idézet:
Ezt írta justman:
Hali!
Szóval adott egy 19-es Daewoo, ami kb. 6 hónapos, és ma reggel a bekapcsolást követően néhány perc múlva 2 alkalommal olyan jelenséget produkált, hogy elhomályosult,szétugrott, mondhatni "szétzoomolt" a kép, majd elsötétült, a zöld led azonban világított tovább. Ezt követően a jelenség nem ismétlődött.
Egészen délutánig (addig ki volt kapcsolva).
Du. egyszercsak megismétlődött a jelenség, de ez már végleges sötétséggel járt.
Ezzel együtt gyors pittyegés hallatszott a dobozból ami néhány másodpercig tartott még azt követően is, hogy kihúztam a hálózati kábelt.
Érdekes.![]()
Nos lehet-e ezek alapján valamit a hibáról tippelni, legfőképpen abból a szempontból érdekelne persze, hogy mennyi edeig tarthat a javítása?[/quote]
A hiba oka a monitor tápegységének gagyi mivolta, azaz pontosabban valamelyik elkó kiszáradása, vagy a táp 'táp' részében, vagy a visszacsatolás környékén. A szolgáltatott feszültség ilyenkor nem stabil, hanem megugrik egy-egy pillanatra - a megemelkedett feszültségek miatt megnő az eltérítés, a fényerő. Hő hatására a kondi magához tér, esetenként sokáig is mehet: kihűlés után a hiba ilyenkor ujra jelentkezik.
Ha a szekunderen elegendően magasra mászik a fesz, akkor valamit kinyír - tiszta vargánya. Ilyenkor a táp lekorlátoz, és hidegindítási kísérleteket csinál, amíg ki nem húzzák. Ez volt a pittyegés.
Elég sok mindent magával vihet ilyenkor a táp: a javítás összege a konkrét listától függ. Az alaphiba 3-4k körül fizetős, a többi erre rájön. A javítás ideje leginkább az alkatrészek beszerezhetőségén múlik. Az alaphiba fél nap, alkatrészköltség 200HUF.
Monitor hibák
Elküldve: 2003. 04. 28. 14:11
Elküldve: 2003. 04. 28. 15:59

Szoval, nekem is pixelhibas a monitorom (Samsung 765MB) de balszerencsemre csak egy pixel pont a kozepen. Elvitem a szervizbe es a hatar 2pixel, Ez van... Ott eszrevetuk hogy a monitorom fenti oldala lefere gorbul(a kepe) es ez elege latszik sok alkalmazasban Pl.: Explorer. Es montak hogy azt megtudjak csinalni a mar koraban emlitet magneses dologal. Szoval ott hagytam es 1-2 het mulva elhoztam, itthon beizitom es, semi valtozas a fenti torzulast iletoen. Beszeltem par szamitogepes ismerosel es montak hogy adnak egy szerkentyut amivel susem ki a tekercset a kepcsovon, igy mivel garis a keszulek vissza viszem hogy tonkre ment es majd kicserelik...

-2. Van egy Radeon 9500Pro kartyam es a monitorom eleg gyakran hulamzik, nem alando intenzitasal. Sok kis viszintes csik rohangal rajta es ha van valami vonal fugolegesen akkor anak a szele elkezd hulamozni. Es tobb felbontason es frekin is csinalja. Ez mitol lehet. VGA kartya , monitor, vagy alaplap VGA kartya osszeferhetetlenseg vagy mi? Mert az ATI forumon irta valaki kinek ugyan ilyen kartyaja van hogy ugyan ezt csinalja neki is de volt egy regi ismerosom neki is ez volt a gondja de neki Geforce 2 MX-volt Es sok gepbe ezt csinalta es vissza is vete de pont a boltosoknak nem csinalt semit. De tenyleg En is ott voltam... Nem is csereltek ki

Valaszotokat elore is kosz.
Udv.: XXL-2000
Elküldve: 2003. 04. 28. 20:40
idézet:
Ezt írta Rive:
A hiba oka a monitor tápegységének gagyi mivolta, azaz pontosabban valamelyik elkó kiszáradása, vagy a táp 'táp' részében, vagy a visszacsatolás környékén. A szolgáltatott feszültség ilyenkor nem stabil, hanem megugrik egy-egy pillanatra - a megemelkedett feszültségek miatt megnő az eltérítés, a fényerő. Hő hatására a kondi magához tér, esetenként sokáig is mehet: kihűlés után a hiba ilyenkor ujra jelentkezik.
Ha a szekunderen elegendően magasra mászik a fesz, akkor valamit kinyír - tiszta vargánya. Ilyenkor a táp lekorlátoz, és hidegindítási kísérleteket csinál, amíg ki nem húzzák. Ez volt a pittyegés.
Elég sok mindent magával vihet ilyenkor a táp: a javítás összege a konkrét listától függ. Az alaphiba 3-4k körül fizetős, a többi erre rájön. A javítás ideje leginkább az alkatrészek beszerezhetőségén múlik. Az alaphiba fél nap, alkatrészköltség 200HUF.[/quote]
Köszi, reménykedem, már csak a garanciapapírt kellene megtalálnom...![]()
Elküldve: 2003. 04. 29. 07:56
Mondjuk nem tudom, mit értesz kisütés alatt, talán forró étolajban, esterházy módra?

Microkey gyártmány, Z80 processzor, monokróm képernyő (Junoszty 402BC típus) 48kb RAM, érintőgombos billentyűzet, BRG MK 29 kazettásmagnó, BASIC interpreter, TV out, beépített hangszóró, külső tápegység (Primo A48)
Elküldve: 2003. 04. 29. 08:05

Microkey gyártmány, Z80 processzor, monokróm képernyő (Junoszty 402BC típus) 48kb RAM, érintőgombos billentyűzet, BRG MK 29 kazettásmagnó, BASIC interpreter, TV out, beépített hangszóró, külső tápegység (Primo A48)
Elküldve: 2003. 04. 29. 11:02
Mikkro aramal sutom ki. Van a szervizesekenkek egy kis hazilag csinaltal valamijuk ami szikrazgat, es ha megfelelo ket hejre rakod es elkezded szikrasztatni akkor a nyakot is kiegeti de szabad szemel meg kivurol nem latszik. Azt mondjak nagyon draga vizsgalatal lehet csak megalapitani... Ok minden szamitogepes alkatreszre ezt hasznaljak, mielot lejar a gari tnkreteszik es kicsereltetik de persze mast vesznek helyete... Jo nem

Udv.: XXL-2000
Elküldve: 2003. 04. 29. 11:06
idézet:
Ezt írta XXL-2K:
HI.
Mikkro aramal sutom ki. Van a szervizesekenkek egy kis hazilag csinaltal valamijuk ami szikrazgat, es ha megfelelo ket hejre rakod es elkezded szikrasztatni akkor a nyakot is kiegeti de szabad szemel meg kivurol nem latszik. Azt mondjak nagyon draga vizsgalatal lehet csak megalapitani... Ok minden szamitogepes alkatreszre ezt hasznaljak, mielot lejar a gari tnkreteszik es kicsereltetik de persze mast vesznek helyete... Jo nem
Udv.: XXL-2000[/quote]
1. Ez eltérítőtekercsnél nem játszik.
2. NEM.
Elküldve: 2003. 05. 02. 23:18
Nekem is lenne egy problémám.
Van egy régebbi Philips monitorom (a típus alul), mostanába eléggé érzékeny lett a rezgésekre. Ha lerakok valamit az asztalra, már akkor is berezeg a kép. Ezt főleg akkor csinálja, ha már jól bemelegedett. Egyébként az előző monitorommal is ez volt a gond, ezt csinálta egy darabig, majd a végén már csak egy vékony fényes csík volt a képcső közepén. Melyik alkatrész lazulhatott ki ennyire ? Házilag lehet vele próbálkozni ? :confused:
Az elöző hibával egyidőben vettem észre a következőt: Ha mozgatok egy ablakot a képcső közepétől a jobb oldala felé az széltében egyre kissebb lesz, és a betűk is összenyomódnak. Mivel lehet ezt korrigálni ?
Köszi !
[ 2003. május 03.: Htjet szerkesztette a hozzászólást ]
Elküldve: 2003. 05. 05. 07:32
idézet:
Ezt írta Htjet:
Hi!
Nekem is lenne egy problémám.
Van egy régebbi Philips monitorom (a típus alul), mostanába eléggé érzékeny lett a rezgésekre. Ha lerakok valamit az asztalra, már akkor is berezeg a kép. Ezt főleg akkor csinálja, ha már jól bemelegedett. Egyébként az előző monitorommal is ez volt a gond, ezt csinálta egy darabig, majd a végén már csak egy vékony fényes csík volt a képcső közepén. Melyik alkatrész lazulhatott ki ennyire ? Házilag lehet vele próbálkozni ? :confused:
Az elöző hibával egyidőben vettem észre a következőt: Ha mozgatok egy ablakot a képcső közepétől a jobb oldala felé az széltében egyre kissebb lesz, és a betűk is összenyomódnak. Mivel lehet ezt korrigálni ?
Köszi ![/quote]
Az első hibára elegendő lehet az átforrasztgatás, különös tekintettel arra, amit a másik topicban írtunk többen is.
A második hiba szakember dolga, valószínűleg kondi-száradás okozza - nem hinném, hogy kellő tapasztalat hiányában megtalálnád a megfelelő alkatrészt. Ugyhogy, SZVSZ jobban jársz, ha mindkét hibával az illetékes szervízbe viszed a monitort.
Elküldve: 2003. 05. 12. 10:18
Probléma: tetves szellemkép, és nem folyamatosan, hanem néha van, néha nincs. Marhára unom, mert ha van, akkor kb úgy néz ki, hogy minden el van tolva "háromszor" jobbra, tehát egy függőleges egyenest még háromszor rajzol ki egyre halványabban. A monitorkábel nincs hosszabítva, a VGA kártya egy ABIT Siluro Ti 4200, detonátorok updatelve. Ha beviszem a szervízbe - garis még a drága -, mit várjak?
Elküldve: 2003. 05. 14. 07:59
Most vettem egy Samsung 959NF monitort, és időnként elhalványul, mintha egy pillanatra árnyék futna át a képernyőn. Tudja valaki az okát!!
Elküldve: 2003. 05. 14. 11:07
Ha igen, akkor szervíz, de túl sok minden okozhatja, nem lehet előre tippeket mondani.
Elküldve: 2003. 05. 16. 10:18
idézet:
Ezt írta Rive:
Gepard, Bowie: mindkettőtöknél érdemes lenne megnézni, hogy másik VGA kártyával is csinálja-e.
Ha igen, akkor szervíz, de túl sok minden okozhatja, nem lehet előre tippeket mondani.[/quote]
Köszi Rive.
Elküldve: 2003. 09. 17. 15:45
Naív kérdés következik:
LG Studioworks 575N moncsim elkezdett pattogni. A bal (nekem úgy tűnik felső) oldala felől hallatszik egy nagy pattanás, ilyenkor a kép is csúnyán ugrik egyet, főleg ott a bal oldal környékén. Néha 5 percenként is csinálja, néha meg napokig semmi. Mi lehet a problémája? Gari már nincs rajta, igazából újat szeretnék venni, de amíg nincs pénz újra, addig ki kellene húznia... Eléggé ijesztő ez a pattogás, nagyon hangos. Tanács, vélemény?
Előre is köszi a segítséget.
Elküldve: 2003. 11. 24. 16:27
van egy samsung syncmaster 959nf monitorom + sapphire radeon 9100 kártyám hozzá
a problémám, h hullámzik a kép, v. inkább mintha vízszintes szürke csíkok vándorolnának fentről lefele
elsősorban világos háttérnél tűnik fel, pl. szövegszerk. közben, de néhány játéknál is észrevettem már
kérdés, h ez a monitor v. a kártya hibája? (már amennyiben ennyi infóbol meg lehet mondani

más: olvasgattam a topicot és többen is írták, h 1280x1024-es felbontás helyett jobb a 1280x960. hát lehet, h jobbak az arányok, de az utóbbi felbontásban csak 85Hz-en megy, míg az előbbiben 100Hz-en. (mondjuk ez vicc, h nagyobb felbontásban tud nagyobb frissítést

Elküldve: 2003. 11. 25. 08:20
idézet:
Ezt írta mhn:
Üdv!
van egy samsung syncmaster 959nf monitorom + sapphire radeon 9100 kártyám hozzá
a problémám, h hullámzik a kép, v. inkább mintha vízszintes szürke csíkok vándorolnának fentről lefele
elsősorban világos háttérnél tűnik fel, pl. szövegszerk. közben, de néhány játéknál is észrevettem már
kérdés, h ez a monitor v. a kártya hibája? (már amennyiben ennyi infóbol meg lehet mondani
más: olvasgattam a topicot és többen is írták, h 1280x1024-es felbontás helyett jobb a 1280x960. hát lehet, h jobbak az arányok, de az utóbbi felbontásban csak 85Hz-en megy, míg az előbbiben 100Hz-en. (mondjuk ez vicc, h nagyobb felbontásban tud nagyobb frissítést[/quote]
1. Moire-t próbáld állítgatni
2. Lehetetlen, hogy nagyobb felbontásaban nagyobb frissítést tudjon a monitor. Driver sz*rakodik.
Elküldve: 2003. 11. 25. 23:10
Megvétel előtt kipróbáltam a monitort ott xp alatt volt hajtva tökéletes képe volt, win98 van fenn lehet ez a gond ?, próbáltam 30.82 és 45.23 detonatorokat. Lehet a vga miatt ? Vagy a monitor szar ?
Pioneer 112D, Prescott 2.8, Leadtek A6200TD,
Samsung 160GB 8MB HD160JJ S-ATA NIDEC motor,
WD5002ABYS-01B1B0 S-ATA 500 GB, Hannsg HI221DP 22" LCD,
Intel Pro/100S
Elküldve: 2003. 11. 26. 07:42
idézet:
Ezt írta mhn:
elsősorban világos háttérnél tűnik fel, pl. szövegszerk. közben, de néhány játéknál is észrevettem már[/quote]
Pont ezt csinálja nekem is egy Iiyama Vision Master 405...Neked állandóan csinálja? Az enyém csak bekapcsolás után néhány percig és eközben magas sípoló-ciripelő hangot ad ki, majd egy idő után elhallgat, viszont a csíkok maradnak még egy ideig, aztán elhalványodnak, majd eltűnnek. Viszont később is beugorhatnak felbontásváltás közben. (tipikusan játékok indításakor, és a játék felbontásától függően a futása közben elő-előjönnek - a sípolás kíséretében - majd ismét megszűnnek. Ha visszatérek az előző felbontásra, végleg megszűnik a jelenség) Egyébként nem tűnik videokártya problémának, különböző videokártyákkal ugyanúgy csinálta. Jah, és már jó ideje így használom, kb. fél éve kezdte, de lehet, hogy előbb...
Rive, ha erre jársz, szerinted mi lehet ennek az oka? Javítható egyáltalán?
Elküldve: 2003. 11. 29. 01:17
A Highlight Zone természetesen nincs bekapcsolva.
A probléma bármilyen felbontáson, bármilyen frissítési értéknél jelentkezik, ráadásul nem csak Windows-ban, hanem POST közben is. Próbáltam driverrel, egyéb progival levenni gammát/brightness-t, de akkor csak a színek lesznek sötétebbek, a fekete akkor se lesz fekete.
Egyébként a kép ugyanolyan szép, mint eddig, pl. netezés közben nem is zavar ez az egész, de ha fekete kerül a képernyőre, nagyon idegesít, hogy nem fekete! Látott már valaki ilyet? Mit lehetne vele kezdeni?
Van mellette egy hangszóró, ami régi, és nem kimondottan árnyékolt, de nem hiszem, hogy az lenne a ludas, mert a hiba egyik napról a másikra keletkezett. Ha közelebb teszem, akkor torzul a kép, de nem teszem olyan közel. Meg ez a szürkeség az egész képernyőn jellemző.
Elküldve: 2003. 11. 29. 21:22

"Minden probléma megoldására több módszer létezik. Van amelyik elegáns, és van amelyik működik - ha nem is tökéletesen."