SVCD segitseg
Elküldve: 2003. 10. 04. 17:43

What do stars do? They shine.(Yvaine)
Elküldve: 2003. 10. 04. 18:13

Mindjárt megpróbálom újra, esetleg emoticonok nélkül.
Elküldve: 2003. 10. 04. 18:17
Ne vedd szemrehányásnak, amit írtam, nem annak szántam

A vbr tényleg lassabb, de jobb minőségű is (pláne a 2 menetes), 2000-2100 kbps alatt mindenképpen. Az, hogy nem töltötte ki a cd-t, az a varázsló bénázása lehet, elvileg ezzel is igen precízen be lehet lőni a kívánt méretet.
A mátrix használata sokat számíthat, bár a 2000 körüli bitrátához a tmpgenc standardjánál jobbat én még nem találtam. Alacsonyabb bitrátához jobb a fent említett kvcd-féle. Ha szeretsz kísérletezni, akkor tesztelgetheted őket, aztán azt használod, amelyik a legszimpatikusabb.

Az 1024x768 tényleg elég elvetemült ötlet

Elküldve: 2003. 10. 04. 18:18
A TV-k fent említett hiányosságai miatt az alacsonyabb felbontás a TVken nem "pixelesedésként" jelenik meg, hanem kicsit életlenebb lesz a kép. (ennek érzékeltetéséhez is príma a fentebb belinkelt tesztlemez) SZVSZ ez egy sokkal kevésbé zavaró dolog, mint az alacsony bitrátából fakadó tömörítési hibák. Az, hogy mi számít "alacsony" bitrátának az viszont tényleg a felbontás függvénye.A fenti 2000 az svcd szabványhoz bőven jó, 720x576-hoz viszont édeskevés... Bár ezt asszem már írtam

Az, hogy az 576x576-os filmed két oldalán fekete sávok voltak, az amiatt van, hogy a lejátszó nem tudja megfelelően interpolálni az 1024x768 (1280x960? pláne 1280x1024?)-as monitorfelbontásodhoz. TV-n valszeg rendesen "kifutna" a széléig, de mivel minden tv egy kicsit overscannel (ahogy te is írtad) ezért ezt tényleg nem fogod tudni megállapítani.
Ami a "fekete csík nélküli" svcd-t illeti: sajnos nem megoldható, illetve megoldható, de már megint nem szabványos. (az enyém pl nem tudja kezelni). A dolog lényege, hogy ún. anamorf filmet kell készíteni. Ez egy 4:3 arányban kódolt film, amit 16:9 arányban játszik le a masina. A DVD-k többsége ilyen. vagyis pl:
kiindulási anyag: 640x360 (16:9-es film)
"normál" svcd átméretezés: 480x432 plusz 76/76 fekete sáv
anamorf átméretezés: 480x576 fekete sáv nincs.
Hozzá kell csapni egy anamorf flag-et, erre jó pl:[url="http://"http://mitglied.lycos.de/dvdpatcher/"]DVDpatcher[/url]
Így a film "függőlegesen" meg van nyújtva (tojásfej), de, ha a lejátszó nézi az anamorph flag-et az mpegben, akkor 16:9-ben játssza le, és magától rakja hozzá a szükséges fekete sávokat. Ha nem nézi, akkor tojásfejűként játsza le, sajna ezt csinálja az enyém is.
Shutdown kapcsolóval még nem találkoztam.
Elküldve: 2003. 10. 04. 18:55
idézet:
Ezt írta Supposed Former Infatuation Junkie:
Te lipton, érdemes vbr kódolást használni, hidd elHa 480 sornál nagyobb bontást akarsz, mértnem csinálsz inkább DVD-t? .D[/quote]
Még nincs DVD írom sajnos
A VBR-t majd kipróbálom még egyszer, hátha most megtetszik![]()
Elküldve: 2003. 10. 04. 18:57
idézet:
Ezt írta closed:
OFF: hihetetlen szar ez a fórummotor, írtam egy jó hosszú hozzászólást, erre nem tudom postolni, mer azt mondja rá, hogy több, mint 8 kép van benne, holott egy sincs![]()
![]()
Mindjárt megpróbálom újra, esetleg emoticonok nélkül.[/quote]
Azért írta az ki mert a smiley is képnek számí, nekem is ezt írta ki, de miután egyet kitöröltem elfogadta
[ 2003. október 04.: Lipton szerkesztette a hozzászólást ]
Elküldve: 2003. 10. 04. 19:00

A segítséget előre is köszi!
Elküldve: 2003. 10. 04. 19:10
idézet:
Ezt írta closed:
megpróbálom két részletben:
Ne vedd szemrehányásnak, amit írtam, nem annak szántamTöbbnyire jó és elgondolkodtató kérdéseket dobsz fel
Tudok pár példát írni, hogy mikor ne fogadtad meg: pl. itt, hogy ne használj xsvcd-t, hogy a bitrátát moviestackerrel számold, hogy külön kódold a hangot és a videót, hogy megéri varázsló helyett pepecselni a részletes beállításokkal, hogy VBR-t használj CBR helyett stb
De lehet, hogy rosszul emléxem.
A vbr tényleg lassabb, de jobb minőségű is (pláne a 2 menetes), 2000-2100 kbps alatt mindenképpen. Az, hogy nem töltötte ki a cd-t, az a varázsló bénázása lehet, elvileg ezzel is igen precízen be lehet lőni a kívánt méretet.
A mátrix használata sokat számíthat, bár a 2000 körüli bitrátához a tmpgenc standardjánál jobbat én még nem találtam. Alacsonyabb bitrátához jobb a fent említett kvcd-féle. Ha szeretsz kísérletezni, akkor tesztelgetheted őket, aztán azt használod, amelyik a legszimpatikusabb.
Az 1024x768 tényleg elég elvetemült ötlet, de esélyed azért van rá, hogy megbírkózik vele a lejátszód. Túl sok értelme nincs, mivel a PAL TV szabvány a 640x576-os felbontás (bár analóg jelről lévén szó, ez nem ilyen egyértelmű), a tv-készülékek felbontása is többé kevésbé ehhez igazodik. Emellet a képpontok nagyobbak, az eletktonsugár sokkal kevésbé precíz, és az utánvilágítás is nagyobb, mint a monitoroké. Szóval az 1024x768-as és egy 720x576-os kép között az égvilágon semmi különbséget nem fogsz látni. (sőt, már pl. egy 640x480-as és egy 720x576-os kép megkülönböztetéséhez is igen jó TV és igen jó szem szükséges) Persze, ha hdtv-d van...
[/quote]
Hát akkor...
XSVCD-t mint írtam csak kipróbáltam, nem hiszem, hogy tényleg fogom is használni. A bitrátát eddig szerencsére jól megcsinálta a TMPGEnc. A hangot mostmár külön csinálom ha kell (ha nem 25 fps a film vagy ha AC3). A varázslóban is elő lehet hozni a pepecselős menüt ha kellAz igaz, hogy VBR-t eddig nem használtam de azt írtátok, hogy 2100 körül a CBR teljesen jó lesz, nem kell arra VBR. Ha nem fogadtam volna meg semmit akkor most nem tudnék csinálni SVCD-t, a segítségetek nékül sokkal nehezebben ment volna
Most azt találtam ki, hogy megnézem, hogy a film CBR kódolással mennyi lenne és azt veszem állandónak. Pl ha CBR 2100 kbps lenne a film, akkor megadom a TMPGEn-nek, hogy az átlag 2100 legyen, ninimum 1600 és maximum 2520 legyen. Ahogy elnéztem így elég tűrhető lesz és a mérete is pontos marad.
Az 1024-et semmiképpen se akarom használni, tényleg csak az érdekel, hogy lejátsza e az asztali.
[ 2003. október 04.: Lipton szerkesztette a hozzászólást ]
Elküldve: 2003. 10. 04. 19:24
idézet:
Ezt írta closed:
folyt...[/quote]
576*576 a rendes asztalin lejátszva csinált fekelte csíkot a szélére. 640*480 kb pont jó volt, ott is volt fekete csík csak az már a TV-n nem látszódott, de valószínüleg ezt se fogom használni hanem maradok a szabvány méretnél.
Azt már próbáltam egyszer, hogy 4:3 arányúra kódoltam a 16:9-es filmet, és utólag nyomtam össze a TV-vel a képet 16:9-re. Így az képarány pont jó volt több információt tartalmazozz a kép, elvileg a minősége is jobb akkor.
Nekem néha amikor elindítom a kódolást megjelenik egy felirat a Source position alatt, hogy ha kész kikapcsolja e a gépet. Nem jelenik meg mindig és nem tudom mitől függ, hogy felkínálja ezt a lehetőséget.
Az anamorf dolgot majd kipróbálom, mert arra is kíváncsi vagyok![]()
Elküldve: 2003. 10. 04. 20:44
idézet:
Ezt írta Lipton:
Nekem néha amikor elindítom a kódolást megjelenik egy felirat a Source position alatt, hogy ha kész kikapcsolja e a gépet. Nem jelenik meg mindig és nem tudom mitől függ, hogy felkínálja ezt a lehetőséget.[/quote]
Úgy emlékszem, hogy csak akkor jelenik meg, ha a varázslóval indítod a tömörítést, egyébként nem.
Elküldve: 2003. 10. 06. 02:23
divx bol szeretnek svcd-t csinalni. mar csinaltam korabban Virtualdub 1.4.13-al. azonban most betoltok egy avit, szeretnem kulon venni belole az audiot. audio menu, conversion, 441000Hz bejelol, no change (stereo)
atallitom full processing modra, majd szeretnem elmenteni a wawot (file menu Save Wav) bekeri a file nevet, majd kivagja az alabbi hibauzenetet:
The requested audio compression is not compatible with the input format. check that the sampling rate and channel count of the input match those of the requested format.
mit lehet ilyenkor tenni. maskor ugyanigy csinaltam es ment minden.
varom segitsegeteket.
Gergely
Elküldve: 2003. 10. 06. 03:55
idézet:
Ezt írta ferenczg:
udv!
divx bol szeretnek svcd-t csinalni. mar csinaltam korabban Virtualdub 1.4.13-al. azonban most betoltok egy avit, szeretnem kulon venni belole az audiot. audio menu, conversion, 441000Hz bejelol, no change (stereo)
atallitom full processing modra, majd szeretnem elmenteni a wawot (file menu Save Wav) bekeri a file nevet, majd kivagja az alabbi hibauzenetet:
The requested audio compression is not compatible with the input format. check that the sampling rate and channel count of the input match those of the requested format.
varom segitsegeteket.
Gergely[/quote]
ac3/dts hang?
Elküldve: 2003. 10. 06. 09:19
A problémám a következő:
TV-ből felveszek Ulead Video Studio 7-tel dvd formátumba majd ezt konvertálom svcd-be. Érdekes módon némelyik felvételnél a nagyobb mozgást tartalmazó részen berángat a kép, de nem áll le a kép, hanem csak felcserélődnek a frame-ek. Nagy okosan rájöttem, hogy a Field Orderrel van a baj, mégpedig nem mindegy, hogy A vagy B van előbb, de teljesen változó, hogy mikor jó a kép, és mikor rossz. A videót felírni próbáltam a nero-val, és az ulead beépített disk creatorjával is.
A forrásfájl (dvd felvétel) field order A-ban készült, de ha B-re váltok, és úgy rögzítek, már az sem jó. Van olyan progi, ahol át tudom váltani a headerben ezt, hogy ne kelljen számoltatni a videót?
Közben kérdezhetnétek, miért nem egyből svcd-be rögzítek. A dvd-nél megadhatok 10 megabites videótömörítést is, amit később svcd-be offline-ban több ideje van számolni, és így jobb lesz némileg a minőség.
[ 2003. október 06.: Gyulavitéz szerkesztette a hozzászólást ]
Elküldve: 2003. 10. 07. 22:20
idézet:
Ezt írta Lipton:
DVD-re lehet úgy írni mintha egy nagy SVCD lenne? Egy lemezre felmenne kb 3 film ahogy számolgattam. Ha van valakinek erről ínfója ossza meg velem[/quote]
Igen is, meg nem is. A DVD működése hasonlatos a PBC-s videocdkhez, de a DVD virtuális gép összetettebb, bonyolultabb, több funkciója van. A VCD-ben track-eket használsz, míg a DVD-n egyetlen track van ellenben több úgynevezett video title set egy darab tracken. Lényegi különbség, hogy VCD svcd könyvtárában levő navigációs információ file-ok a DVD esetében title setenként egységesitett file-ba az ún. ifo file-ba kerülnek.
Az SVCD-s trackjaid konvertálására több mód van. vagy title seteket állítasz elő belőlük és akkor saját menüjük lehet, vagy tilte-nak konvertálod őket és akkor a title set fogja össze őket. Ez utóbbi konformabb az eredeti SVCD struktúrával.
TFH van 3 filmed SVCDken-n ha ezek DVD-re kerülnek ez történik velük:
video_ts.ifo <- lemez főmenü navigáció
video_ts.vob <- lemez mefőmenü részei
vts_01_0.ifo <- 1. film navigáció
vts_01_0.vob <- 1. film menüje
vts_01_1.ifo <- a film (kép + hang +felirat
vzs_01_n.vob <- (1 gigabyte-os szeletekben)
vts_02_0.ifo <- 2. film navigáció
vts_02_0.vob <- 2. film menüje
vts_02_1.vob <- a film (kép + hang +felirat
vts_02_n.vob <- (1 gigabyte-os szeletekben)
:
.
Ez egy egyszerűsített dolog, a valóságban másképp fog kinézni az SVCD-ről konvertált filmed. Miért? Lehet, hogy a filmjeid több CD-ből állnak. Ekkor célszerű úgy eljárni hogy egy title set (VTS) alá szépen berendezed a az adott film-CDk tartalmát és úgy programozol, hogy a DVD-n az első title vége esemény (ami az 1. cdből képződött) azonnal indítsa a második title-t. Így a VCD videóid újrakódolása nélkül felhesználhatod őket DVD videonak is.(nem szép dolog, de ha SVCD képes a target playwer, akkor maradhat a vízszintes bontás 480. Ez baromira nem szabványos DVD-re, de működik. a lényeg a veszteségmentes konverzió) Fontos, hogy az SVCD-s mp2-es hangot 48kHz-esre kell konvertálni mindenképpen, különben nem lesz hangja a DVDnek, illetve sajnos a meglevő SVCD-s vagy CVD-s feliratcsatornákat sajnos újra kell generálnod a DVD szabványnak megfelelöen. Az amit SVCD-n chaprenek hívtál az új neve cella (cell) az svcd lemezről konvertált title-ben.
Ha zavaros kérdezz bátran. Ha lesz idő folytatom a teljes konverzió pontos menetével, toolok, programozás, egyebek.
Elküldve: 2003. 10. 07. 22:48
idézet:
Ezt írta ferenczg:
udv!
varom segitsegeteket.
Gergely[/quote]
A DVD2SVCD nálam erre is (avi2svcd) tökéletes volt. Feliratot is szépen bevette. [url="http://"http://www.macsat.com/filemask1.php?D2S121B2.zip"]http://www.macsat.co...hp?D2S121B2.zip[/url]
webradio
Elküldve: 2003. 10. 08. 05:57
Elküldve: 2003. 10. 08. 11:08
idézet:
Ezt írta Lipton:
Supposed Former Infatuation Junkie lehet, hogy én nem fogalmaztam jót. Én nem VOB-okat akarok felírni, hanem csak simán SVCD-t írni DVD-re. Szóval mintha megfognám a kész bin file-t amit vcdeasy-vel csináltam, és nem 800 mega hanem mondjuk 5 giga. Ezt simán felírom DVD-re. Ez olyan mint ha kapna egy 5 gigás SVCD-t.[/quote]
(S)VCD irasahoz a lemezt mode2 form2 modon kell megirni. DVD-re nem lehet mode2 form2 modon irni.
Tobb gyarto bejelentett nagykapacitasu CD-ket, ezek hagyomanyos CD-k de a kodolas modja masmilyen. Az egyik ilyen a DDCD a masik a HDBURN. En meg nem lattam ilyen irot, de azt is tudom hogy se CD-ROM olvaso sem pedig asztali DVD lejatszo nem tamogatja ezeket a formatumokat ezeleddig. Tekintettel arra, hogy a DVD irok ara jelenleg mar 50kHUF ala esett, nem is valoszinusitheto, hogy valaha is lesz ilyen nagykapacitasu, 1.4GByte-os CD. Ha olvasod a hireket, tudhatod, hogy a fejlesztes a 2 retegu (DVD9) irhato DVD-k iranyaban halad.
[ 2003. október 08.: Supposed Former Infatuation Junkie szerkesztette a hozzászólást ]
Elküldve: 2003. 10. 08. 15:25
idézet:
Ezt írta Supposed Former Infatuation Junkie:
(S)VCD irasahoz a lemezt mode2 form2 modon kell megirni. DVD-re nem lehet mode2 form2 modon irni.
Tobb gyarto bejelentett nagykapacitasu CD-ket, ezek hagyomanyos CD-k de a kodolas modja masmilyen. Az egyik ilyen a DDCD a masik a HDBURN. En meg nem lattam ilyen irot, de azt is tudom hogy se CD-ROM olvaso sem pedig asztali DVD lejatszo nem tamogatja ezeket a formatumokat ezeleddig. Tekintettel arra, hogy a DVD irok ara jelenleg mar 50kHUF ala esett, nem is valoszinusitheto, hogy valaha is lesz ilyen nagykapacitasu, 1.4GByte-os CD. Ha olvasod a hireket, tudhatod, hogy a fejlesztes a 2 retegu (DVD9) irhato DVD-k iranyaban halad.
[ 2003. október 08.: Supposed Former Infatuation Junkie szerkesztette a hozzászólást ][/quote]
Köszi szépen, igazából ez érdekelt!