Idézet: tempjoel - Dátum: 2005. jan. 31., hétfő - 19:19
Köszi a kimerítő választ.
Egy-két apróság:
Mi a pixel és a subpixel között a különbség?
Bár azt írtad, hogy analóggal még nem próbáltad, mégis, mi a különbség az analóg és a digitális output között? Lényegesen szebb az utóbbi, vagy valami más?
Konkrétan mennyi az alábbiak még optimális alsó határa?
Fényerő:
Kontraszt:
Látószög:
És egy brutális kérdés:
Konkrétan mely márkák mely típusai számítanak jó ár/érték arányúnak (19 colos, 150eFT alatt)?
Idézet
Mi a pixel és a subpixel között a különbség?
Egy egész pixel 3 kisebb részből tevődik össze. Egy vörös, egy zöld, és egy kék szubpixelből, pont úgy mint a CRT monitoroknál. Attól függ milyen az egész pixel színe, hogy az adott szubpixelek éppen mennyire világítanak. Pl teljesen piros képnél csak a piros subpixel "ég", kéknél csak a kék, zöldnél csak a zöld, fehérnél pedig midegyik egyforma erősen.
Van olyan meghibásodás, hogy nem az egész pixel, hanem csak egy része, egy szubpixel hibásodik meg. Ilyenkor az a pixel bizonyos színeket nem tud megjeleneíteni.
Idézet
Bár azt írtad, hogy analóggal még nem próbáltad, mégis, mi a különbség az analóg és a digitális output között?
A nevéből is látszik a különbség, az analógnál a jelek analóg módon jutan el a monitorig, a digitálisanál pedig digitálisan.

Digitális jelnél minden pixel pont a "helyére megy", nem tud annyi zavart összeszedni, tévedni.
Nagyon elvont hasonlattal élve olyan mint a kazettás magnó és a CD. A szalagon analóg jel van, ezt alakítják hanggá, a CD-n pedig egy digitális jelsorozat. Analóg jelnél lehet tévedés, digiálisan viszont mindig pontosan ugyanazt a jelsorozatot kapod vissza.
Éppen ezért a monitoron van 1-2 funkció amivel az analóg bemenetre érkező jelet lehet állítgatni, hogy ha valami baj van a képpel akkor ki lehessen javítani. Digitálisan ezek a funkciók nem működnek, mert mindig tökéletes a kép, nem igényel semmilyen állítgatást.
Pl analóg jelnél lehet állítani a kép pozícióját vertikálisan és horizontálisan is, hogy ha nem jó helyen van akkor korrigálni lehessen. Digitális jelnél ez a funció a monitoron inaktív, mert nincs olyan, hogy a kép el van csúszva, minden pixel pontosan a helyre kerül.
Elvileg analóg jelnél is jónak kell lennie a képnek, de én még nem próbáltam.
Fényerő: igazából szerintem mind jó amit kapni lehet, 250 alatt nem is szoktak lenni, ez bőven elég. Valaki írta korábban, hogy a sima CRT monitorok fényereje kb 100.
Kontraszt: paneltípus függő adat, egy jobb panelnak már 800:1, 1000:1-es kontrasztaránya van.
Látószög: igazán nem tudok nyilatkozni mert akkora tapasztalatom még nincs, nem láttam túl sok TFT-t. Ez talán akkor lényeges, ha többen akarjátok a monitort nézni és így nem tud mindenki pont szembe ülni a képernyővel. A másik pedig az, hogy minnél nagyobb a panel annál jobb ha nagy a látószöge. A nagyobb képernyőnek a széle messzebb van a középpontól (ki gondolta volna?

), ezért más szögben nézel rá. Tehát hiába vagy pont a monitorral szemben, akkor is a széleire már nem pont merőlegesen nézel, ezért ha kicsi a látószög akkor már észre lehet venni, hogy nem pont olyan színe mint amilyennek lennie kéne.
Olyan 70 centire vagyok a monitortól, és ha úgy ülök, hogy a képernyő jobb szélével legyek szemben, akkor a bal oldalt már látom, hogy egy árnyalatnyival már más a színe mint jobb oldalt (úgy vettem észre, hogy melegebb).
Az, hogy mi jó, az attól függ, hogy mire akarod használni. Okosabbat én se tudok mondani mint amit a korábbi hozzászólásokból megtudhatsz. Én is csak innét informádtam, utólag is köszönet mindenkinek!
Ha visszaolvasol láthatod, hogy pl a TN+Film panelek gyorsabbak, viszont a látószögük kisebb, kontrasztjuk gyengébb, és kevesebb színt tudnak megjeleníteni (én ezért mondtam le azonnal róla). A PVA panelek látószöge nagyobb, jobb a kontrasztjuk, általában rendes 24 bitesek viszont lassabbak.
El kell döntened, hogy mire akarod használni a monitort, és, hogy Neked mi fontosabb.
Szerkesztette: Lipton 2005. 01. 31. 20:22 -kor