Idézet: Charles - Dátum: 2005. ápr. 12., kedd - 14:44
Igen, kb. ilyesmire gondoltam. Azért kérdeztem, mert sokan a gyári 40L-es tankjukba bele tudnak tankolni 42-43L-t is, sokszor épp ezért azt a gyanút sejtetve, hogy a számláló gyorsabban pörög, mint a ténylegesen kiadott üzemanyag...
Macika: veled nem tárgyalok, szerintem érthető volt a kérdés, és Buga Laci választ is írt. Főleg a Tesco-sra voltam kiváncsi. Persze nem tudtad megállni hogy ne tégy megjegyzést ismét. Felejts el.
Üdv!
Rossz taktika, mert kilóg a lóláb. Persze ha valaki nem tudja leírni azt a két szót, hogy: bocs, tévedtem...
Vissza a tankra.
Ha volt valaha is új autód, amihez adtak vaskos leírást (és azt elolvastad volna), akkor tudnád abban benne van, hogy az üzemanyag nyári hőtágulása miatt minden üzemanyagtank a névleges értékénél 3-4 l-rel nagyobb űrtartalmú, hogy ne legyen gond, ahogy a 6-7 fokos, a föld alatt hidegben tárolt üzemanyag átkerül a nyári 30-40 olykor akár 50 fokos tankba.
Tehát természetes dolog, hogy ha leállt az illető alatt az autó, mert kifogyott a nafta (tehát szinte csontszáraz a tank), akkor bele tud tölteni akár hitelesített edényből is a névlegesnél 2-3 literrel többet. Csak akkor a hőtágulás miatt várható, hogy ki fog nyomódni belőle.
A benzinkutasok azért tankolnak (nyáron főleg) úgy, hogy bennehagyják a tankfejet a tanknyílásban kiakasztva, és amikor elsőre kattan és lezár, akkor utána még egy picit rányomnak. Ekkor nagyjából a gyári értékig van töltve a benzintank.
Ám ha Te ilyenkor elkezdenél még játszani vele, 1,5-2 litert biztosan bele tudnál még nyomni apránként kattogtatva. Bár típusa válogatja, az ólommentes szűkítő miatt nehéz.
Diesel autóknál viszont szinte kifolyásig tele lehet nyomni a tankot, ami akár 3 l pluszt is jelenthet a gyárilag megadott értékhez képest.
És szó nincs szabálytalanságról, buherálásról!
Arról nem is beszélve, hogy mit tudnának kezdeni vele, ha többet is számolnának el?
Az az érzésem, nem igazán gondoltad végig a vádaskodás előtt ezt a dolgot.
Teljesen számítógépvezérelt a dolog, bent fillérre ugyanazt mutatja, mint amit Te láttál a kútnál. Ugyanarról az összegről állítja ki Neked a számlát vagy a nyugtát. Ha arról az összegről szól a nyugta/számla, akkor az alapján fizetik ki az adókat belőle. Nyereség meg tudjuk hogy nincs a TESCO benzinkútnál rajta, hiszen keresztfinanszírozott, 0-s nyereséggel működik.
Akkor mi haszna lenne a benzinkutasnak a TESCO-nál abból, hogy megbuherálja az átfolyásmérőt???
Előre bocsájtom, hogy az is rossz válasz, hogy a megmaradt üzemanyagot valahonnan máshonnan leszívja, mint a kútfej, mert nem férhet hozzá semmiképpen! A rendszer teljesen zárt.
Ezek már nem 70-es évekbeli ÁFOR kutak!!!