HWSW Informatikai Kerekasztal: SVCD segitseg - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (27 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

SVCD segitseg

#341 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2003. 10. 01. 16:59

idézet:
Ezt írta closed:

Korábban ment így direktben az AC3 hangú filmek kódolása? Mert, ha nem, akkor lehet, hogy a tmpgenc nem is tud ilyet. Én sosem próbáltam: a hangot (ac3-at is) pl BeSweet-tel rakom át mpeg2-be.
[/quote]

closed ez az AC-3 hangú svcd engem is érdekelne. Én most a tmpegenc-cel probáltam muxolni bele az AC-3 hangot, utána winsubmux. Namost a vcdeasy ebből nem ír bin/cue párost mert nem szereti a private stream 1 (=hang) esetén ha a szubkód 0x80 ami a DVD-k alapján csecse, azt jelenti, hogy AC-3. Azért érdekel a dolog mert van egy naggyon jó AC-3 enkóderem most, és 192 kbps-en szebb hangot produkál mint bármely mpeg layer 2 kodek által előállított 256kbps-es stereo stream.

Szóval hogyan lehetne ezt az AC-3-at CD-re tenni rendesen? Neroval próbáltam kiirni, kiírni kiiírta, DVD player nem jácotta a hangot le és a windoze se. Az authorizált m2p-t ellenben a win még lejátszotta...
νιψονανωμηματαμημωνανοψιν

What do stars do? They shine.(Yvaine)

#342 Felhasználó inaktív   Lipton 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 10. 01. 17:30

idézet:
Ezt írta Supposed Former Infatuation Junkie:

closed ez az AC-3 hangú svcd engem is érdekelne. Én most a tmpegenc-cel probáltam muxolni bele az AC-3 hangot, utána winsubmux. Namost a vcdeasy ebből nem ír bin/cue párost mert nem szereti a private stream 1 (=hang) esetén ha a szubkód 0x80 ami a DVD-k alapján csecse, azt jelenti, hogy AC-3. Azért érdekel a dolog mert van egy naggyon jó AC-3 enkóderem most, és 192 kbps-en szebb hangot produkál mint bármely mpeg layer 2 kodek által előállított 256kbps-es stereo stream.

Szóval hogyan lehetne ezt az AC-3-at CD-re tenni rendesen? Neroval próbáltam kiirni, kiírni kiiírta, DVD player nem jácotta a hangot le és a windoze se. Az authorizált m2p-t ellenben a win még lejátszotta...
[/quote]

Elküldenéd nekem ezt az enkódert? :)

#343 Felhasználó inaktív   Lipton 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 10. 01. 17:36

Szertencsére most midnen problémám mególdódott :D
Minden filmen jó a hangja most, és azok se akadnak amiknek nem 25 fps az eredi framerate értéke :) Most nagyon örülök ám :D
Azért lenne még egy kérdésem. TMPGEnc-ben, hol lehet bekapcsini, hogy amikor leszámolta a kész mpeg-et akkor kikapcsolja a gépet? Nekem egyszer megjelenik amikor elkezd számolni, máskor meg nem. Hol lehet azt bekapcsolni, hogy mindig megjelenjen, hogy kikapcsolja e a gépet?
Kíváncsiségból érdekelne még egy dolog ha már kérdekezek. Mi az a 3:2 pulldown?

#344 Felhasználó inaktív   closed 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 10. 01. 19:35

idézet:

[/quote]

Asszem félreértés esete forog fenn: svcdben nem lehet ac3 hang. Csak azt írtam, hogy akár mp3 akár ac3 a "kiinduló" hang, besweet-et használok az mp2-be kódoláshoz. AC3 hangú svcd lejátszásához meglehetősen nagy mázli kell, ha van egyáltalán ilyen lejátszó, elvégre teljesen szabványon kívüli.

Ha kvázi-svcd minőségű, cd-re írható film érdekel AC3 hanggal, amit esetlegesen az asztali cucc is lejátszik (a win meg tuti), akkor javaslom a cDVD/miniDVD használatát. Ez egy felezett felbontású (352x576) film, dvd-ként authorizálva. A mérete alapján így egy film ráfér 2 cd-re, nagyjából, mint az svcd. Nyitottam erről egy topicot, ami érdeklődés hiányában elhalt, ha gondolod, kotord elő...

Ja, és ez a szuper AC3 kódoló engem is érdekel. :) (egyébként tudtommal az AC3 kódolás nagyon hasonló algoritmussal történik, mint az mp3, ami tényleg jobb minőségű az mp2-nél.)

#345 Felhasználó inaktív   closed 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 10. 01. 19:49

idézet:
Ezt írta Lipton:

Kíváncsiségból érdekelne még egy dolog ha már kérdekezek. Mi az a 3:2 pulldown?
[/quote]

ntsc(video) és ntsc(film) közötti konverzióra szolgál. Pontosabban DVD készítésénél használják, hogy a film szabványból mire a tv-re kerül a kép ntsc(video) szabványú legyen. Az ntsc film ugyanis 24fps-es, non-interlaced (nem váltottsoros). Ebből a fenti eljárással (minden páros kockát 2x, páratlant 3x véve) 60fps video-t lehet gyártani, ez váltottsoros megjelenítésben épp kiadja az ntsc(video) 30fps-ét. Vagyis a film a lemezen valójában 24fps-es, de a lejátszó 30-at küld ki a tv-nek.

Szóval, ha 24 fps-t filmet kódolsz a tmpgenc-ben, akkor az encode módnál illik beállítani a 3:2 pulldown when playback-et, vagy kapásból 30fps-est gyártani, ekkor az advanced fülön kell belőni a 3:2 pulldownt. Én az előbbit javaslom. Ugyanakkor, ha nem szőrözöl vele, és legyártod simán 24fps-esnek, nagy valószínűséggel az sem fogja zavarni a lejátszódat)

[ 2003. október 01.: closed szerkesztette a hozzászólást ]

#346 Felhasználó inaktív   RtgLaci 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2003. 10. 01. 20:43

idézet:
Ezt írta closed:

Szerintem ne fáradj a dvd2svcd-vel, az avs file-t egyből tömd be az encoderbe (TmpgEnc, CCE)
[/quote]

Net hiányában kissé késői reakció: az ötlet jó, de a TmpgEnc-t el kell kerülnöm, mert az ezzel kódolt SVCD-k akadoznak az asztali Dimarson-ban. A CCE jó, de (én kis buta) nem tudom, hogyan nyissam meg vele az *.avs-t. Esetleg ha kérhetem, dedósoknak szóló módon írd már meg, hogyan csináljam. (Gondolom, a szükséges bitrátát nekem kell valahogy kikalkulálni.)
Kösz: Laci
Asus P4B P4 1,6 Nw.

#347 Felhasználó inaktív   closed 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 10. 02. 08:06

idézet:
Ezt írta RtgLaci:

Net hiányában kissé késői reakció: az ötlet jó, de a TmpgEnc-t el kell kerülnöm, mert az ezzel kódolt SVCD-k akadoznak az asztali Dimarson-ban. A CCE jó, de (én kis buta) nem tudom, hogyan nyissam meg vele az *.avs-t. Esetleg ha kérhetem, dedósoknak szóló módon írd már meg, hogyan csináljam. (Gondolom, a szükséges bitrátát nekem kell valahogy kikalkulálni.)
[/quote]

:confused: ez azért nem kéne gondot okozzon... Avs file-t tudsz csinálni, cce-vel meg alapvető gondjaid vannak? Érdekes.

mindenesetre:
Drag&Drop :) vagy file->open->file. Aztán jobbklikk->edit. Már, ha az avs fileod jó. Ha valami gixer van vele, akkor lehet, hogy nem fog neki tetszeni...

Bitráta számolásához megintcsak FitCD/MovieStacker.

Olvasd végig ezt a topicot, szinte minden kérdésre itt van már valahol a válasz. Ha valami mégsem világos, kérdezz nyugodtan, de ha lehet, minél észletesebben. (itt pl beollózhatnád ide az avs file-t, szerintem valami nem oké vele, valahogy nehezen hiszem el, hogy, ha hibátlan lenne, akkor nem jöttél volna rá magadtól, hogy hogyan kódold a CCE-vel)

(egyébként az, hogy a TmpgEnc-el kódolt filmet nem szereti a Dimarson, azt én inkább valami beállítási hibának vélem, nem "faji előítéletnek")

[ 2003. október 02.: closed szerkesztette a hozzászólást ]

#348 Felhasználó inaktív   Lipton 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 10. 02. 11:37

idézet:
Ezt írta RtgLaci:

[/quote]

Azért akadnak mert a film amit átkodoltál vele nem PAL 25 fpsm hanem NTSC Film 23.976 fps, ha elötte VDub-al átrakod a képet 25 fps-re a hangot pedig BeSweet-el akkor tökéletes akadásmentes lesz minden filmed. Én is sokat szívtam vele, de mostmár minden filmem akadásmentes :D
Amúgy még most se értem, hogy win install elött miért kódolta át rendesen a TMPGEnc az AC3 hangú filmeket most meg miért nem kezeli őket...

#349 Felhasználó inaktív   B_Zsolt_23 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2003. 10. 02. 13:46

Hi!
Tudom, hogy a fórumokban benne van , de valaki összefoglalná nekem, hogy milyen progikkal lehet-ne avi-ból svcd-t írni? (érdekelne a darabolás, kódolás, felirat rá illesztése)
Előre is köszönöm!

#350 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 10. 02. 13:59

idézet:
Ezt írta Lipton:
Mi az a 3:2 pulldown?[/quote]
A filmvetitogep ugy mukodik, hogy masodpercenken 24 kockat tovabbit. Azert hogy ne zavarjon a kep remegese minden kepkockat 2x mutatnak meg. Amikor a filmet ntsc videora teszik at, akkoris 24 fps-sel jar a vetitogep, de kicsit ravaszan takarjak ki a filmet:
-minden paratlan filmkockat 3x vesz a video
- minden paros filmkockat 2x vesz a video

Innen jon a '3:2 pulldown'
Kép

#351 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 10. 02. 14:56

idézet:
Ezt írta B_Zsolt_23:
Hi!
Tudom, hogy a fórumokban benne van , de valaki összefoglalná nekem, hogy milyen progikkal lehet-ne avi-ból svcd-t írni? (érdekelne a darabolás, kódolás, felirat rá illesztése)
Előre is köszönöm!
[/quote]
[url="http://"http://www.doom9.hu/guides.htm"]http://www.doom9.hu/guides.htm[/url]

#352 Felhasználó inaktív   Lipton 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 10. 02. 15:43

Mivel lehet srtből subot csinálni? Nekem valahogy ez nem akar összejönni :(

#353 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 10. 02. 17:02

idézet:
Ezt írta Lipton:
Mivel lehet srtből subot csinálni? Nekem valahogy ez nem akar összejönni :([/quote]

[url="http://"http://www.redox.si/viplay/english/pages/download.htm"]subtitle workshop.[/url] De célszerű úgy csinálni, hogy betöltöd hozzá a filmet. ez uis elengedhetelen a pontos frame számításhoz. btw a 4-féle sub-ból melyiket akarod csinálni?
Program ír, olvas, főz, mos. Támogat kb 40 féle subtitle formátumot. Javíthatod intelligensen a helyesírási hibákat 8ha fenn van a word helyesírási modulja), jelzi, ha túl hosszú a title vagy túl rövid ideig van kinn, etc, etc, etc.
Ezzel csináltam meg jópár filmhez a magyar feliratokat.

#354 Felhasználó inaktív   Lipton 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 10. 02. 20:55

idézet:

[url="http://"http://www.redox.si/viplay/english/pages/download.htm"]subtitle workshop.[/url] De célszerű úgy csinálni, hogy betöltöd hozzá a filmet. ez uis elengedhetelen a pontos frame számításhoz. btw a 4-féle sub-ból melyiket akarod csinálni?
Program ír, olvas, főz, mos. Támogat kb 40 féle subtitle formátumot. Javíthatod intelligensen a helyesírási hibákat 8ha fenn van a word helyesírási modulja), jelzi, ha túl hosszú a title vagy túl rövid ideig van kinn, etc, etc, etc.
Ezzel csináltam meg jópár filmhez a magyar feliratokat.
[/quote]

Pont ezzel próbáltam de nem tudtam srtból subot, hogy kell?

Na végülis megoldottam, csak simán át kell konvertálni sub-ba, nem ezzel a programmal csináltam de jó lett. Ott rontottam el mindig, hogy fps-t is akartam konvertálni, de mivel a sub az frame alapú ezért nem kell :)

[ 2003. október 03.: Lipton szerkesztette a hozzászólást ]

#355 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 10. 03. 04:06

idézet:
Ezt írta Lipton:

Pont ezzel próbáltam de nem tudtam srtból subot, hogy kell?

Na végülis megoldottam, csak simán át kell konvertálni sub-ba, nem ezzel a programmal csináltam de jó lett. Ott rontottam el mindig, hogy fps-t is akartam konvertálni, de mivel a sub az frame alapú ezért nem kell :)

[ 2003. október 03.: Lipton szerkesztette a hozzászólást ]
[/quote]

Márk érdeztem, hogy miféle sub-ba? az én tudomásom szerint mintegy 8 féle *.sub felirattípus létezik...

#356 Felhasználó inaktív   Lipton 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 10. 03. 14:25

idézet:

Márk érdeztem, hogy miféle sub-ba? az én tudomásom szerint mintegy 8 féle *.sub felirattípus létezik...
[/quote]

Amilyen általában van a filmekhet, ahol a feliratok framealapon jelennek meg, de már sikerült megoldani, köszi!

#357 Felhasználó inaktív   Lipton 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 10. 04. 02:56

Kipróbáltam az XSVCD-t (720*576)és rendesen lejátszotta az asztali DVD :D TMPGEnc-ben hogy lehet a gyárilag min illetve max bitraten állítani? Min 1600 és max 2520 van SVCD-nél. Próbáltam az SVCD-hez tartózó file-t átírni, de akkor is ragaszkodott ezekhez az értékekhez :mad:

#358 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 10. 04. 12:07

idézet:
Ezt írta Lipton:
Kipróbáltam az XSVCD-t (720*576)és rendesen lejátszotta az asztali DVD :D TMPGEnc-ben hogy lehet a gyárilag min illetve max bitraten állítani? Min 1600 és max 2520 van SVCD-nél. Próbáltam az SVCD-hez tartózó file-t átírni, de akkor is ragaszkodott ezekhez az értékekhez :mad:[/quote]

jól tette. Az svcd max bitrate-je (ebben benne van a kép, ha hang és az esetleges filratcsatik is) max 2500kbps!

#359 Felhasználó inaktív   closed 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 10. 04. 12:53

Lipton viszont xsvcd-t akar gyártani. Ne használd az svcd template-et, és akkor 0 és 100000 között bármit beállíthatsz. Bár az xsvcd-vel kapcsolatos gondolataimat már megírtam neked...

(ezt a dvd-lejátszós topicodba is beírtam : )
Furcsa egy ember vagy: 10 tanácsból jó, ha 2-t megfogadsz... Ez egyfelől szimpatikus, jó, ha valaki kritikusan fogadja a javaslatokat, másrészt viszont néha bosszantó, hogy feleslegesen koptatja az ember a billentyűzetet :)

Egyébként, ha már mindenáron XSVCD, akkor javaslom, hogy nyálazd át a [url="http://"http://www.kvcd.org/portal/index.php"]www.kvcd.net[/url]-et.
Kidolgoztak TmpgEnc template-eket, kifejezetten az alacsony bitrátával kódolt filmekhez, egy (szerintük) ehhez jobb Quantization matrix-ot, egy (szerintük) optimális felbontással (528x480/576).

Érdemes lehúzni a [url="http://"http://www.kvcd.org/downloads/kvcd-compat-v2.nrg"]kvcd-compat-v2.nrg[/url] file-t, és felvésni egy lemezre, ezzel meg lehet skubizni, hogy milyen minőségű az így tömörített video, és nem mellesleg, hogy elboldogul-e vele a lejátszó.
Egész konkrétan hatféle sample van rajta:
kvcd-ultra low bitrate
kvcd-low bitrate
kvcd-352x240 PLUS
kvcd-352x480 PLUS
kvcd-704x480 PLUS
kvcdx3 528x480
Bár asszem nem véletlenül olyan jelenet van a sample-ken, amilyen: semmi gyors mozgás, semmi homogén felület stb... Mindenesetre meglepően jól mutatnak, főleg TV-n

Persze ez is csak egy tanács... :rolleyes: ;) :) Azért fontold meg: ezeket használva nincs más dolgod, mint kiszámolni a bitrátát, behúzni a template-et, és elindítani a tömörítést. De, ha CQ-ban akarod kódolni(javaslom :)), akkor próbáld ki ezt: [url="http://"http://www.kvcd.net/forum/viewtopic.php?t=3096"]ToK[/url]

Én egyébként továbbra sem javaslom az xsvcd használatát...

[ 2003. október 04.: closed szerkesztette a hozzászólást ]

#360 Felhasználó inaktív   Lipton 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 10. 04. 15:45

idézet:
Ezt írta closed:
Lipton viszont xsvcd-t akar gyártani. Ne használd az svcd template-et, és akkor 0 és 100000 között bármit beállíthatsz. Bár az xsvcd-vel kapcsolatos gondolataimat már megírtam neked...

(ezt a dvd-lejátszós topicodba is beírtam : )
Furcsa egy ember vagy: 10 tanácsból jó, ha 2-t megfogadsz... Ez egyfelől szimpatikus, jó, ha valaki kritikusan fogadja a javaslatokat, másrészt viszont néha bosszantó, hogy feleslegesen koptatja az ember a billentyűzetet :)

Egyébként, ha már mindenáron XSVCD, akkor javaslom, hogy nyálazd át a [url="http://"http://www.kvcd.org/portal/index.php"]www.kvcd.net[/url]-et.
Kidolgoztak TmpgEnc template-eket, kifejezetten az alacsony bitrátával kódolt filmekhez, egy (szerintük) ehhez jobb Quantization matrix-ot, egy (szerintük) optimális felbontással (528x480/576).

Érdemes lehúzni a [url="http://"http://www.kvcd.org/downloads/kvcd-compat-v2.nrg"]kvcd-compat-v2.nrg[/url] file-t, és felvésni egy lemezre, ezzel meg lehet skubizni, hogy milyen minőségű az így tömörített video, és nem mellesleg, hogy elboldogul-e vele a lejátszó.
Egész konkrétan hatféle sample van rajta:
kvcd-ultra low bitrate
kvcd-low bitrate
kvcd-352x240 PLUS
kvcd-352x480 PLUS
kvcd-704x480 PLUS
kvcdx3 528x480
Bár asszem nem véletlenül olyan jelenet van a sample-ken, amilyen: semmi gyors mozgás, semmi homogén felület stb... Mindenesetre meglepően jól mutatnak, főleg TV-n

Persze ez is csak egy tanács... :rolleyes: ;) :) Azért fontold meg: ezeket használva nincs más dolgod, mint kiszámolni a bitrátát, behúzni a template-et, és elindítani a tömörítést. De, ha CQ-ban akarod kódolni(javaslom :)), akkor próbáld ki ezt: [url="http://"http://www.kvcd.net/forum/viewtopic.php?t=3096"]ToK[/url]

Én egyébként továbbra sem javaslom az xsvcd használatát...

[ 2003. október 04.: closed szerkesztette a hozzászólást ]
[/quote]

Ó hát én megfogadom a tanácsokat, csak szeretek kísérletezni is. Igazából nem hiszem, hogy fogok csinálni XSVCD-t de azért kíváncsi vagyok rá :D Ahogy elnéztem a lejátszóm mindeféle felbontást megjelenít. Tegnap kipróbáltam 1-2 beállítást, hogy lehetne normálisan megcsinálni. A 720*576 az kicsit soknak tűnik nekem, sokkal több adat mint a 480*576 meg a filmek felbontása sincs ekkora, ezért felesleges. Kipróbáltam az 576*576-ot, de ezt úgy játsza le, hogy a kép két szélén van fekete csík. Ahogy elnéztem nem is baj, hogy a kép nem megy ki pont a széléig, hiszen általában egyik TV képe se olyan, hogy minden látszik rajta, kicsit bele van "zoomolva". Szóval a 640*480 nálam kb jónak tűnik, pont a kép széléig megy ki. Ezzel max olyan gond lehet, hogy csak az én TV-men pont jó, máshol esetleg nem megy ki a kép a széléig, dehát nekem az az elsődleges, hogy itthon jól menjen. Amúgy ha XSVCD-t csinálok nem lesz a bitráta alacsonyabb, csak nagyobb felbontásra ossza el ami van, ezért lehet rosszabb a kép. Mennyit számítha ha sima SVCD-hez másik mátrixot használok? Én filmeket eddig csak CBR-ben kódoltam, és átlagba olyan 2000 kbps szokott lenni (film hosszától függően 1800-2200). Egyszer kipróbáltam a VBR-t is csak nem tetszett, hogy nem használta ki a lehetséges 800 megát, meg lassabban is csinálta meg. Eddig meg vagyok elégedve a sima SVCD-vel, csak próbálgatom kicsit, hogy milyen ha nagyobb felbontásban kódolom le a filmeket. Elvetemült ötlet, de már gondolkodtam az 1027*768-on is :) kíváncsi vagyok, hogy azt lejátsza e. Köszi a lineket, majd beleolvasgatok, és megfogadom a tanácsod. Miért mondod, hogy nem fogadok meg semmit? Eddig mindent megfogadtam ;)
Még egy dolog érdekelne. Azt hogy lehet megoldani, hogy csak a filmet kódolom le ténylegesen, fekete csíkok nélkül és a lejátszó rendesen játsza le? Arra gondolok, hogy az SVCD-re le lehet e valami olyat tárolni, hogy ezt a képet lejátszáskor nyomja össze mondjuk 16:9-re.
A shut down kapcsolót hogy lehet akitivizálni, hogy mindig ott legyen?

[ 2003. október 04.: Lipton szerkesztette a hozzászólást ]

Téma megosztása:

• (27 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.