HWSW Informatikai Kerekasztal: Hálózat építés a gyakorlatban - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (127 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 74
  • 75
  • 76
  • 77
  • 78
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Hálózat építés a gyakorlatban

#1501 Felhasználó inaktív   Eperkutyus 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2006. 01. 03. 13:57

Idézet: Jahno - Dátum: 2006. jan. 3., kedd - 10:30

Magyarul grafikus felületről szeretnéd managelni a Linuxot... Azon futó apacs, és rajta nyomkodott gombok által futtatott scriptekkel nem lenne egyszerűbb?

Dehogynem. Írjak egy webmin-t ? :Đ ;)

Szóval .. ássam magam bele a PHP-ba? :think: Elég biztonságos lehet egy ilyen admin felület ? (https?)

Szerk.: egyébként az ssh híve vagyok még mindig.. nem tudom miért nem szeretem én ezeket a webes dolgokat .. túl para ? :think:

Szerkesztette: Eperkutyus 2006. 01. 03. 13:59 -kor

Om mani peme hung.

#1502 Felhasználó inaktív   kroozo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 03. 14:05

Idézet: Eperkutyus - Dátum: 2006. jan. 3., kedd - 13:57

Dehogynem. Írjak egy webmin-t ? :Đ ;)

Szóval .. ássam magam bele a PHP-ba? :think: Elég biztonságos lehet egy ilyen admin felület ? (https?)

Szerk.: egyébként az ssh híve vagyok még mindig.. nem tudom miért nem szeretem én ezeket a webes dolgokat .. túl para ? :think:

https felett nyugodtan lehet ilyesmit csinálni.

Általában két út van: Az egyik, h besshzol, és az előre megírt shell/perl scripteket futtatod, a másik meg, h írsz ugyanezen scriptek főlé egy html oldalt, és azon kattogtatsz :)

Ez utóbbi azért jó, mert bizonyos dolgokat kényelmesebben lehet csinálni. Pl. ha nézegeted a usereket, akkor a hozzárendelt interfacere kattintva rögtön meg tudod nézni a hozzá tartozó cactit akár, és vica versa...

(Imho inkább perl, de ez szigorúan imho :) )
And as we wind on down the road
Our shadows taller than our soul.

“It is often said that before you die your life passes before your eyes. It is in fact true. It's called living.”

#1503 Felhasználó inaktív   Eperkutyus 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 03. 14:09

cacti van. :cool:

jólvan, megnézem ezt a php-s mókát..

írtam egy nagyon hülye kérdést VLAN topic-ban, esetleg ha megqkk thx lenne nagy ám :Đ
Om mani peme hung.

#1504 Felhasználó inaktív   Vegg 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2006. 01. 03. 21:27

Sziasztok!
Javítgatom a gpet, és problémamerült fel: wlan hálózatnál alapból 169... kezedetű ip-vel akar a dhcp-vel kiosztott wlan adapter működni, de mikor ipconfig/renew_all írok, akkor azt kapom, hogy DHCP elérhetetlen, éds nem tudom megújítani, ellenben a routerrel kommunikál, csak a net gázos. Fix ip-vel meg épp emiatt nem megy. Mondjuk, néha megy néha nem, pedig máswelan hálózat megy(bár közelebb van a routerhez). Tehát: ilyen DHCP hiba esetén mit tegyek? Pls, segítsetek, már a hajamt tépem! Ja, és a többi gép, vbsgy kábelesen, vagy egyik wlanon és kábelesen is működik, szóval nem egészen értem ezt a dhcp elérhetetlen hibaüzenetet.. Várom öteletetek!
Aege/Híbrid int/Light+Fire+spear/Lev 57, farm levl:3
Farkas: Morzsa, Level 57
Guild: FeketeSereg

#1505 Felhasználó inaktív   Eperkutyus 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 04. 17:21

Gyakorlati kérdés: SUN szervert mennyi idő alatt kerítek itthon ? :think:
Om mani peme hung.

#1506 Felhasználó inaktív   Vegg 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2006. 01. 04. 20:12

Idézet: Vegg - Dátum: 2006. jan. 3., kedd - 21:27

Sziasztok!
Javítgatom a gpet, és problémamerült fel: wlan hálózatnál alapból 169... kezedetű ip-vel akar a dhcp-vel kiosztott wlan adapter működni, de mikor ipconfig/renew_all írok, akkor azt kapom, hogy DHCP elérhetetlen, éds nem tudom megújítani, ellenben a routerrel kommunikál, csak a net gázos. Fix ip-vel meg épp emiatt nem megy. Mondjuk, néha megy néha nem, pedig máswelan hálózat megy(bár közelebb van a routerhez). Tehát: ilyen DHCP hiba esetén mit tegyek? Pls, segítsetek, már a hajamt tépem! Ja, és a többi gép, vbsgy kábelesen, vagy egyik wlanon és kábelesen is működik, szóval nem egészen értem ezt a dhcp elérhetetlen hibaüzenetet.. Várom öteletetek!

Sziasztok!
Előző problámámra nem került megoldás? Lécci segítsetek!

#1507 Felhasználó inaktív   melon 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 04. 20:30

Idézet: Eperkutyus - Dátum: 2006. jan. 4., szerda - 17:21

Gyakorlati kérdés: SUN szervert mennyi idő alatt kerítek itthon ? :think:

Nekünk a custom Fire x4100-asra 5-6 hetet mondott a beszállítónk, aki nem Sun dealer. Elvileg 1-2 hét és megérkezik. Alapmodellek szerintem max. 1 hét, vagy raktárról. Talán itt érdemes körülnézni, kontaktolni.

#1508 Felhasználó inaktív   melon 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 04. 20:31

Idézet: Vegg - Dátum: 2006. jan. 4., szerda - 20:12

Sziasztok!
Előző problámámra nem került megoldás? Lécci segítsetek!

az a baj, hogy konkrétumokat nem nagyon írtál. Milyen os, milyen adapter, milyen driver, milyen konfig :confused:

#1509 Felhasználó inaktív   Eperkutyus 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 04. 20:34

x4200 lesz.

állítólag Q1/2006-ban (azaz mostanság) lenne olyan verzió, amiben az egyik PCI-X slot PCI Express.

A legalapabb egyprocis verziót néztük ki, kerül bele egy DVD író és két SAS vinya. Hitachi-val szemezgetek, két 36G-s modellel, de nem tudom, ők 2.5" vinyók-e (26.1 mm magas, szted? :think: ITT). Esetleg ha van tipped hdd-re (SAS), megköszönném. Raid1 lesz, semmi extra, 36G-n pedig elférünk.

úúú melon, egy kérdés, amire más szerveres (nem SUN-os) ismerőseim sem tudtak nagyon válaszolni: mi az a Service Processor ?

a) Watchdog féle cumó, b) külön tartalék (gyenge) proci, c) vmi külön gyenge monitorozó számítógép? :think:

Szerkesztette: Eperkutyus 2006. 01. 04. 20:54 -kor

Om mani peme hung.

#1510 Felhasználó inaktív   melon 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 05. 08:27

Kérdés: minek a PCI-Express? Minek bele dvdíró?
Nekünk az x4100 elvileg egyprocis lesz csak, sok rammal, de két 72-es SAS vinyóval raid-1-ben, valamilyen odd-vel, és IPMI 1.5-ös szervizprocival. Szerintem te is erre gondoltál, bővebben a releváns doksiban olvashatsz. Én sem vagyok Sun-os, ez lesz az első Sun gépünk, és valószínűleg erre sem Solaris megy, hanem FreeBSD.

#1511 Felhasználó inaktív   Eperkutyus 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 05. 08:34

Idézet: melon - Dátum: 2006. jan. 5., csütörtök - 7:27

Kérdés: minek a PCI-Express? Minek bele dvdíró?
Nekünk az x4100 elvileg egyprocis lesz csak, sok rammal, de két 72-es SAS vinyóval raid-1-ben, valamilyen odd-vel, és IPMI 1.5-ös szervizprocival. Szerintem te is erre gondoltál, bővebben a releváns doksiban olvashatsz. Én sem vagyok Sun-os, ez lesz az első Sun gépünk, és valószínűleg erre sem Solaris megy, hanem FreeBSD.

AAA végre írtál :Đ

Nem tudom, elvileg sztem tök felesleges, a PCI-X is totál jó baromgyors raid vezérlőnek is a későbbiekben, bár egy 2U házban úgysem fogok másik vezérlőt használni. Lesz 2 36G-s SAS vinyónk és kész, raid1-ben nálunk is.

Ebben is egy proci lesz csak, 2x512 ram-mal indulásnak.

A szervizprocit a gyártó adja a szerverhez, de erről részleteket nem tudok, megnézem amit belinkeltél (és köszi).

odd alatt optical disk drive-ot értesz? :) nem vagyok én otthon az ilyen modern szlengekben. :rolleyes:

oprendszer nálunk Debian lesz, grsec-es kernellel + beleforgatni mindent. nyúzni fogom otthon egy hétig a kütyüt minimum, éjjel nappal számoltatás stb. kíváncsi leszek..

A linket meglesem, lehet, lesz kérdésem, lsz figyeld a topic-ot :Đ
Om mani peme hung.

#1512 Felhasználó inaktív   melon 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 05. 08:40

ODD = optikai meghajtó, azért írtam így, mert nem tudom, hogy cd vagy dvd, és nem is érdekes. A lényeg az hogy a x4100-as 1U, és így is négy gigabit portja van + szervizport. ;)
Szerintem az esetleges kérdéseidre én is csak akkor tudok válaszolni, ha már nekünk is megjött a gép, de persze, ha tudok, segítek.

Szerk: amúgy utólag rájöttem, hogy felesleges volt odd-t rendelni bele, inkább még két sas vinyó kellett volna, de már mindegy :/ persze így se volt olcsó.

Szerkesztette: melon 2006. 01. 05. 08:42 -kor

#1513 Felhasználó inaktív   Eperkutyus 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 05. 08:48

Idézet: melon - Dátum: 2006. jan. 5., csütörtök - 7:40

ODD = optikai meghajtó, azért írtam így, mert nem tudom, hogy cd vagy dvd, és nem is érdekes. A lényeg az hogy a x4100-as 1U, és így is négy gigabit portja van + szervizport. ;)
Szerintem az esetleges kérdéseidre én is csak akkor tudok válaszolni, ha már nekünk is megjött a gép, de persze, ha tudok, segítek.

Szerk: amúgy utólag rájöttem, hogy felesleges volt odd-t rendelni bele, inkább még két sas vinyó kellett volna, de már mindegy :/ persze így se volt olcsó.

egy sima dvd rom-ot csak belevágok sztem, sosem lehet tudni..

ellenben elolvastam a szerelési doksit, ez az ILOM poén dolog, és a mgmt rj45 is :)

jók ezek a szerverek, remélem, beválik nekünk is.

kíváncsi vagyok a fejleményekre, ha megkaptátok.. írj mindenképpen. ;) mi a sunshop-nál most próbálunk majd rendelni, holnap mondja ki az ámen-t a főnök.
Om mani peme hung.

#1514 Felhasználó inaktív   melon 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 05. 10:54

dvdromot csak úgy belevágni szvsz nem nagyon tudsz, egyedi modell kerül bele, nézd csak meg az alakját :) Amúgy azért felesleges szvsz, mert úgyis hálózatos környezetben lesz, de ha nem is tudsz hálóról bootolni, egy usb-s cd vagy pendrive is megteszi általában.

#1515 Felhasználó inaktív   Eperkutyus 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 05. 11:50

Idézet: melon - Dátum: 2006. jan. 5., csütörtök - 9:54

dvdromot csak úgy belevágni szvsz nem nagyon tudsz, egyedi modell kerül bele, nézd csak meg az alakját :) Amúgy azért felesleges szvsz, mert úgyis hálózatos környezetben lesz, de ha nem is tudsz hálóról bootolni, egy usb-s cd vagy pendrive is megteszi általában.

ja hogy az a speckó ultra slim az cd .. :think:

a honlapjukon nem úgy van ..

az ő dvd-rom-jukat tenném bele nyilván .. úgy kérném, úgyértettem :D
Om mani peme hung.

#1516 Felhasználó inaktív   Vegg 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2006. 01. 05. 18:45

Idézet: melon - Dátum: 2006. jan. 4., szerda - 20:31

az a baj, hogy konkrétumokat nem nagyon írtál. Milyen os, milyen adapter, milyen driver, milyen konfig :confused:

Szia!
Végre egy segítőkész ember!
Tehát akkor az adatok (hiba: dhcp kiszolgáló elérhetetlen, pedig másik 4 gép eléri, és ezen a gppen nem megy a wlan, igazából hol megy hol nem, lásd előző hozzászólásom, illetve ge yoldallal leőbbi 3 jhozzászólásom)
adapter: minitar MN54GPC-R
konfig: viszionlyag régi gép, de néha akár több órán keresztül is ment a wlan 15 méterre atz smc routertől(WBR14-g)
driver:? itt konkrétan mire gondolsz?
Előre is köszi válaszod!

#1517 Felhasználó inaktív   melon 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 05. 22:20

Elolvastam a hozzászólásaidat. Szimplán mac filterre hagyatkozni korántsem biztonságos, hiszen a hálózati forgalmat lehallgatva elcsíphetők a szükséges mac címek (titkosítatlanul utaznak az 'éterben'), mindenképp érdemes wep, de még inkább wpa titkosítást használni, persze ehhez az is kell, hogy a kártya drivere és utilja jól kezelje ezeket. Kérdés, hogy neked mennyire fontos a biztonság.

Windows 98-on még sosem kellett wlannal próbálkoznom (szerencsére), de az egyszerűség kedvéért ha esetleg ki tudnál húzni 15 m kábelt lengőben a teszt erejéig, megnézhetnéd, hogy jól megy-e a dhcp, net, stb. Ha vezetéken jól megy, akkor a wlan adapter körül kell szétnézni. Esetleg ha van telepített tűzfalprogram, nem blokkol-e valamilyen szükséges forgalmat?

Jó lenne tudni, hogy változott-e valami azóta az elemcserén kívül, amióta hirtelen nem működik a dolog?

#1518 Felhasználó inaktív   Vegg 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2006. 01. 05. 23:23

Először is:KÖSZÖNÖM, már azt, hogy figyel rám vki!
Azóta nem bátlozott, egyszerűen elmaradt a Cmos checksum erorr, üzenet,és nem kell minden indításkor beállítani az órát. Ám mikor ez a híba fenn állt, akkormiután beállítaottam az időt, és újraindítottam gépet ment a wlan, szóval picitt fura. azóta meg hol megy, hol nem, mikor kedve van, az utolsó állapotok, hogy nikább nem. Fix ip-vel nem jut semmire, automata ip-n meg dhcp-re hivatkozik. Sajna nincs itthon 15 méteres kábelem, így ezt nem tudom ellenőrizni. A biztonsággal meg annyit, hogy csak wepet kezel a drivereje, de azt olvastam, az lassítja az adatfolyamot, ehhez képest minen ugyanolyan lassú, szóval akkor már a biztonságos rosszat választom:-)
Tűzfal program nincs, van klb. 1gb lemezterületee és egy 3-400 mhz-es proija a gépnek, szóval kizárólag dokumentációra és levelézés/internezésre lenne használva, ha nem vicceskedne így...
És nem tudom az elemcsere mit módosított, mert a géphiba elmúlt, de a nethiba előjött. Ja, de cd-rom is volt benne cserélve, mert nem lehetett telepíteni a drivert/utilt, mondjuk az formázással megoldódott, mert túl rég volt rajta op-rendszer. Mivel azonban házi-format volt, nem tudom, nem lehet-e az a hiba, hogy vmit nem állítottam be és nem-e ezért hivatkozik dhcp hibára?
Off kérdés: hogy én a saját gépembe, ha wlant akarok(1400 mhz-es proci, xp, szóval nem szar), akkor eklérhetem-e valahogy, hogy a wlan olyan gyors legyen, mint a kábeles?
Előre is köszöhnöm válaszod és türelmed!

#1519 Felhasználó inaktív   melon 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 05. 23:43

Esetleg megpróbálhatnád a dhcp-nek megfelelő fix ip konfigurációt, megnézed az ipconfig /all kimenetét, és kezzel beállítod az ip címet, alhálózati maszkot, átjárót (ez jellemzően a router belső címe), névszerver címét. Ha azzal mindig megy, akkor a dhcp-vel van gond, ha ezzel is el-elakad, akkor mással. Az a helyzet, hogy bevallom őszintén, már nem nagyon vannak új tapasztalataim Win98-as gépekkel, melóhelyen is sorban számoljuk fel őket, wlan meg ott még nincs.

Off kérdésedre (ami szvsz nem off) a válasz:
a jelenlegi technológiákkal a wlan sosem lesz olyan gyors, mint a kábeles. A wlan elméleti sávszélességét sokkal kevésbé tudod megközelíteni egy mezei 10/100-as kábeleshez képest, ráadásul a válaszidő is elmarad a vezetékeshez képest. A manapság használatos wifi szabványok (802.11b/g) szvsz arra jók, hogy pl. lehessen internetezni kábel nélkül, ill. kisebb állományokat mozgassunk a hálózaton. Ha nagyobb fileokat akarok mozgatni a notebookom és az asztali gépem között, akkor inkább bedugom a kábelt, min. 3-4x nagyobb a sebsség másolásnál. Nálam a wifi 802.11g jellemzően 2-3,5 mb/s között van, a vezetékes 10/100 jellemzően 8-10 mb/s között windowst és smb protokollt használva.

#1520 Felhasználó inaktív   safrane 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2006. 01. 06. 09:12

Sziasztok,
Egy óriási kérdésem lenne hozzátok.! Van egy SMCWBR14-G rouerem. Csatlakozik a netre, onnantól minden rendebn van, de egy idő után automatikusan ledob a netről! Miért lehet ez? Valamit rossul állítottam be?
Kérlek segítsetek, ha tudtok.
Köszi

Téma megosztása:

• (127 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 74
  • 75
  • 76
  • 77
  • 78
  • Utolsó »