Nah sikerült megoldani az
aspect ratio-s problémát!

(későbbiekben "AR")
szóval, mint írtam, PowerDVD 7-el nézve filmeket, monitoron ha kiraktam full screen-be a filmet, nem volt gond AR-el.
DE!
ha ment clone üzemmódban VGA, és kitettem képet TV-re, és megadtam full screen device-nek a TV-t, ott bizony kirakta 4:3-ba, torzítva a képet és sehogysem bírtam rendesen működésre bírni!
nézelődtem neten, nvidia fórumokon, és ott is volt erről szó, mint írták a 9x.xx force ware-ekkel mind ez van, bug, hiba, ahogy tetszik! azt javasolta mindenki megoldásnak, hogy vissza kell térni 8x.xx driverekhez!
na mondom azt nem! :o
és mint írtam, ha WMP9-el néztem a filmet, akkor az AR a TV-n is stimmelt!
na mondom, itt akkor a PowerDVD-vel lesz vhol gond, ill. más playerekkel is próbáltam, pl BSPlayer, ott is baj volt.
tehát jöjjön a megoldás!
kicsit illogikus, tehették volna értelmesebb helyre is, mind1, lényeg van megoldás
szóval PowerDVD indít! ott lépjünk be beállításokba! így:
na itt pedig alul látható a "DVD Feature" opciónál a "Read-It-Clearly" lehetőség!
ezt pipáljuk be! ekkor jön a figyelmeztetés, hogy néhány hardware-en ez galibát okozhat! (történetesen 6800GS-em, ha ez az opció be volt kapcsolva BSOD-ot dobott minden alkalommal ha teljes képernyőre tettem filmet monitoron....

)
de nem baj, mert ezt majd ha elvégeztük a szükséges beállítást, kikapcsolhatjuk és ugyanúgy jó lesz AR
itt szintén menjünk bele beállításokba, ott ez lesz:

na itt kell a "Dual Device Display" fülnél beállítani a MÁSODIKAT (overlay mode)! ez alapból az uccsón van, ami nem jó!
na ha ez megvan, akkor OK.
Read-It-Clearly kikapcsolható, de ha nem okoz kékhalált, akkor maradhat is! (7900gs-en nem szarozik, bár lehet, újabb FW miatt...mind1)
és ezután láss csodát, másodlagos full screen megjelenítőn is jó az AR!
ASUS P6T Deluxe V2 * INTEL CORE I7 920 "D0" * SCYTHE MUGEN2 * 3x1GB MUSHKIN XP3 CL7 * GAINWARD GTX570 PHANTOM * CORSAIR VX550 * COOLERMASTER HAF922 * SAMSUNG BX2450 24"