HWSW Informatikai Kerekasztal: Vezetek nelkuli LAN - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (145 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 104
  • 105
  • 106
  • 107
  • 108
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Vezetek nelkuli LAN

#2101 Felhasználó inaktív   lrajmon 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2004. 11. 22. 21:45

Idézet: csiro - Dátum: 2004. nov. 22., hétfő - 20:49

Sziasztok!

Beleolvasgattam a topikba, nagyon sok hasznos információt találtam, amely alapján szeretnék egy WLAN összeköttetést építeni. Néhány dologra nem találtam választ, ebben kérném segítségeteket mielőtt belevágnék.
A tervezett eszközök:
-D-Link DI-514 router
-D-Link DWL-510 kártya
-Orion 11-P panelantennák.
Az áthidalandó távolság ~200m, családi házak közt. A házak közt van rálátás, csak a gépek vannak a házak ellentétes oldalain. A routernél megoldható, hogy a ház olyan pontjára tegyem, hogy viszonylag rövid legyen az antannakábel (az UTP lesz hosszabb de az nem gond), viszont a "másik oldalon" a gépben van a kártya, amit nem szokás emiatt mondjuk a tetőtéri WC-be telepíteni. Tehát a kérdésem az, hogy milyen hosszú lehet az antennakábel a kártya (vagy a router) és az antenna között?
A másik kérdésem, hogy az emlitett antenna és kártya/router közé milyen antennakábel milyen csatlakozókkal kell?

A válaszokat előre is köszönöm!

a H-155 kábelen a veszteség majdnem 0,5dB/m, a csatlakozókon gyakorlatilag 1dB/db.... A H-1000 vesztesége kb. 0,2 dB/m...  A D-Linkl oldalára egy RPSMA csati kell, a kártyánál egy kis pig-tail kábellel, tána H-1000... A pig-tail végére N-type Female, ez csatlakozik egy N-type Mail-hez a H-1000-en, aminek a túlsó vége N-type Mail-ben végződik. Az antennákra N-type Female kerül. A 11dBi nyereség H-155-tel v.színűleg kevés lenne......

#2102 Felhasználó inaktív   Kenderice 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 22. 22:07

Idézet: lrajmon - Dátum: 2004. nov. 22., hétfő - 20:45

a H-155 kábelen a veszteség majdnem 0,5dB/m, a csatlakozókon gyakorlatilag 1dB/db.... A H-1000 vesztesége kb. 0,2 dB/m...  A D-Linkl oldalára egy RPSMA csati kell, a kártyánál egy kis pig-tail kábellel, tána H-1000... A pig-tail végére N-type Female, ez csatlakozik egy N-type Mail-hez a H-1000-en, aminek a túlsó vége N-type Mail-ben végződik. Az antennákra N-type Female kerül. A 11dBi nyereség H-155-tel v.színűleg kevés lenne...... 

Nekem 12 méter H155-tel és biquad-dal 200 méteren tökéletesen megy.

#2103 Felhasználó inaktív   INVIHO 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 22. 22:14

Idézet: Kenderice - Dátum: 2004. nov. 22., hétfő - 23:07

Nekem 12 méter H155-tel és biquad-dal 200 méteren tökéletesen megy.

milyen erősségű a biquad antennád?

#2104 Felhasználó inaktív   csiro 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2004. 11. 22. 22:55

Köszönöm a hozzászólásokat.
A 12m az én esetemben is elég lenne.
Egy házi építésű biquad jobb erre a célra, mint a gyári panel?

#2105 Felhasználó inaktív   ricsip 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 22. 23:23

Idézet: csiro - Dátum: 2004. nov. 22., hétfő - 21:49

Sziasztok!

Beleolvasgattam a topikba, nagyon sok hasznos információt találtam, amely alapján szeretnék egy WLAN összeköttetést építeni. Néhány dologra nem találtam választ, ebben kérném segítségeteket mielőtt belevágnék.
A tervezett eszközök:
-D-Link DI-514 router
-D-Link DWL-510 kártya
-Orion 11-P panelantennák.
Az áthidalandó távolság ~200m, családi házak közt. A házak közt van rálátás, csak a gépek vannak a házak ellentétes oldalain. A routernél megoldható, hogy a ház olyan pontjára tegyem, hogy viszonylag rövid legyen az antannakábel (az UTP lesz hosszabb de az nem gond), viszont a "másik oldalon" a gépben van a kártya, amit nem szokás emiatt mondjuk a tetőtéri WC-be telepíteni. Tehát a kérdésem az, hogy milyen hosszú lehet az antennakábel a kártya (vagy a router) és az antenna között?
A másik kérdésem, hogy az emlitett antenna és kártya/router közé milyen antennakábel milyen csatlakozókkal kell?

A válaszokat előre is köszönöm!

Hát nemtom, nekem a DWL-510 leszerepelt, gyakorlatilag a routerrel szembe állítva (fél méter) is ingadozott a jelerösség és a link quality 70-100% között. Kölcsönkértem egy DWL-120 -at, ez a router mellett stabilan tartotta a 100%-ot, és mikor a "problémás" helyre költöztettem a gépet (keress vissza pár oldalt) akkor is sikerült úgy betájolnom, h. 50-60% signal quality mellett 90% volt a link quality, és hozta a 500 kb/sec-et.

#2106 Felhasználó inaktív   csiro 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2004. 11. 22. 23:45

Idézet: ricsip - Dátum: 2004. nov. 22., hétfő - 22:23

Hát nemtom, nekem a DWL-510 leszerepelt, gyakorlatilag a routerrel szembe állítva (fél méter) is ingadozott a jelerösség és a link quality 70-100% között. Kölcsönkértem egy DWL-120 -at, ez a router mellett stabilan tartotta a 100%-ot, és mikor a "problémás" helyre költöztettem a gépet (keress vissza pár oldalt) akkor is sikerült úgy betájolnom, h. 50-60% signal quality mellett 90% volt a link quality, és hozta a 500 kb/sec-et.

Kösz az infót, keresek valami mást helyette.

#2107 Felhasználó inaktív   aurum 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 23. 04:31

Idézet: Coppermine - Dátum: 2004. nov. 22., hétfő - 11:16

Lehet hülyén hangzik, de asszem rájöttem a dolog nyitjára... nem mind1 az antennák állása...  :rolleyes: az egyik most vizszintesen van, a másik függőlegesen, és így úgy néz ki, hogy teljesen stabil a kapcsolat.  :cool:  :up:

Ping statistics for 192.168.0.1:
    Packets: Sent = 140, Received = 140, Lost = 0 (0% loss),
Approximate round trip times in milli-seconds:
    Minimum = 0ms, Maximum = 18ms, Average = 2ms

:respect:

lenne még 1 kérdésem.. beltérre milyen antennát ajánlanátok?

thx a lot

üdv

-C0pp3rM!n3-

ezek szerint reflektalt hullamokkal mukodik a halod.

#2108 Felhasználó inaktív   aurum 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 23. 04:42

Idézet: Michael - Dátum: 2004. nov. 22., hétfő - 14:11

Aurum ezt egy prim parabolaval latom ma:

00-11-5c-d4-8a-f0  INTEL-NET 1 MISKOLC No
00-0e-83-67-6d-90 INTEL-NET 7 MISKOLC No
00-02-6f-35-35-60  bw-malyi2 No
00-02-6f-30-43-b2  Avas11 No
00-02-6f-35-35-5b  bw-malyi1 No
00-11-92-8d-e5-40 INTEL-NET 6 MISKOLC No

USR Ap bol olvastattam ki az ertekeket.

Eddig a BW nek csak 1 adojat lattam malyibol, mi a fene fejlodnek :)

ja es meg csak Miskolc fele sincs forditva az antenna, ezek tenyleg hulyek, ezekutan kivancsi lennek felhivtad e a HIF figyelmet erre a "jelensegre"
Meg a BW el is megy mert 4 km csak, de az avas!?

nekem szerencsre csak az "intelnet hcm" jon de abbol 8-ig az osszes. ezek nem tudom hol lehetnek... talan az avason, ha az avas11 bejon.

a mult heten neztem, hogy a teglagyar kemenyere az eddigi korsugarzo melle felraktak par szektorsugarzot is. egyebket ertelmes tarsasag az is... felraktak az ap-t a kemeny kozepere, majd onnan felhuztak 20..30m-t valamilyen koaxal a korsugrzohoz, minek egyik oldalan ott a kemeny :think: ... aztan nem csoda ha nyomatjak esz nelkul a teljesitenyt...

a legjobb az egeszben, hogy senkivel nem lehet beszelni az itteni hif-nel... kaptam egy mobil nagy nehezen, de azt megnem veszi fel a tulaj.

#2109 Felhasználó inaktív   Michael 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 23. 12:25

Idézet: aurum - Dátum: 2004. nov. 23., kedd - 4:42

nekem szerencsre csak az "intelnet hcm" jon de abbol 8-ig az osszes. ezek nem tudom hol lehetnek... talan az avason, ha az avas11 bejon.

a mult heten neztem, hogy a teglagyar kemenyere az eddigi korsugarzo melle felraktak par szektorsugarzot is. egyebket ertelmes tarsasag az is... felraktak az ap-t a kemeny kozepere, majd onnan felhuztak 20..30m-t valamilyen koaxal a korsugrzohoz, minek egyik oldalan ott a kemeny :think: ... aztan nem csoda ha nyomatjak esz nelkul a teljesitenyt...

a legjobb az egeszben, hogy senkivel nem lehet beszelni az itteni hif-nel... kaptam egy mobil nagy nehezen, de azt megnem veszi fel a tulaj.

A nyeki "toronyt lattad? az is meger egy miset, ott ket korsugarzo van es bode tetejen.
Majd felteszek egy kepet. Kerdeztem is hogy oda minek korsugarzo mert elvileg csak nyek kiszolglalasa volt a cel, mert itt a "hata mogott" szoloskertek vannak, oda nem igazan szukseges net. :)
Szektor antennakkal sztem jobb lett volna kivitelezni, es talan a jel erossege is jobb lenne.

#2110 Felhasználó inaktív   Locsoló 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2004. 11. 23. 13:33

Egy laikusnak tűnő kérdésem lenne hozzátok: egy wireless hálózat kiépítését tervezem egy asztali és 1 notebook között internetmegosztással. Megvettem a Belkin 54G wireless routert és olvasgatom a telepítési útmutatóját. Azt írja: kösse össze a modemet és a routert. Ezután: kösse össze a mellékelt kábellel a ROUTERT ÉS A SZÁMÍTÓGÉPET???  :eek: Ebben mi a wireless?? Pont azért vettem "zsinórnélküli" routert, hogy ne kelljen 20m patch kábellel szórakozni! :reklamacio:  Ugyanis a modem és a router az egyik szobában van, az asztali gép meg a másikban, kb. 15 m-re! A router meg a számítógép nem a gépben lévő wireless PCI kártyán keresztül fognak kommunikálni? Vagy az összezsinórozás csak addig kell, amíg leolvassa a hálózati beállításokat, MAC címet stb?? Ezért vegyek 15 m utp kábelt?? :think: Nyugtassatok meg lécci, hogy nem ba...tak át!! 

#2111 Felhasználó inaktív   szaki 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 23. 14:21

Idézet: Locsoló - Dátum: 2004. nov. 23., kedd - 13:33

Egy laikusnak tűnő kérdésem lenne hozzátok: egy wireless hálózat kiépítését tervezem egy asztali és 1 notebook között internetmegosztással. Megvettem a Belkin 54G wireless routert és olvasgatom a telepítési útmutatóját. Azt írja: kösse össze a modemet és a routert. Ezután: kösse össze a mellékelt kábellel a ROUTERT ÉS A SZÁMÍTÓGÉPET???  :eek: Ebben mi a wireless?? Pont azért vettem "zsinórnélküli" routert, hogy ne kelljen 20m patch kábellel szórakozni! :reklamacio:  Ugyanis a modem és a router az egyik szobában van, az asztali gép meg a másikban, kb. 15 m-re! A router meg a számítógép nem a gépben lévő wireless PCI kártyán keresztül fognak kommunikálni? Vagy az összezsinórozás csak addig kell, amíg leolvassa a hálózati beállításokat, MAC címet stb?? Ezért vegyek 15 m utp kábelt?? :think: Nyugtassatok meg lécci, hogy nem ba...tak át!! 

Odaviszed a routered a gephez beprogramozod. Majd a telepitesi helyere rakod es kesz.

A routert amugy Wlan-on keresztul is lehet programozni de nem biztos, hogy sikerul minden beallitas elsore (leirasban kell szerepelni SSID -nek erre kell csatlakozni a PC-n levo Wlan kartyaval.) A router WAN portjat meg ossze kell kotni a szolgaltatoi internet csatlakozassal ez evidens amit csak kabelel lehet megoldani. A tobbit, hogy mit hogyan kell allitgatni az sokszor leirtak/tuk.
Az informatika atok de jo hogy van.

#2112 Felhasználó inaktív   Siposi 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2004. 11. 23. 16:21

Sziasztok!

Szeretnék egy Linksys WRT54G routert vásárolni, de sajna sehol sem lehet kapni pillanatnyilag.:(

Ha esetleg valaki tud olyan üzletet, ahol normális áron elérhető és még utánvéttel is küldenek, akkor légyszi sikítson! ;)

Köszi és üdv: Sipi

#2113 Felhasználó inaktív   Coppermine 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 23. 17:47

Idézet: aurum - Dátum: 2004. nov. 23., kedd - 3:31

ezek szerint reflektalt hullamokkal mukodik a halod.

többfajta működési elv van? ha jól olvastam a reflektálódó hullám a szórt, visszaverődőt jelenti?

üdv

-C0pp3rM!n3-

#2114 Felhasználó inaktív   szaki 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 23. 18:34

Idézet: Siposi - Dátum: 2004. nov. 23., kedd - 16:21

Sziasztok!

Szeretnék egy Linksys WRT54G routert vásárolni, de sajna sehol sem lehet kapni pillanatnyilag.:(

Ha esetleg valaki tud olyan üzletet, ahol normális áron elérhető és még utánvéttel is küldenek, akkor légyszi sikítson! ;)

Utana nezek, ma vagy holnap este kuldok infot kaphato e ha nem mikortol. (kiviszem ha kell)
Az informatika atok de jo hogy van.

#2115 Felhasználó inaktív   Siposi 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2004. 11. 23. 22:29

Idézet: szaki - Dátum: 2004. nov. 23., kedd - 17:34

Utana nezek, ma vagy holnap este kuldok infot kaphato e ha nem mikortol. (kiviszem ha kell)

Köszi Szaki!

A dunántúlon vagyok, Győrhöz közel...de majd megbeszéljük

#2116 Felhasználó inaktív   aurum 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 24. 03:58

Idézet: Coppermine - Dátum: 2004. nov. 23., kedd - 16:47

többfajta működési elv van? ha jól olvastam a reflektálódó hullám a szórt, visszaverődőt jelenti?

üdv

-C0pp3rM!n3-

nem mukodesi elv hanem terjedesi mod. igen visszaverodo hullamot jelent. visszaverodeskor megvaltozik a polarizacio es ezert kel kulonbozo allasu antenna.

#2117 Felhasználó inaktív   Michael 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 25. 12:11

00-11-5c-d4-8a-f0 INTEL-NET 1 MISKOLC No
00-02-6f-35-35-60 bw-malyi2 No
00-02-6f-30-43-b2 Avas11 No
00-02-6f-35-35-5b bw-malyi1 No
00-02-6f-32-32-1e INTEL-NET HCM 5 No

Kicsit allitgattam a beallitasokat, kapott egy uj firmwaret es lass csodat, megjelent a hcm is.

Viszont van egy kis proglemam.
Kostolgatjak a halot.
Egyelore MAC szures, es 128 bites WEP vagy csak, ez tudom annyi mint halottnak a csok.
Ezert WPA-PSK -ra cserelnem, ugyan ugy MAC szuressel.
a USR beallitasaiban viszont van egy a 802.1x szabvanynak megfelelo beallitasi lehetoseg is.
A gondom az hogy nem tudok nekifutni mit hogyan allitsak be.

Enabled    Disabled 
Encryption Key   
Length  64 bits    128 bits    256 bits 
Lifetime      1 Day 8 Hours 1 Hour 30 Minutes 15 Minutes 5 Minutes 

RADIUS Server 1   
IP      .  .  .
Port   
Shared Secret   

RADIUS Server 2
(Optional)   
IP      .  .  .
Port   
Shared Secret   

Ezek az opciok amiket allitgatni lehet, gondolom egy szerver szukseges az allando kulcscserehez.
Van egy sanda gyanum ez a RADIUS csak Unix alapon megy....
Ha ebben tudna vki segiteni megkoszonnem.

Szerkesztette: Michael 2004. 11. 25. 12:17 -kor

#2118 Felhasználó inaktív   lrajmon 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 25. 16:40

Idézet: Michael - Dátum: 2004. nov. 25., csütörtök - 12:11

00-11-5c-d4-8a-f0 INTEL-NET 1 MISKOLC No
00-02-6f-35-35-60 bw-malyi2 No
00-02-6f-30-43-b2 Avas11 No
00-02-6f-35-35-5b bw-malyi1 No
00-02-6f-32-32-1e INTEL-NET HCM 5 No

Kicsit allitgattam a beallitasokat, kapott egy uj firmwaret es lass csodat, megjelent a hcm is.

Viszont van egy kis proglemam.
Kostolgatjak a halot.
Egyelore MAC szures, es 128 bites WEP vagy csak, ez tudom annyi mint halottnak a csok.
Ezert WPA-PSK -ra cserelnem, ugyan ugy MAC szuressel.
a USR beallitasaiban viszont van egy a 802.1x szabvanynak megfelelo beallitasi lehetoseg is.
A gondom az hogy nem tudok nekifutni mit hogyan allitsak be.

Enabled    Disabled 
Encryption Key   
Length     64 bits    128 bits    256 bits 
Lifetime      1 Day 8 Hours 1 Hour 30 Minutes 15 Minutes 5 Minutes 

RADIUS Server 1   
IP      .  .  .  
Port      
Shared Secret      

RADIUS Server 2
(Optional)   
IP      .  .  .  
Port      
Shared Secret      

Ezek az opciok amiket allitgatni lehet, gondolom egy szerver szukseges az allando kulcscserehez.
Van egy sanda gyanum ez a RADIUS csak Unix alapon megy....
Ha ebben tudna vki segiteni megkoszonnem.

Radius server van windows-ra is, de nem ingyenes..... pl. Ace server, stb. ingyenes verzió csak Linux-ra van

#2119 Felhasználó inaktív   Coppermine 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 25. 17:09

Idézet: ricsip - Dátum: 2004. nov. 22., hétfő - 22:23

nalam is DWL-510 van, egy masik szobaban van most a router, legvonal kb 10 meter, van koztunk egy betonfal is, es igy excellent a jelerősség. Levittem az alsó szintre a routert, így már volt packet loss pingeknél, de még mindig good volt a jelszint. nem lehet, hogy a kártyával volt a bibi?  :think:

hja, a kapcsolat stabil, eddig 8 óra a mai uptime-om, és egyszer sem szakadt meg  :up:

-C0pp3rM!n3-

Szerkesztette: Coppermine 2004. 11. 25. 17:10 -kor

#2120 Felhasználó inaktív   PET^ 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 25. 18:48

Hello! Arra lennék kíváncsi miért van az hogy WindowsXP alatt felismeri a WLAN kapcsolat létét, nincs titkosítva és mégsem tud csatlakozni. Intel 802.11b kártya van notiban.

Téma megosztása:

• (145 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 104
  • 105
  • 106
  • 107
  • 108
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.