ha teszem azt perre viszem az ugyet, akkor azon fog allni vagy bukni a dolog, hogy egy VGA tartos fogyasztasi cikk-e avagy csak 'egy szamitastechnikai alkatresz', ami nem tartos fogyasztasi cikk? Es ez csak per alapjan biralhato el?  :think:

#810 Felhasználó inaktív   Cilinder 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 07. 20:59

Idézet: a t o s z - Dátum: 2005. dec. 7., szerda - 20:55

Tehat akkor, ha teszem azt perre viszem az ugyet, akkor azon fog allni vagy bukni a dolog, hogy egy VGA tartos fogyasztasi cikk-e avagy csak 'egy szamitastechnikai alkatresz', ami nem tartos fogyasztasi cikk? Es ez csak per alapjan biralhato el?  :think:

Igen, és ne felejtsd el, hogy ma, Magyarországon független bíróságok működnek, oly annyira, hogy már a jogszabályoktól is teljesen függetlenítették már magukat!  :omg:

Én, pont a fentiek miatt erősen gondolkodok azon, hogy egyátalán költsek-e itthon számítástechnikai termékekre!

Szerkesztette: Cilinder 2005. 12. 07. 21:01 -kor

Téma megosztása:

• (75 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 39
  • 40
  • 41
  • 42
  • 43
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.