HWSW Informatikai Kerekasztal: Bluefish Tapasztalatok - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (49 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 38
  • 39
  • 40
  • 41
  • 42
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Bluefish Tapasztalatok Értékeld a témát: -----

#781 Felhasználó inaktív   Joooe 

• Tag
  • PipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2005. 12. 19. 12:02

Idézet: Ariadne - Dátum: 2005. dec. 19., hétfő - 12:45

Pedig ugyanazt írtuk, Joooe  :D , csak én még megtámogattam az egyik kedvenc segédkönyvemmel (tudom, úgy könnyű). Az engedményezéses dolog alapján is egyértelmű, hogy ugyanúgy a forgalmazón kell elverni a port, aztán majd sírjon ő a nagykernek meg a gyártónak.

Egyébként nem kételkedem a jogászságodban, N0zer0, ne érts félre!  ;) Majd csak meggyőzzük itt egymást ennyien valahogy, hacsak ki nem moderálják az ide nem illő vitánkat...

Ezért (is) jó a fogyvéd fórum, ott nem bántanak ilyenért :D

szerk: Nagyon pörgős volt még a távollevős elállás kérdése is :)

Szerkesztette: Joooe 2005. 12. 19. 12:03 -kor

Kemény és kitartó munka idővel meghozza gyümölcsét. A lustasag azonnal.

#782 Felhasználó inaktív   Ariadne 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 19. 12:17

Na most akkor:

Tegyük fel a 4. évben meghibásodott szgépalkatrész, amire 5 év gyártói jótállás van (egyszerűség kedvéért teljeskörű). A fogyasztó a 151/2003-as 1. § (4) és a Ptk. 248. § (2) alapján perli a forgalmazót (kisker), azt álltva, hogy jár neki az öt év, tessék javítani/cserélni/pénzt visszafizetni. A fentebb írtak alapján a törvényi engedmény miatt a gyártó által biztosított jogok ha úgy tetszik "átszállnak" a fogyasztóra. Ez azonban azt jelenti, hogy a fogyasztó érvényesítheti a jótállási igényét a kiskerrel szemben, akivel ugye szerződést kötött. A rendelet alapján a gyártó által vállalt többletjótállást ugyanis nem csak a vele közvetlenül szerződő nagyker vagy importőt érvényesítheti, hanem így közvetlenül a fogyasztó is az ővele szerződő kiskerrel szemben. Ez egy kivétel, persze, mint anno a Contergan botránynál is volt (Szegeden ezt az egyik prof említi mindig a kötelmi rész elején :) ), de itt ez a szabály.

Ráadásul ha a honlapján bárhol forgalmazott termékeire is kötelezőként szerepelteti a gyártó mondjuk ezt az 5 évet (konkrétan találtam már ilyet), akkor a Ptk. 248. § (2) alapján mondhatjuk, hogy ez köti őt. Egyébként azért jóval macerásabb "megtudni", mennyit is vállal a gyártó, és persze ha nem tudunk róla, nincs miért asztalt verni. Sokszor viszont azért elég feltűnő, ha pont ugyanarra a cuccra egyik helyen 1 év van, másik helyen 3 - arról ordít, hogy valami nincs rendben. Szerintem...

Meglátás? (Én szeretek kulturáltan, érvekkel vitázni, szvsz hasznos. :rolleyes: És én amúgy nagyon kedvelem a levelibékákat... :lefety:  ;)  )

Szerkesztette: Ariadne 2005. 12. 19. 12:24 -kor

Muszáj mindig megoldást találnunk? Nem élvezhetnénk egy kicsit a problémát?

#783 Felhasználó inaktív   Raynes 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 19. 12:35

Idézet: Ariadne - Dátum: 2005. dec. 19., hétfő - 12:17

Na most akkor:

Tegyük fel a 4. évben meghibásodott szgépalkatrész, amire 5 év gyártói jótállás van (egyszerűség kedvéért teljeskörű). A fogyasztó a 151/2003-as 1. § (4) és a Ptk. 248. § (2) alapján perli a forgalmazót (kisker), azt álltva, hogy jár neki az öt év, tessék javítani/cserélni/pénzt visszafizetni. A fentebb írtak alapján a törvényi engedmény miatt a gyártó által biztosított jogok ha úgy tetszik "átszállnak" a fogyasztóra. Ez azonban azt jelenti, hogy a fogyasztó érvényesítheti a jótállási igényét a kiskerrel szemben, akivel ugye szerződést kötött. A rendelet alapján a gyártó által vállalt többletjótállást ugyanis nem csak a vele közvetlenül szerződő nagyker vagy importőt érvényesítheti, hanem így közvetlenül a fogyasztó is az ővele szerződő kiskerrel szemben. Ez egy kivétel, persze, mint anno a Contergan botránynál is volt (Szegeden ezt az egyik prof említi mindig a kötelmi rész elején :) ), de itt ez a szabály.

Ráadásul ha a honlapján bárhol forgalmazott termékeire is kötelezőként szerepelteti a gyártó mondjuk ezt az 5 évet (konkrétan találtam már ilyet), akkor a Ptk. 248. § (2) alapján mondhatjuk, hogy ez köti őt. Egyébként azért jóval macerásabb "megtudni", mennyit is vállal a gyártó, és persze ha nem tudunk róla, nincs miért asztalt verni. Sokszor viszont azért elég feltűnő, ha pont ugyanarra a cuccra egyik helyen 1 év van, másik helyen 3 - arról ordít, hogy valami nincs rendben. Szerintem...

Meglátás? (Én szeretek kulturáltan, érvekkel vitázni, szvsz hasznos. :rolleyes: )

A fogyvéd fórumot már majdnem végigolvastam hellyel-közzel. Sztem a fogyasztóvédelem egy könnyű jogterület (én így látom), eddig nem is láttam problémásnak. Ez az egy "továbbadási" kérdés akadt csak, ahol bonyodalom mutatkozik.

Amit leírtál most sem fogadom el, a fejtegetésemben foglaltak miatt. Így nézve az én (szerintem alaposabb, hosszú) érvelésem áll szemben a te mostani érveléseddel. Ez így 1:1, vitadöntésre nem alkalmas.
Én a könyveket sokra tartom! Persze perben nem a könyvre hivatkozok (az tényleg ciki), hanem csak felhasználom a könyv érveit. A könyv arra kell, hogy szilárdan meggyőződhessek, elolvassak egy elfogulatlan anyagot.

A "szegedi" "egyik prof", aki a kötelmi rész elején említi a Contergan-ügyet... Annó volt sajna belőle részem (polgári jogi beugró, büdösszáj, éneklés, szemétkedés, hozzánemértés rulez  :down:  :down:  :down:  :rolleyes:  ),
Azonban a Contergan-ügy a termékfelelősségre vonatkozik, ami más tészta a jótálláshoz képest, még az említett illető is így tárgyalja. Ezt nem kéne ide keverni.

Sztem függeszük fel a vitát, míg el nem olvasom a könyvet (beszerzés+olv egy kis időbe bele fog telni). Azért vonatkozó részt kijelölhetnél belőle (mint extra segítség  :D ), de ha tényleg színvonalas, akkor végigolvasom úgyis az egészet.
„The volume of a pizza of thickness a and radius z can be described by the following formula: pi zz a.”

#784 Felhasználó inaktív   Ariadne 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 19. 12:46

Van a könyvben kb. 50 oldal külön jótállásról.  :)

Off: A proffal én is megjártam anno, de a példái jórészt nagyon jók és képletesek voltak, bármennnyire gyűlöltem is őt. Máig sok van, ami beugrik, ha kell. A példát arra hoztam fel, hogy ilyen alapvető dologban, mint hogy "csak attól követelhetsz hibás teljesítésnél, akivel szerződtél" is lehet egy-egy kivételes eset, amikor az ilyen nagyon alap szabály nem él. Úgy emlékeztem, ott hozta példának, hogy lehet olyan eset nagyon ritkán, amikor olyantól követelhetsz hibás teljesítésnél, akivel nem is állsz szerződéses viszonyban... De igazad lehet, ott kártérítésről volt szó, szerződésen kívüli károkozás... Majd még utánanézek most már én is pontosan.  :think: 

#785 Felhasználó inaktív   Joooe 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 19. 19:54

Idézet: N0zer0 - Dátum: 2005. dec. 19., hétfő - 13:35

Amit leírtál most sem fogadom el, a fejtegetésemben foglaltak miatt. Így nézve az én (szerintem alaposabb, hosszú) érvelésem áll szemben a te mostani érveléseddel. Ez így 1:1, vitadöntésre nem alkalmas

Az, hogy hosszú az érvelésed még nem jelent semmit :D

Nem akarok itt nagyon arcoskodni, hogy jogászt jogból oktassak ki, mert innen lehet nagyot esni :D

De azért gondold végig mekkora butaság a végkövetkeztetésed. :omg:
Eleve abszurd, hogy bármilyen fogyasztói jog érvényesítésekor a fogyasztó a gyártóhoz forduljon, és ne ahhoz aki felé a termékért felelősséggel tartozik. És akkor ráadásul ezt az rendelet írná elő - kötelezően - aminek éppen nem a fogyasztók kiszolgáltatása, hanem védelme a célja.

Pl. van két videokártya, ugyanaz a gyártó, ugyanúgy mondjuk 3 év gari, hasonló típusok, legyen A kártya ára 9990 Ft, B kártya ára 10010 Ft.
"A" kártyára nem vonatkozik a kérdéses kormányrendelet, mert vételára 10k alatt van, tehát 3 évig normálisan a kereskedőnél megy a gariztatása.
"B" kártyára vonatkozik, ezért vigye a júzer Tajvanra gariztatni...

Teljesen nonszensz  :smoker:

A fejtegetésed egész egyszerűen hibás, én nem kétlem szakami rátermettséged, de az az érzésem most nem látod a fától az erdőt  :paci:

#786 Felhasználó inaktív   Joooe 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 20. 09:06

Megpróbálom kifejteni hol tartom hibásnak a gondolatmeneted, hogy ne csak a végkövetkeztetésről beszéljek  :respect:

Ha jól értem, te abból indulsz ki, hogy az x jog átszáll A-ról B-re, az azt jelenti, hogy A-nak eddig volt x jogosultsága, ez megszűnik, és ettől fogva B rendelkezik az adott joggal. Ez a séma eddig stimmel szerintem is, csak rosszul alkalmazod.

Annyi biztos, hogy a jog átszáll, tehát a teljesítés pillanatától kezdve a fogyasztó minden joggal rendelkezik amit a jogszabályok biztosítanak neki, és amit a gyártó a reklámban és a szerződés részeként (pl tájékoztatóban, használati útmutatóban tett kijelentések) vállal.

Abban ha jól értem egyetértünk, hogy a jogszabály felruházza a fogyasztót ezekkel a jogokkal, csak azt vitatjuk, hogy a felelősség kit terhel ezekért. Ez később fontos lesz.

Egyébként meg a ptk 248. § konkrétan is kimondja, hogy a jótállás a kötelezettet terheli, még a reklámban vállalt feltételekért is.

Arra hivatkozol, hogy a forgalmazó - a jog átszállásával - elveszíti azt a jogot, hogy a gyártóhoz forduljon, ezért utasíthatja el a fogyasztó garis igényét.
Egyrészt nem a gyártóhoz fordulás jogát veszíti el, hanem a termékhez kapcsolódó garis jogokat, annál az egyszerű oknál fogva, hogy ez a termékhez kapcsolódik, ha nincs nála a termék, nem mehet a gyártóhoz gariban reklamálni. A termék átadásakor elveszíti a jogot, átvételekor visszakapja azt. Bár itt inkább a gyártó és forgalmazó közötti szerződés számít.
Másrészt a forgalmazó fogyasztó felé való kötelezettsége nem függ a fogyasztó számára hátrányos módon a gyártó vagy más őfelé fennáló kötelzettségétől. A forgalmazó fogyasztó felé fennálló kötelezettségét nem az alapján kell megállapítani, hogy megkapja-e ugyanazt a gyártótól vagy mástól. Hogy egy példát mondjak, teljesen egyértelmű, hogy pl a jogszabályokban foglalt feltételeket akkor is vállalni kell, ha a gyártó semmilyen felelősséget nem vállal a forgalmazó felé. (Bár alapból ptk. 311§ előírná, de ettől szerződésben el lehet térni.) Ekkor a bolt saját szakállára kell, hogy vállalja a jótállást, ha forgalmazni akarja a terméket. Ebben sincs semmi rendkívüli, beépíti a kockázatot a vételárba, és kész.

A 10 éves példád is rossz. Csak annyira abszurd az, hogy a kereskedőnek 10 évig kell foglalkoznia az üggyel, mint az, hogy 10 év garit vállalnak egyáltalán. Végül is elképzelhető a dolog, ebben az esetben nem jelent ez megoldhatatlan problémát a forgalmazónak. Ez azért nagyban függ a termék jellegétől, akármire nem vállalnak 10 év jótállást.
Ráadásul ilyen esetben már egyszerűbb és talán életszerűbb azt mondani, hogy pl 5 év gari + a szerződés részeként még 5 év ingyenes kiszolgálás a gyártó szervizeiben. (És akkor a szervizhálózatra vonatkozó feltételek részletezése a szerződésben, elérhetőségek, stb.)

Idézet

Most jön a magánjogi oldal. Vásárlással a vagyoni viszonyok átrendeződnek, a vásárló terméket kap, de vételárat fizet. Beüt a hiba az 5 év-garos terméknél, a 4. évben, ami túlvan a kötelező 1 éven, még a 2 év kellékszavatosságon is. A 151/2003. Korm. rendelet 1.§ (4)-hez fűzött értelmezés alapján a kereskedő a fogyasztót elhajthatja. Ekkor a fogyasztó bőg. Bánatában elmegy a gyártóhoz, ahol pedig azért hajtják el, mert nem áll a nagy gyártó szerződéses viszonyban a mikroszkopikus kis fogyasztóval, csak a kereskedővel.
Erre a fogyasztó agya elborul... Van egy hibás cucca (ez ér y Ft-ot, ez lehet 0 is) és ő egy esethez (kedvezőbb garancia-feltételekhez) igazodó hibátlan cuccért otthagyott x Ft-ot. A kettő különbözete (x-y Ft) nála vagyonban beállott csökkenésként jelentkezik, kárként. Megpróbálja a gyártót perelni kártérítésért, ami szerződéses kapcsolat nélkül is működik (szerződésen kívüli felelősség) de nehéz, főleg ha a gyártó külföldi és hazánkban nincs képviselete. Ezért feltesszük, hogy válassza a könnyebb utat... mivel nem képes leverni a gyártón (akivel soha nem is volt szerződéses kapcsolata) ezért dühében a kereskedőt perli kártérítésként, azon az alapon, hogy a kárt valakinek meg kell fizetni, csak a kereskedő marad (a volt szerződéses kapcsolat miatt). Ez a fogyasztói stratégia már a felróhatóság hiányában megbukhat, mert a kereskedő a korm. rend. betartásával (megadta az egy évet) úgy járt el, ahogy az "adott helyzetben általában elvárható". A bíróság ezért még most is dönthet úgy, hogy szerződéses kívüli felelősség alapján perelje szépen a fogyasztó újra gyártót. Ha pedig véletlenül a bíróság mégis "benézi" az ügyet, akkor sem azt mondjuk rá, hogy a kereskedő a többletgart továbbadta, hanem hogy utólag áll helyt más személy kötelezettségéért (eléggé kétséges módon ráadásul).

Most jöttem rá, hogy eddig teljesen feleslegesen kotattam a billentyűzetem, hiszen egy az egyben ezzel már te is megcáfoltad magad. Azt azért jogászként te sem gondolhatod komolyan, hogy a normális garis ügyintézés az kártérítési per a külföldi székhelyű gyártó ellen. Itt most gyönyörűen kimutattad saját elméleted ellentmondásosságát  :bach:

Ráadásul, hogy ez lenne a jogszabály célja, hogy rosszabbul járjon a fogyasztó, mintha nem is lenne, vagy mint ami ésszerűen is elvárható... cöcö

Szóval összefoglalva, az elméleted ellen szól :
- A józan ész. A jótállás lényege veszne el, ha úgy lenne ahogy mondod
- A gyakorlat. Jótállási időben a forgalmazónál vagy a szerviznél kell reklamálni, ez a világ legtermészetesebb dolga.
- A rendelkezés nyelvtani értlemezése.
- A rendelet nyílvánvaló célja. (A fogyasztók szavatossági jogokon felüli védelme, és nem a szavatossági jogok gyengítése)
- A forgalmazó - mint szerződő fél - nyilvánvaló felelőssége a szerződésben foglaltakért.

Meg még biztos sokminden.

szerk: sőt ott van még, hogy az értékesítési láncra is figyelni kell, hiszen a forgalmazó gyakran nem közvetlen a gyártótól vásárol, hanem nagykertől, a nagyker az importőrtől, az importőr valami európai elosztótól, az meg mondjuk a braziliai gyártótól. Alapból mindneki csak a láncban felette és alatta állóval van szerződésben. :)

Szerkesztette: Joooe 2005. 12. 20. 09:12 -kor

#787 Felhasználó inaktív   Raynes 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 20. 09:42

Idézet: Joooe

"Az, hogy hosszú az érvelésed még nem jelent semmit :D"

De jelent, mert sok kérdésre tértem ki benne, sok buktatót, ellenérvet kapásból figyelembe vettem. Nem véletlenül lett regényhosszúságú.
Ahogy nézem nemigen értettél belőle semmit, pedig igyekeztem úgy fogalmazni, hogy nem jogász is megértse, de ezek szerint nem jött össze.

"Eleve abszurd, hogy bármilyen fogyasztói jog érvényesítésekor a fogyasztó a gyártóhoz forduljon, és ne ahhoz aki felé a termékért felelősséggel tartozik."

Nem abszurd. A fogyasztói jogok nem korlátlanok a kereskedő felé (sem időben, sem személyileg, sem tárgyi oldalról). A kereskedő alapból nem felel a végtelenségig. Sőt... a kötelező idő lejártával megszűnnek fogyasztói jognak lenni, csak hagyományos jogként funkcionálnak (elvesztik privilegizáló jellegüket), ha egyáltalán funkcionálnak. A fogyasztói jogok és a fogyasztóvédelem biztosítanak egy szigorú állami MINIMÁL-védelmet, de egy határon túl már NEM védenek... szándékosan (!). Figyelembe kell venni a fogyasztóvédelemnek a kereskedők/gyártók érdekeit is valamilyen szinten. Hasonló ez mint a munkajog (Munka Törvénykönyve), ott sem csak a munkavállaló érdekeit nézi a törvény. Ott sincs egyoldalúan korlátlanul védve a gyengébb fél.

"És akkor ráadásul ezt az rendelet írná elő - kötelezően - aminek éppen nem a fogyasztók kiszolgáltatása, hanem védelme a célja."

Igen, ez a rendelet véd, és pont ezért önmaga azonnal megjelöli a védelem maximális határait is. Nem akar túlzásokba esni. Helyesen teszi, elkerüli a „túlvédelem" miatti tarthatatlan állapotokat, amelyek a védelem rendszerét tönkretennék.

"Pl. van két videokártya, ugyanaz a gyártó, ugyanúgy mondjuk 3 év gari, hasonló típusok, legyen A kártya ára 9990 Ft, B kártya ára 10010 Ft.
"A" kártyára nem vonatkozik a kérdéses kormányrendelet, mert vételára 10k alatt van, tehát 3 évig normálisan a kereskedőnél megy a gariztatása.
"B" kártyára vonatkozik, ezért vigye a júzer Tajvanra gariztatni..."

Elöljáróban leszögezem: a fogyasztót védő kellékszavatosság már jótállásszintre szigorodott, de attól ez még NEM gari/jótállás, vigyázat! Ráadásul semmilyen gart nem köteles a kereskedő továbbadni, csak a rendeletben foglalt esetekben kell hogy adjon 1 évet kötelezően, amely a gyári garitól teljesen FÜGGETLEN.
A vita eldöntésére nem alkalmas, de jó a példád (feltételezzük, hogy a vásárló egyben fogyasztó is):

"A kártya" ( 9990 Ft): Erre nincs semmilyen kötelező jótállás (a gyártó adhat rá a példád szerint 3 év gyári garit), de azt nem kötelező továbbadni. Van viszont rá 2 év kellékszavatosság, ami a kereskedőhöz szól. Tehát 2 évig visszaviheted kereskedőhöz, ha hibás. Az ezen felüli a gyártói gariért el kell sajnos hordani Tajvanra, 2 éven túl, 1 évig. (Tajvanra hordás tehát nem csak "B kártyánál van", rosszul írod). Ennél az "A kártyánál" a Tajvanra hordás azonnal bekövetkezhet. Itt a kereskedő gari-kötelezettsége fel sem merült soha, csak kellékszavatossági igényekért felel.

"B kártya" (10010 Ft): Éppúgy van 2 év kellékszavatosság mint "A kártyánál", de ezzel párhuzamosan már fut 1 év kötelező jótállás is. Tehát az első 1 évben választhatsz, hogy igényedet a jótállás vagy a kellékszavatosság keretében érvényesíted-e a kereskedőnél (ahogy jónak látja a fogyasztó, persze a jótállás kedvezőbb neki). Ezzel 1 évig nem kell Tajvanra menni. 1 éven túl azonban előfordulhat, hogy ezt is Tajvanra kell hordani, ha a kellékszavatosság alapján nem sikerül igényt érvényesíteni (balul sül el), de egyébként garis a probléma.

Nincs ebben semmi nonszensz, gondold végig. 0+2+1 év majdnem (államilag köt.jótállás+kellékszavatosság+többletgar) egyenlő 1+1+1 évvel. Azért nem egyenlő, mert a fogyasztót védő kellékszavatosság azért NEM gari/jótállás...

"A fejtegetésed egész egyszerűen hibás, én nem kétlem szakami rátermettséged, de az az érzésem most nem látod a fától az erdőt  :paci: "

Nem ez derül ki. Igaz a fejtegetésemmel nagyon belemélyedtem a sűrűjébe az erdőnek (nem tudtam elkerülni), de a lényeget nem tévesztettem szem elöl. Az egy más dolog, hogy nem értetted meg, felhozol egy jó példát, aztán a saját tévedésed miatt levonsz olyan téves következtetéseket, hogy az egész abszurdnak hat számodra, pedig az a valóságban egyáltalán nem abszurd.
„The volume of a pizza of thickness a and radius z can be described by the following formula: pi zz a.”

#788 Felhasználó inaktív   Raynes 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 20. 10:00

Idézet: Joooe - Dátum: 2005. dec. 20., kedd - 9:06

Arra hivatkozol, hogy a forgalmazó - a jog átszállásával - elveszíti azt a jogot, hogy a gyártóhoz forduljon, ezért utasíthatja el a fogyasztó garis igényét.
Egyrészt nem a gyártóhoz fordulás jogát veszíti el, hanem a termékhez kapcsolódó garis jogokat, annál az egyszerű oknál fogva, hogy ez a termékhez kapcsolódik, ha nincs nála a termék, nem mehet a gyártóhoz gariban reklamálni. A termék átadásakor elveszíti a jogot, átvételekor visszakapja azt. Bár itt inkább a gyártó és forgalmazó közötti szerződés számít.

Már látom (hálazégnek), hogy hol nem értetted meg a fejtegetést.

Én nem tagadom az igényérvényesítést (és ezt meg is láttad helyesen), csak jogalapjának minősítésére hivom fel a figyelmet (ezt nem érted)

A jogi követelések jogalapja változhat, eltérhet. Ettől a követelés és jogossága fennáll, de az igényérvényesítési mód/hely, stb változik.

Első évben viselkedhet a példabeli követelés, mint a korm rend ből adódó fogyasztói-jótállási igény.
Egy éven túl már kellékszavatossági igényként viselkedhet ugyanaz a jog.
Két éven túl, már gyártó felé szóló gariigénnyé is átalakulhat.
Ha kiderül még a gyári gariidő végének letelte után, hogy sumákolás volt az ügyben, emiatt továbbra is fennáll a követelés, akkor követelés lesz azon személy felé, aki sumákolt, általában szerződésen kívüli felelősség.
Fontosak a "hat" és "het" toldalékok!

Te csak a jogot nézed, a jogalapot nem. Pedig a kettő elválaszthatatlan.
A különböző jogalapból keletkező igényeket pedig összemosod... óriási hiba. Nem véletlenül jelölik meg pl. a bírósági kereselevélben egyenként a jogalapokat:
- kártérítés
- kamat
- szerződésből eredő követelés
- stb.
Nem véletlenül van az, hogy nem csak a végsummát perlik egymagában. A jogalapok hihetetlenül fontosak.

A reklámban foglalt gari a kereskedőt (kötelezettet) a reklámban foglaltak szerint terheli, hacsak a reklám nem jogszabályellenes. Ha tehát az van a reklámban, hogy a gyártó 3 évet ad (a gyártó adja!!), akkor a kötelezett ezzel a feltétellel felel, azaz emiatt rá nem száll kötelezettség. Megint más, hogy a kötelező 1 éves gart, azt saját magának kell adnia a gyáritól függetlenül, kell neki rá adni akkor is, ha a gyártó nem ad rá.
Egy esetben felelne a kereskedő a példában: ha tudja (tudnia kellett), hogy a reklám valótlan (esetleg jogszabályellenes), a gyártó nem adja az ígért 3 évet (csak csali duma), de a kersekedő ennek ellenére nem helyesbíti a reklámot. Ekkor tényleg maga felel 3 évig a gyártó helyett is. Ettől függetlenül azonban a gyártó maga is külön felel a csaló reklámért (szerződésen kívüli kártérítési felelősség). Persze mindekettőn nem lehet leverni a követelést sikeresen, az csak egyszer jár a fogyasztónak.

Szerintem hagyjuk, mert nem fogod megérteni. Az ajánlott könyv elolvasása után Ariadne kollegával egyeztetünk majd, akkor lesz értelme a vitának.

Szerkesztette: N0zer0 2005. 12. 20. 10:04 -kor

#789 Felhasználó inaktív   Joooe 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 20. 10:07

Idézet

Hasonló ez mint a munkajog (Munka Törvénykönyve), ott sem csak a munkavállaló érdekeit nézi a törvény. Ott sincs egyoldalúan korlátlanul védve a gyengébb fél.

Hasonló ez, mintha azt mondanád, hogy a munkavállaló a minimálbért megkapja a vállalat helyi kirendeltségétől, a többit meg perelje le a Japán anyavállalaton.

Na mindegy ennek most kevés jelentőssége van, hogy mihez hasonlítgatunk :)

Néhány fontos kérdésben tévedésben vagy:
1. A jótállás/garancia feltételei nem gyengébbek a szavatosság feltételeinél.
2. A szavatosság pl számtech cuccra 3 év, de ez most mindegy
3. a példámban feltettem azt az egyébként ésszerű és mindennapos dolgot, hogy a gyártó meg a kereskedő is el szeretné adni a terméket, és tegyük fel most akkor is vállalják a jótállást, ha erre a rendelet nem kötelezi őket. Tehát csak tegyük fel, hogy van egy termékünk, de annak ellenére, hogy nem lenne kötelező, van rá 3 év normális garancia.

Ha ezt figyelembe veszed máris bukott az egész érvelésed.

Ezek szerint, te úgy értelmezed, hogy azon termékekre amik nem esnek a kötelező jótállás alá, arra nyugodtan vállalható normális garancia, de a kötelező jótállásos termékeknél nem hogy szivathatják, hanem kötelesek szivatni a vevőt. Na ez lol :D

#790 Felhasználó inaktív   Joooe 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 20. 10:18

Ha valami jogász haverokkal sörözöl, add elő azt az elméleted, hogy a kötelező jótállásról szóló rendelet célja nem a szavatossági jogok kiterjesztése bizonyos esetekben, hanem beszűkítése, a "forgalmazó védelmében". :D
Garantálom, hogy közröhej tárgya leszel   :sandor:

Szerkesztette: Joooe 2005. 12. 20. 10:19 -kor

#791 Felhasználó inaktív   Raynes 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 20. 10:43

Idézet: Joooe - Dátum: 2005. dec. 20., kedd - 10:07

3. a példámban feltettem azt az egyébként ésszerű és mindennapos dolgot, hogy a gyártó meg a kereskedő is el szeretné adni a terméket, és tegyük fel most akkor is vállalják a jótállást, ha erre a rendelet nem kötelezi őket. Tehát csak tegyük fel, hogy van egy termékünk, de annak ellenére, hogy nem lenne kötelező, van rá 3 év normális garancia.

Ha ezt figyelembe veszed máris bukott az egész érvelésed.

Ezek szerint, te úgy értelmezed, hogy azon termékekre amik nem esnek a kötelező jótállás alá, arra nyugodtan vállalható normális garancia, de a kötelező jótállásos termékeknél nem hogy szivathatják, hanem kötelesek szivatni a vevőt. Na ez lol :D

2. A szavatosság pl számtech cuccra 3 év, de ez most mindegy

Most már részben a gyufát is kezded kihúzni  :reklamacio:

Idézet

"Ptk. 308. § (4) Fogyasztói szerződés esetében a fogyasztó - az (1)-(2) bekezdéstől eltérően - a teljesítés időpontjától számított kétéves elévülési határidő alatt érvényesítheti szavatossági igényét. Az ennél rövidebb elévülési határidőt megállapító kikötés semmis. Ha a fogyasztói szerződés tárgya használt dolog, a felek rövidebb határidőben is megállapodhatnak, egy évnél rövidebb elévülési határidő azonban ebben az esetben sem köthető ki."

151/2003. korm. rend.
"2. § (1) A jótállás időtartama egy év."

Ezek nem egymás után léteznek, hanem fedésben egymás mellett. Ez összesen 2 év.
Nem tudom, hogy mi alapján lenne 3 év, nem tudok róla, hogy változott volna.

Idézet

"Ezek szerint, te úgy értelmezed, hogy azon termékekre amik nem esnek a kötelező jótállás alá, arra nyugodtan vállalható normális garancia, de a kötelező jótállásos termékeknél nem hogy szivathatják, hanem kötelesek szivatni a vevőt. Na ez lol :D"

Igen, nyugodtan vállalható normális garancia rájuk és itt a "ható"-n van a hangsúly. Ráadásul feltételekben eltérhetnek a jogszabálytól, önkéntes jótállásról lévén szó.
Szivatni nem kötelező a kötelező jótállásnál. Nem kötelező a fogyasztó kedvéért többletgarit továbbadni, de persze szívességből el lehet intézni helyette, lehet plusszokat vállalni önkéntesen. A jogok automatikusan "átszállnak kötelezően" a fogyasztóra (hivatkozott korm. rend. bekezdése), de vissza is szállhatnak megállapodás alapján (önkéntes lehetőség).

Japán munkáltatós példa: az számít kivel állsz munkaviszonyban, ki a munkaszerződés alapján a munkáltatód. A szerződésben benne van a bérezés, ami nem lehet kevesebb, mint a minimálbérnek megfelelő összeg. Ha perled, akkor a munkáltatót perled. Magyarországon viszont Japán cég nem alkalmazhat munkavállalóként magyar állampolgárt. Kell hogy legyen valami magyar képviselete (hogy alkalmazni lehessen a magyar Munka Törvénykönyv szabályait) vagy pl legyen, aki pl. felügyeli a munkavállaló munkáját, gyakorloja a munkáltatót megillető jogokat, teljesíti a kötelezettségeket.

1992:XXII. törvény (Mt.) 75/A. § (5) : "A feleknek a munkaszerződésben meg kell állapodniuk a munkavállaló személyi alapbérében, munkakörében, illetve munkavégzési helyében."

A munkáltatót kell perelni (nem a japán anyacéget), még a szerződés megszűnése után is, ha a következmény a munkaviszonyból származott, méghozzá:
"Mt 11. § (1) A munkaviszonnyal kapcsolatos igény három év alatt évül el. A bűncselekménnyel okozott kárért fennálló felelősség öt év, ha pedig a büntethetőség elévülési ideje ennél hosszabb, ennek megfelelő idő alatt évül el."

(Az elévülési idők még meg is hosszabodhatnak minden jogterületen, a jogvesztők nem.)

Nem azt mondtam, hogy a munkajog és a fogyasztóvédelem ugyan olyan, hanem hogy bizonyos vonatkozásokban hasonlóak.

Szerintem itt befejezheted:
- látszik, hogy már csak a rosszindulat, kötözködés szól belőled... már nem megérteni akarod, hanem visszavágni
- visszaélsz azzal, hogy türelmes vagyok és nem szóllak le, emiatt unom is
- kár lenne olyanon összeveszni, amiben lehet hogy nincs is igazad és amiről én sem tudtam még minden kétséget kizáróan bizonyítani, hogy igaz. Az érveid nem szakszerűek. Hordassz össze mindenfélét, már a munkajogig jutottunk, na ez a LOL.
- ezt a témát te nem fogod megérteni még jóindulattal sem (ahogy eddig láttam)
- ha érdemi, döntő érv előkerül, akkor azt úgyis ide fogja írni az illetékes, a végeredményről tudni fogsz
- ez a vita nem vérre megy (nem harci szellem alapján), egész egyszerűen úgy látom, hogy nincs igazatok a "garitovábbadás kötelezősége" terén. Ezt igyekszem alátámasztani, mert nem szeretném ha egy ilyen (szerintem) túlzó állításnak egy átlagpolgár beugrana. Ezzel nem a nézet képviselőit akarom lejáratni, csak a tájékoztatást pontosítani.

Szerkesztette: N0zer0 2005. 12. 20. 10:48 -kor

#792 Felhasználó inaktív   Ariadne 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 20. 10:46

N0zer0, azért vedd figyelembe, hogy Joooe nem most nyitotta ki először a Ptk-t, igen nagy tapasztalata van már ezekkel a dolgokkal és baromi jól rá tud érezni a "bibis" részekre. Folytattunk már jó kis tisztán jogi vitát vele, és meg kell hogy mondjam, külső segítséggel kompromisszumos megoldásra jutottunk. Szóval nem kell feltétlenül jogásznak lenni ahhoz, hogy értse az ember ezeket a dolgokat... Sőt, időnként pont a szabályok ismerete miatt nem látjuk, ha józan ésszel is lehet értelmezni valamit.

És ez szerintem épp ez a helyzet, nekem onnantól semmi kétségem nincs, hogy olvastam, törvényi engedményről van szó. Innen egyértelmű a dolog számomra, és úgy érzem, kicsit bonyolítod. Meg szétoffoljuk a témát, aztán kapunk a fejünkre Didymantől, és jogosan...

szerk: a 3 év tartós használatra rendelt dolgoknál a szavatossági jogok érvényesíthetőségének határideje, rejtett hiba esetén pl., lásd Ptk.  ;) Egyébként egy egyszerű e-mail a fogyvédelemhez egyértelműen és egyszerűen eldöntené a vitát... További off nélkül és szakszerűen... fvf@fvf.hu a cím, hamar szoktak válaszolni.

Szerkesztette: Ariadne 2005. 12. 20. 10:55 -kor

#793 Felhasználó inaktív   Joooe 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 20. 10:55

Köszönöm :)

Igazatok van hagyjuk abba, vagy esetleg folytassuk a fogyvéd fórumon, ha van kedvetek...

Egy dologra még reagálnék, a 3 év miatt:
308/A. § (1) Ha a jogosult igényét menthető okból nem tudja érvényesíteni, így különösen, ha a hiba a jellegénél vagy a dolog természeténél fogva a 308. §-ban meghatározott határidőn belül nem volt felismerhető, a szavatossági jogok érvényesítésének határideje a teljesítés időpontjától számított egy év, tartós használatra rendelt dolog esetében három év. Ha a kötelező alkalmassági idő három évnél hosszabb, az igény érvényesítésére ez a határidő az irányadó. E határidők elmulasztása jogvesztéssel jár.
(2) Fogyasztói szerződésben az (1) bekezdésben megállapított hároméves határidőnél rövidebb határidő kikötése semmis.

Még valami:
248. § (5) A törvénynek a szavatossági jogok gyakorlására vonatkozó szabályait a jótállási jogok gyakorlásánál megfelelően alkalmazni kell.

Aztán meg az, hogy egy év kötelezően elő van írva, nem jelenti azt, hogy ennél kedvezőbbet nem lehet vállalni... :)

A munkajogba meg te mentél bele, én csak válaszként sütöttem el 1 mondatot, azt is inkább csak viccként.

A gúnyos hangnemért meg elnézést kérek, komolyan, a vita hevében kicsit elvetettem a sulykot  :respect:

#794 Felhasználó inaktív   Raynes 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 20. 11:04

Idézet: Ariadne - Dátum: 2005. dec. 20., kedd - 10:46

N0zer0, azért vedd figyelembe, hogy Joooe nem most nyitotta ki először a Ptk-t, igen nagy tapasztalata van már ezekkel a dolgokkal és baromi jól rá tud érezni a "bibis" részekre. Folytattunk már jó kis tisztán jogi vitát vele, és meg kell hogy mondjam, külső segítséggel kompromisszumos megoldásra jutottunk. Szóval nem kell feltétlenül jogásznak lenni ahhoz, hogy értse az ember ezeket a dolgokat... Sőt, időnként pont a szabályok ismerete miatt nem látjuk, ha józan ésszel is lehet értelmezni valamit.

És ez szerintem épp ez a helyzet, nekem onnantól semmi kétségem nincs, hogy olvastam, törvényi engedményről van szó. Innen egyértelmű a dolog számomra, és úgy érzem, kicsit bonyolítod. Meg szétoffoljuk a témát, aztán kapunk a fejünkre Didymantől, és jogosan...

Valóban nem kell hozzá jogásznak lenni (sőt jó ha ilyen kérdésben maguk a fogyasztók is tájékozottak), de bizonyos kérdések, amelyek kapcsolódnak a támához, túlmehetnek a fogyasztóvédelem egyszerűségén és leágaznak a jog egyéb sűrűjébe (nem balladai mellébeszélésbe). Emiatt türelemmel kell az ilyen kérdéseket, vitákat kezelni, nem kell a válasz gombot 5 percenként nyomni gondolkodás nélkül, főleg, ha az illető nem biztos magában (tudja, hogy nem jogász). Joooe nem teszi fel magának a kérdést: abszurd (ez a megérzés)... "de lehet hogy nincs igazam?" Nem értem mitől ilyen biztos magában, hogy ilyen csatákat is felvállal. Én ezt a kérdést feltettem magamnak és ennek megfelelően írogatok mindig.
Én nem akarom Joooe-t bántani, mert becsülendő tevékenységet fejt ki több fórumon is a fogyasztók védelmében. Nem akarom korábbi valós érdemeit elvenni és a fogyasztók reményeit leépíteni. Én kezdettől meg is adtam a tiszteletet és türelmet, pont emiatt.
Elismerem, hogy néha nem látjuk a fától az erdőt, de ezt a vita egésze (mint végeredmény) dönti majd el és nem egy hozzászólás. Ha kiderül, hogy nem láttam az erdőt, akkor lesz alap, hogy az én barbárságom vitassuk.

A témát szétoffoltuk, ilyen vitánál előfordulhat. Mentségemre legyen mondva eredetileg ekkora kitérőt nem terveztem, csak a reagálások sorozata elragadott. Még jó hogy nem mentünk el a környezetvédelemig és az űrkutatásig  :Đ

Szóval a témát temessük, a könyv elolvasása (vagy más döntő tényező) után majd felélesztem.

Szerk: ha a moderátor úgy gondolja, az utolsó x hozzászólást tegye át egy új témába, nyisson neki egyet, és akkor off sem lesz.

Szerkesztette: N0zer0 2005. 12. 20. 11:13 -kor

#795 Felhasználó inaktív   Joooe 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 20. 11:12

Az ingerültségemet pont ez váltotta ki, hogy nem tekintesz egyenlő vitapartnernek :)
A nekem javasolt kérdést te is feltehetnéd magadnak, elég sokat gondolkodtam a dolgon, mielőtt válaszoltam. Lehet, hogy jogilag nem precíz a megfogalmazásom, de attól még lehet tartalmilag az a helyes. Egész konkrét dolgokban is voltál kisebb tévedésekben, ezért akár összefüggésekben is tévedhetsz.
Ha nem lesz igazam megkövetlek, hogy ilyen galádságod csináltam, hogy vitába szálltam egy jogásszal  :respect:

De mindenki tévedhet, akár szakmájában, ez nem tesz sem "barbárrá" sem mássá, pusztán emberi dolog :)

Szerkesztette: Joooe 2005. 12. 20. 11:14 -kor

#796 Felhasználó inaktív   Raynes 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 20. 11:22

Idézet: Joooe - Dátum: 2005. dec. 20., kedd - 10:55

Egy dologra még reagálnék, a 3 év miatt:
308/A. § (1) Ha a jogosult igényét menthető okból nem tudja érvényesíteni, így különösen, ha a hiba a jellegénél vagy a dolog természeténél fogva a 308. §-ban meghatározott határidőn belül nem volt felismerhető, a szavatossági jogok érvényesítésének határideje a teljesítés időpontjától számított egy év, tartós használatra rendelt dolog esetében három év. Ha a kötelező alkalmassági idő három évnél hosszabb, az igény érvényesítésére ez a határidő az irányadó. E határidők elmulasztása jogvesztéssel jár.

Jó, ez tényleg súlyos hibának róható fel nekem, bevallom  :respect:  Lehet 3 év is "akár", de ez már extrém eset, bár ez nem mentség arra, hogy nem szóltam róla (el nem képzeltem, hogy erről van szó). Azért felhívom a figyelmet, hogy erre ritkán lehet apellálni, nem véletlenül szajkózóm "csak" a 2 évet és nem többet. Ez legalább szakszerű érv volt :up:

Ha így alátámasztjátok azt is, hogy tovább kell adni a többletgarit, akkor totál meghajolok és készen leszünk.

#797 Felhasználó inaktív   Joooe 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 20. 11:31

Hát a jogszabály idézésében aligha lehet nem szakszerűnek lenni :D De köszönöm a békülékeny hangnemet :)

Már csak halkan merem megjegyezni, hogy ez szerintem nem annyira extrém eset. Sőt általában alkalmazható. Ha rejtett hiba volt és ez okozta a meghibásodást (általában ez a szavatosság alapja), akkor erről feltehető, hogy jellegénél fogva nem volt felismerhető. Nagy értékű termékeknél ez fontos lehet :)
De ha nem értesz egyet inkább ne menjünk bele még egy vitába, csak megjegyeztem :)

#798 Felhasználó inaktív   Ariadne 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 20. 12:01

A számtech cuccoknál lehet jókat vitatkozni azon, hogy tartós használatra rendelt cuccok-e vagy sem, mert tudtommal nincs erre semmilyen (jog)szabály. Szerintem a legtöbb cucc (alaplap, videókaresz, ram, proci, stb...) ilyen "tartós" termék, és ha ugye benne volt az a hibácska, amitől egyszercsak hopp tönkremegy, akkor go szavatosság (vagy gyártó által vállalt jótállás - ne üssetek! :Đ)... 

Többletgar tekintetében meg kár, hogy a kormi rendeleteknek nincs indoklásuk...  :( Majd megpróbálok kikutatni valamit azért...

szerk OFF: N0zer0, ugye nem baj, hogy én mindig a kengyelfutó gyalogkakukknak drukkoltam? Bár néha tényleg szívhatott volna ő is, nem igazság, hogy mindig megúszta...  :D

Szerkesztette: Ariadne 2005. 12. 20. 12:04 -kor

#799 Felhasználó inaktív   Joooe 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 20. 12:16

Idézet

A számtech cuccoknál lehet jókat vitatkozni azon, hogy tartós használatra rendelt cuccok-e vagy sem, mert tudtommal nincs erre semmilyen (jog)szabály

Ez magas labda :D
Szerintem amióta az "az egyes tartós fogyasztási cikkekre vonatkozó kötelező jótállásról" szóló rendelet vonatkozik rájuk, egyértelmű :)

szerk: Mondjuk a 10e FT alatti vételárún el kell jobban gondolkodni  :think:

Szerkesztette: Joooe 2005. 12. 20. 12:22 -kor

#800 Felhasználó inaktív   Ariadne 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 20. 12:23

Ááááááá, tényleg...  :hemuveg:

Na akkor még egy tévedésem: épp a fent említett könyvbe újra beleolvasva döbbentem rá, hogy ha szemmel láthatóan hibás volt a jótállásos termék már az átadás-átvételkor, akkor is hivatkozhat erre a fogyasztó, kérhet kijavítást, stb..., mert amire a jótállás kiterjed, abban a körben nincs megvizsgálási kötelezettsége! (Ptk 283 (2)) (Persze azért ne feledkezzünk el az együttműködési kötelezettségről és joggal való visszaélésről sem...) Joooe, kérek magam ellen :pokeas: ha még egyszer ennek ellenkezőjét írom...  :D

Téma megosztása:

• (49 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 38
  • 39
  • 40
  • 41
  • 42
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.